Αυτοδιοίκηση

Απολογισμός Λυμπέρη για τον πρώτο χρόνο θητείας: «Εμείς ό,τι υποσχόμαστε το κάνουμε πράξη!»

Απολογισμός Λυμπέρη για τον πρώτο χρόνο θητείας: «Εμείς ό,τι υποσχόμαστε το κάνουμε πράξη!»

* Ο Δήμαρχος Ήλιδας, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις κινήσεις που έχει υλοποιήσει για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, την παραμονή και ανάπτυξη του Τμήματος Γεωπονίας, τη λειτουργία του Διυλιστηρίου στο Φράγμα Πηνειού, τα προγραμματισμένα έργα στην Πηνεία όπως επίσης και αυτά της προστασίας και ανάδειξης όλου του παραλιακού μετώπου από τα Σαβάλια έως και την Αγία Μαρίνα

* «Καθησυχάζουμε τους καλοπροαίρετους συμπολίτες μας ότι και μετά τις 100 ημέρες και εν μέσω της πανδημίας εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στα μεγάλα ζητήματα του τόπου γιατί είμαστε αποφασισμένοι, όπως άλλωστε μέχρι τώρα, ότι υποσχόμαστε να το κάνουμε» τόνισε με έμφαση ο κ. Λυμπέρης

Στον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συνεδριακού Κέντρου, ο Δήμαρχος ανέφερε με λεπτομέρειες τις κινήσεις που εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή, εδώ και ένα χρόνο με μοναδικό στόχο την διατήρηση των κεκτημένων και την αναβάθμιση δομών που θα επαναφέρουν τον Δήμο Ήλιδας σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Λυμπέρης, προχώρησε σε εκτενή αναφορά των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ώστε να πάψει οριστικά η συζήτηση για κλείσιμο ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει αναβαθμιστεί πραγματοποιώντας εφημερίες σε επίπεδο νομού και με την λειτουργία του αξονικού τομογράφου και του ψηφιακού ακτινολογικού, σε συνδυασμό με την παράδοση της νέας πτέρυγας – η οποία είχε αφεθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην τύχη της – μπορεί και βλέπει το μέλλον του με αισιοδοξία.

Αναφέρθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας της πόλης που μετά τους κινδύνους που του δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφήνοντάς το «ορφανό» τη στιγμή που η Αιτωλοακαρνανία αποκτούσε campous, ένα χρόνο μετά, επιβεβαιώνει την παρουσία του στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου, αποκτώντας ακόμα ένα τμήμα Γεωργικής Οικονομίας ενώ γίνονται προσπάθειες από την αρχή για να εξασφαλιστούν τα χρήμα – που χάθηκαν από τον προηγούμενο Δήμαρχο- για την κατασκευή νέων κτιρίων.
Είπε πως πλέον το Διυλιστήριο στο Φράγμα Πηνειού, λειτουργεί και ήδη έχουν εγκριθεί 5,2 εκ ευρώ για την κατασκευή νέου αγωγού ο οποίος θα αντικαταστήσει τον από 30ετίας που υπάρχει στο κομμάτι Δάφνη – Γεράκι.

Μίλησε για τα έργα προστασίας και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου από τα Σαβάλια έως και την Αγία Μαρίνα, ενώ σε ότι αφορά τη Δημοτική Ενότητα Πηνείας, είπε πως με ένα έργο «σκούπα» θα λυθούν στο σύνολό τους τα προβλήματα της αγροτικής οδοποιίας και του ηλεκτροφωτισμού, ανακοινώνοντας παράλληλα πως είναι θέμα ημερών η δημοπράτηση του δρόμου Κεραμιδιά - Εφύρα. Κλείνοντας ο Δήμαρχος τόνισε «Καθησυχάζουμε όμως τους καλοπροαίρετους συμπολίτες μας ότι και μετά τις 100 ημέρες και εν μέσω της πανδημίας εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στα μεγάλα ζητήματα του τόπου γιατί είμαστε αποφασισμένοι, όπως άλλωστε μέχρι τώρα, ότι υποσχόμαστε να το κάνουμε».

«Κρατήσαμε και αναβαθμίζουμε Νοσοκομείο και ΑΕΙ»

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο κ Λυμπέρης είπε : «Το γεγονός που κυριάρχησε και επισκίασε τον πρώτο χρόνοι της θητείας μας ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Το πρώτο κύμα που μάλιστα ξεκίνησε από το Δήμο μας αντιμετωπίστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έμεινε και συνεχίζει να παραμένει η οικονομική δυσπραγία και δυσχέρεια στους επαγγελματίες και γενικότερα στους δημότες μας. Είμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τον κάθε κίνδυνο εξάπλωσης και δημιουργίας επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού».

Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος επεσήμανε : «Ο πρώτο χρόνος θητείας μας, όμως είναι 4 μήνες προ της πανδημίας εντός των οποίων είχαμε δώσει υποσχέσεις για δρομολόγηση προς επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου. Μας επέκριναν κάποιοι ότι στις 100 ημέρες δεν λειτουργήσαμε το νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο τοποθετήθηκε και λειτούργησε αξονικός τομογράφος, μηχάνημα ψηφιακό ακτινολογικό στη νέα πτέρυγα, η οποία αποκαταστάθηκε από τις ζημίες και τις υγρασίες της προηγούμενης πενταετίας και έχει αποδοθεί ήδη προς χρήση. Ξαναλειτούργησε με εφημερίες η παθολογική κλινική με διευθυντή της τον κ Αλεξόπουλο που δέχθηκε και με υπεράνθρωπες προσπάθειες την κρατά ανοιχτή με εφημερίες νομού. Κυρίως όμως «κόψαμε» κάθε συζήτηση για κλείσιμο και υποβάθμιση του νοσοκομείου και βρισκόμαστε σε διεργασίες αυτονομίας και λειτουργίας του ως Δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού ιδρύματος για την περιοχή της Βόρειας Ηλείας και όχι μόνο».

Το Τμήμα της Γεωπονίας, συμπλήρωσε ο κ Λυμπέρης «που φωνάζαμε ότι με τις «ρυθμίσεις Βαρεμένου» έχει μείνει «ορφανό» και ήταν θέμα χρόνου να μπει στο στόχαστρο κατάργησης και μεταφοράς του στην Αιτωλοακαρνανία, ήδη το αντιμετωπίζουμε. Ευτυχώς που αναλάβαμε εμείς γιατί διαφορετικά θα είχαμε ήδη χάσει το τμήμα από την Αμαλιάδα. Στόχος μας λοιπόν, είναι να πλαισιώσουμε το ήδη υπάρχον τμήμα με ακόμα ένα Γεωργικής Οικονομίας, όπως είχαμε εξαγγείλει για να υπάρξει συνέργεια μεταξύ των δυο τμημάτων αλλά και με τον παραγωγικό κόσμο του δήμου και ευρύτερα του νομού μας. Ήδη έχουμε υποβάλλει πρόταση, με μελέτη που υπήρχε, για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου που θα ενώσει συγκοινωνιακά το «campus» του Πανεπιστημίου με τα επείγοντα ιατρεία του νοσοκομείο. Σε ότι αφορά τα βοηθητικά κτίρια – εστίας, φοιτητών , καθηγητών και εστιατορίων – τα οποία είχαν ενταχθεί με 7 εκ ευρώ στο ΠΔΕ και δεν κατέστη δυνατό να τα υλοποιήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να διαγραφούν τον Απρίλιο του 2014 με το «Νόμο Γαβρόγλου», κάνουμε προσπάθεια επανένταξης ακόμα και με πρόγραμμα ΣΔΙΤ, μήπως καταφέρουμε να τα κατασκευάσουμε».

«Λύνουμε τα προβλήματα ύδρευσης σε όλο το Δήμο»

Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης και του Δήμου, ανέφερε στη συνέχεια ο Δήμαρχος «το 2014 παρουσιάσαμε σε δοκιμαστική λειτουργία το διυλιστήριο πόσιμου νερού από το Φράγμα του Πηνειού. Υποσχεθήκαμε προεκλογικά με το πρόγραμμα των 100 ημερών – αυτό που κάποιοι κάθισαν και μετρούσαν με τα δάχτυλα έως το 100 για να δουν εάν έχει υλοποιηθεί – πληροφορούμε τον κόσμο :

Ξεκαθαρίσαμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κυριότητας του Δήμου Ήλιδας επί του διυλιστηρίου. Πήραμε άδεια χρήσης νερού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Προχωρήσαμε σε συμβάσεις με τον κατασκευαστή και διαχειριστή του έργου, - τον οποίο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για την αμισθί φύλαξή του όλα αυτά τα χρόνια επειδή κινδύνευε να διαλυθεί – και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Για να διασφαλίσουμε το απολύτως καθαρό και υγιεινό νερό που διυλιστηρίου ότι θα φτάσει στην κάθε βρύση, θα πρέπει να διορθώσουμε και αντικαταστήσουμε τα δίκτυα ύδρευσης. Ήδη εντάσσουμε αγωγό 10 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 5,2 εκ ευρώ που θα αντικαταστήσει τον από 30ετίας και φθαρμένο αγωγό Κακοταρίου, από τη δεξαμενή της Δάφνης έως και τη δεξαμενή του Γερακιού. Το έργο αυτό αφενός θα μειώσει στο 90% τις βλάβες των κεντρικών αγωγών με ότι αυτό συνεπάγεται :

1.αποφυγή διακοπής νερού, όπως γίνονταν έως τώρα για να αποκατασταθούν οι βλάβες.

2. Αποφυγή φερτών υλικών μετά την αποκατάσταση των βλαβών.

3. Κέρδος σε εργατοώρες για την υπηρεσία και τους υπαλλήλους της με τη μείωση των βλαβών.

4 Κέρδος οικονομικό αφού δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε λειτουργία τα εφεδρικά αντλιοστάσια που και ΔΕΗ καταπλακώνουν και αλλοιώνουν την ποιότητα του νερού που προέρχεται από γεωτρήσεις».

Κλείνοντας την πρώτη ενότητα των έργων που έχουν υλοποιηθεί ο κ Λυμπέρης τόνισε «Καθησυχάζουμε όμως τους καλοπροαίρετους συμπολίτες μας ότι και μετά τις 100 ημέρες και εν μέσω της πανδημίας εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στα μεγάλα ζητήματα του τόπου γιατί είμαστε αποφασισμένοι, όπως άλλωστε μέχρι τώρα, ότι υποσχόμαστε να το κάνουμε».

«Επαναφέρουμε τη χαμένη αίγλη της Κουρούτας – Προχωράμε τα έργα στο Παλούκι»

Το παραλιακό μέτωπο από τα Σαβάλια έως και την Αγία Μαρίνα είναι ίσως, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Ήλιδας αλλά όπως είπε ο κ. Λυμπέρης : «Η Κουρούτα έμεινε στάσιμη και οπισθοχώρησε τα τελευταία χρόνια.

Να θυμίσω πως χάθηκε το έργο της παράκτιας προστασίας. Έχει μπει στις προτεραιότητες και επανεντάσσεται το έργο 5,4 εκ ευρώ για να προστατεύσουμε την ακτή και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ολοκλήρωση των υποδομών, ύδρευσης αποχέτευσης, οδοποιίας, πεζοδρόμησης, φωτισμού και δενδροφύτευσης του οικισμού.

Παρακολουθούμε κάθε μήνα τις μετρήσεις, της ανεξάρτητης αρχής για τη μόλυνση των υδάτων για να επανακτήσουμε την Γαλάζια Σημαία που η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε να τη χάσει – με τις μετρήσεις των τεσσάρων τελευταίων ετών –μετά από 20 χρόνια».

Ο βιολογικός καθαρισμός, συνέχισε « που συνδέεται άμεσα- με την εκβολή μέσω της Σοχιάς και του Γκουρλέσσα, των επεξεργασμένων υπολειμμάτων- με την Κουρούτα, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε και εκεί να «ξεπλύνουμε την ντροπή» των τεσσάρων τελευταίων ετών που στην αντίστοιχη υπηρεσία ελέγχου των Βιολογικών ήταν στο «Κόκκινο». Ένας βιολογικός που επί της θητείας μας ήταν στους 5 καλύτερους της χώρας. Το αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου ήταν στο σκοτάδι και την εγκατάλειψη επί 4 χρόνια.

Πέντε απλές κινήσεις χωρίς έξοδα, έδωσαν «ζωή» στο Λιμανάκι. Συνεχίζουμε με προγράμματα και για αντικατάσταση του φωτισμού, των κατεστραμμένων πυροσβεστικών κρουνών και των εγκαταστάσεων παροχής νερού στα σκάφη για να επαναφέρουμε το καταφύγιο στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν το παραλάβουν.
Γενικώς όλη η ακτή από την παραλία Σαβαλίων έως και την παραλία της Αγίας Μαρίνας η οποία ενώνεται με τον Παραλιακό Δρόμο – στον οποίο δεν κατασκεύασαν ούτε μέτρο- είναι στην πρόθεσή μας να αναπτυχθεί και να κατασκευάσουμε, εάν όχι ολόκληρο , όσα περισσότερα χιλιόμετρα προλάβουμε» .

«Παραδίδεται το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά - Ο ΧΑΔΑ στα Κονιδέικα θα αποκατασταθεί»

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και γενικότερα της Ηλείας ο κ Λυμπέρης ανέφερε : «Αφήσαμε ένα έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στα Κονιδέικα και μια λύση διαχείρισης των απορριμμάτων με δεματοποιητή που εγκαταστήσαμε γιατί περιμέναμε ότι σε 2 με 2,5 χρόνια, - δηλαδή εώς τα τέλη του 2016- ότι θα έχει ολοκληρωθεί το εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά. Αντί αυτού δημιουργήθηκε ένας τεράστιος όγκος- εκτός νομιμότητας-δεμάτων με απορρίμματα στα Κονιδέικα.

Ο χώρος δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, όπως προέβλεπε η μελέτη του εργολάβου- ο οποίος είχε εγκατασταθεί- και το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς με 11 παράνομες μονοπρόσωπες παρατάσεις, έφτασε να απενταχθεί και να ξαναενταχθεί το 2017-2018. Σήμερα ακόμα δεν έχει παραδοθεί και δουλεύουμε μια αμφιλεγόμενη ενδιάμεση λύση που κληρονομήσαμε προκειμένου να μη γεμίσει ο δήμος και ο νομός με σκουπίδια.

Θα είμαστε σε θέση μέσα στο επόμενο της θητείας μας να παραδώσουμε τα Κονιδέικα όπως τα είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει και να παραλάβουμε ένα εργοστάσιο με ολοκληρωμένη τη διαχείριση των απορριμμάτων για αρκετές δεκαετίες ως καρπό της δουλειάς που ξεκινήσαμε από το 2006 και καταφέραμε μετά από 14 χρόνια ,παραλαμβάνουμε ένα εργοστάσιο από τα 4 – 5 καλύτερα της χώρας».

«Επαναφέραμε σε λειτουργία το κολυμβητήριο Αμαλιάδας»

Η Αμαλιάδα, διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα Αθλητικά Κέντρα στη χώρα, με το κολυμβητήριο της να αποτελεί στολίδι για όλο το νομό. Το Αθλητικό Κέντρο έμεινε ασυντήρητο, ανέφερε ο κ Λυμπέρης «με αποτέλεσμα το καλύτερο κολυμβητήριο της χώρας να μη λειτουργεί τους χειμώνες παρότι δεν χρειάζεται πετρέλαιο, όπως ήταν επόμενο, μπήκε στις προτεραιότητές μας.

Το κολυμβητήριο λειτούργησε και το χειμώνα και προχωράμε στην πλήρη αναβάθμιση και συντήρησή του και κυρίως στην εξεύρεση τρόπου λειτουργίας του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην προσπάθεια να αποφύγουμε μέρες ανέχειας και αδιαφορίας στο μέλλον όπως τις ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε και για τις πολιτιστικές δομές του Δήμου, το Δημοτικό Θέατρο, την Πινακοθήκη ,ο οποία κατακρίθηκε όταν την φτιάχναμε , ως Φαραωνικό έργο, που έλεγαν ποιος θα τη λειτουργήσει και όταν ολοκληρώθηκε στη θητεία τους, καμάρωναν ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου. Στις δομές αυτές περιλαμβάνονται τα Μουσεία ,το Δημοτικό Ωδείο, εικαστικά, χορευτικά Φιλαρμονική».

Ο αναπτυξιακός άξονας Λίμνη Πηνειού – Αρχαία Ήλιδα – Παραλιακό Μέτωπο, συνέχισε «παραμένει η σπονδυλική στήλη του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που έχει ξεκινήσει από το 1999 και προετοιμάζουμε τις μελέτες για τα έργα και τις δράσεις που αφορούν αυτόν τον κεντρικό αναπτυξιακό άξονα το Δήμου».
«Επειδή δεν μπορούμε σήμερα να αναφερθούμε σε ένα – ένα τα έργα που σχεδιάζουμε και από χρηματοδοτήσεις που παραλάβαμε, πχ ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου, open mall, αλλά και χρηματοδοτήσεις που διεκδικούμε, υποσχόμαστε να παραδώσουμε στο τέλος αυτής μας της θητείας μια πόλη που θα έχει πεζοδρομημένο το κέντρο της, που θα έχει ανακαινισμένα τα κτίρια του Λαζαράκειου και της Βιβλιοθήκης και με νέο Διοικητήριο των υπηρεσιών του Δήμου στο τετράγωνο που σήμερα βρίσκεται στο Συνεδριακό Κέντρο» κατέληξε ο Δήμαρχος.

«Ο προγραμματισμός μας για τη δημοτική ενότητα Πηνείας»

Η «αδελφή» δημοτική ενότητα της Αμαλιάδας, δηλαδή η Δημοτική ενότητα της Πηνείας, είπε τέλος ο Δήμαρχος «δικαιούται και θα πάρει στο ακέραιο αυτά που υποσχεθήκαμε. Μη βιάζονται κάποιοι να προλάβουν ότι δεν κάναμε λόγω της πανδημίας, μέσα στο χρόνο αυτά που υποσχεθήκαμε. Όλο το αγροτικό δίκτυο είναι στο μικροσκόπιο και όχι μόνο θα συντηρηθεί αλλά και με τεχνικά έργα που χρειάζονται θα κατασκευαστεί για να υπάρξει διάρκεια και μικρότερο κόστος συντήρησης στο μέλλον.

Όπου υπάρχει ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας, σε σπίτια και επιχειρήσεις, δημιουργείται ένα πρόγραμμα ¨σκούπα» για να το υλοποιήσουμε. Η ύδρευση και στη Βόρεια και τη Νότια Πηνεία ήδη με ενέργειές μας, έχει ξεκινήσει αλλά θα ολοκληρωθεί με καθαρό πόσιμο νερό και για τον πληθυσμό και το ζωικό κεφάλαιο, όπως το είχαμε εξαγγείλει. Εντατικοποιούμε τη δημοπράτηση του δρόμου Κεραμιδιά – Εφύρα, κάνουμε προσπάθεια για την παράκαμψη Χαβαρίου και προσεγγίζουμε το υπόλοιπο τμήμα.

Το θέμα υγείας με το ΚΥ. Σιμόπουλο, θα το εντάξουμε στις έξυπνες λύσεις παρακολούθησης με διασύνδεση των ιατρείων και ασθενών με το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου Αμαλιάδα και στη συνέχεια με το Ρίο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα έκτακτες καταστάσεις και κινδύνους για τις ζωές των ανθρώπων της υπαίθρου».
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος τόνισε : «Προφανώς αυτή η Δημοτική Αρχή, στον ένα χρόνο δεν ήταν τέλεια και βέβαια ούτε τα έκανα όλα τέλεια. Ξεκινήσαμε με την «παλιά φρουρά» και δώσαμε το δικαίωμα σε άσπονδους φίλους μας να μιλάνε για «γερόντια».

Αφού δεν ντρέπονται αυτοί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όμως ήρθε η στιγμή, μετά από ένα χρόνο, να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους να πάρουν ευθύνες και να αποδείξουν στην πράξη την ικανότητα και το μεράκι τους να υπηρετήσουν τους δημότες μας. Η σίγουρη υπόσχεση που έχω να δώσω είναι ότι όρθιοι θα παλέψουμε κάθε αντιξοότητα με υπομονή, επιμονή και εργατικότητα για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα στη ζωή των ανθρώπων του δήμου μας».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα