Αυτοδιοίκηση

Η Ολυμπία επαναπροσδιορίζει τον παγκόσμιο ρόλο της

Η Ολυμπία επαναπροσδιορίζει τον παγκόσμιο ρόλο της

Σημαντικές παραλείψεις που άφησαν την Ολυμπία έξω από τα κέντρα των αποφάσεων, οδηγώντας την σε μια “αυτο-απομόνωση” διαπιστώθηκαν από τη νέα δημοτική αρχή στην προσπάθεια που γίνεται να επαναπροσδιορίσει το λίκνο του πολιτισμού και του αθλητισμού την θέση της στο παγκόσμιο και ολυμπιακό γίγνεσθαι. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Χάρης Σπηλιόπουλος και Ρόη Αντωνοπούλου, αναφέρθηκαν στα όσα έγιναν στην πρόσφατη επίσκεψή τους στη Λωζάνη, τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα έπονται. Η Ολυμπία λοιπόν αφήνει πίσω την πολιτική μιας “εγωϊστικής” απομόνωσης, που βασίζεται μόνο στο ιστορικό παρελθόν της και ανοίγεται στο μέλλον για να δώσει αλλά και να πάρει από την παγκοσμιότητα. Το πιο αισιόδοξο σημείο των επαφών που έγιναν σε κορυφαίο επίπεδο με το Ολυμπιακό κίνημα είναι πως όχι μόνο δεν βρήκε κλειστές πόρτες η δημοτική αρχή, αλλά θετική αντιμετώπιση, σα να περίμεναν όλοι την επιστροφή της σε μια θέση που παρέμενε κενή εδώ και χρόνια και έδινε την εντύπωση πως η Ολυμπία σνομπάρει λόγω ιστορικότητας όλους τους υπόλοιπους στο Ολυμπιακό κίνημα.

Ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέλυσε το σκοπό του ταξιδιού στη Λωζάνη, την προεργασία που έγινε για αυτό και τα συμπεράσματα που εξίχθησαν. Πρώτη θετική κίνηση ήταν η πρόσκληση σε αυτή την προσπάθεια του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη ώστε να γίνει και αυτός κοινωνός της, αλλά και συνολικά η Περιφέρεια να μπει στη νέα αυτή λογική. Άλλωστε και ο ίδιος είχε εκφράσει την πρόθεση να συμβάλει στην χάραξη νέων δρόμων για την Ολυμπία.

“Η καινούργια δημοτική αρχή έχει μία άλλη φιλοσοφία πάνω στα Ολυμπιακά σου ζητήματα και ιδιαίτερα στο ρόλο της Ολυμπίας στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα. το Ολυμπιακό κίνημα σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας παγκόσμιος θεσμός με τεράστια απήχηση και εξάπλωση σε όλο τον κόσμο και κινητοποιεί δισεκατομμύρια ανθρώπους που μετέχουν ακόμα και ως θεατές σε αυτό το κίνημα και εκατομμύρια νέους οι οποίοι συμμετέχουν στον αθλητισμό. Γιατί Ολυμπιακό κίνημα σημαίνει πάνω από όλα αθλητισμός. Εκτός αυτού τα τελευταία χρόνια αυτό το Ολυμπιακό κίνημα οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διαρκώς εξαπλώνονται και εμπεδώνονται στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Νέοι θεσμοί έχουν δημιουργηθεί όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, νέες συνεργασίες από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν αναπτυχθεί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και νέες πρωτοβουλίες να λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια για ζητήματα του κόσμου όπως είναι το μεταναστευτικό αλλά και η κλιματική αλλαγή” είπε ο κ. Γεωργιόπουλου που αναφέρθηκε και στις κρίσεις που περνά το Ολυμπιακό κίνημα, ενώ αναρωτήθηκε πως αντιμετωπίζει όλα αυτά η Ολυμπία και ποιος είναι ο ρόλος της.

“Τα τελευταία χρόνια που έχω παρακολουθώ τη σχέση της Ολυμπίας με το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα έχει περάσει και στιγμές κρίσεων όπως το 1984 ή στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας το 2011-2012 με τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων και την αφή της φλόγας όχι από την Ολυμπία. Σε κάθε περίπτωση η Ολυμπία απέναντι στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά, αμυντικά και γενικότερα καχύποπτα. Θα έλεγα πως έως ένα βαθμό έχει μία δικαιολογία διότι η Ολύμπια οφείλει να περιφρουρεί τους αγώνες, την αξία και την αυθεντικότητα τους, να είναι το αποθετήριο των Ολυμπιακών αξιών και το ρόλο αυτό οφείλει να τον συνεχίσει και να τον κρατά ψηλά γιατί και αυτό είναι κάτι χρήσιμο και για το Ολυμπιακό κίνημα. Η Ολυμπία είναι πάνω από όλα ένας ιερός χώρος και ένας χώρος σύμβολο. Από την άλλη όμως η Ολυμπία δεν μπορεί να είναι έξω από την κίνηση του σύγχρονου κόσμου, άρα δεν μπορεί να είναι έξω και από το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα και τα τεκταινόμενα εντός αυτού, πολλώ δε μάλλον όταν τα τεκταινόμενα έχουν λάβει μία τεράστια εξάπλωση όπως ήδη περιγράψαμε. Βρεθήκαμε και βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να επανατοποθετήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την Ολύμπια στο σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα και στους Ολυμπιακούς θεσμούς. Θέλουμε να μετέχουμε σε αυτό που γίνεται σήμερα με όλες τις αντιφάσεις που μπορεί να έχει ή θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας θέλουμε να έχουμε τη δική μας φωνή και τις δικές μας απόψεις έξω από το Ολυμπιακό κίνημα καταγγελτικά ή να έχουμε τη δική μας φωνή και τις δικές μας απόψεις αλλά μετέχοντας στο ίδιο το Ολυμπιακό κίνημα και να προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και να κερδίσουμε για ότι νομίζουμε ότι μπορούμε να προστατεύουμε για την Αρχαία Ολυμπία;” αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Αυτές τις σκέψεις και ανησυχίες συζητήθηκαν με τους προέδρους της ΕΟΕ κ. Καπράλο και της ΔΟΑ κ. Κούβελο, αλλα και με τον πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Μπαχ, στο περιθώριο της παρασημοφόρησής του απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Οκτώβριο. Εκεί ιδιαίτερα τέθηκαν τα θέματα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και τη διχογνωμία που υπάρχει.

“Θέλουμε πολλές τελετές στην Ολυμπία ή θέλουμε λίγες με ιδιαίτερη αίγλη και κύρος; Πρέπει να γίνονται στο Παναθηναϊκό στάδιο ή κάπου αλλού ή να γίνονται εδώ και αν όχι μπροστά στο ναό της Ήρας και με το ίδιο τελετουργικό με κάποιο άλλο τρόπο; Εμείς ισχυριζόμαστε το δεύτερο. Το θέμα ετέθη και πιστεύουμε ότι την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί μέσα στους Ολυμπιακούς θεσμούς και δεν αρκεί να το καταγγείλουμε. Το δεύτερο θέμα που έθεσα στον κύριο Μπαχ, είναι ότι δεν μπορεί ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας να μην έχει σχέσεις σεβασμού φιλίας συνεργασίας με το δήμο της Λωζάνης εδώ είναι η μήτρα των Ολυμπιακών Αγώνων, εδώ είναι ο τόπος των Ολυμπιακών αξιών αλλά εκεί είναι η έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν σχέσεις, να μην έχει καλέσει ποτέ ο ένας Δήμος τον άλλο, έστω σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουμε δύο πράγματα” ειπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο δήμαρχος απέστειλε επιστολή στον κ. Μπαχ και επισημάνθηκε πως ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων στη Λωζάνη θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να επισκεφθεί ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας την περιοχή αλλά και να προσκαλέσει το δήμο Λωζάνης στην Ολυμπία για την Τελετή Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων του ΤΟΚΥΟ 2020 στις 12 Μαρτίου.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιόπουλος μέσα από αυτή την επικοινωνία διαπιστώθηκε πως υπάρχει μια παραδοξότητα για το δήμο Αρχ. Ολυμπίας. Από τη δεκαετία του 1990 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προτείνει στον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ρογκ τη δημιουργία ενός δικτύου Ολυμπιακών Πόλεων μιας παγκόσμιας ένωσης με ιδρυτικά μέλη την Αθήνα, την Λωζάνη και… την Ολυμπία.

Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε στον κ. Γεωργιόπουλο πως την περίοδο 2002 - 2006 παρά τις οχλήσεις που υπήρξαν η Ολυμπία δεν απάντησε ποτέ σε αυτό το αίτημα. “Δεν γνωρίζω το λόγο, ήταν αμέλεια, ήταν οι σκέψεις που υπήρχαν, ήταν οι διαφορετικές αντιλήψεις περί των ρόλων των Ολυμπιακών θεσμών;” αναρωτήθηκε ο δήμαρχος. Ο θεσμός είχε προταθεί τότε να έχει έδρα τη Λχωάνη και διοικητική έδρα την Αθήνα. Η συμμετοχή του δήμου Αρχ. Ολυμπίας στην πρόσφατη συνεδρίαση του θεσμού στη Λωζάνη φαίνεται πως ξεκαθάρισε το τοπίο.

“Εκεί στην εισήγηση μου μεταξύ των άλλων των απόψεων μας για το ρόλο του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος κατέθεσα προφορικά την βούλησή μας να μετέχουμε σε αυτό το δίκτυο των πόλεων το αίτημα θα υποβληθεί μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως προβλέπεται από το νόμο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη θετική θέση του δημοτικού συμβουλίου για να υποβληθεί το σχετικό αίτημα. Θα υποβληθεί στην Ένωση των Ολυμπιακών πόλεων επισήμως και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση που θα γίνει τον Οκτώβρη του 2020 θα αποφασιστεί όπως είπαν όλοι, η συμμετοχή της Ολυμπίας ως μέλος”

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας εξήγησε πως η ανάπτυξη των πόλεων σήμερα βασίζεται σε διεθνή προγράμματα που αφορούν τη δημιουργία δικτύων πόλεων όπως για την Πολιτιστική Κληρονομία και ανέφερε πως υπάρχουν τέτοια δίκτυα που η Ολυμπία θα μπορούσε να βρίσκεται με το βαρύ ιστορικό και πολιτιστικό φορτιο της.
“Πρέπει να πάρουμε οριστικά την απόφαση για το τοποθετούμε και εάν επαναπροσδιορίζουν με το ρόλο της Ολυμπίας στο σύγχρονο χάρτη του πολιτισμού και της ανάπτυξης των πόλεων. Συτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για μας και σε αυτό απαντάμε θετικά, δεν κλεινόμαστε στον εαυτό μας, ανοιγόμαστε στο σύγχρονο κόσμο και προσπαθούμε να ξαναδούμε την Ολυμπία στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού και όχι μόνο, εκεί που ανήκει” κατέληξε ο δήμαρχος.

Η αντιδήμαρχος Ρόη Αντωνοπούλου, αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απέκτησε η αποστολή της Ολυμπίας στη Λωζάνη και στάθηκε στο θέμα του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάνης. “Θέλω να σημειώσω, διότι αυτό που θα πρέπει να τονιστεί και να βγει προς τα έξω είναι το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν επεχειρήθη από τους ανθρώπους που ίδρυσαν αυτό το μουσείο τουλάχιστον έτσι όπως το είδαμε εμείς σε αυτή την επίσκεψη, να απομειωθεί ο ρόλος της Ολυμπίας στην αρχαιότητα. Έχουν αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα με διαφορετικούς χώρους εντός του μουσείου στο ζήτημα της Ολυμπίας, δηλαδή το πως ξεκίνησαν οι αγώνες στο πως εξελίχθηκαν και το πως φτάσαμε στο σήμερα. Όταν λέω σήμερα, ενώ στο 1896 στην Αθήνα. Επομένως, δεν πρέπει να φοβίζει τίποτα εμάς εδώ τους Έλληνες αλλά και συγκεκριμένα εμάς εδώ στην Ολυμπία. Νομίζω ότι τελικά αυτοί οι θεσμοί αν τους αξιοποιήσουμε σωστά και αξιοποιήσουμε σωστά όλες αυτές τις γνωριμίες και τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από εκεί, η Ολυμπία θα ανοίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς τον κόσμο. Δεν μπορεί να είναι μια κλειστή πόλη” ανέφερε η κα Αντωνοπούλου

Ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος στο ιδιο μήκος κύματος τόνισε ότι “… η αναζήτηση του παγκόσμιου ρόλου της Αρχαίας Ολυμπίας περνάει μέσα από βασικά χρονικά βήματα τα οποία δεν είναι αλλά από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η Ολυμπία σε αυτές τις τρεις διαδικασίες έχει ρόλο και πρέπει να έχει πάντοτε ρόλο. Χρησιμοποιεί το παρελθόν της γιατί η μοναδικότητα του αξιακού της χαρακτήρα είναι τέτοια που πάντοτε την βγάζει μπροστά, το παρόν το χρησιμοποιεί γιατί μεταδίδουμε ακόμα και τώρα αυτές τις αξίες που προϋπήρχαν, τις αξίες που δεν είναι άλλες από την εκεχειρία, την ειρήνη, την δημοκρατία, την φιλία και την αλληλεγγύη, που βγήκαν από εδώ και το μέλλον που πρέπει πάντοτε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να είμαστε με τη νέα τάση των πραγμάτων. Βρεθήκαμε και στο μουσείο όπως προανέφερε η κα αντιδήμαρχος, εκεί διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα, η χώρα μας και η Ολυμπία έχουν περίοπτη θέση. Υπάρχουν δύο όροφοι οι οποίοι μιλούν για Ολυμπία, μιλούν για Ελλάδα, και αυτό ειλικρινά μας τιμά. Τα εκθέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά, όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι και το αυθεντικό ολυμπιακό μουσείο που υπάρχει εδώ στην στην πόλη που έκανε πρώτη αρχαίους ολυμπιακούς αγώνες, την Ολυμπία μας, είναι τέτοιο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως σπανίας μορφής. Εμείς σαν νέα δημοτική αρχή θα επιδιώξουμε να μπούμε και στο δίκτυο των ολυμπιακών μουσείων που υπάρχει, υπάρχει ένα δίκτυο πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο καλούμαστε να μπούμε, γιατί όπως προανέφερε και ο δήμαρχος η σύγχρονη εποχή επιτάσει να υπάρχουν δίκτυα, φιλίες και συνεργασίες. Η αυθεντικότητα αυτού του μοναδικού μουσείου που έχουμε, το οποίο σε λίγες μέρες ξεκινά να διαμορφώνεται απο την αρχή είναι αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε. Ελπίζουμε να δείξουμε και στον προεδρο κ. Μπαχ στις 12 Μαρτίου πως θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την πλήρη ανακαίνισή του” κατέληξε ο κ. Σπηλιοπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup