Αυτοδιοίκηση

Λυμπέρης: Αλλαγές και περισσότερες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση

Λυμπέρης: Αλλαγές και περισσότερες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, έκανε γνωστά σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε χθες ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Όπως ανέφερε ο κ. Λυμπέρης, το κυριότερο από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν ένα νομοσχέδιο-σκούπα που θα υπάρξει το επόμενο δεκαπενθήμερο και το οποίο λύνει ζητήματα χρονίζοντα, τα οποία αν και είναι μικρά είναι παράλληλα ουσιαστικά για τους δήμους. «....ο υπουργός βέβαια εκεί, το κύριο θέμα που βάζει από την δική του πλευρά, είναι η εθνική επιτροπή αξιολόγησης των γενικών διευθυντών.

Όπου προτείνει μία σύνθεση, εκεί εμείς προτείναμε να υπάρξει εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ και των υπαλλήλων πανελλαδικώς με την εκπροσώπησή τους, των δημοτικών υπαλλήλων. Περνάει μερικά θέματα που έχουν προβλήματα οι δήμαρχοι κυρίως στα νησιά, όπου δεν υπάρχει προσωπικό και εκεί αυξάνει κατά κάποιον τρόπο τους μετακλητούς που μπορούν να προσλάβουν, για να μπορούνε να έχουν βοήθεια οι άνθρωποι να κάνουν τις δουλειές τους» υπογράμμισε ο κ. Λυμπέρης.

Στην συνεδρίαση τέθηκε επίσης και το θέμα που έχει προκύψει, ύστερα απο τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας σχετικά με τα λιμενικά ταμεία, όπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, χαρακτήρισε ατυχή την δήλωση του υπουργού χωρίς όμως να καταστήσει σαφές τι πρόκειται να γίνει.

«Μετά την ατυχή όπως την χαρακτήρισαν δήλωση του Υπουργού ότι θα επιστρέψουν τα λιμενικά ταμεία πάλι κεντρικά, τα δημοτικά λιμενικά ταμεία και θα γίνουν εθνικά, το διέψευσε αυτό αλλά όχι και κατηγορηματικά, είπε θα το δούμε, θα το μελετήσουμε.

Η θέση η δική μας ήταν ότι καλώς έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες αυτές στους δήμους και η διαχείριση των λιμανιών έχει υπάρξει από τους δήμους, αν χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει καλύτερη λειτουργία και να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις που έχει το κάθε λιμάνι, δεν έχουν παρά να βοηθήσουν τους δήμους και με οικονομικούς πόρους και με προσωπικό, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχει η διαχείριση ενός λιμανιού περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με την κίνηση που έχει, με τους προϋπολογισμούς που έχει και με τον κόσμο που εξυπηρετεί» ανέφερε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος έθιξε παράλληλα το θέμα της μεταρρύθμισης της διοίκησης που φιλοδοξεί όπως τόνισε να εφαρμόσει το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι: «Σε ό,τι μας αφορούσε για την τοπική αυτοδιοίκηση, πήγαμε το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων και κάναμε μία πρώτη συζήτηση και μια πρώτη τοποθέτηση με τον υπουργό. Πρόεδρος στην επιτροπή που έχει συστήσει ο υπουργός για να προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι μεγάλη όπως μας την παρουσίασε, είναι ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης, είναι καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Η δική μας θέση και η δική μου θέση με την παράταξη που εκπροσωπώ το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» ήταν πως αν ο υπουργός εννοεί αυτά τα οποία είπε και έχει την πολιτική βούληση, να αποκεντρώσει το κράτος, το συγκεντρωτικό ελληνικό κράτος, θα μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες. Είναι αυτό που ζητάει η αυτοδιοίκηση τουλάχιστον δύο δεκαετίες τώρα, από το 1999 που εγώ ασχολούμαι. Αποκέντρωση, αρμοδιότητες, αυτοδιάθεση και αυτοδιοίκηση.

Του είπαμε ότι τομές κατά την δική μας άποψη και πλευρά και την παράταξη, ήταν ο «Καποδίστριας»και ο «Καλλικράτης». Και θυμίζαμε οτι όταν ερχόταν ο «Καποδίστριας» οι παρατάξεις είχαν πει πως θα τον καταργούσαν. Και όταν ερχόταν ο «Καλλικράτης», επίσης είχαν πει ότι θα τον καταργούσαν και ότι θα επανέφεραν τις κοινότητες. Αυτά είναι πράγματα που τα αναφέρω όχι για να προσβάλω ή να δημιουργήσω αντίλογο σε κάποιους, αλλά για να θυμόμαστε, τι πιστεύαμε, τι λέγαμε και τι πρέπει να αποδεχτούμε και να πάμε. Ο «Καλλικράτης» είχε ατέλειες και πολλές, είχε διορθώσεις και πολλές, τι έκανε όμως; Δημιούργησε κρίσιμες πληθυσμιακές μονάδες και όχι μόνο και μονάδες πόρων, πως μπορεί να φτιάξει αναπτυξιακό πρόγραμμα μιας και έχουμε το συνέδριο μεθαύριο την ημερίδα μία κοινότητα των 100 κατοίκων, και τι να πει και τι να κάνει; Και πως μπορεί να φτιάξει ένας δήμος Καλλικρατικός όπως είναι σήμερα. Ο Δήμος Ήλιδας για παράδειγμα με 35 κοινότητες. Θυμάστε που εγώ τότε είχα πει ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ όταν φτιαχνόταν το 2009 ο «Καλλικράτης» ότι ο νομός Ηλείας πρέπει να έχει τρεις δήμους. Τρεις δυνατός δήμους, τρεις δυνατές μονάδες από όλες τις απόψεις, γεωγραφικές, ιστορικές, πληθυσμιακές, από πλευράς πόρων όπως είπα, να έχει τις ακτές του, να έχει τον μεσογειακό του χώρο, να έχει τους τομείς που θα αναπτύξει.

Τώρα έχουμε φτάσει εκεί. Έχουμε ένα νομοθέτημα που λέγεται «Καλλικράτης». Πολλοί δεν ξέρετε, εμείς όμως οι δήμαρχοι και μάλιστα οι παλιοί, σας λέμε ότι ο Καλλικράτης προβλέπει πως η διοίκηση των νοσηλευτικών μονάδων γίνεται από τους δήμους και από τις περιφέρειες. Είναι νόμος ψηφισμένος. Ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα αυτό. Το νοσοκομείο υπάγεται στην Αριστοτέλους, το νοσοκομείο του Πύργου επίσης στην οδό Αριστοτέλους που είναι το υπουργείο, η 6η ΥΠΕ, που εκείνος ο χριστιανός έχει την μισή Ελλάδα και δεν προλαβαίνει να πει το όνομά του, από την Ήπειρο και τα Γιάννενα και την Κέρκυρα και τα Ιώνια, μέχρι όλη την Πελοπόννησο τους Μολάους και την Σπάρτη και την Δυτική Ελλάδα, διοικείται κατά αυτό τον τρόπο. Και δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ούτε εμείς ούτε εκείνος που έφτιαξε τον «Καλλικράτη» ως νομοθέτης τότε. Όλη Ευρώπη έτσι διοικείται. Αυτά είπαμε, και αυτά είπε και ο υπουργός. Μακάρι να τα εννοεί, μακάρι και ο πρωθυπουργός να τα εννοεί, και όταν πάνε να συζητήσουν στο υπουργικό συμβούλιο να δεχτούν αυτά τα πράγματα. Εμείς 20 χρόνια, αν σας δείξω το 2007 που ήμουνα πρόεδρος της τοπικής ένωσης δήμων Ηλείας με τις φωτιές που κάναμε το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κυλλήνη, αν σας δείξω τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θα δείτε όλα αυτά. Από το 2007 ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική αυτοδιοίκηση. Αυτοδιοίκηση σημαίνει αυτοδιάθεση. Όλα αυτά δεν γίνονται αν περιμένεις να ζητιανέψεις τους πόρους που βγαίνουν από το ποσοστό σου από το υπουργείο οικονομικών. Από την κεντρική κυβέρνηση. Θα σας δώσω λέει, τόσο τοις 100 του φόρου ακίνητης περιουσίας...

Οι δήμοι και οι δημοτικές αρχές και οι δήμαρχοι, πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να γίνουμε αυτοδιοίκηση, θα πάρουμε τις ευθύνες και τα βάρη πρώτα και μετά θα κάνουμε την διοίκηση για να κριθούμε. Που σημαίνει, δεν θα βάλουμε επειδή είναι δυσάρεστο να μαζέψει τους φόρους, ο υπουργός ή το υπουργείο, έτσι κι αλλιώς φόρους βάζουμε, θα πάρουμε και τους κεντρικούς φόρους που μας αναλογούν, θα γίνει η διευθέτηση για τους μικρούς φτωχούς Δήμους που δεν μπορούν να έχουν πόρους, να γίνει μία κατανομή κι σε αυτούς, αλλά, θα γίνουμε ανεξάρτητοι και αυτοδιοίκηση από τα οικονομικά μας και την φορολογία και την είσπραξη και την ευθύνη εκείνου που δεν θα εισπράττει και την ευθύνη εκείνου που δεν θα σχεδιάζει και δεν θα επενδύει σωστά που θα κρίνεται πολιτικά κάθε τετραετία που θα γίνονται οι εκλογές. Μη έντιμη διαχείριση σε αυτή τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει και από υπουργούς και από δήμαρχους. Δεν υπάρχει, ο ένας είναι άγιος και ο άλλος είναι μη άγιος. Επομένως και αυτό, υπάρχει δημοκρατία, έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμερόληπτη και τυφλή προς όλους. Όχι άλλα για τους δημάρχους και άλλα για τους υπουργούς.

Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όπως σας ειπα και πριν δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Όλη Ευρώπη λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι το κύριο και το μεγάλο θέμα. Οψόμεθα, υπάρχει φιλοδοξία εκεί, αυτό το νομοσχέδιο να έρθει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, μέχρι το καλοκαίρι. Βεβαίως μετά από αυτό θα ακολουθήσει και η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Δηλαδή του καινούργιο κώδικα δήμων Ελλάδος.
Επομένως, είμαστε μπροστά σε μία φιλοδοξία του υπουργού, εγώ του είπα μάλιστα ότι άμα τα κάνεις όλ’ αυτά και καταφέρεις να ολοκληρώσεις εκείνο που ξεκινάμε βήμα βήμα τόσες δεκαετίες τώρα, θα μείνει το όνομα του μεταρρυθμιστή Θεοδωρικάκου στην τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας» ανέφερε ο κ. Λυμπέρης.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε στην ημερίδα που σχεδιάζεται να γίνει στο νέο συνεδριακό χώρος της πόλης, για την οποία υπογράμμισε τα εξής: «Στα πλαίσια αυτά, και ενόψει του ότι η εφημερίδα «Πατρίς» κάνει τις γνωστές αναπτυξιακές ημερίδες στους δήμους της Ηλείας, εμείς θεωρήσαμε και με την παρέμβασή μας πως πρέπει να κάνουμε κάτι πιο έγκυρο, πιο πρακτικό και σε βάθος και πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε κάποιους ανθρώπους ειδικούς, που θα μιλήσουν σε αυτήν την ημερίδα, για να δώσουν την βάση.

Εμείς φέρνουμε λοιπόν τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Δημήτρη Μελά, είναι από τους πιο βαθείς γνώστες, της κοινής αγροτικής πολιτικής, είναι άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει ευρωπαϊκά προγράμματα στον πρωτογενή τομέα και στον δευτερογενή πάρα πολλά χρόνια, είναι τώρα αντιπρόεδρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θεωρώ ότι είναι ο πιο κατάλληλος, να μας κάνει την κεντρική εισήγηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Όλοι οι φορείς, είτε ομάδες παραγωγών, είτε σύλλογοι, είτε απλοί αγρότες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι κτλπ, θα έχουν να κερδίσουν από αυτή την ημερίδα. Μαζί με τον κ. Μελά θα έχουμε ομιλητή και τον κ. Μπαρούχα, τον καθηγητή του τμήματος γεωπονίας, ο οποίος είναι ο διευθυντής και ο υπεύθυνος του εδαφολογικού εργαστηρίου που έχουμε στην Αμαλιάδα κάποια χρόνια τώρα, που και αυτός έχει να πει πολλά και σημαντικά πράγματα και θα ολοκληρώσει αυτές τις εισαγωγές, ένας τεχνικός σύμβουλος που έχουμε εμείς, ο διευθύνων σύμβουλος μίας μεγάλης εταιρείας συμβούλων σε αγροτικά προγράμματα και σε αγροτικές επενδύσεις ο κ. Στέλιος Δρης, αφού προηγουμένως αναφερθούν στα τοπικά, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος του γραφείου Παραγωγής και Ανάπτυξης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς τομέα και Τουρισμού, ο κτηνίατρος Θανάσης Γεωργόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Ν

ομίζω ότι με αυτό το πάνελ θα έχουμε μία δεκαπεντάλεπτη περίπου ο καθένας παρουσίαση των θεμάτων και στο γενικότερο πλαίσιο και εξειδικευμένα στην περιφέρεια και στον Δήμο από όλους αυτούς τους εισηγητές και μαζί με την πολιτική διάσταση και θέση του θέματος από μένα θα δοθεί η δυνατότητα για μία συζήτηση που θα επακολουθήσει όση ώρα χρειαστεί από τους φορείς και τους ενδιαφερόμενους. Θα πούμε δηλαδή για τα προγράμματα, για τις επενδύσεις, για τις πριμοδοτήσεις, για ότι απασχολεί σήμερα τους αγρότες μας στο δήμο και στο νόμο. Είναι και επίκαιρη άλλωστε η τιμή του λαδιού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος σε όλα αυτά. Έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις, έχουμε οράματα, το θέμα είναι να τα προσγειώσουμε αυτά και να δούμε κατά πόσο είναι εφικτά και με τι χρονοδιάγραμμα θα γίνουν. Και επειδή όλα αυτά ως προϊόντα χρειάζονται και την μεταφορά, επειδή το κορυφαίο θέμα του νομού είναι το γνωστό Πάτρα-Πύργος θεωρήσαμε πως πρέπει να έχουμε και κάποιον υπεύθυνο από το υπουργείο Υποδομών ο οποίος να μας ενημερώσει, τι γίνεται και με αυτό το θέμα.

Τώρα, που θα γίνουν αυτά; Αυτά θα γίνουν στο νέο συνεδριακό χώρο της πόλης της Αμαλιάδας. Δεν είναι νέος ο χώρος είναι πέντε ή έξι ετών. Γίνεται νέος γιατί τώρα τον ανοίγουμε. Δεν τον επιλέξαμε τυχαία για να δείξουμε ότι τον ανοίγουμε. Γιατί θα πει κάποιος, είναι μία ημερίδα που θα αναδείξει αυτόν το χώρο παρότι δεν τον έχουμε ολοκληρώσει και εξωτερικά στον περιβάλλοντα χώρο επειδή προβλέπονται συμπληρωματικές εργασίες που θα συνεχίσουμε. Είναι ο χώρος ο οποίος έχει δημιουργηθεί με την αιτιολόγηση και με το αφήγημα στην Ευρωπαΐκή Ένωση που είχαμε υποβάλει στο αντίστοιχο μέτρο το αίτημά μας για χρηματοδότηση, για την συνάθροιση και την ενημέρωση των παραγωγικών ομάδων του δήμου, του τόπου. Αυτό είχε ξεκινήσει από την λαϊκή αγορά, είχαμε μπει στο πρόγραμμα αυτό, στο μέτρο, για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών πόλεων. Και επειδή η Σοχιά και η λαϊκή αγορά ήταν πραγματικά μία υποβάθμιση της πόλης, αμέσως μόλις έβγαινες από το κέντρο στα 100 μέτρα μετά την πλατεία Μπελογιάννη, έβλεπες μπάζα, σκουπίδια, παράγκες και ποντίκια. Είπαμε λοιπόν, ότι η τοπική οικονομία με τους τοπικούς παραγωγούς διαθέτει άμεσα τα προϊόντα σε μία αγορά εκεί. Πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε την αγορά, τον περιβάλλοντα χώρο που εκεί και να βοηθήσουμε τις ομάδες αυτές ανεβάζοντας την στάθμη και το πολιτισμικό επίπεδο του χωρου, να τις βοηθήσουμε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, στη δεύτερη φάση ζητήσαμε να γίνει ένας χώρος όπου θα μπορούν αυτοί να έχουν τις δραστηριότητές τους, δηλαδή το σημερινό αμφιθέατρο, το σημερινό συνεδριακό».
Ο κ. Λυμπέρης στη συνέχεια, με αφορμή την διοργάνωση της ημερίδας, απηύθηνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Αμαλιάδας να επισκεφτούν τον χώρο αυτό, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος, έχει 250 θέσεις αλλά και όλους τους βοηθητικούς χώρους που προβλέπονται όπως και όλες τις εγκαταστάσεις, ηλεκτρομηχανολογικές, internet κτλπ.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup