Με δυσπιστία και καχυποψία αντέδρασε το σύνολο του Σώματος στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στον Πύργο.
Η δημιουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ και η προσπάθεια ανάγνωσης του σχεδίου Νόμου που θέλει την Σύγκλιτο του Πανεπιστημίου Πατρών να κρίνει την λειτουργία ή όχι του Τμήματος, αφού εξετάσει τις απαιτούμενες υποδομές και το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, δημιούργησε αντιδράσεις και έντονη σύγχυση.
Την συνεδρίαση άνοιξε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα, για την παρουσία στην συνεδρίαση του βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η λειτουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών. Ανέφερε μάλιστα ότι με τον υπουργό Παιδείας είχε τεθεί το θέμα της δημιουργίας ΤΕΦΑΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το οποίο είχε τεθεί μάλιστα ζήτημα επέκτασής του στην Ηλεία.
«Διαβατήριο παραγωγής πολιτισμού» χαρακτήρισε στη συνέχεια το Τμήμα των ΤΕΦΑΑ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την συνεδρίαση γρήγορα καθώς όπως ανέφερε εφημέρευε στο Νοσοκομείο Πύργου.
Ακολούθησε ο Αντώνης Καράμπελας ο οποίος ανέφερε ότι αν η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών είναι θετική, από την στιγμή που υπάρξουν οι απαιτούμενες υποδομές αλλά και το προσωπικό το οποίο πρέπει να είναι τέσσερις διοικητικοί και οκτώ μόνιμοι ΔΕΠ, η πιθανή έναρξη της λειτουργίας του τμήματος αναμένεται να είναι μετά το 2020. Όπως τόνισε ο κ. Καράμπελας δεν έχει γίνει σαφές που θα τελειώσουν τις σπουδές τους οι σπουδαστές που υπάρχουν σήμερα στο ΤΕΙ του Πύργου, ενώ υποστήριξε, ότι η έναρξη του τμήματος θα πρέπει να οριστεί χρονικά με νομό και όχι με απόφαση της Συγκλήτου. Τόνισε επίσης οτι πρέπει από το νόμο να οριστούν οι υποδομές που απαιτούνται για την λειτουργία του τμήματος, αλλά και να εξασφαλιστούν από τώρα οι απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίησης των υποδομών αυτών. Πρότεινε μάλιστα να προκηρυχτούν οι θέσεις του προσωπικού πριν την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος.
Ένα όνειρο δεκαετιών υποστήριξε ότι ήταν η δημιουργία του Τμήματος ΤΕΦΑΑ στη συνέχεια, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, σχολιάζοντας και αυτός με τη σειρά του, τις διαφοροποιήσεις του κ. Γαβρόγλου, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως και σήμερα.
Αφήνοντας αρχικά αιχμές για την απουσία των υποψηφίων δημάρχων από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Αργυρόπουλος συνέχισε αναφερόμενος στο θέμα των ΤΕΦΑΑ εστιάζοντας σε τέσσερα σημεία τα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής:
Τις απαιτούμενες αθλητικές υποδομές, το γνωστικό αντικείμενο της σχολής καθώς μπορεί να μην είναι ΤΕΦΑΑ αλλά να είναι κάτι άλλο από αυτό το οποίο σήμερα γνωρίζουμε, την ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και την απαραίτητη δέσμευση από την κυβέρνηση σχετικά με το κτιριακό.
Ακολούθησε ο Θανάσης Παναγούλης, ο οποίος σχολίασε την απουσία φορέων της πόλης αλλά και του Νόμου από την συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, εκφράζοντας και αυτός με τη σειρά του, τους προβληματισμούς του σχετικά με την απόφαση της δημιουργίας ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.
Προβληματισμένος σχετικά με την έλλειψη υποδομών στον Πύργο, προκειμένου να φιλοξενήσει το τμήμα ΤΕΦΑΑ παρουσιάστηκε ο Χάρης Μιχαλακόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για παγίδα αναφέροντας χαρακτηριστικά «... δηλαδή εάν μας έταζαν διαστημόπλοιο θα λέγαμε ναι;»
Από την πλευρά της η Άβα Βαγγελάτου μίλησε για την χθεσινή απεργία των εκπαιδευτικών και το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου το οποίο αλλάζει τον χάρτη της εκπαίδευσης οδηγώντας σε ιδιωτικοποιήσεις Πανεπιστημίων και «φθηνά» εργατικά χέρια.
Ακόμα και αυτά που έχει, τόνισε στη συνέχεια ο Βασίλης Παναγόπουλος, ότι κινδυνεύει να χάσει η πόλη. «Εάν πούμε ναι θα μείνουμε χωρίς ΤΕΙ ή ΑΕΙ» ανέφερε αφού η πόλη δεν διαθέτει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις.
Στην ανυπαρξία αντίδρασης και δυναμικης διεκδίκησης, εστίασε ο Χρήστος Αθανάσουλας, τονίζοντας στη συνέχεια ότι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα. Μίλησε μάλιστα για «φοβικά σύνδρομα» τονίζοντας ότι εχθρός του Πύργου δεν είναι η Αμαλιάδα ή η Πάτρα.
Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνέχεια όταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου Νικηφόρος Ψυχογιάννης, θέλοντας να αποδείξει ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον γι αυτό το οποίο ήδη υπάρχει στην πόλη, απευθυνόμενος σε όλους ρώτησε ποιος γνωρίζει την ακριβή ονομασία του τμήματος που λειτουργεί χωρίς να κοιτάξει τα χαρτιά του.
Η στάση του προέδρου των σπουδαστών, προκάλεσε αντιδράσεις, και ένταση στην αίθουσα. Ακολούθως ο κ. Ψυχομανης αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση που παρουσιάζεται στο κτίριο αλλά και στη λειτουργία του.
Το «γάντι» στο δήμο πέταξε στη συνέχεια ο Βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας σημειώνοντας ότι είναι στο «χέρι» του δήμου η λειτουργία του Τμήματος αρκεί να γίνουν οι απαιτούμενες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ενημερώνοντας το Σώμα για τις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι ο υπουργός αποφάσισε την δημιουργία ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, ενώ προτίθεται να δημιουργηθεί και Πανεπιστημιακή Σχολή Μουσειολογίας.
Επίσης ο κ. Μπαλαούρας ανακοίνωσε την λειτουργία ξενόγλωσσου ΤΕΦΑΑ το οποίο θα προβλέπεται στην αιτιολογική έκθεση καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο σχέδιο το οποίο είναι σε διαβούλευση, αλλά και την δημιουργία ερευνητικού Ινστιτούτου για την υγεία και τη διατροφή των αθλητών καθώς το αντικείμενο αυτό «γειτνιάζει» με τα ΤΕΦΑΑ.
Ο βουλευτής Ηλείας απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ότι τα έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ όσον αφορά στο μόνιμο προσωπικό αναφερθηκε στην προκήρυξη που έχει ήδη σταλεί στον ΑΣΕΠ και αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Υστερα από την τρίωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύνταξη εγγράφου στο οποίο θα επισημαίνεται η σύμφωνη γνώμη του Σώματος για την δημιουργία ΤΕΦΑΑ –ελληνόγλωσσου και ξενόγλωσσου- υπό την προϋπόθεση η έναρξη λειτουργίας του τμήματος να μην εξαρτηθεί από την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών ή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Να οριστούν επίσης οι υποδομές που απαιτούνται για την λειτουργία αλλά και να προχωρήσει η πρόσληψη προσωπικού, όπως και να διευκρινιστεί ότι οι σπουδαστές του ΤΕΙ που λειτουργεί στον Πύργο θα παραμείνουν στην πόλη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Το έγγραφο αναμένεται να συνταχθεί την Δευτέρα και να αποσταλεί στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κοινοποίηση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.