Χειμαρρώδεις ήταν ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ στη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Λεχαινά. Ο κ. Ναμπίλ τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν πεπραγμένα της θητείας του και τα οποία έχουν αποτελέσει τους τελευταίους μήνες πεδίο αντιπαράθεσης με το νυν δήμαρχο Γιάννη Λέντζα. Όπως και ο ίδιος ο κ. Μοράντ είχε δηλώσει, το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της Βάρδας, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο κ. Μοράντ άνοιξε τη συνέντευξη Τύππου λέγοντας πως “… δυστυχώς,ο κ.Λέντζας δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι οι εκλογές τελείωσαν και δεν είμαστε πια σε προεκλογική περίοδο. Ασχολείται με το να αμφισβητεί και να μηδενίζει την θητεία μας, πιο πολύ από ότι ασχολείται με τα προβλήματα του δήμου. Δεν μπορώ να ανεχτώ την τακτική του, με ψεύδη και συκοφαντίες. Δεν ανέχομαι άλλο τις προσβολές. Ακόμα και οι ήρεμοι, όπως με χαρακτηρίζουν όλοι, έχουν όρια και εγώ τα έχω ξεπεράσει.
Και να δεχτώ να το κάνει όταν είμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά τώρα είναι Δήμαρχος και πρέπει επιτέλους να το καταλάβει, να σταματήσει να ασχολείται μαζί μας και να σταθεί στο ύψος της θέσης του. Από την αρχή της θητείας του κάνει υπερπροσπάθεια να αποδείξει ότι βρήκε καμένη γη και ήρθε να μας σώσει” ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Μοράντ.
Παραθέτοντας παραδείγματα για τα όσα υποστηρίζει ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης ανέφερε τα εξής:
“Τα έργα που παρουσιάσαμε όσο ήμασταν δημοτική αρχή ο κ.Λέντζας τα χαρακτήρισε έκθεση ιδεών και μια απλή κόλλα Α4 και ότι δεν ανταποκρίνονταν σε αληθινές χρηματοδοτήσεις και έργα.Τα ειρωνεύτηκε αλλά διαψεύσθηκε παταγωδώς, μετά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του 2020 όπου ήταν κατοχυρωμένα όλα τα έργα που είχαμε ανακοινώσει με όλες τις ημερομηνίες και τις λεπτομέρειες. Και αφού δεν είχε τι να πει πια, άρχισε να υποστηρίζει ότι όλα είχαν κάποιο εμπόδιο.
Άφησε αιχμές για τα οικονομικά του δήμου, για άδεια ταμεία και δεν έκανε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο που ζητήσαμε ώστε να αποδείξει τα όσα έλεγε και αν έχει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης.Το πρόβλημα του δήμου είναι ότι έχει πάνω από 7.000.000 ευρώ ανείσπρακτες οφειλές από τον προϋπολογισμού του 2019, όπως φαίνεται από την έκθεση του τελευταίου τετραμήνου του 2019” είπε ο κ. Μοράντ και πέρασε στο σκέλος που αφορά το δημοτικό λιμενικό ταμείο.
“Και για το λιμάνι της Κυλλήνης το ίδιο προσπάθησε να κάνει. Άφησε αιχμές ότι το λιμάνι δεν είχε σχέδιο ασφαλείας. Κατανοώ ότι θέλει να κάνει πολλές προσθήκες όσον αφορά την ασφάλεια του λιμανιού, αφού έχει την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσει 450.000 ευρώ από το γερό αποθεματικό που παρέλαβε, αλλά είναι λάθος να δυσφημεί και να κατηγορεί.
Είχαμε όλα τα απαραίτητα όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας, εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ), το οποίο υπήρχε στο λιμάνι από το 2010 και κάθε χρόνο είχαμε σύμβαση με την τελευταία να λήγει 28/9/2020 και έχω όλα τα έγγραφα εδώ να τα δείτε” ανέφερε.
Φτάνοντας στο επίμαχο θέμα του βιολογικού της Βάρδας ο κ. Μοράντ επισήμανε πως ο ίδιο θέλει να σχηματίσει ο κόσμος άποψη για το μεγάλο αυτό έργο και να δώσει ο ίδιος απάντηση στα ψεύδη του κ. Λέντζα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
“Στον πρώην δήμο Βουπρασίας δύο πρώην δήμαρχοι ,ο κ. Σερέτης και ο κ. Θανασούλας είχαν προσπαθήσει να τον εντάξουν σε χρηματοδότηση και είχαν κάνει μια αρχική μελέτη και κατάφεραν να το εντάξουν σε ΕΣΠΑ, έγιναν κάποιες εργασίες αλλά με δικαστική απόφαση σταμάτησαν. Στον νέο διευρυμένο δήμο προσπάθειες είχαν γίνει και από την δημοτική αρχή του κ. Αρβανίτη , πέρασε το έργο ως γέφυρα στο επόμενο ΕΣΠΑ, η ανάδοχη εταιρεία όμως είχε διαλυθεί και δυστυχώς το έργο απεντάχθηκε οριστικά το 2014 και τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα
Από την αρχή της θητείας μας δώσαμε μεγάλη βάση να βρεθεί χρηματοδότηση και αποφασίσαμε να διαθέσουμε το ποσό που χρειαζόταν, ώστε να γίνει η μελέτη και να είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξει το πρόγραμμα.
Το 2014 αμέσως μόλις αναλάβαμε επισκεφθήκαμε το υπουργείο περιβάλλοντος και ξεκίνησαν οι προσπάθειές μας.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κάναμε πρώτη συνάντηση στο γραφείο του τότε υφυπουργού οικονομικών και ανάπτυξης κ. Χαρίτση και έπειτα στον υφυπουργό περιβάλλοντος κ .Φάμελο όπου μαζί του κάναμε 3 συναντήσεις για τον Βιολογικό της Βάρδας και στην τρίτη συνάντηση αρχές του 2018 μας ενημέρωσαν ότι το υπουργείο ετοιμάζει ένα φωτογραφικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό μόλις 60.000.000 ευρώ ώστε να ενταχθούν περίπου 5 βιολογικοί καθαρισμοί που είχαν μείνει εκτός και επειδή είχαν δαπανηθεί κάποια εκατομμύρια για αγωγούς και αφού δεν ολοκληρώθηκε κινδύνευε η Ελλάδα με μεγάλα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ήμασταν σχεδόν έτοιμοι…
Στις 30/4/2019 καταθέσαμε την πρόταση, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (μελέτη και αδειοδοτήσεις).
Στις 20/6/2019 ήρθε η διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση και περιμέναμε την τελική έγκριση από το ΜΟΔ.
Τότε η χώρα προετοιμαζόταν για τις βουλευτικές εκλογές στις 7/7/2019 και στις 15/7/2019 μας ήρθε έγγραφο όπου ζητούσε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία.Την επόμενη ακριβώς ημέρα στις 16/7 εμείς πήγαμε στην Αθήνα στην ΥΜΕΠΕΡΑΑ για συνάντηση με την αρμόδια για την αξιολόγηση , παρουσία δική μου, του κ. Μίγκου, του κ. Τσουραπά και του κ. Παντή, εκπρόσωπου του μελετητικού γραφείου όπου καλέσαμε και τον κ. Λέντζα για να είναι γνώστης του θέματος και των αποφάσεων. Ο κ. Λέντζας μάλλον ξέχασε όσα μας ζήτησαν εκείνη την ημέρα στην συνάντηση.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν αναφέρθηκε στην συνάντηση και προτίμησε να λαϊκίσει λέγοντας απλά ότι δεν απαντήσαμε στο έγγραφο” αναρωτήθηκε ο κ. Μοράντ και έσπευσε να δώσει ο ίδιος απαντήσει.
“Μας ζητήθηκε να αποκλείσουμε από το έργο το Συρμπάνι και το Ψάρι ώστε να μειωθεί το ποσό της χρηματοδότησης και να προωθήσουμε την μελέτη της Νέας Μανωλάδας. Επίσης, να αφαιρέσουμε από την χρηματοδότηση τις ιδιωτικές συνδέσεις και να μειώσουμε το οργανικό φορτίο των εγκαταστάσεων από 15.000 σε 6.000. Εμείς συμφωνήσαμε όσον αφορά την Νέα Μανωλάδα αλλά διαφωνήσαμε με τον αποκλεισμό Ψάρι και Συρμπάνι γιατί αποτελούν κομμάτι του οικισμού της Βάρδας και όχι όπως επέμεινε η αρμόδια ότι μόνο η Βάρδα είναι Γ’ οικισμός. Μας ενημέρωσε να προχωρήσουμε στις τροποποιήσεις γιατί είχαμε το περιθώριο χρονικά αφού το πρόγραμμα έκλεινε στις 31/12/2019. Δεν ήμουν μόνος μου εκεί μπορείτε να ρωτήσετε και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.
