Μια σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας προωθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, έπειτα από συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε πρόσφατα στο Διεθνή Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου EPLO, στη διάρκεια της οποίας ασχολήθηκε με θέματα κυκλικής οικονομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Ειδικότερα, κ. Ζαΐμης συζήτησε με τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου «Circular Clima» Ιωάννη Μαρδίκη τον τρόπο αξιοποίησης της βιομάζας για την παραγωγή βιοενέργειας και την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών.
«Στη Δυτική Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει κανένας σχεδιασμός στο κομμάτι της διαχείρισης ενέργειας. Αυτή τη στιγμή χάνεται ένα μεγάλο μέρος ενέργειας από τα αγροτικά υποπροϊόντα (κλαδιά, άχυρο, πυρηνόξυλο, κ.α.), τα κτηνοτροφικά απόβλητα, τα οργανικά βιομηχανικά απόβλητα (τυρόγαλα, απόβλητα σφαγείων, κατσίγαρος κ.α.), τα απόβλητα τροφίμων (υπολείμματα τροφών, παραπροϊόντα βιομηχανικών διεργασιών, λίπη, λάδια κ.ά) ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βιοενέργεια», ανέφερε ο κ. Ζαΐμης στη συνάντηση τονίζοντας στον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου «Circular Clima» Ιωάννη Μαρδίκη τα εξής:
«Τα περιθώρια ανάπτυξης στο πεδίο της βιοενέργειας είναι τεράστια και πρέπει να παρακινηθούμε. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι θετική για να στηρίξει χρηματοοικονομικά μέτρα ενίσχυσης (π.χ. επιχορήγηση στην επένδυση) και κάποια τεχνική υποστήριξη εκτίμησης του οικονομικού οφέλους με στόχο τη δημιουργία εργοστασίου που θα επεξεργάζεται τη βιομάζα. Ωστόσο, θέλουμε να βρεθεί και ο ενδιαφερόμενος – επενδυτής που θα δραστηριοποιηθεί σ’ αυτό το αντικείμενο, ούτως ώστε να μην ξεκινήσει μια σημαντική δράση και μείνει μόνο στις μελέτες, όπως πολλές φορές έχει γίνει κατά το παρελθόν».
Να αναφερθεί ότι σ’ άλλες Περιφέρειας της χώρας έχουν γίνει, ήδη, ανάλογα εγχειρήματα με σημαντικά αποτελέσματα, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός έχει παρουσία σε περισσότερες από 22 χώρες και δίκτυο 75 Πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο.