Αυτοδιοίκηση

Επερώτηση Μπράμου για την βιωσιμότητα και λειτουργία της Μουσειολογίας

Επερώτηση Μπράμου για την βιωσιμότητα και λειτουργία της Μουσειολογίας

Επερώτηση για την βιωσιμότητα και λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παραρτήματος Πύργου

Επερώτηση κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Περιφερειακός Σύμβουλος, Παναγιώτης Μπράμος για την βιωσιμότητα και λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου, του Παραρτήματος Πύργου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε αυτή αναφέρει τα εξής:

Η λειτουργία του του Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παραρτήματος Πύργου, όπως προέκυψε από συζήτηση της Κοσμητείας Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, παρόντος και του πρυτάνεως κ. Μπούρα, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, με φερόμενες ως λύσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου, είτε την κατάργηση του τμήματος, είτε την μεταφορά του στην Πάτρα, ή ακόμα και την ενσωμάτωση του ως κατεύθυνσης στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, με έδρα το Αγρίνιο ή τέλος την μετατροπή του σε μεταπτυχιακό στο ανωτέρω τμήμα του Αγρινίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2007 υπογράφτηκε σύμφωνα με το ΦΕΚ 253/24823/Β6 η απόφαση έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας & Σχεδιασμού Εκθέσεων - ΤΕΙ Πάτρας με έδρα τον Πύργο. Στην συνέχεια με το Π.Δ.95/2013 - ΦΕΚ 133/Α/5-6-2013, το ανωτέρω τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας ανήκει στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, με έδρα τον Πύργο και κατευθύνσεις: α) Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, β) Μουσειολογία γ) Επικοινωνία Πολιτιστικών Μονάδων.

Τέλος με τον Ν. 4610/2019 (Α’70) με τίτλο: «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» και στην περ. ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 36 αυτού, ιδρύθηκε Τμήμα Μουσειολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα τον Πύργο, εντασσόμενο στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Παρά τις εξαιρετικές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προοπτικές του σε μια περιοχή με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, το τμήμα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του βρέθηκε αντιμέτωπο με ελλείψεις σε χρηματοδότηση, διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Να σημειωθεί δε, ότι το πρόγραμμα και το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος ήταν ιδιαίτερα καινοτόμο, ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζε συνεχή βελτίωση με καίριες παρεμβάσεις σε εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα σπουδών. Το διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, απέδειξαν πως ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτήν με πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή του Πύργου και της Δυτικής Ελλάδας.

Τονίζεται ότι στο τμήμα Μουσειολογίας εγγράφθηκαν και φοιτούν για το Ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020, 233 φοιτητές και για το Ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021 (επιτυχόντες) 267 φοιτητές. Επιπλέον κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας, με ευθύνη πλέον του Τμήματος Μουσειολογίας, είναι εγγεγραμμένοι 1.600 φοιτητές. Ήδη το κλίμα αβεβαιότητας δημιουργεί εύλογη ανησυχία στο επιστημονικό προσωπικό, τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία.

Η πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Πανεπιστήμια, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, αποδεικνύεται μη επαρκής ώστε να θεραπευτούν τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που έχουν προκύψει.

Αυτή η έλλειψη όμως δεν μπορεί να προτάσσεται προκειμένου να τεκμηριωθεί ο χαρακτηρισμός του τμήματος ως «μη βιώσιμου», ιδιαίτερα όταν το τμήμα μουσειολογίας αποτελεί ενεργό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας.

Σε μια Περιφέρεια με ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα και μια χώρα που ο αρχαιολογικός τουρισμός αποτελεί δραστηριότητα αιχμής, το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας, που θα δημιουργήσει τους αυριανούς επιστήμονες, ώστε να στηριχθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, απαξιώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη το Πανεπιστήμιο να διαθέσει διδακτικό και διοικητικό προσωπικό στο τμήμα ώστε να επιτελείται άρτια το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, όπως ακριβώς προβλέπεται από τους Ιδρυτικούς Νόμους του τμήματος.

Είναι ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες ώστε να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο στην έρευνα όσο και την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν με την ανακατασκευή εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, την προμήθεια εξοπλισμού και την συνεργασία επί ερευνητικών προγραμμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί κτήμα όλης της κοινωνίας και κάθε απόπειρα συρρίκνωσης του στρέφεται εναντίον της.

Δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί θεσμικό εταίρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πυλώνα της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, έρευνας και ανάπτυξης στην Δυτική Ελλάδα.

Ερωτάται ο κος. Περιφερειάρχης

Α) Είναι εις γνώση του ο νέος σχεδιασμός ακαδημαϊκής αναδιάταξης που έχει προαναγγείλει ο πρύτανης του ιδρύματος.

Β) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προς το Πανεπιστήμιο Παρών και το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τμήματος Μουσειολογίας.

Γ) Κατά ποιο τόπο θα διασφαλιστεί η ενδοπεριφερειακή ισότητα ανάπτυξης των πανεπιστημιακών σχολών.

Δ) Προτίθεται να αναζητήσει εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των Τμημάτων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και στο μέλλον;

Είναι αυτονόητο ότι στη θέση του Τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε περιφερειακό του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά, όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ευρύ διάλογο και ουσιαστική τεκμηρίωση.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις