Με το βλέμμα στραμμένο στους μαθητές και στην ασφάλειά τους, σε περίπτωση ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού,πραγματοποιήθηκε χθες συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, η σύγκληση της οποίας, έγινε ύστερα από απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου.
Οι τελευταίες σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε μεγάλη μερίδα των πολιτών του Νομού, κυρίως στο Κατάκολο όπου έχουν παρατηρηθεί ρωγμές σε κτήρια αλλά και στην περιοχή της Ανδραβίδας όπου η σεισμική ακολουθία που παρατηρήθηκε το βράδυ της Τρίτης ανάγκασε πολλούς κατοίκους να περάσουν τη νύχτα τους στους δρόμους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, γνωστοποίησε ότι αν και ο ίδιος σκέφτονταν να ζητήσει να παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες έτσι ώστε τα παιδιά να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, ο κ. Λέκας είχε εντελώς διαφορετική άποψη, τονίζοντας μάλιστα ότι οι μαθητές θα είναι περισσότερο «ασφαλείς» εντός των σχολικών μονάδων καθώς οι εκπαιδευτικοί με ψυχραιμία θα μπορέσουν οργανωμένα να τους καθοδηγήσουν.
Με την σειρά του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης υπογράμμισε την άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στα σχολεία αλλά στα δημόσια κτίρια, όπως επίσης και σε εκείνα που είναι μισθωμένα σε δημόσιες υπηρεσίες.
Έντονο προβληματισμό προκάλεσαν στη συνέχεια τα λόγια του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, καθώς όπως έκανε γνωστό από τα 91 σχολεία τα οποία ανήκουν στο δήμο μόλις τα 27 έχουν ελεγχθεί και διαθέτουν άδεια. Αναφερόμενος μάλιστα στο 2ο γυμνάσιο λύκειο Πύργου, στο οποίο φοιτούν περίπου 600 μαθητές τόνισε ότι από τον μεγάλο σεισμό του ´93 είχε υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό πλέον πως θα αντιδράσει το κτίριο σε μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση.
«Ζητάμε από τους μηχανικούς των δήμων αλλά και της Περιφέρειας να κάνουν ελέγχους στα σχολικά κτίρια, για τα οποία δεν υπάρχουν καν φάκελοι για την κατασκευή των μονάδων αυτών» συμπλήρωσε ο κ. Λιατσής ενώ αναφερόμενος στα ετοιμόρροπα κτίρια τα οποία δεν μπορούν να κατεδαφιστούν από τον δήμο, ανέφερε : «Κάνουμε το σταυρό μας ο Θεός να λυπηθεί τον τόπο μας».
Στα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσει σε περίπτωση σεισμού, ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων αναφέρθηκε ο Σάκης Μπαλιούκος αφού από τον σεισμό του 2016 υπάρχουν ήδη κτίρια που υπέστησαν ζημιές χωρίς να έχουν έως τώρα επισκευαστεί, ανάμεσα σε αυτά είναι και ένας ναός που βρίσκεται στην περιοχή της Φρίξας.
Παρόντες στην σύσκεψη ήταν, ο Αστυνομικός Διευθυντής Απ. Μαρτζάκλης ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Δ. Αντωνάκης ο Λιμενάρχης Δ. Παπαηλίου, εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ και της 117 ΠΜ Ανδραβίδας.