Αυτοδιοίκηση

Φαρμάκης: Στόχος μας η στήριξη της τοπικής οικονομίας και περισσότερες θέσεις εργασίας

Φαρμάκης: Στόχος μας η στήριξη της τοπικής οικονομίας και περισσότερες θέσεις εργασίας

Διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το σχέδιο «Δυτική Ελλάδα: Η επόμενη μέρα της πανδημίας»

H στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως επίσης η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζει η Περιφέρεια το σχέδιο «Δυτική Ελλάδα: Η επόμενη μέρα της πανδημίας».

Το γενικό πλαίσιο του σχεδίου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άποψη και συγκατάθεση αυτών που αφορά το σχέδιο και αυτών που ήδη δέχονται τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης».

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι το σχέδιο στήριξης της τοπικής οικονομίας δεν πρέπει να έχει μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα και αποτελέσματα. «Ο ορίζοντάς μας δεν πρέπει να είναι μόνο η βραχυχρόνια αντιμετώπιση της ύφεσης. Δεν χρειαζόμαστε απλά ένα «χάπι» που θα αντιμετωπίσει τα πρόσκαιρα συμπτώματα. Θέλουμε, μέσα από αυτό το σχέδιο να βγει ο τόπος μας πιο ισχυρός. Να ενισχύσουμε τις μηχανές της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο να μην μιλάμε για απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά να φτάσουμε να μιλάμε για αύξηση θέσεων εργασίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, εξειδίκευσε στον «Πυλώνα 1» που αφορά την στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανέφερε: «Θα μπορούσε να ενταχθεί ένα πρόγραμμα business recovery, δηλαδή στήριξης των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα με κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων βάσει του αριθμού θέσεων εργασίας που είχαν ακριβώς πριν το ξέσπασμα της κρίσης και το lockdown. Η συγκεκριμένη δράση θα πρέπει να πάρει έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά «εργαλεία» υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, ένα «παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας», παροχές μικρών χρηματοδοτήσεων αλλά και έμμεσες χρηματοδοτήσεις μέσω δράσεων επιμόρφωσης και έξυπνης ειδίκευσης, ενίσχυσης της καινοτομίας και του μεγέθους ή της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων».

Συνεχίζοντας στον «Πυλώνα 2», ο κ. Φαρμάκης είπε ότι μπορεί να συμπεριλάβει έναν περιφερειακό μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην τοπική αγορά εργασίας, καθώς έναν μηχανισμό συντονισμού της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και της κοινωνικής καινοτομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τόνισε επίσης ότι μέρος του σχεδίου μπορεί να αποτελέσει και ένας τρίτος πυλώνας. «Εμείς προτείνουμε να συνεχίσει να υπάρχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας καθώς και των υπηρεσιών ιατρικής συνδρομής» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Η ώρα που το σύνθημα «μένουμε ασφαλείς» θα συνδυαστεί με το σύνθημα «μένουμε οικονομικά υγιείς». Και αυτό θέλουμε να ισχύσει, οριζόντια για όλους. Γιατί όπως λέγαμε και στις δύσκολες μέρες της καραντίνας, «όλοι μαζί μπήκαμε στην καταιγίδα και όλοι μαζί πρέπει να βγούμε από αυτή»».

Ενημέρωση για το Φυσικό Αέριο

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε σχέση με το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ 13 εμπλεκόμενων φορέων για την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα. Όπως ανέφερε με απαντητική επιστολή που απέστειλε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή. «Εφόσον η άρνηση δεν συνδυάζεται με προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, για εμάς δεν σημαίνει κάτι. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Προχωράμε στη συνέχιση της εμβληματικής πρωτοβουλίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι μπορεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου να μην ικανοποιεί στο έπακρο τη Δυτική Ελλάδα είναι όμως ένας δρόμος να βγει η περιοχή από την ενεργειακή απομόνωση, ενώ παραμένει ως διεκδίκηση η επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου για την ολοκλήρωση του έργου.

perifereiako sumvoulio1 maios2205

Ποιοί Συμμετέιχαν

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων. Ειδικότερα συμμετέχουν και τοποθετούνται για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κλεομένης Μπάρλος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Παππάς, του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγου Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος Γιώργος Βαγενάς, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης, του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, των Εμπορικών Συλλόγων Αιγιάλειας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ακράτας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Σκορδαλής, Λεχαινών Παναγιώτης Καρκαβίτσας, Κρεστένων Τάσος Καρνάρος, του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Σπύρος Στεργίου, της Ένωσης Εστίασης Αγρινίου Κωνσταντίνος Ναστούλης, του Συλλόγου Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, ο αντιπρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ Δημήτρης Λειβαδάρος, όπως επίσης ο Συμπαραστάτης του Πολίτης και της Επιχείρησης Γιώργος Τελώνης.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup