Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την αύξηση της δυναμικότητας του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» της Πάτρας, καθώς και της περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας
Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της ανακύκλωσης μεταλλικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, στην ενέργεια και στο εμπόριο.
Παράλληλα, ομόφωνα η επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση του κ. Δημητρογιάννη για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ''Άγιος Ανδρέας'', έπειτα από την αύξηση της δυναμικότητάς του σε 465 οργανικές κλίνες, αναπτυγμένες 337, λόγω της μετεγκατάστασης του δορυφορικού τμήματος του Νοσοκομείου, δηλαδή της Νοσηλευτικής Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος, στις εγκαταστάσεις του. Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας και αυτών του νοσοκομείου για τη βέλτιστη διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων.
Επίσης, με ευρύτατη πλειοψηφία (11/13), η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στον Αμβρακικό κόλπο για την περιοχή της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου και Αειφόρου Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Με την παρούσα μελέτη δίνεται τόνωση σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους πρωτογενούς τομέα της χώρας με πολλαπλά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η επιτροπή ενέκρινε και τους επιπλέον αυστηρούς όρους που έθεσαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως η εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρικής καταγραφής, υιοθέτηση συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε: «Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων δεν είναι πλέον μια απλή διαδικασία, αλλά έχει αποκτήσει επιχειρησιακό ρόλο, λαμβάνοντας όλοι υπόψη μας τη σημαντικότητα των θεμάτων που την απασχολούν. Με έμφαση στις νέες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες, διασφαλίζουμε το κοινωνικό συμφέρον και παράλληλα επισπεύδουμε αναπτυξιακές προοπτικές που τις έχει ανάγκη η Περιφέρεια και η κοινωνία, ιδίως με τις συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημία. Στην οικονομία και την κοινωνία ο ρόλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων είναι και θα είναι καθοριστικός».
(Δελτίο Τύπου)