Αυτοδιοίκηση

Φαρμάκης: 30+30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων

Φαρμάκης: 30+30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων

Σχέδιο άμεσης δράσης από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων την πανδημίας

Την εκκίνηση του σχεδίου στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Πρόκειται για ένα σχέδιο τύπου business recovery και «άμεσης δράσης», που στοχεύει στην ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού και το οποίο επεξεργάστηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την αρχή της πανδημίας.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο συνολικό ύψος των 30 εκατομμυρίων ευρώ και όπως εξήγησε ο κ. Φαρμάκης, είναι απλό, απαιτεί ελάχιστα δικαιολογητικά, ενώ σε αυτό, για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός των επιχειρήσεων. Επίσης, ο κλάδος της εστίασης που στην περιοχή επλήγη από την αρχική φάση της πανδημίας, αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που ακουμπάει στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται λόγω του COVID-19. Ένα σχέδιο που λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί ή και θα ληφθούν το επόμενο διάστημα από το κεντρικό κράτος και ένα σχέδιο που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτει τις δυνάμεις να στηρίζει την κοινωνία, ειδικά όταν έκτακτες συνθήκες το απαιτούν. Θέλω να εκφράσω την χαρά αλλά και την περηφάνια μου για το γεγονός πως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήμασταν από τους πρώτους που διέγνωσαν την ανάγκη και αναλάβαμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Τα βασικά στοιχεία του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, είναι τα εξής:

  • Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν από 5.000 έως 50.000 ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης, σε σχέση με τη λειτουργία και την απώλεια τζίρου που υπέστησαν, συγκριτικά με την περίοδο 2019-2020
  • Το κεφάλαιο θα πρέπει να αναλωθεί εντός του 2021
  • Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες ωφελούμενων: α) εμπόριο και υπηρεσίες, β) μεταποίηση και γ) εστίαση και τουρισμός
  • Η διαδικασία ένταξης ωφελούμενων προβλέπεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Οι παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος ήταν, η μέγιστη δυνατή ευρύτητα κλάδων και ωεφελούμενων, η απλότητα των διαδικασιών, η πριμοδότηση των επιχειρήσεων που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας, η αναλογικότητα της ενίσχυσης με βάση το μέγεθος της απώλειας εσόδων και η αμεσότητα εφαρμογής και υλοποίησης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, πρόσθεσε: «Το σχέδιο αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις της ΠΔΕ για την επιχειρηματικότητα που έχουν ήδη ανακοινωθεί - όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών και τεχνολογικών επιχειρήσεων, και ο μηχανισμός στήριξης επιχειρηματικότητας – ή που θα ανακοινωθούν εντός Σεπτεμβρίου - όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και η δημιουργία γνώσης και καινοτομίας - αναβιβάζουν το ποσό στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Αν μάλιστα, σε αυτό το ποσό προσθέσουμε και το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ που εκχωρήσαμε στο κεντρικό κράτος για την λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποδεικνύεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ώρα της κρίσης, άμεσα και αποτελεσματικά, διαθέτει το ποσό των 120 εκ. ευρώ προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 6 μήνες σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε και θα δώσουμε στις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους παραπάνω από το 26% όλου του προγράμματος μας.

Από την αρχή της κρίσης, είπαμε: Κανένας μόνος του. Και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το αποδεικνύουμε. Όλοι μαζί μπήκαμε στην κρίση, όλοι μαζί θα βγούμε!»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup