Σύσκεψη δημάρχων και ειδικών υπο τον περιφερειάρχη
«Δεν θα επιτρέψουμε στον ιό να επικρατήσει. Και ο ιός μπορεί να επικρατήσει με δύο τρόπους: Με τον βιολογικό, δηλαδή να επεκταθεί και να μας απειλήσει περισσότερο, αλλά και με τον ψυχολογικό, αναγκάζοντάς μας να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας από τον αχρείαστο πανικό. Γι’ αυτό και όλοι μαζί οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα: Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει…»
Αυτά, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, στην έδρα της Περιφέρειας και στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος και ο Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Παναγιωτακόπουλος επεσήμανε ότι το ένατο κρούσμα κορωνοϊού που νοσηλεύεται στο ΠΠΝΠ – το πρώτο που ταυτοποιήθηκε στη Δυτική Ελλάδα - ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κορωνοϊό επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του». Πρόσθεσε ωστόσο ότι εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη. «Έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης – ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων» εξήγησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Από την πλευρά του ο κ. Γώγος που είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες ενημέρωσε ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο ΠΓΝΠ, ενώ δεν απέκλεισε αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, υπογράμμισε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, ήδη υπήρξαν τροποποιήσεις και διαμορφώθηκαν χώροι για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς. «Ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει» ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, προβολή των μέτρων προστασίας για την υιοθέτησή τους, συντονισμός και διαρκής επαφή μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάθεση των μέσων που Περιφέρεια και Δήμοι διαθέτουν στην προσπάθεια να περιοριστεί η μεταδοτικότητα της νόσου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Βαγγελάκος, ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Μαφρέδας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Ιωάννης Δάγκαρης, Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων Θεόδωρος Νασιώτης, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, Γιώργος Τελώνης, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας Νίκος Γυφτάκης και η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υγεία ς και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεωργία Πλώτα.