... στο πλαίσιο του κοινοτικού πιλοτικού προγράμματος EER (European Entrepreneurial Regions)
Η καταγραφή και μελέτη των επιχειρηματικών συστημάτων σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία ήταν το αντικείμενο της πρώτης συνάντησης των φορέων επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στο πλαίσιο του κοινοτικού πιλοτικού προγράμματος European Entrepreneurial Regions (EER). Στόχος είναι η χαρτογράφηση και η συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων που θα συμβάλλουν στη στοχευμένη χάραξη πολιτικής σε συνάρτηση με τη χρηματοδότηση δράσεων μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων.
Στη συνάντηση εργασίας που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η εκ των συντονιστών του έργου Καθηγήτρια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λένα Τσιπούρη παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τα επιχειρηματικά οικοσυστημάτων σε τομείς όπως αγροδιατροφή, μεταποίηση, τουρισμός και τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα πιο πρόσφατα ευρήματα που δείχνουν βελτιωμένους δείκτες σε ορισμένους τομείς, ενώ καταδεικνύουν τις αδυναμίες σε άλλους, για τους οποίους χρειάζεται να υπάρξουν υποστηρικτικές ενέργειες που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά.
Στο αναφερόμενο πιλοτικό πρόγραμμα EER έχουν επιλεγεί δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες –μια εκ των οποίων είναι η Δυτική Ελλάδα– με βασικό στόχο να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος σε καθεμιά από αυτές, ώστε να βοηθηθεί η κάθε Περιφέρεια να προσφέρει τα ενδεδειγμένα κίνητρα για την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.
Επιπλέον, το έργο στοχεύει στον εντοπισμό και την ανταλλαγή απόψεων βέλτιστων πρακτικών, δεδομένου ότι στη Δυτική Ελλάδα γίνονται προσπάθειες υποστήριξης επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης. O εντοπισμός σημείων που χρήζουν βελτίωσης, όπως επίσης ο συντονισμός της πολιτικής και των επί μέρους πρωτοβουλιών, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική πρόοδο του οικοσυστήματος.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της ΠΔΕ Χρήστος Τζομάκας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων της ΠΔΕ Στάθης Παπαχριστόπουλος, ο Δημήτριος Καραγιάννης από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας - Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ Βασίλειος Μπουργανός, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών καθηγητής Βασίλειος Αναστασόπουλος μαζί με τα στελέχη του ΕΠΠ Βίκυ Τομαρά και Δημήτριο Τραχύλη. Επίσης ο Παναγιώτης Βαφείδης εκπροσώπησε το Επιμελητήριο Αχαΐας, συμμετείχαν οι καθηγητές Φωτεινή Λάμαρη και Βασίλης Παπασωτηρόπουλος από το Aroma Hub ΕΠΠ, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Κοτσώνης, ο Άρης Μαμασούλας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο Σωτήριος Μιχαλόπουλος εκπροσώπησε το ΙΤΥΕ, η Αλεξάνδρα Σαρμά από το Orange Grove Patras, η Ραχήλ Τσουτσάνη από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο Νάσος Κοσκινάς από το POS4work, ο Γρηγόρης Αρχιμανδρίτης από την InterMediaKT, ο Ιωάννης Κικίδης από το Smart Cities Hub και ο Μιχαήλ Πρεβενιός από το Blue Hub ΕΠΠ. Τη συζήτηση συντόνισε ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Παπασπύρου.