Αυτοδιοίκηση

"Βόμβα" στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης - Τέσσερις αιρετοί τίθενται σε αργία

"Βόμβα" στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης - Τέσσερις αιρετοί τίθενται σε αργία

Σε αργία τίθενται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τέσσερις αιρετοί του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Η απόφαση αφορά τους δημοτικούς συμβούλους Διονύση Μάλιαρη, Ανδρέα Κορομηλά και Νίκο Κόλλια καθώς και τον πρόεδρο της Παλαιάς Μανωλάδας Τρύφωνα Πέρδικα και προκύπτει από την 81/2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών.

Για την υπόθεση που εμπλέκονταν 14 άτομα είχαν κριθεί αθώοι οι Ναμπίλ Μοράντ, ο πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Κουτρούλης, στη δίκη που είχε ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019

Σύμφωνα με πηγές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απόφαση ισχύει από την κοινοποίησή της και μέχρι την τυχόν έκδοση αθωωτικής απόφασης οπότε αίρεται αυτοδικαίως.

Η υπόθεση

Η δίωξη εναντίον των αιρετών, ασκήθηκε με αφορμή απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο του 2013, για αναστολή είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από 79 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενώ οι εκλεγμένοι ήταν αρμόδιοι για το προσδιορισμό και την είσπραξη των δημοτικών τελών και προστίμων, «εν γνώσει τους επιχείρησαν να ελαττώσουν την περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης», η διαχείριση της οποίας, τους ήταν εμπιστευτική, και «να τον ζημιώσουν κατά το ποσό των 2.261.375,27 ευρώ, με αντίστοιχο περιουσιακό όφελος 79 επιχειρήσεων». Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης από την 1/7/2013 και εντεύθεν, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος σε 79 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ζημιωθεί από τη μη είσπραξη τελών και προστίμων κατά την τελευταία πενταετία (2008-2012), κατά το συνολικό ποσό των 2.261.375 ευρώ. Και ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης των ποσών αυτών, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13/12/2013 οι κατηγορούμενοι φέρονται να ψήφισαν, κατά ομάδες ελαφρώς διαφοροποιημένες προτάσεις (οι τρεις που αθωώθηκαν την πρόταση Γ. Παναγιωτόπουλου και οι υπόλοιποι 11 την πρόταση Π. Δημητρόπουλου) , οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση της υπ. αριθμ. 319/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η εφαρμογή της οποίας ανέστειλε τη διαδικασία είσπραξης των τελών, που είχε διατάξει ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Αρβανίτης, για όσο καιρό θα διαρκούσε η επικαιροποίηση των μη καταγεγραμμένων επιφανειών και να ανακληθούν από τη ΔΕΗ, η εφαρμογή των νέων τετραγωνικών μέτρων, η επιβολή προστίμων, κ.ά. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ήταν να απειληθεί ζημία στην περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ποσού των 2.261.375 ευρώ, η οποία εντέλει δεν επήλθε, λόγω της έκδοσης της 19159/769/10.3.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία ακυρώθηκε η 310/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατηγορούμενοι ήταν οι Ναμπίλ Μοράντ, Διονύσης Μάλιαρης, Ανδρέας Κορομηλάς, Αλίκη Τεμπέλη, Τρύφωνας Πέρδικας, Βασίλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Σάμαρης, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος,, Γεράσιμος Βαγγελάκος, Νικόλαος Κόλλιας, Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Βραχνής και Δημήτριος Κουτρούλης .

Οι 14 κατηγορούμενοι στις απολογίες τους στο Δικαστήριο υποστήριξαν σε γενικές γραμμές ότι «παγιδεύτηκαν» από την τότε πλειοψηφία και τον τότε δήμαρχο, αφού η εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε αρχικά με την μορφή της ενημέρωσης. Ανέφεραν ακόμα ότι δεν είχαν καμία εισήγηση στα χέρια τους και ψήφισαν υπό την ασφυκτική πίεση δεκάδων επιχειρηματιών που βρίσκονταν στην αίθουσα του συμβουλίου και ότι η πρόταση που ψήφισαν, θα έδινε αναστολή είσπραξης για μια μόνο εβδομάδα, μέχρι η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου εξετάσει το ζήτημα. Ωστόσο, η πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μιλά για αναστολή «και αυτό ήταν παράνομο» είπε. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες, διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σύμφωνα με τους οποίους, «εάν εφαρμοζόταν η απόφαση θα υπήρχε μείζον ζήτημα για τον δήμο», αλλά και ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αναρμόδιο για μια τέτοια απόφαση».

Οι 11 που κρίθηκαν ένοχοι ήδη έχουν ασκήσει έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων πιθανότατα στις αρχές του 2020.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα