Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Προμήθεια και Εγκατάσταση Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 233.925 ευρώ που αφορά την ολοκλήρωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
Το θέμα απασχόλησε προ ημερήσιας διάταξης τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου 2020 και ήταν η δεύτερη που έγινε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.
Όπως εξήγησε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, το έργο, που θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας και του Δήμου Ηλιδας, θα συμβάλει καθοριστικά στην ετοιμότητα και προετοιμασία χώρων εντός της υφιστάμενης νοσοκομειακής μονάδας για να ανταποκριθεί σε έκτακτες καταστάσεις λόγω του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η ΠΔΕ υπέρ του Υφιστάμενου Καθεστώτος στην Εξαγωγή της Επιτραπέζιας Ελιάς - Ποικιλίας Καλάμων
Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρέμβει υπέρ του «εθνικού προϊόντος» στην εκδίκαση της προσφυγής που έχει καταθέσει ο «Σύλλογος υπέρ των μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ΣΥΜΕΠΟΠ», στις 26 Μαΐου 2020, οπότε συζητείται η προσφυγή που έγινε το 2018 στο Συμβόλαιο της Επικρατείας, αναφορικά με την προστασία του ΠΟΠ, για την ονομασία της ποικιλίας «Ελιά Καλαμάτας».
Ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης (του Β. Αποστόλου) που αφορούσε τα συνώνυμα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, ωστόσο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η επίδικη αίτηση ακύρωσης, 65.000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών που εξάγονται με την γνωστή εμπορική ονομασία (Kalamataolives), θα αλλάξουν άμεσα την εμπορική ονομασία τους, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού με σοβαρές επιπτώσεις.
«Ζητάμε να μην γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, γιατί θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αιτωλοακαρνανίας που είναι η σπουδαιότερη περιοχή παραγωγής» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.
Το ζήτημα που ανακύπτει ήρθε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο έκρινε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει στην επικείμενη εκδίκαση.
«H ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και κατά κύριο λόγο η ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα στην οικονομική της εξέλιξη, αφού κατέχει προέχουσα θέση στην παραγωγή με το 44% του προϊόντος πανελλαδικά» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει εκ του νόμου αρμοδιότητες που άπτονται της καταγραφής, της παρακολούθησης, της αξιοποίησης και του προγραμματισμού του γεωργικού πλούτου της και ειδικώς του κλάδου της παραγωγής ελιάς. Συνεπώς έχει και την αρμοδιότητα να προασπίζει τα παραγόμενα προϊόντα του τόπου της».
Με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση σε ό,τι αφορά την ετήσια παραγωγή της ποικιλίας «Καλαμάτα» που καταλήγει σε επιτραπέζια χρήση προέρχεται κατά 44% από την Αιτωλοακαρνανία, 28% από την Λακωνία, 18% από την Φθιώτιδα, 7% από άλλες περιοχές και μόλις 3% από την Μεσσηνία.
Συμπαράστασης στους εργαζομένους των εργοταξίων της Πατρών-Πύργου
Εξάλλου, με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των οφειλομένων δεδουλευμένων τους στα εργοτάξια της Πατρών – Πύργου. Το Σώμα πρόκειται να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.