Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η λαϊκή Γενική Συνέλευση του Δήμου Ήλιδας - «Η καταστροφική πενταετία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις δομές που είχαμε αποκτήσει» ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης
Συμμέτοχους όλους του κατοίκους του Δήμου Ήλιδας, θέλει ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης, στην τεράστια προσπάθεια που κάνει, από την πρώτη μέρα που ανάλαβε τα καθήκοντά του, για να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία και παράλληλα να επαναφέρει το Δήμο αναπτυξιακή τροχιά.
Στη λαϊκή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας ο κ. Λυμπέρης, προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά για την τραγικά κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος Ήλιδας, μετά την «καταστροφική πενταετία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής».
Μίλησε για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που όπως είπε «το παρέλαβα ουσιαστικό κλειστό και τώρα παλεύουμε να το επαναλειτουργήσουμε». Την Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας που «έμεινε ορφανή από κατευθύνσεις και αυτοί οι κύριοι πανηγύριζαν. Οι ίδιοι άνθρωποι που έχασαν τα 7 εκ ευρώ που εμείς είχαμε εξασφαλίσει για την κατασκευή της Β φάση των κτιριακών εγκαταστάσεων». Ακολούθως ο Δήμαρχος Ήλιδας, δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να καλυτερεύσει η καθημερινότητα των πολιτών. Υπόσχομαι, είπε ο κ Λυμπέρης «να βρω τα χρήματα για να αποκαταστήσουμε τη διαλυμένη αγροτική οδοποιία που δεν κατάφερε να επιδιορθώσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρόλο που χρηματοδοτήθηκε με 4,5 εκ ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη. Να βάλουμε οριστικό τέλος στα προβλήματα ύδρευσης. Οι γεωτρήσεις θα καταργηθούν και το νερό που θα τρέχει στα σπίτια όλων μας θα είναι είτε από το διυλιστήριο, είτε το Κακοτάρι».
«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα μεγάλα έργα. Τα μικρά ήταν στις δεσμεύσεις μας και στις υποσχέσεις μας και θα τα φτιάξουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος.
«Τα … κατορθώματα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής»
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ Λυμπέρης, μεταξύ άλλων ανέφερε «Παραλάβαμε το Νοσοκομείο κλειστό. Το Νοσοκομείο αφορά και στην ποιότητα ζωής και στην οικονομία του δήμου. Η πόλη θα είναι αλλιώς χωρίς Νοσοκομείο και αλλιώς αν το Νοσοκομείο φτάσει στο επίπεδο που ήταν πριν 10 χρόνια. Πώς τους άφησε το 2015 να πάρουν τη Μαιευτική; Προσωρινό λέει ήταν. Και η Μαιευτική δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ. Αφήσαμε μια πτέρυγα, που την παλεύαμε από το 2004 έως το 2014, έτοιμη. Την άφησε να μουχλιάσει και τώρα τρέχουμε για να την επαναφέρουμε στη σωστής της κατάσταση». «Αν χαθεί η Σχολή Γεωπονίας» συνέχισε ο Δήμαρχος «δεν θα υπάρχει πια καμιά προοπτική. Καταφέραμε και πήραμε τη μοναδική Σχολή και παραλάβαμε ένα ορφανό τμήμα, με τις κατευθύνσεις να έχουν πάει σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι».
Συνεχίζοντας με τα … «κατορθώματα», όπως είπε της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ο κ. Λυμπέρης ανέφερε «υπήρχαν έργα πολλών εκατομμυρίων και τα έχασαν όλα. Ίδιος αναφέρω ότι μόνο 7 εκατομμύρια ήταν για το ΤΕΙ. Αν είχαν γίνει τα δύο κτίρια δεν θα ήμασταν στη σημερινή κατάσταση, ούτε οι καθηγητές θα ήθελαν να φύγουν. Δική του δουλειά ήταν να καταθέσει μια μελέτη, για να προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου. Δεν το έκανε και τα χρήματα χάθηκαν. Είχαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη για την αγροτική οδοποιία και έρχεται τώρα και καταγγέλλει τον εργολάβο που έβαλε ο ίδιος, ότι δεν έριξε τα χαλίκια;»
Είχα αφήσει ένα έργο, επεσήμανε στη συνέχεια ο κ Λυμπέρης «που θα προστάτευε την Κουρούτα και όλη την παραλία από τη μόλυνση και τη ρύπανση με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα 15 εκατομμύρια ήταν για να μαζευτούν οι αποχετεύσεις στα χωριά από τα Δουνέϊκα έως τον Αμπελόκαμπο. Τα 15 εκατομμύρια δεν έφτασαν και τα Σαβάλια και ο Αμπελόκαμπος έμειναν έξω. Μετά δεν έφτασαν τα χρήματα και πήραν άλλα 2 εκατομμύρια και άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Με αυτά πρέπει να κάνουμε εμείς το έργο και σε Σαβάλια και Αμπελόκαμπο. Το άλλο έργο, 5 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούσε στη συγκράτηση των νερών των χειμάρρων από τη Σωτηρούλα έως τον Κασιδιάρη για να μην πέφτουν στη θάλασσα. Πάει αυτό το έργο, το έχασαν και πρέπει να ξανατρέξουμε τώρα εμείς για τα ίδια».
Σε τραγική κατάσταση η Πηνεία
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των αντιδημάρχων με τον κ Βασίλη Παπαδόπουλο να λέει «Παραλάβαμε την Πηνεία σε τραγική κατάσταση. Οι ελλείψεις τεράστιες ενώ δεν συνεχίστηκε κανένα έργο υποδομής που είχαμε προγραμματίσει.». Κλείνοντας επιτέθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή αφού όπως είπε « έτρεξε κανένα από τα έργα που αφορούσαν στους ημιορεινούς όγκους».
Την προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Αρχή Ήλιδας, να επαναφέρει το Δήμο σε αναπτυξιακή τροχιά, στηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά πρωτοβουλιών που μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, έχουν αναλάβει με πρώτη αυτή του «επαναπατρισμού» των τριών κατευθύνσεων της Γεωπονικής Σχολής και τη διάσωση του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Αμαλιάδας που ήταν έτοιμο να φύγει.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις του αντιδημάρχου κ Θανάση Φουντά, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας κ Νίκου Σιαψάλη, εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αμαλιάδας κ.α.