Αυτοδιοίκηση

Φαρμάκης: Βάζουμε τέλος στον αντιαναπτυξιακό κατακερματισμό έργων και τις ανισότητες

Φαρμάκης: Βάζουμε τέλος στον αντιαναπτυξιακό κατακερματισμό έργων και τις ανισότητες

Συνέντευξη Τύπου για το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Δ.Ε. - "Βάζουμε τέλος στον αντιαναπτυξιακό κατακερματισμό έργων και τις ανισότητες - Το νέο τεχνικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και στοχεύει σε ανάπτυξη για όλους"

«Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει πλέον έναν συγκροτημένο οδικό χάρτη ανάπτυξης. Ένα ρεαλιστικό και εμπροσθοβαρές σχέδιο που θα σπάσει τη θηλιά κατακερματισμού των έργων, πρόκλησης ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αλλά και απόστασης μεταξύ οραμάτων και επιτεύξιμων στόχων. Ασφαλώς, κανένας δεν μπορεί να κρύψει τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς με μία οικονομία που από 3% ανάπτυξη θα κινηθεί σε βαθιά ύφεση σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία.

Ωστόσο, εμείς από την πλευρά μας κάναμε - και θα συνεχίσουμε να κάνουμε - αυτό που ορίζει η αρχή μιας δομημένης στρατηγικής και αυτό που τελικά έχει ανάγκη ο τόπος μας. Έργα με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία. Γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας κρίσης, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από ουραγός να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια ανάπτυξης».

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά στα μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζοντας το πλαίσιο έργων και δράσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το Πρόγραμμα αγγίζει τα 600 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 128 εκ. ευρώ αφορούν νέα έργα που εντάχθηκαν στο πολύ μικρό διάστημα των 8 μηνών θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής και αφού προηγουμένως, υπήρξε εξορθολογισμός του υφιστάμενου Προγράμματος και λεπτομερής εξέταση όλων των έργων σε απόλυτη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικονομήθηκαν ήδη 96 εκ. ευρώ, τα οποία μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτάσει τα 160 εκατ ευρώ, προσθέτοντας και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στην Περιφέρεια.

farmakis sunenteuksi tupou1

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους και τους πολιτικούς που θα πουν ότι παραλάβαμε καμένη γη. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η εικόνα της Περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα προγραμματισμού θύμιζε έναν οργανισμό με στρατηγική προηγούμενων δεκαετιών, με έργα πολυδιασπασμένα, χωρίς ενιαία στρατηγική» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση, τελικά αποτυπωνόταν στους δείκτες που έφεραν τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη δεύτερη χειρότερη θέση σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην τρίτη χειρότερη θέση σε ποσοστά ανεργίας, ενώ παράλληλα εμφάνιζε χαμηλή απορροφητικότητα πόρων και χαμηλό δείκτη οικονομικού κλίματος, μη φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, όπως και εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στους δείκτες ψηφιακού μετασχηματισμού και υιοθέτησης των αρχών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

farmakis sunenteuksi tupou2

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η νέα Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 570.287.742,17 ευρώ σε ενταγμένα έργα, όμως οι πληρωμές δεν ξεπερνούσαν το 35%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημιουργία μίας μεγάλη «ψαλίδας» μεταξύ προϋπολογισμού και υλοποιημένων έργων, γεγονός που ενέτασσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην τρίτη και χειρότερη κατηγορία, επιβάλλοντας έναν «κόφτη» στα νέα έργα που θα μπορούσε να εντάξει, αφού για κάθε 2 εκ. ευρώ πληρωμών, μπορούσε να εντάσσει μόνο 1 εκ. ευρώ σε νέα έργα. «Με τις κατάλληλες κινήσεις και έπειτα από συνεχείς συναντήσεις με το υπουργείο καταφέραμε να τροποποιήσιμε λίγο τη μεθοδολογία και να μπορέσουμε να μπούμε στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή στο δείκτη 1:1,5, κερδίζοντας δημοσιονομικό χώρο» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια υπήρχαν δύο επιλογές: Είτε να απενταχθούν όλα τα ανώριμα έργα, είτε να καταβληθεί προσπάθεια γρήγορης ωρίμανσης των έργων.

«Για πρώτη φορά δώσαμε τον λόγο στους Δήμους και συνεργαστήκαμε ουσιαστικά μαζί τους. Αποτυπώσαμε τις πραγματικές και εξειδικευμένες ανάγκες κάθε περιοχής. Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου οργανώθηκαν πολλές ενημερωτικές και τεχνικές συναντήσεις. Επισκεφθήκαμε τον κάθε Δήμο ξεχωριστά, στάλθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες τους ενημερωτικό σημείωμα για να καταγραφούν όλα τα έργα και ο βαθμός ωριμότητάς τους. Με λίγα λόγια, έγινε λεπτομερής ανάλυση, έργο – έργο, ξεχωριστά! Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν: Πρώτον, να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα μοντέλο αξιολόγησης της ωριμότητας των έργων και δεύτερον, να φτάσουμε στην κατάρτιση ενός αρχείου 320 προτεινόμενων έργων, με εξειδίκευση ως προς τον βαθμό ωριμότητας, τις ελλείψεις, τη σκοπιμότητα, καθώς και την πιθανή πηγή χρηματοδότησης» σημείωσε.

farmakis sunenteuksi tupou3

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, δημιουργήθηκε ο νέος «οδικός χάρτης» για τα έργα, για τον οποίο υπάρχει πλέον η βεβαιότητα ότι είναι υλοποιήσιμος, ότι στηρίζεται σε έναν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό που οδηγεί σε οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα.

Επίσης, όπως τόνισε, οι προτεραιότητες που τηρήθηκαν στην χρηματοδότηση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι:

- Η εξόφληση των υποχρεώσεων εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, όπως και αυτών που απορρέουν από δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις ή από οφειλές προηγουμένων ετών

- Η εκτέλεση των εν εξελίξει έργων με πιστώσεις που ανταποκρίνονται στους διαθέσιμους πόρους του ΠΔΕ.

- Η άμεση ωρίμανση ενταγμένων έργων

- Η έμπρακτη συνδρομή στην ωρίμανση έργων των ΟΤΑ Α’ Βαθμού μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας που έχει προβλεφθεί για τους μικρούς δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες

- Ο τερματισμός του κατακερματισμού στα προτεινόμενα έργα

farmakis sunenteuksi tupou4

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη ψηφίσει την ένταξη των 128 νέων έργων σε δύο φάσεις που θα βαρύνουν μόνο κατά 5,63% τον συνολικό προϋπολογισμό και μαζί με το νοικοκύρεμα που έγινε στο υφιστάμενο πρόγραμμα έχουμε αρχίσει να οικοδομούμε πλέον το όραμα για τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, ως μία άνθρωπο-γεωγραφική ενότητα υπόδειγμα συνοχής που θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα και τις αξίες της, εισερχόμενη σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα, κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αλλά και κάθε Δήμος, αντιμετωπίζεται με μοναδικό τρόπο αλλά και εντός του ολοκληρωμένου πλαισίου της Περιφέρειας.

Έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ακολουθηθούν οι αρχές της ισόρροπης και διατηρήσιμης ανάπτυξης και της διασφάλισης πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο για όλες τις περιοχές. Για εμάς, η Δυτική Ελλάδα δεν είναι το… τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή της ανάπτυξης!» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup