“Συλλογικές δράσεις όλων των αιρετών των περιοχών που επηρεάζει ο Δυτικός οδικός άξονας”
“Με επικεφαλής τους Περιφερειάρχες όλης της Δυτικής Ελλάδας από το βόρειο ως το νότιο άκρο της (Ηπείρου, Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου), οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί άμεσα σε προσκλητήριο συλλογικών δράσεων. Επιβάλλεται μαζική, πλατιά συνάντηση όλων των αιρετών της Δυτικής Ελλάδας, όλων των περιοχών που επηρεάζει ο Δυτικός οδικός άξονας.
Από κει και πέρα είναι η ώρα του Πρωθυπουργού ως ο ανώτατος θεσμικός παράγοντας της χώρας μας. Το κύρος του εγγυάται την θετική έκβαση της προσπάθειας”, δηλώνει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος μετά και τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή όπου ζητά χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του Δυτικού Άξονα.
Το βόρειο τμήμα του υπενθυμίζεται, είναι το Ιωάννινα-Κακαβιά που ολοκληρώνει την Ιόνια Οδό, και το νότιο τμήμα που έχει δύο υποτμήματα: το Πάτρα-Πύργος και το Πύργος-Τσακώνα.
“Για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε σε σχέση με την αξία του Δυτικού οδικού Άξονα της χώρας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, που ξεκινά από την Τεργέστη και φτάνει στην Καλαμάτα” συνεχίζει ο κ. Αντωνακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η μη κατασκευή νευραλγικών οδικών αρτηριών θίγει συμφέροντα που δεν επιτρέπουν στην υλοποίηση του έργου.
“Πολλές φορές είχαμε ήδη τονίσει ότι αυτή η μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική μέσω του Δυτικού Άξονα θίγει συμφέροντα στη χώρα τα οποία αντιστέκονται την τελευταία 20ετία, και δεν αφήνουν το έργο να γίνει. Έτσι, ενώ έχει κατασκευαστεί μέχρι την Αλβανία το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Άξονα, ενώ έχει ολοκληρωθεί το τμήμα της Ιονίας οδού Γιάννενα-Αντίρριο, δεν συνδέεται εντός της χώρας με τον υπόλοιπο άξονα στα Βαλκάνια, δηλαδή Κακκαβιά-Γιάννενα, όπως δεν κατασκευάζεται το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα.
Είναι ένα εύκολο έργο χαμηλής οικονομικής επιβάρυνσης, και οι δυνατότητες που ανοίγονται στην περιοχή τεράστιες. Εντούτοις δεν κατασκευάζεται διότι ο άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τα λιμάνια των περιοχών που επωφελούνται, αντιστέκονται προστατεύοντας κλειστά συμφέροντα.
Ο Δυτικός οδικός Άξονας ανατρέπει τη φυσιογνωμία των συγκοινωνιών στη χώρα. Το λιμάνι της Καλαμάτας αναβαθμίζεται, τα προϊόντα μεταφέρονται από τον Δυτικό Άξονα κατευθείαν στην Κεντρική Ευρώπη, κι η Ηλεία κερδίζει σημαντικά οφέλη γιατί είναι χώρος τουριστικού προορισμού, όπως και τα υπόλοιπα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας αναβαθμίζονται! Όμως κάποιοι …φοβούνται ότι θα χάσουν αυτά τα οποία κρατούν για πολλά χρόνια κλειστά συμφέροντα και στενές ομάδες ανθρώπων στη χώρα”.
Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφερόμενος και στη μεγάλη συγκέντρωση που είχε προκαλέσει το Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζει ότι με κάθε είδους μαζικές και συλλογικές δράσεις πρέπει να αποσταλεί σαφές μήνυμα προς την πολιτεία και την Ε.Ε. και προτείνει άμεσα τηλεδιάσκεψη των αιρετών των Νομών και Δήμων που “αγγίζει” ο Δυτικός Άξονας.
«Στην ιστορική συνάντηση της Βουπρασίας τον Ιανουάριο του 2020, εκεί όπου συγκεντρώθηκαν οι δήμαρχοι από την Καλαμάτα μέχρι την Πάτρα και τα Ιόνια Νησιά, Περιφερειακοί σύμβουλοι της Πελοποννήσου, όλοι οι φορείς με μπροστάρηδες τους ιεράρχες, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανό, φωνάξαμε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει αυτό το έργο, το δικαιούμαστε και δεν πάει άλλο η ανοχή σε πρακτικές χρονικής παρέλκυσης.
Σήμερα, μετά και την επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα στον υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, και μετά τις δηλώσεις των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου κ.κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και Αλέξανδρου Καχριμάνη αντίστοιχα, δεν έχουμε άλλο χρόνο να περιμένουμε. Πρέπει να αναδείξουμε την αποφασιστικότητα, την δυναμικότητα μας και το λογικό του αιτήματός μας.
Μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και είναι η ώρα για μια ενιαία στάση ώστε, να τονίσουμε την ομόφωνη απόφασή μας, να δώσουμε στην πολιτεία και την Ε.Ε. να καταλάβουν ότι δεν χωρούν άλλες γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις, εσκεμμένες ή μη, γιατί είμαστε υποψιασμένοι για πολλά.
Δεν μπορεί δηλαδή όλες οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν την ίδια τακτική πάνω σ’ αυτό το έργο με τα ίδια μάλιστα σαθρά επιχειρήματα. Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία, κι ας μην ξεχνάμε πως τώρα έχουμε και την ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για οποιοδήποτε έργο χρειαστεί. Αρκεί πάνω από όλα να υπάρχει βέβαια η πολιτική βούληση».
(Δελτίο Τύπου)