Για το θέμα της αργίας του μίλησε χθες ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βασίλη Παπαδόπουλο που θα τον αναπληρώσει στα καθήκοντά του έως τις 29 Αυγούστου.
Ο κ. Λυμπέρης αναφέρθηκε στον τρόπο που δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα και θέλησε να δώσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης προκειμένου να μη μένουν σκιές σε κανέναν για αυτή.
Παράλληλα επισήμανε πως “αν μου τύχει τέτοια περίπτωση το ίδιο θα κάνω και ας με ξαναβάλουν έναν μήνα και όσους μήνες αργία θέλουν” εξηγώντας πριν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε αυτή η υπόθεση σε αυτό το σημείο…
Τι είπε ο Γιάννης Λυμπέρης
«Πολύς κόσμος έχει ακούσει, πολλά έχουν γραφτεί, πολύς θόρυβος έχει γίνει. Για τον περισσότερο κόσμο όμως, που δεν έχει ακούσει, αργία σημαίνει ότι δεν ασκείς τα καθήκοντά σου για κάποιο χρονικό διάστημα. Εν προκειμένω, για έναν μήνα.
Είναι μια ποινή προς τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης η αργία. Υπάρχουν κι άλλες, πιο σοβαρές ποινές. Και η ποινή αυτή δίδεται για διάφορους λόγους. Οι «φίλοι», οι άσπονδοι φίλοι μου, πιθανόν να έγραψαν και να διέδωσαν ότι πρόκειται περί εγκλήματος.
Οι κανονικοί φίλοι μου, χωρίς εισαγωγικά, που τους ενδιέφερε το θέμα, και είδαν ότι αυτό έγινε γιατί δεν έβαλα ποινή σε κάποιον υπάλληλο μου παλιά, αυτές τις 4 – 5 μέρες που δίνουν όλοι συγχαρητήρια, ότι καλά έκανα. Χωρίς ακριβώς να ξέρουν τι έχει συμβεί.
Σήμερα λοιπόν είναι η ευκαιρία να μάθουν και οι κανονικοί φίλοι μου χωρίς εισαγωγικά τι έχει συμβεί.
Η αργία αυτή, έρχεται 20 χρόνια πίσω: το 1999- 2000. Δηλαδή, η Δικαιοσύνη, τα Πειθαρχικά και τα υπόλοιπα, κινούνται… με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 20 χρόνια τα «έφερε» να εκτελεστεί ένας μήνας αργία.
Ο τότε ταμίας του τότε Δήμου Αμαλιάδας, όπου εγώ είχα πρωτοβγεί Δήμαρχος, είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο, μαζί με τον τότε Δήμαρχο.
Εκλήθη οικονομικός επιθεωρητής, έκανε εκθέσεις και σε μια δεκαετία μέσα έγινε το Δικαστήριο, στο οποίο καταδικάστηκε.
Όταν καταδικάστηκε, εγώ ως Δήμαρχος, πειθαρχικός προϊστάμενος, τον έθεσα σε αργία από τα καθήκοντά του. Μέχρι να γίνει η έφεση, να τελεσιδικήσει κλπ.
Στο μεσοδιάστημα, από το 2010 μέχρι το 2017, που έγινε το Πενταμελές Εφετείο, μου ζήτησε ο άνθρωπος αυτός να του υπογράψω χαρτί σύνταξης. Αυτό δεν επιτρέπεται, άμα κάποιος είναι σε αργία και κινδυνεύει να παυθεί από τον δημόσιο τομέα να του δώσει χαρτί ο προϊστάμενος του, ο Δήμαρχος δηλαδή για να πάρει σύνταξη.
Εγώ το υπέγραψα στο τέλος το χαρτί αυτό. Γιατί ο άνθρωπος αυτός ήταν βαριά άρρωστος. Και δεν κατάφερε να πάρει σύνταξη. Ούτε καν, πήγε να πάρει σύνταξη.
Το 2015 – 2016, κάποιοι καλοθελητές, έδωσαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ότι εγώ δεν είχα τιμωρήσει τον τότε υπάλληλο και μάλιστα του είχα υπογράψει και χαρτί να πάρει σύνταξη.
