Αυτοδιοίκηση

Λάβρος ο Λυμπέρης για το Τμήμα Γεωπονίας

Λάβρος ο Λυμπέρης για το Τμήμα Γεωπονίας

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης “πήρε το όπλο του”, απο μια σειρά όπλων που δήλωσε πως έχει για να συνεχίζει να μάχεται για το καλό του δήμου του και της Ηλείας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ήταν λάβρος για το θέμα που έχει προκύψει με το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας του Πανεπιστημίου Πατρών και την πληροφορία που υπήρξε πως οι καθηγητές του φεύγουν για το campus του Μεσολογγίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο Πατρών υποστηρίζουν πως δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση ή εισήγηση...

Ο κ. Λυμπέρης ξεκίνησε λέγοντας ότι… “… θέλω να θυμίσω, γι’ αυτό και προχωράω υπό συνθήκες που δεν θα ήθελα στην πρώτη συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων μου την 1η Σεπτέμβρη, πως βγήκα δήμαρχος από τους πολίτες της Αμαλιάδα και τους δημότες του Δήμου Ήλιδας με κάποιες υποσχέσεις που τις ονόμασα συμβόλαια. Επειδή μέχρι τώρα στη ζωή μου ότι συμβόλαια υπέγραψα, είτε με την υπογραφή μου είτε με τον λόγο τα τήρησα, είμαι αποφασισμένος να τηρήσω απαραίτητα και αυτά τα συμβόλαια που υπέγραψα με τον κόσμο. Ένα από αυτά λοιπόν ήταν η άρση της αδικίας με την δημιουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων του πρώην υπουργού Γαβρόγλου, στις θέσεις των τμημάτων ΤΕΙ”.

Ο δήμαρχος Ήλιδας σχολίασε ότι “… σε όλη τη χώρα, αυτός ο περίεργος για μένα νόμος, ο αυτός ο νόμος που είναι προς διερεύνηση από τους ειδικούς και από τους επιστήμονες, τι επιστημονικότητα και τι βάση έχει, θέλω να θυμίσω ότι αυτός ο νόμος έκανε μία εξαίρεση σε όλη τη χώρα. Έκανε όλα τα τμήματα ΤΕΙ, πανεπιστημιακά τμήματα εκεί που ήταν έξω από την Αμαλιάδα. Το ένα το κατάργησε και τα δυο τα μετέφερε στο Μεσολλόγι και τα έκανε πανεπιστημιακά τμήματα και Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, που αργότερα ήρθε η κυρία πρύτανης και είπε ότι έδρα της θα είναι το Μεσολόγγι. Στις 8 Απριλίου πέρασαν από το εθνικό κοινοβούλιο, εσπευσμένα δηλαδή, γρήγορα γρήγορα, πρόλαβε τις ημερομηνίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να τα περάσει γιατί απερχόταν, προκειμένου να καλύψει το μεγάλο πανεπιστημιακό επίτευγμα και τη σοβαρή μελέτη που είχε κάνει της δημιουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων στη χώρα. Στην περιφέρεια μας αυτό το επίτευγμα ήταν το μεγάλο ρουσφέτι του κυρίου Βαρεμένου, πρώην αντιπροέδρου της βουλής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η μελέτη αυτή σε σχέση με την μελέτη του σχεδίου Αθηνά που έγινε το 2012, είναι παλιόχαρτο. Και έχω πλήρη επίγνωση αυτών που σας λέω, γιατί τα έχω παρακολουθήσει από κοντά. Η μελέτη του ´12 η οποία τακτοποιούσε τα ΤΕΙ όλης της χώρας και δημιουργούσε μία σχολή ΤΕΙ σε κάθε περιφέρεια, αυτή είναι στην Αμαλιάδα, είχε κάνει σοβαρές εκτιμήσεις και μελέτες για το που είναι ο τόπος στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που ικανοποιεί τις ανάγκες της φυτικής παραγωγής, που ικανοποιεί τις ανάγκες της μεταποίησης και της γεωργικής οικονομίας. Αυτή ήταν η Ηλεία και έτσι έγινε στην Αμαλιάδα. Όλα αυτά λοιπόν αυθαίρετα καθαιρέθηκαν τώρα και εκεί που είναι η Ιχθυολογία, τώρα μεταφέρθηκαν όλα αυτά”….

Ο κ. Λυμπέρης φτάνοντας στο σήμερα ανέφερε ότι χθες πληροφορήθηκε πως “…κατά παραγγελία ή χωρίς παραγγελία από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, οι καθηγητές του τμήματος που έχει μείνει στην Αμαλιάδα με το γενικό τίτλο «Γεωπονία», στην αρχή το είχαν «Τεχνολόγοι Γεωπονίας», το μοναδικό στη χώρα. Τεχνολόγοι, για να τελειώνουν προφανώς τα παιδιά αυτά που υπήρχαν και να τελειώνουν και με την Αμαλιάδα και με τα τμήματα της. Αργότερα υπό κάποια πίεση κάποιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεγέλασαν τους ιθαγενείς και το έβαλαν «Γεωπονίας».
Το οποίο αλληλοκαλύπτεται με το φυτικης παραγωγής που είναι στο Μεσολόγγι, που είναι τα πολλά τμήματα; Μεσολόγγι Αγρίνιο. Πιο είναι το τμήμα που είναι παρόμοιο με αυτό; Το Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι. Ποιο θα καταργηθεί στην πορεία; Της Αμαλιάδας.
Είναι αυτό που λέγαμε τότε και κάποιοι πανηγύριζαν ότι πέτυχαν πανεπιστήμιο.
Και το άκρον άωτον μέχρι γελοιότητας είναι ότι και μετά την εισαγωγή των φοιτητών πάλι πανηγύρισε ο πρώην δήμαρχος, ότι ορίστε, πήραμε φοιτητές με βάση. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, αποφασίσανε χθες ομόφωνα και οι 10 καθηγητές ότι εμείς θέλουμε να πάμε στο οργανωμένο κάμπους και αυτό βεβαίως δεν είναι η Αμαλιάδα. Εκεί καταντήσαμε σήμερα με τους κύριους που πανηγυρίζανε. Και τους είπα εφιάλτες και τους πείραξε. Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα εγώ τότε, έτσι όπως πήγαινα πάντως ούτε σπαθί θα πετούσα, ούτε ασπίδα θα πετούσα, ούτε πολύ περισσότερο θα έκανα τον εφιάλτη. Για να ρίξω πίσω από την πλάτη των ανθρώπων εδώ που περιμένανε και που έχουν δώσει τα πάντα οι Αμαλιαδιτες. Και το ξέρω γιατί τότε ήμουν δήμαρχος όταν έδωσα την περιουσία της πόλης και του Δήμου, με συμβολαιογραφικές πράξεις στο ΤΕΙ της Πάτρας. Τα κτίρια κάτω στο σταθμό ανήκουν στο ΤΕΙ της Πάτρας. Τα κτίρια πάνω με το οικόπεδο του Δήμου στον υδατόπυργο ανήκουν στο ΤΕΙ της Πάτρας. Γιατί τα δώσαμε αυτά αγαπητοί κύριοι; Γιατί τα δώσαμε αυτά αγαπητή κυρία υπουργέ Κεραμέως; Που θα τα ακούσετε αυτά γιατί θα τα στείλουμε και θα σας τα πούμε και κατ’ ιδίαν. Τα δώσαμε, γιατί είχαμε μία μελέτη και είχαμε μία ενέργεια δημιουργίας γεωπονικής σχολής, σε έναν τόπο που πρέπει να είναι, που πρέπει να λειτουργήσει, που πρέπει να δώσει την καινοτομία στους ντόπιους παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές προκειμένου να προχωρήσει η αγροτική οικονομία του τόπου και μαζί μ’ αυτόν και της χώρας. Άρα λοιπόν οι κύριοι καθηγητές που πήραν την απόφαση, τους έστειλα ένα σκληρό μήνυμα. Ότι θα έχουν να κάνουν ένας προς έναν με την πόλη και με τους εκπροσώπους της. Και όταν λέω έναν προς έναν, θα ξετιναχθούν τα προσόντα του καθενός ένας προς έναν. Να δούμε πως παίρνουν τέτοιες αποφάσεις”.

Ο δήμαρχος Ήλιδας συνέχισε λάβρος κατά της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών. “Η κυρία πρύτανης δεν θα κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και δεν έχει καμιά υπευθυνότητα και δυνατότητα να επιβάλλει μεταφορές τμημάτων και πανεπιστημίων από εδώ και από εκεί. Αν τα δέχεται ή δεν τα δέχεται το πανεπιστήμιο της, τα ξέρουμε είχε πάρει αποφάσεις, έλεγαν όχι, αν τις το επέβαλαν να τα δεχτεί δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα μεταφέρει αυτή όπου είναι. Αλλά κυρίως η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι υποχρεωμένη από την υπουργό και τον πρωθυπουργό να αποκαταστήσει ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά, κάτι που επιστημονικά είναι τεκμηριωμένο. Την έδρα και την επαναφορά της γεωπονικής σχολής στην Αμαλιάδα. Το ζητάμε αυτό, ζητάμε ότι υπήρχε να επανέλθει.
Εδώ υπήρχε μία ρουσφετολογική, κομματικό πολιτική συνθήκη, η οποία πρέπει να ανατραπεί και πρέπει να αποκατασταθεί το δίκιο. Το δίκιο είναι ότι έγινε σε όλη τη χώρα. Όπως τα τμήματα όλης της χώρας που ήταν ΤΕΙ έγιναν πανεπιστημιακά, έτσι πρέπει να γίνουν και στην Αμαλιάδα. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή μας, δεν υποδεικνύουμε σε κανέναν, πολύ περισσότερο δεν απειλούμε κανέναν, λέμε όμως ότι εμείς τα όπλα που έχουμε και το λαό που έχουμε, αποκλείεται να τα πετάξουμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε! Ή θα αποκαταστήσουν το ηθικό και το δίκιο που τεκμηριώνεται επιστημονικά, ή αλλιώς θα πολεμήσουμε με όλα τα όπλα που έχουμε. Και πιστέψτε με αυτός ο μικρός τόπος, και αυτός ο μικρός δήμαρχος που τον εκπροσωπεί έχει σειρά όπλων” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup