Με την πιο επίσημη μορφή τίθεται το θέμα της τελετής αφής “Ολυμπιακής” Φλόγας των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων από το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα από τα πρώτα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την θεσμικά την κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού, προτάσει η νέα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος με τους συνεργάτες του.
Μετά την απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας απέστειλε σήμερα επιστολή με την οποία θέτει το θέμα με αφορμή και την τελετή που θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους 3ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Λωζάννης.
Μια επιστολή που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, την υπουργό Πολιτισμού, τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, τους βουλευτές της Ηλείας και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής
Η Ολυμπιακή φλόγα χαρακτηρίζεται ως σύμβολο ιερό και μοναδικό.
Ιερό γιατί συμπυκνώνει την υπέρτατη αξία του αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας, της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης.
Και μοναδικό διότι εκπορεύεται από τον ιερό χώρο της Ολυμπίας, όπου πριν χιλιάδες χρόνια γεννήθηκε το Ολυμπιακό Ιδεώδες.
Οι ιδιότητες αυτές συνυφαίνονται αξεδιάλυτα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν είναι νοητή η ύπαρξη του Συμβόλου χωρίς αυτές.
Για τους λόγους αυτούς, η Ολυμπιακή Φλόγα, διϊστορική έκφραση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, δεν μπορεί παρά να ανάβει αποκλειστικά και μόνο στην Ολυμπία.
Η παραδοχή αυτή βρήκε τη θεμελίωσή της στον Κανόνα 6 του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται στην Ολυμπία.
Διατύπωση σαφής και μη επιδεχόμενη καμία αμφισβήτηση ή παρερμηνεία.
Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, μέχρι σήμερα η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται εντός της Ιεράς Άλτεως και η Λαμπαδηδρομία ξεκινά από το Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας. Τούτο απαρέγκλιτα συμβαίνει με την Αφή και τη Λαμπαδηδρομία και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1964 ( Ίνσμπρουκ).
Από το 2010 καθιερώθηκαν και διεξάγονται Θερινοί και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων.
Πλην της πρώτης διοργάνωσης στη Σιγκαπούρη, που η Αφή έγινε εντός της Ιεράς Άλτεως, για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, η Αφή της Φλόγας γίνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παραβιάζοντας κατάφωρα την ιερότητα και μοναδικότητα του Συμβόλου.
Την προσεχή Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο, Παναθηναϊκό Στάδιο, η τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 3ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες νέων, που θα διεξαχθούν στη Λωζάννη, τον Ιανουάριο του 2020.
Παρότι η ΔΟΕ δεν χαρακτηρίζει τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων ως Ολυμπιακή, τούτη «κατά τη διαδρομή της», αναγορεύεται εκ των πραγμάτων ως τέτοια.
Ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερη αυτή αρμοδιότητα, που του επιφυλάσσεται από την τοπικότητα, την ιστορία, την παράδοση και την ηθική της ευθύνης του, ως καθήκον θεματοφύλακα των αξιών που ενσωματώνει το Σύμβολο της Ολυμπιακής Φλόγας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι πρέπει, για μια ακόμα φορά, να αντιδράσουμε στην επιχειρούμενη, εξ αντικειμένου, παραχάραξη των συμβολισμών της Αφής και της Λαμπαδηδρομίας.
Εξοχότατε Πρόεδρε,
Ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, του οποίου είσθε Επίτιμος Δημότης, ζητά με τον δέοντα στο πρόσωπό σας σεβασμό, σε περίπτωση παρουσίας σας στην τελετή Αφής, που θα συντελεστεί στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, την προσεχή Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, να θέσετε αρμοδίως – όπως εσείς κρίνετε - το εν λόγω ζήτημα.
Η τελετή της Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, μπορεί και πρέπει να πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, με διαφορετικό τελετουργικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να μην απομειώνεται η αίγλη και το ιδιαίτερο κύρος αυτών.
Το αίτημα αυτό που εκπορεύεται από το μικρό αυτό τόπο, δεν τίθεται ούτε στο όνομα της τοπικής μας κοινωνίας, ούτε στο όνομα του Ελληνικού Έθνους, αφού πιστεύουμε πως εκφράζει το σύνολο των απανταχού Ελλήνων, αλλά στο όνομα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των οικουμενικών μηνυμάτων που συνδέουν την ελληνική αρχαιότητα με τις αξίες του σύγχρονου κόσμου.
Με τιμή,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