Την πρόταση δημιουργίας δύο τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Ηλεία στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατέθεσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για τα νέα τμήματα ΑΕΙ στην Ηλεία, όπου ενώ αρχικά υπήρξαν δεσμεύσεις για τρία, τώρα ανακοινώθηκε επί της ουσίας ένα και ένα ακόμα για το μέλλον.
Στην πρόταση του ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ ελληνόγλωσσο με εγκαταστάσεις στον Πύργο και ένα τμήμα ξενόγλωσσο με έδρα και εγκαταστάσεις στον Πύργο και την Αρχ. Ολυμπία με διοικητική έδρα και τίτλο στην Αρχ. Ολυμπία.
Η πρόταση του ακόμα περιέχει και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας όπου όπως τόνισε θα πρέπει να επανεξεταστεί και αν θα πρέπει να είναι στο Αγρίνιο ή στην Ηλεία. «Αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα τέτοιο τμήμα - γιατί ανάλογο βρίσκεται στην Καλαμάτα, τότε θα πρέπει να βρούμε ένα άλλο τμήμα στην κατεύθυνση του πεδίου του Πολιτισμού ή της μουσειολογίας στην Ηλεία. Το αν θα είναι με έδρα τον Πύργο ή την Αρχ. Ολυμπία θα το βρούμε μεταξύ μας και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη του μηχανογραφικού και για το τμήμα αυτό και της φυσικής αγωγής και του άλλο τμήματος πολιτισμού - μουσειολογίας, για το μεν δεύτερο από το 2019-2020 για το δε ΤΕΦΑΑ επειδή χρειάζονται εγκαταστάσεις, το 2020-2021, όπως έχει προτείνει το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο υπουργείο, διότι το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχει και την τεχνογνωσία και το επιστημονικό προσωπικό και θεωρεί ότι με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορεί να τραβήξει τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την έναρξη κατάθεσης του μηχανογραφικού για το δικό μας τμήμα. Θα πρέπει να μας αποδείξουν ότι οι υποδομές θα χρηματοδοτηθούν και θα γίνουν γρήγορα, και στον Πύργο και στην αρχ. Ολυμπία. Η Αρχαία Ολυμπία τις έχει ανάγκη και για το πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων που προτείνονται να γίνουν εκεί και μπορεί να τις φιλοξενήσει. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε και έπρεπε χρόνια πριν να έχουν γίνει εκεί εγκαταστάσεις. Υπάρχουν δεσμευμένες εκτάσεις και αυτό το κεφάλαιο μπορεί να κλείσει το ταχύτερο…» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος στον επίλογο της τοποθέτησής του.
Εξοργιστική η κατανομή των τμημάτων στην Ηλεία
Ο κ. Γεωργιόπουλος σχολίασε αρχικά το σχέδιο νόμου του υπουργείο Παιδείας και τη δημιουργία, την ίδρυση νέων τμημάτων για τη συγχώνευση πανεπιστημίων και ΤΕΙ και μάλιστα τμημάτων νέων, πολλά εκ των οποίων θα προστεθούν στο μηχανογραφικό του 2019. Αναφέρθηκε στα όσα είχαν επισημανθεί στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δυτικής Ελλάδος που έγινε με την ευθύνη και την οργάνωση της Κυβέρνησης, όπου ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είχε εξαγγείλει την δημιουργία δύο νέων τμημάτων στο επιστημονικό πεδίο του Πολιτισμού για τον Πύργο και το Τμήμα Γεωπονίας για την Αμαλιάδα. «Από τότε και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρισκόμαστε σε μια διαβούλευση προκειμένου να γνωρίζουμε βήμα - βήμα αυτή την εξέλιξη και να καταθέσουμε ως φορείς της Ηλείας τις προτάσεις μας, δεν εκλήθημεν ποτέ. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε μια φημολογία η οποία επιβεβαιώθηκε και από το νομοσχέδιο το οποίο δημοσιεύτηκε και αυτός ο σχεδιασμός για τα δύο τμήματα πολιτισμού στην Ηλεία ανατρέπεται άρδην και αντί αυτού προτείνεται για μεν τον Πύργο ένα τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού, ενταγμένο στην σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και ένα Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ενταγμένο στη σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν θα ήθελα να μπω και να κάνω μια σύγκριση του αριθμού των τμημάτων τα οποία έχουν οι άλλες περιφερειακές ενότητες και δεν είναι εσωτερικό το θέμα και ανταγωνιστικό αλλά δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξή μου θα έλεγα και τη δυσαρέσκειά μου διότι βλέπω ότι στην Αιτωλοακαρνανία, στο μεν Μεσολόγγι έχουμε τρία τμήματα, στο Αγρίνιο έχουμε τρία τμήματα, στο Αίγιο έχουμε τρία τμήματα, γνωρίζω ότι από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου η Καλαμάτα έχει τρεις σχολές και οκτώ τμήματα, η Σπάρτη έχει αρκετά τμήματα, το ίδιο και το Ναύπλιο, το ίδιο και η Τρίπολη, το ίδιο και η Κόρινθος. Η Ηλεία θα πρέπει να φανεί ευχαριστημένη με ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο και ένα Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Αυτό και μόνο κατά τη γνώμη μου είναι εξοργιστικό και η δυσαρέσκειά μας και η αντίδρασή μας όλων των φορέων θα πρέπει να είναι ομόθυμη και θα πρέπει να είναι έντονη» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.
Ο κ. Γεωργιόπουλος προέβη σε επαφές με φορείς της εκπαίδευσης, καθώς επίσης ταξίδεψε, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα έκανα ένα ταξίδι μέχρι την Κόρινθο όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με τον Κοσμήτορα της σχολής Αθλητικού Μάρκετινγκ εκεί. Μίλησε ακόμα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, με πρώην πρυτάνεις Πανεπιστημίων και της Πάτρας και της Πελοποννήσου κυρίως. «Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, οι εξελίξεις και το μέλλον δεν είναι ευοίωνο για την Ηλεία. Όπως γνωρίζεται το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δεν θα συμπεριληφθεί ούτε το 2019-2020, ούτε το 2020-2021 αλλά μετά το 2021 και υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης της συγκλήτου η οποία θα πρέπει να κρίνει, να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση σε ότι αφορά την επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού. Όπως γνωρίζεται τα ΤΕΦΑΑ δεν είναι μια οποιαδήποτε σχολή που εξαντλείται το εκπαιδευτικό της έργο μέσα σε μια αίθουσα, ενός πρώην λυκείου. Χρειάζονται άλλες εγκαταστάσεις πολύ σοβαρές τις οποίες δεν διαθέτει η πόλη του Πύργου δεν διαθέτει ο νομός Ηλείας. Δεν ξέρω ποιος μας διαβεβαιώνει ότι αυτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνουν και μάλιστα σε χρόνο τέτοιο ώστε το 2021-2022, να είναι έτοιμη η Σύγκλητός να υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή άρα ανάβει το πράσινο φως να μπει στο μηχανογραφικό εκείνης της χρονιάς. Αυτό είναι πλήρως αβέβαιο μερικοί θεωρούν πως είναι απίθανο να συμβεί. Άρα μπορεί αυτό το τμήμα να το εξαγγέλλουν μεν αλλά να μην το δούμε ποτέ δε» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Για την Αμαλιάδα τα πράγματα φαίνονται πιο ευνοϊκά, ωστόσο για τον Πύργο το τμήμα ΤΕΦΑΑ, δεν προέκυψε από την επιθυμία του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς στο τραπέζι ετέθη για πρώτη φορά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μάλιστα έχει πάρει ομόφωνη απόφαση η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου για τη δημιουργία Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Πύργο με τον τίτλο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας στον Πύργο και στην Αρχ. Ολυμπία. «Το έκανε αυτό η Σύγκλητος γιατί προφανώς εκτίμηση πως ο τίτλος Αρχ. Ολυμπία δίνει μια ιδιαίτερη ελκυστικότητα στους φοιτητές ανά την Ελλάδα να επιλέξουν το τμήμα αυτό που τους συνδέει άμεσα με την μήτρα του αθλητισμού με ότι σημαίνει αυτό στο συμβολικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Και ταυτόχρονα υπήρξε πρόταση για δύο τμήματα, ένα ελληνόγλωσσο και ένα ξενόγλωσσο το οποίο θα είχε και την έδρα του στην Αρχαία Ολυμπία με ότι σημαίνει αυτό ως προς την ελκυστικότητα ξένων φοιτητών να φοιτήσουν σε ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Αρχ. Ολυμπία. Ταυτόχρονα αυτό θα ήταν μια προτιμότερη εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει καμία κουλτούρα αποκέντρωσης και εξακτινωμένης λειτουργίας. Και όχι μόνο δεν έχει τέτοια κουλτούρα αλλά έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι συγκεντρώνει τις σχολές, δείτε την περίπτωσή του Αγρινίου πριν λίγα χρόνια και την διένεξη που υπήρχε εκεί. Και έχω την εντύπωση πως η απόφαση που πήρε προχθές και που ανατρέπει άρδην τα πράγματα με συντριπτική πλειοψηφία 23-10 ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Πατρών έχει να κάνει με αυτή την άρνησή του να συμμετέχει με πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία θα έχουν την έδρα τους και την λειτουργία τους σε όλες τις πόλεις της Δυτ. Ελλάδας. Δεν την έχει την κουλτούρα δεν την πιστεύει αυτή την εξακτίνωση δεν θα την υποστηρίξει και φοβάμαι ακόμα κι αν στο τέλος την αποδεχθεί δεν θα καταστεί εφικτό να έχουμε ένα σοβαρό ή δύο σοβαρά τμήματα στην Ηλεία που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν έχω τίποτα με την Πάτρα. Δεν μπορεί όμως η Ηλεία σε καμία περίπτωση με πάρα πολλά θέματα μέχρι σήμερα να καθίσταται όμηρος των επιθυμιών των θεσμών και των φορέων που λειτουργούν στην Πάτρα. Έως εδώ. Πρέπει τελικά να καταλάβουμε και να δούμε μόνο το συμφέρον μας. Δεν μας βάζει κανείς φραγμό επειδή είναι άλλη διοικητική μονάδα η Δυτ. Ελλάδα και άλλη η Πελοπόννησος. Δεν έχει σχέση αυτό. Δείτε πως ήδη στην Πάτρα η πρόταση του κ. Γαβρόγλου δημιουργεί τρία τμήματα πολυτεχνικής κατεύθυνσης στην Πάτρα, που όμως είναι τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που δημιούργησε την άρνηση της συγκλήτου. Άρα δεν έχει κανείς τη δικαιολογία να πει ότι δεν είναι ένα τμήμα ή δύο ή άλλες σχολές στην Ηλεία και να ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου» συνέχισε ο κ. Γεωργιόπουλος
Σχολιάζοντας σε άλλο σημείο τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε πως «… το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήδη δουλεύει με την Ηλεία. Το τμήμα μεταπτυχιακών Ολυμπιακών Σπουδών που λειτουργεί στην ΔΟΑ, έχει δώσει και έχει δοκιμάσει τη σχέση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τους φορείς της Ηλείας και ταυτόχρονα και με ότι έχει σχέση με τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό Κίνημα γενικότερα. Πέραν τούτου, βλέπω ότι στο Αγρίνιο δημιουργείται και μια σχολή που δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες δύο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Δεν θέλω να το διακωμωδήσω, αλλά αν ήταν να κάνουμε μια σχολή που θα είχε σχέση με την Ιστορία της επανάστασης του 1821 και τι έδωσε η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, να το δούμε και να δούμε τι αρχαιολογικές σπουδές πρέπει να κάνουμε εκεί με οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό αν αυτό λέγεται αρχαιολογία. Αλλά όταν το πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργεί μια σχολή εκεί ή προτείνεται κάτι τέτοιο, αναρωτιέμαι στο υπουργείο σκέφτηκαν ποτέ τι σημαίνει στην Ηλεία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, η Αρχαία Ολυμπία, ο Ναός του Επικούρειου, η Ήλιδα. Αυτό είναι μια ακόμα παρατήρηση» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.