Αυτοδιοίκηση

ΣΟΠΠ Ηλείας: "Να μην τύχει να κάτσει το σύννεφο πάνω από την Ηλεία"

ΣΟΠΠ Ηλείας: "Να μην τύχει να κάτσει το σύννεφο πάνω από την Ηλεία"
Με την χαρακτηριστική ευχή του δημάρχου Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου «Να μην κάτσει το σύννεφο πάνω από κανένα δήμο ή πάνω από την Ηλεία», να αποτυπώνει την εικόνα για τον ενδεχόμενο κίνδυνο από πιθανή κακοκαιρία στο Νομό μας, συνεδρίασε χθες το πρωί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ηλείας.
Ο Αλφειός και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει, σε περίπτωση που «φουσκώσει» το ποτάμι φαντάζει εφιαλτικό σενάριο, δεδομένου ότι φέτος δεν θα υπάρχει άμεσα διαθέσιμος εργολάβος για να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης, λόγω ενστάσεων στην εργολαβία του έργου.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης και ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, ο οποίος όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ – Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θ. Γεωργακόπουλο, κατέχει θετικό ρεκόρ 15ετίας παρά τα δυσκολα καιρικά φαινόμενα.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργακόπουλος έδωσε τα εύσημα στους πολίτες, αφού κατα το φετινό καλοκαίρι δεν παρατηρήθηκαν πυρκαγιές σε περιοχές που στο παρελθόν έδιναν συνεχώς αντίστοιχα συμβάντα, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής ενημέρωσης που υπήρξε. Υπογράμμισε επίσης, ότι θα πρέπει να γίνονται καθαρισμοί δασών αλλά και οικοπεδικών χώρων πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμα στα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην Ηλεία, τα οποία ωστόσο ήταν ελεγχόμενα.
Ο κ. Γυφτάκης τόνισε επίσης ότι αν και η αρμοδιότητα των καθαρισμών στα ποτάμια και τους χειμάρρους ανήκει στην Περιφέρεια, ωστόσο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών μπορούν να παρέμβουν και οι δήμοι.
Στο σημείο αυτό όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι πιστώσεις οι οποίες δίνονται στους δήμους για την αντιπυρική περίοδο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Ακολούθως ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Κώστας Μπαλκάμος, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα προς μίμηση το δήμαρχο Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κλαδεμάτων ζήτησε από τους δήμους να ακολουθήσουν την τακτική του, αφού παρατηρείται στις περιοχές κυρίως της Σπιάντζας και της Σαρακίνας μεγάλη συγκέντρωση από ξερά κλαδιά.

Αναφερόμενος στον ποταμό Ιάρδανο ο κ. Μπαλκάμος σημείωσε ότι αν και είχε γίνει καθαρισμός, έχουν συγκεντρωθεί στην κοίτη του και πάλι διάφορα υλικά.

Ενώ σχετικά με τον Αλφειό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας ενδέχεται να κινδυνεύσουν οι παρόχθιες περιοχές τριών δήμων, εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα, αφού δεν έχει γίνει απόληψη των αδρανών υλικών.

Καθαρισμοί πρέπει να γίνουν επίσης και σε τάφρους στην Ζαχάρω, έτσι ώστε να αποφευχθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, στάθηκε στη συνέχεια ο κ. Μπαλιούκος, συνάντηση την οποία έχει αιτηθεί, προκειμένου να τεθούν τα προβλήματα που αφορούν στην πολιτική προστασία των δήμων.

Ένα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνάντηση αυτή έχει να κάνει με τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν στην αντιπυρική περίοδο, αλλά φτάνουν στους δήμους τον Ιούνιο, ενώ ουσιαστικά τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της περιόδου.

Ο κ. Μπαλιούκος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει η μη συνέχιση των εργασιών στον Αλφειό ποταμό, τονίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει το στάδιο της Ολυμπίας.

Πρότεινε επίσης να μπορεί ο δήμος να κάνει απόρριψη των φερτών υλικών από το ποτάμι, χωρίς να τα εμπορεύεται, αφού εάν ο Αλφειός «φουσκώσει» θα γίνει ζημιά και στο έργο το οποίο έχει ήδη γίνει.

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «το νερό από τον Αφλειό θα φτάσει μέχρι την πλατεία των Μακρισίων ενώ θα κινδυνεύσουν τα Καλυβάκια και το Πλουτοχώρι» και ζήτησε την άμεση οριοθέτηση του Αλφειού από τα Καλυβάκια έως τη γέφυρα των Άσπρων Σπιτιών.

Αναφερόμενος στα φερτά υλικά στη συνέχεια ο διευθυντής τεχνικών έργων Χρ. Καραγιάννης, τόνισε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και η κτηματική υπηρεσία δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση των αδρανών υλικών.

Ακολούθως ο Διευθυντής τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος ανέφερε ότι γίνεται καταγραφή των ρεμάτων και των χειμάρρων και ότι 450 χιλιόμετρα ρεμάτων θα καθαριστούν κατά προτεραιότητα, βάση των δύο πιστώσεων συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας των δήμων Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Πηνειού αλλά και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.

sopp2

sopp3

sopp4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα