Μια από τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ηλεία ήταν η καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων. Το φαινόμενο ήταν έντονο στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων όπου μια σειρά από γεγονότα έφερε πολλά πράγματα πίσω.
Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων για το θέμα ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, «… ο Δήμος είχε μία καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς τα έργα εκτελούνται όλα, από εργολάβους που είναι από άλλες περιοχές, σε μία προσπάθεια να προστατέψουμε τις ευπαθής ομάδες του πληθυσμού.
Έχουμε βάλει μπροστά τώρα, και εκτελούμε δύο έργα που ήταν επιλογή μας από τότε. Ολοκληρώσαμε το έργο στο παραποτάμιο, αυτόν που βγαίνει προς Μεγαλόπολη και ετοιμαζόμαστε τώρα να δρομολογήσουμε τα πράγματα για να ξεκινήσουμε το άλλο κομμάτι. Παράλληλα ξεκινήσαμε παρακινδυνευμένα μεν αλλά με μεγάλη προσοχή, την ανάπλαση της Κρέστενας που ήταν ένα σημαντικό κομμάτι καθώς υπήρχε πίεση λόγω των χρονοδιαγραμμάτων της διαχειριστικής αρχής.
Εκεί πήγανε καλά αν και χρειάστηκε να το διακόψουμε αρκετές φορές, λόγω προβλημάτων υγείας που παρουσιαζόντουσαν, ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό» είπε και συμπλήρωσε πως «… έχουμε δρομολογήσει πλέον όλα τα υπόλοιπα έργα, τα οποία είχ0αμε εντάξει και γίνονται συνεχώς τώρα διαγωνισμοί. Βέβαια προέκυψε μέσα σε αυτήν την κατάσταση, μία νομοθετική πρωτοβουλία που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση δίνοντας τη δυνατότητα σε υπαλλήλους να αλλάζουν Δήμο χωρίς να ρωτούνται, ούτε οι δήμοι που πάνε αλλά κυρίως οι δήμοι που φεύγουνε.
Το αποτέλεσμα ήταν να διαλυθεί η τεχνική υπηρεσία. Κρίσιμες ειδικότητες, όπως ο χημικός μηχανικός, ο επιβλέπων σε έργα, άνθρωποι στο λογιστήριο που είχαν εμπειρία και γνώριζαν πράγματα, έφυγαν με την λογική ότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Τώρα ζοριζόμαστε, καθώς δεν έχουμε ανθρώπους που να εποπτεύσουν, να επιβλέψουν τα έργα και να παρακολουθήσουν διοικητικά της εξέλιξη αυτών. Πάντα η προσπάθεια του Δήμου μας, ήταν η ωριμότητα των έργων. Εκεί έχουμε εγκαταλείψει τελείως το κεφάλαιο. Έχουμε 14 – 15 εκατομμύρια έργα στο δρόμο και πρέπει να είμαστε εκεί συνεχώς».
Το θέμα αυτό του νόμου που επέτρεψε να γίνουν τέτοιες αλλαγές στους δήμους, χωρίς οι ΟΤΑ να έχουν ουσιαστικά λόγο σε αυτές, θα τεθεί από τον κ. Μπαλιούκο και στη σημερινή σύσκεψη που θα έχουν οι δήμαρχοι με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στην Πάτρα.
Για το πρόγραμμα «Τρίτσης»
Ο κ. Μπαλιούκος θα βρεθεί λοιπόν σήμερα στην Πάτρα για να ενημερωθεί για τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. «Είχαμε στην ΠΕΔ στην Πάτρα με όλους τους δημάρχους συζήτηση ενόψει της καθόδου του υπουργού, προκειμένου να επισημάνουμε τα ζητήματα τα οποία θα θέσουμε. Η κύρια κουβέντα μας θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε κουβέντα με τον υπουργό για τα έργα τα οποία έχουμε στο Φιλόδημο. Γι αυτά τα έργα οι δήμοι έχουν πληρώσει μελέτες και έχουν υποβάλει φακέλους. Η πολιτεία θεωρούμε ότι έχει συνέχεια. Μένουν πλέον οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Το αν ο υπουργός θεωρήσει ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το κεφάλαιο του «Αντώνης Τρίτσης» ας το κάνει.
Ο Υπουργός πρέπει να είναι ξεκάθαρος στο τι προετοιμάζει. Ποιο κεφάλαιο θα είναι; Θα είναι η πολιτική προστασία; Γιατί είδαμε ένα έγγραφο, το οποίο προσδιορίζει κάποια ζητήματα, αλλά λείπουν βασικές δράσεις από τους Περιφερειακούς Δήμους. Δεν μπορώ να δεχτώ να κουβεντιάζω με τον υπουργό και να μη θέσω τα ζητήματα της παραγωγής, στην αγροτική οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να ενισχύει τον παραγωγό στον αγροτικό εξοπλισμό. Καλούμε τους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, που μπορεί να δώσει μία ανάσα στην ανόρθωση της χώρας, όμως του στερούμε βασικά εργαλεία.
Για παράδειγμα, παίρνουν αρμεκτήρια οι κτηνοτρόφοι μας και βάζουν γεννήτριες έχοντας με 400 € την ημέρα κατανάλωση πετρελαίου στο κάθε άρμεγμα. Μιλάμε για συνθήκες κοστοβόρες τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει καμιά παραγωγική μονάδα. Ο Υπουργός θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα του, γιατί όταν δημιουργήθηκε δεν υπήρξε διαβούλευση» επισήμανε ο κ. Μπαλιούκος.