Σε δώδεκα άξονες, με σαφή προσανατολισμό στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις για την Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, διαρθρώνεται το Σχέδιο Δράσης με τίτλο «Υγεία και Κοινωνία για όλους ΠΔΕ 2021», που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά τη συνεδρίασή του, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.
Βασική επιδίωξη είναι η υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν όλες τις κατηγορίες των πολιτών, η υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά κυρίως η πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Σύμμαχοι στο προληπτικό σχέδιο είναι οι σύλλογοι ασθενών, επιστημονικών φορέων και όλοι όσοι ασχολούνται με θέματα υγείας.
Το κύριο βάρος έχει δοθεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με συντονισμένες προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι υπόλοιπες δράσεις που στόχο έχουν την διασφάλιση και προαγωγή της δημόσια υγείας, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.
«Αν κάτι μας δίδαξε ο εφιάλτης του COVID-19 είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αλυσίδα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ενημέρωσης ώστε να προλαμβάνουμε την διασπορά αλλά και να στηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος πρόσθεσε: «Μεγάλο μέρος του παρόντος σχεδίου δράσης για την υγεία αφορά την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν όλες τις κατηγορίες των πολιτών, θα ενημερώσουν αντικειμενικά και υπεύθυνα, θα ευαισθητοποιήσουν, θα συντονίσουν, θα ενισχύσουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη, θα προστατεύσουν και θα υποστηρίξουν ουσιαστικά ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη αυτή πανδημία και να καταβάλλουμε αποτελεσματικές προσπάθειες για τον περιορισμό της και τη μείωση των συνεπειών της σε όλα τα επίπεδα».
Οι άξονες που θα κινηθεί το Σχέδιο δράσης για την Υγεία είναι:
1. Έκτακτες ανάγκες-Διαχείριση κρίσης της πανδημίας
2. Ψυχική Υγεία
3. Τρίτη ηλικία-Υγιή γήρανση
4. Παιδιά έφηβοι και νέοι
5. Άτομα με αναπηρία
6. Διατροφή και παραγωγή βιοτικού επιπέδου
7. Εθελοντισμός-Προγράμματα φορέων και κοινωνίας πολιτών για υγεία-Κοινωνική
μέριμνα
8. Περιβαλλοντική αειφορία και υγεία
9. Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας-Δράσεις πρόληψης και διαφώτισης πληθυσμού
10. Οικονομικά αδύναμος πληθυσμός-Κοινωνικός αποκλεισμός, Άρση ανισοτήτων- Διασυνοριακή υγεία
11. Δράσεις προαγωγής υγείας με χρήση Τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών -Καινοτομία
12. Διασύνδεση-Δικτύωση ανταλλαγής τεχνογνωσίας με φορείς υγείας και κοινωνικής μέριμνας.
Υπό αυτό το πρίσμα η Περιφέρεια καλεί όλους τους φορείς σε μια αποτελεσματική και διαρκή συνεργασία από την οποία θα προκύψουν μόνο οφέλη για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
(Δελτίο Τύπου)