Με το βλέμμα στραμμένο στα αδέσποτα ζώα, είναι το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή Πύργου η οποία έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες προκειμένου να δωθεί μια λύση, σε ένα πρόβλημα το οποίο γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.
Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, ήδη, ύστερα από την διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού, η κτηνίατρος Δήμητρα Λέκκα, έχει αναλάβει να εφαρμόσει κάποιες δράσεις, όπως εμβολιασμούς, στειρώσεις, περίθαλψη τραυματισμένων ζώων κ.α.
«...Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ασχοληθήκαμε και έχουμε κάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Συζητήσαμε άμεσες λύσεις αλλά και λύσεις προοπτικής, γι’ αυτό και με το προσωπικό που ασχολείται με το πρόβλημα αυτό, έχουμε συχνές συναντήσεις όπως είναι η κα Κατέβα κι άλλοι συνεργάτες» συμπλήρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος ανέφερε επιπλέον, ότι ο Δήμος έχει ήδη προμηθευτεί μια σημαντική ποσότητα σκυλοτροφής, ενώ η προοπτική ενός καταφυγίου, είναι κάτι το οποίο εξετάζεται.
Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος, του ποσού των 0,50€, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ, ο κ. Αντωνακόπουλος, διευκρίνησε ότι αποτελεί πρόταση των δημοτών, η οποία εξετάζεται, προσθέτοντας επίσης ότι το θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων πρόκειται να απασχολήσει και μελλοντική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει, ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι μια φορά τον μήνα με εισήγησή τους θα μπορούν να θέτουν ένα θέμα προς συζήτηση.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου και με εντολή του δημάρχου η υπηρεσία προγραμματισμού και συγκεκριμένα το τμήμα που έχει την ευθύνη για την διαχείριση των αδέσποτων, συνεχίσαμε μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για την άμβλυνση αυτού του προβλήματος. Και πραγματικά η συμβολή τόσο της διευθύντριας της κας Γούργουρα όσο και των δύο υπαλλήλων που απαρτίζουν το τμήμα αυτό, της κας Κατέβα και του κ. Μπαρτζιώτη είναι πάρα πολύ σημαντική και ουσιαστική».
Απο την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος, ο Δήμος θα μπορεί να προμηθεύει με σκυλοτροφές, φιλόζωους πολίτες, με σειρά προτεραιότητας και βάσει των αιτήσεων που έχουν έως τώρα υποβληθεί.
Επιπλέον, το διάστημα αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Αργυρόπουλος πραγματοποιείται έρευνα αγοράς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών, σε διάφορα σημεία της πόλης. «Εξετάζουμε επίσης τις προτάσεις που μας έχουν γίνει για την δημιουργία ενός καταφυγίου, εξετάζουμε διάφορα οικόπεδα αλλά εδώ θα πρέπει να πούμε ότι όταν μιλάμε για καταφύγιο μιλάμε για προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων. Έχει περάσει η εικόνα ότι εκεί μπορούν να παραμένουν για μήνες ή και για χρόνια. Αυτό είναι παράνομο, θα περιθάλπτονται, θα φιλοξενούνται εκεί και μετά θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον» συμπλήρωσε ο κ. Αργυρόπουλος, ενώ γνωστοποιώντας κάποια μελλοντικά σχέδια της δημοτικής αρχής, ανέφερε ότι εξετάζεται η πρόταση για την δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, κίνηση η οποία όμως, απαιτεί χρόνο καθώς πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας. Σε ότι αφορά στην σύσταση της Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων, ο κ. Αργυρόπουλος συμπλήρωσε ότι: «...είναι τριμελής επιτροπή, πρόεδρος είμαι εγώ και συμμετέχουν η κα Λέκκα και η δημοτική σύμβουλος η κα Χριστοπούλου Πισιμάνη.
Η επιτροπή αυτή εξετάζει διάφορες καταγγελίες, εξετάζει προτάσεις για υιοθεσίες, τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα συνεδριάσουμε γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή αιτήσεις αν δεν κάνω λάθος είναι έξι και επίσης έχουμε συστήσει και την επιστημονική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από κτηνιάτρους και μας συμβουλεύει σε διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση των αδέσποτων».
Αναφερόμενος στις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής, ο κ. Αργυρόπουλος, εξέφρασε την πικρία του, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν υπάρχει συνεργασία και σε αυτό την ευθύνη δεν την έχει ο Δήμος. «Εμείς τους απευθύναμε αλλεπάλληλες προσκλήσεις και μάλιστα προτείναμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θέλαμε και τις δικές τους προτάσεις, τις δικές τους ιδέες για να το συνυπογράψουμε και να έχουμε κοινές δράσεις στο μέλλον.
Δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση και από τις δύο φιλοζωικές οργανώσεις, τους λόγους δεν τους γνωρίζουμε, είναι δικό τους θέμα βέβαια, εμείς επιμένουμε και σήμερα από αυτό το βήμα, τους καλούμε να έρθουν να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε γιατί έχουν και αυτοί όπως και εμείς ευθύνες απέναντι στην τοπική μας κοινωνία» ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην δίαθεσή της η κτηνίατρος Δήμητρα Λέκκα, από το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων, το οποίο είναι σε εφαρμογή από πέρυσι, έχουν ήδη στειρωθεί γύρω στα 120 σκυλιά, ενώ το φετινό πρόγραμμα, αναλυτικότερα, περιλαμβάνει την στείρωση, τον εμβολιασμό, την από παρασίτωση, την σήμανση με microchip, την διαχείριση εκτάκτων περιστατικών, τραυματισμένων σκύλων ακόμα και σκύλων που πάσχουν από ερλιχίωση ή αλλά χρόνια νοσήματα.
«...Αυτό που εγώ θα ήθελα να πω είναι, ότι επειδή υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο αλλά δεν είναι ενημερωμένοι, αυτοί που πλησιάζουμε σίγουρα βοηθούν, δέχονται να υιοθετήσουν ζώα, για μένα είναι πρωτοφανές ότι δέχτηκαν να υιοθετήσουν τόσα ζώα, να προσπαθήσουν και εκείνοι να βοηθήσουν έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει να στειρώνει τα ζώα του και να τα τσιπάρει. Όλο αυτό ξεκινάει από τα δεσποζόμενα και μετά πάμε στα αδέσποτα. Σε αυτό καλό θα ήταν να βοηθήσουν και οι συνάδελφοι με τους πελάτες τους» συμπλήρωσε η κα Λέκκα.