Μετά την συνάντηση, αποφασίσαμε να ασκήσουμε πολιτική και υπηρεσιακή πίεση για να περάσει η πρόταση όπως την είχαμε καταθέσει και με υπόσχεση από τον μελετητή σε περίπτωση που δεν πετύχει να του γίνει επιπλέον ανάθεση για μειώσεις κόστους στην μελέτη όπως μας ζήτησαν.
Να επισημάνω εδώ ότι στο διάστημα από την διενέργεια των εκλογών μέχρι την εγκατάσταση την νέας δημοτικής αρχής δεν επιτρέπεται στον απερχόμενο δήμαρχο να κάνει αναμορφώσεις και αναθέσεις κάτι το οποίο ήξερε ο κ. Λέντζας και γ αυτό η ανάθεση έγινε αργότερα.
Ξεκάθαρα δεν υπήρχε κίνδυνος απένταξης του έργου.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Λέντζα προχώρησαν στις τροποποιήσεις που μας ζητήθηκαν και ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Εάν κινδύνευε το έργο όπως λέει ο κ. Λέντζας γιατί ξεκίνησε τις διαδικασίες τον Οκτώβριο και όχι από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε;
Και γιατί ανάθεσε στον μελετητή τις αλλαγές στις 9/12/2019? Τόσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση που του πήρε 4 μήνες;” είπε ο κ. Μοράντ.
Και συνέχισε λέγοντας ότι “… η κινδυνολογία δεν βοηθά. Και τις τελευταίες ημέρες μέχρι να βγει η απόφαση η υπεύθυνη ζητούσε συνεχώς έγγραφα, έτσι γίνεται σε όλα τα μεγάλα έργα.
Άρα, η πρόταση έγινε βάσει της μελέτης που καταθέσαμε με αριθμό 23/2019.Ευτυχώς ο κ. Λέντζας αναγνώρισε ότι η χρηματοδότηση ήταν βάσει της πρότασης που καταθέσαμε στις 30/4/2019.
Αλήθεια αν δεν υπήρχε η αίτηση με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία, από το τεχνικό συμβούλιο δυτικής Ελλάδας, τους περιβαλλοντολογικούς όρους, την διεύθυνση υδάτων δυτικής Ελλάδας και άλλα πολλά, θα υπήρχε χρηματοδότηση;
Μπορεί να μας απαντήσει πόσος χρόνος και πόσες διαδικασίες χρειάζεται για να φτάσουμε σε μία έγκριση χρηματοδότησης και τι διάστημα χρειάζεται για να εγκριθούν οι περιβαλλοντολογικοί όροι ενός μεγάλου έργου;
Όταν ο κ. Λέντζας πετύχει χρηματοδότηση με μελέτη που θα κάνει εξ αρχής και με όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται, χωρίς να βρει τίποτε έτοιμο και καταλάβει πόσος χρόνος και πόσος κόπος χρειάζεται τότε θα είμαι ο πρώτος που θα του δώσω συγχαρητήρια. Έως τότε καλύτερο θα ήταν να μην προσβάλει και ακυρώνει τις προσπάθειες μιας ομάδας ανθρώπων που πάλευε από το 2014 για το έργο αυτό” είπε ο κ. Μοράντ κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό.
Στη συνέχεια ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης μίλησε για το θέμα του OPEN MALL. “Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με την άγνοια του Δημάρχου για το συγκεκριμένο έργο.
Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με πολύ καλή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Βάρδας. Ετοιμάσαμε τεχνικό δελτίο πράξης, μελέτη σκοπιμότητας πράξης, προγραμματισμό υλοποίησης πράξης και χρηματοδοτικό σχέδιο και καταθέσαμε την πρόταση η οποία εγκρίθηκε στις 25/6/2019 με την συμβολή του κ. Μπαλαούρα. Έγινε αποδοχή χρηματοδότησης στις 23/10/2019 από το δημοτικό συμβούλιο και τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο του Δήμου.Σίγουρα ο κ. Λέντζας δεν γνώριζε και δεν φρόντισε να μάθει ότι μέσα στην χρηματοδότηση συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα για την μελέτη εφαρμογής 75.000 ευρώ, για συμβούλους τεχνικής υποστήριξης υλοποίησης του έργου με ποσό 40.880 ευρώ.
Άρα, πήραμε την χρηματοδότηση του έργου και όλων των υπολοίπων χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε με 1 ευρώ.Έπρεπε λοιπόν πρώτα να γίνει η αποδοχή της χρηματοδότησης και μετά να ανατεθεί η μελέτη.
Η προσπάθεια του κ. Λέντζα να ξεγελάσει κάποιους, να συκοφαντήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις πέφτει στο κενό.Οι αερολογίες δεν χαρακτηρίζουν έναν σοβαρό Δήμαρχο” είπε ο κ. Μοράντ.
Κλείνοντας ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης ανέφερε τα εξής: “Εμείς τρέξαμε όλα τα θέματα του δήμου μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως για το σχολείο της Ανδραβίδας που δημοπρατήθηκε την τελευταία ημέρα της θητείας μας.
Όταν ξεκίνησα την θητεία μου ως Δήμαρχος ο στόχος μου ήταν να γίνουν στον δήμο έργα υποδομών.
Γι’ αυτό τον λόγο, ως ειδικούς συνεργάτες προσέλαβα τοπογράφο μηχανικό και πολιτικό μηχανικό ώστε να ενισχύσω την τεχνική υπηρεσία και χημικό μηχανικό στον Σύνδεσμο «ΗΡΑΚΛΗΣ» για να φτάσουμε να απολαμβάνει ο κ. Λέντζας σήμερα την υπογραφή συμβάσεων και τις φωτογραφίες μαζί με τους αντιδημάρχους του.
Δεν προσέλαβα ούτε γραμματείς ούτε δημοσιογράφους. Δεν ήθελα να προβάλω τον εαυτό μου, αλλά τον δήμο. Όραμα μου ήταν να τον κάνω σύγχρονο και ελκυστικό. Η απόφαση μου αυτή μου κόστισε στις εκλογές γιατί δεν προβαλλόταν η δουλειά μας, αλλά δεν κόστισε τίποτε στον δήμο μας.
Έχω ήσυχη την συνείδηση μου για όσα έκανα ως Δήμαρχος!
Για μένα η ειλικρίνεια είναι μέρος της ζωής μου και της προσωπικότητας μου. Δεν έχω προσβάλλει ποτέ κανέναν ούτε έχω κατηγορήσει με αναλήθειες και για όσα σας ανέφερα προηγουμένως έχω όλα τα έγγραφα στη διάθεση σας και είμαι ανοιχτός σε κάθε σας ερώτηση.
Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω όσον αφορά τα δύο μεγάλα έργα που σας ανέφερα προηγουμένως, την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας και τις δύο πρώην ειδικές μου συνεργάτιδες, τον πρώην βουλευτή κ. Μάκη Μπαλαούρα για την καθοριστική συμβολή και βοήθεια του καθώς στάθηκε δίπλα μας σε κάθε εμπόδιο που συναντούσαμε και ήταν μαζί μας σε όλες τις συναντήσεις που κάναμε για να πετύχουμε την ένταξη στο πρόγραμμα. Επίσης, την βουλευτή κ. Αυγερινοπούλου που μαζί της το 2014 ξεκινήσαμε τις προσπάθειες.
Κανένα έργο δεν είναι προσωπική επιτυχία ενός. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τις προσπάθειές μας και στέκονται αρωγοί, όπως οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι της περιφέρειας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους αναφέρουμε και να τους ευχαριστούμε. Πρώτα από όλα όμως τα εύσημα ανήκουν στις υπηρεσίες και στους υπαλλήλους του δήμου.
Τα έργα ανήκουν στους πολίτες και όχι στους πολιτικούς. Οι πολιτικοί και οι υπηρεσίες είμαστε υποχρεωμένοι να τρέξουμε για τα έργα του δήμου, να αγχωθούμε ,να ξενυχτήσουμε και να παλέψουμε. Δεν κάνουμε χάρη στους πολίτες αυτό είναι το καθήκον μας” κατέληξε ο κ. Μοράντ.