Πήγα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο στην Πάτρα και τους είπα αυτά που σας λέω και σήμερα. Ο πρόεδρος είπε δεν έπρεπε να γίνει αυτό γιατί είμαι έμπειρος Δήμαρχος, λέγοντας να μου βάλουν 6 μήνες ποινή αργίας. Τότε δημοτικός σύμβουλος ήμουν θα μπορούσα να κάνω τότε και αυτή την αργία. Επειδή όμως και στους πιο σκληρούς νομοθέτες και πολιτείες που έχουν και θανατικές ποινές, τους ανθρώπους που πάνε στην ηλεκτρική καρέκλα τους ρωτάνε για μια τελευταία επιθυμία, του είπα ότι δεν δέχομαι την αργία αυτή. Μετά είπε για έναν μήνα και είπα ούτε για έναν μήνα.
Και έκανα το 2016 προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκδικάστηκε το 2018 και πριν 1- 1,5 μήνα ήρθε η απόφαση του ΣτΕ ότι απορρίπτεται η ένστασή μου και θα κάνω έναν μήνα αργία.
Με αυτά τα δεδομένα, πάλι αν μου τύχει τέτοια περίπτωση το ίδιο θα κάνω και ας με ξαναβάλουν έναν μήνα και όσους μήνες αργία θέλουν. Το θέμα μου δεν είναι αυτό, αλλά είναι να υπάρξει όσο γίνεται κράτος δικαίου, να υπάρξει όσο γίνεται κράτος δημοκρατίας. Για αυτό παλεύω να γίνει με αποκέντρωση, με τοπικές εξουσίες, με δικαιοσύνη για όλους.
Το κλείνουμε το κεφάλαιο αυτό, δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο Κώδικας Δήμων που λέει τι γίνεται όταν ο Δήμαρχος δεν εκτελεί τα καθήκοντά του. Ο πρώτος σε ψήφους Αντιδήμαρχος, που είναι ο Βασίλης ο Παπαδόπουλος, ανέλαβε και μέχρι τις 29 Αυγούστου δεν θα υπάρχει κανένα κενό στον Δήμο, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, δεν θα υπάρξει ζήτημα υπογραφής, οτιδήποτε επείγει να γίνει και να μη γίνει».
Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη δημάρχου, Βασίλης Παπαδόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Ασκώ χρέη Δημάρχου για το διάστημα της «ποινής» που επεβλήθη. Ότι προβλέπει ο νόμος, αυτό έγινε, δηλαδή να μην υπάρχει κενό εξουσίας. Η πολιτική που έχει χαραχτεί από τη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη συνεχίζεται, ο Δήμαρχος είναι εδώ, είναι στο πλευρό μας. Μαζί με τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους θα συνεχίσουμε και αυτό το διάστημα τη δουλειά μας, για να εξυπηρετούνται οι δημότες και να μην υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα. Ο Δήμαρχος είναι παρών, δεν έχει πάει στις… Μπαχάμες για διακοπές! Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι μεγάλα, οι εποχές είναι δύσκολες, εμείς όμως θα συνεχίσουμε να προγραμματίζουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι στις προσκλήσεις που θα ανοιχτούν από το «Αντώνης Τρίτσης» και από άλλα προγράμματα, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να υλοποιήσουμε όσα έχουμε υποσχεθεί και όσα έχει σχεδιάσει ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του.
Τέλος, όσον αφορά κάποια σχόλια που έγιναν του τύπου «κρατάμε επτασφράγιστο μυστικό», θέλω να τονίσω πως δεν ήταν κάτι κρυφό, ήταν κάτι που θα γινόταν και βλέπετε πως ο Δήμαρχος μίλησε για όλα. Εμείς δε μπορούμε να ακολουθήσουμε τους ευσεβείς πόθους του καθένα που παρουσιάζει πως η δημοτική αρχή είναι ένα… μπάχαλο. Η δημοτική αρχή δεν είναι καθόλου μπάχαλο, η ενότητα είναι δεδομένη και αρραγής και πορεύεται για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της που έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία του λαού της Δήμου Ήλιδας».