Αυτοδιοίκηση

Φαρμάκης: Τι απαντά για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων - Στην ΑΑΔΕ στοιχεία για διασταύρωση

Φαρμάκης: Τι απαντά για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων - Στην ΑΑΔΕ στοιχεία για διασταύρωση

Θέλοντας να σβήσει τις όποιες σκιές έχουν παρουσιαστεί γύρω από το θέμα της διαχείρισης του προγράμματος στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων στη Δυτ. Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε χθες στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ilialive.gr για το θέμα γενικότερα της στήριξης, ο κ. Φαρμάκης θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά και στους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας, μιας και η δημοσιοποίηση των δυνητικά δικαιούχων του προγράμματος, άνοιξε τους “ασκούς του Αιόλου”.

Και πέραν της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας αντιδράσεις υπάρχουν από επαγγελματίες σχετικά με τα Επιμελητήρια που είχαν εμπλοκή στο πρόγραμμα.

Ο κ. Φαρμάκης υπερασπίστηκε τη διαφάνεια του προγράμματος και ανέφερε πως τα στοιχεία των δυνητικά δικαιούχων θα σταλούν στην ΑΑΔΕ για έλεγχο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας έκανε μια ανάλυση από την περίοδο που άρχισε η πανδημία λέγοντας πως από τη στιγμή που απαγορεύτηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, η ΠΔΕ έλαβε το μήνυμα πως έρχεται τσουνάμι οικονομικών επιπτώσεων. “Δεν είναι μόνο υγεία μας που κινδυνεύει. Είχαμε καλέσει τα επιμελητήρια τότε σε μία κατεπείγουσα σύσκεψη στην Περιφέρεια στην Πάτρα, όπου αποφασίσαμε να ζητήσουμε όλοι μαζί, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία, δέσμη 10 μέτρων από την κυβέρνηση. Κατόπιν η κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα όλα αυτά τα μέτρα αποδεκτά, έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ακόμα της έχει εμπλουτίσει και με δικές τις πρωτοβουλίες όπως πρέπει”.

Λάβαμε πρωτοβουλίες και μέτρα

Ο κ. Φαρμάκης περιέγραψε το πως έφτασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην λήψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των επιχειρήσεων με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, με κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. “Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από την περιφέρεια για να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους δράση. Δεν υπάρχουν τα χρήματα, δεν υπάρχουν τα μέσα. Υπάρχουν μόνο στο ΕΣΠΑ. Έχουμε ένα ΕΣΠΑ το 2014 – 2020. Εκείνη τη χρονική περίοδο εμείς βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου. Που σημαίνει ότι είχαμε τα “ρέστα" ενός προγράμματος. Τα λέω απλά για να είναι απολύτως κατανοητά. Εκεί λοιπόν έχουμε ένα δίλημμα σαν Περιφέρεια. Στεκόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες μας; Δεν κάνουμε τίποτα και ζητάμε απλά από την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που πρέπει να πάρει η δίνουμε ένα μερίδιο των δικών μας αναπτυξιακών πόρων για την βοήθεια της επιχειρηματικότητας δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας; Φυσικά και ως τοπική αυτοδιοίκηση είπαμε ότι θα βγούμε μπροστά. Κάναμε λοιπόν ένα μείγμα πολιτικής. Γιατί είσαι τέτοιου είδους προβλήματα δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχει μία συλλογική λύση. Ακολουθήσαμε λοιπόν ένα μείγμα πολιτικών. Το οποίο λέει ότι στρέφουμε ένα κομμάτι των πόρων μας που είναι το ΕΣΠΑ προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID μέσω τέτοιου είδους δράσεων. Στρέφουμε ένα άλλο κομμάτι μέσω της εκχώρησης 60 εκατομμυρίων συγκεκριμένα προς το υπουργείο ανάπτυξης για να γυρίσει πίσω στις τοπικές οικονομίες μέσω του ΤΕΠΙΧ, μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών και της ενίσχυσης των εργαζομένων από την κυβέρνηση. Έχουμε εκχωρήσει 60 εκατομμύρια για να έρθει πίσω μοχλευμένο, δηλαδή πολλαπλασιαζόμενο. 30 εκατομμύρια τα στρέψαμε στην επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας. Ήδη όπως ξέρετε τρέχει το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και η στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Και τα δύο αυτά προγράμματα είναι συγχρηματοδοτούμενα και τρέχουν. Άρα, στοχεύουν στην επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας. Στην άλλη μέρα του κορονοϊού. Και όλα αυτά συνθέτουν όλο αυτό το ποσό που δαπανήθηκε, που εκμεταλλεύτηκε από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος που βρισκόταν στο τέλος του. Το 25% από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας κατευθύνθηκε μόλις σε μερικούς μήνες από το Σεπτέμβρη και μετά μέχρι και σήμερα. Και αυτό είναι μία ουσιαστική, ρεαλιστική απάντηση, σε μία πρόκληση που έχουμε συνολικά ως κοινωνία. Προφανώς και δεν είναι λύση όμως” σημείωσε.

Στα 210 εκατ. Ευρώ οι ανάγκες

Ο κ. Φαρμάκης εστίασε στο πρόγραμμα στήριξης που ολοκληρώθηκε και αφορούσε στη στήριξη επιχειρήσεων στην Δυτ. Ελλάδα με ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ, για το οποίο διατέθηκε το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. “Τότε είχαμε 30 εκατομμύρια. Δεν είχαμε άλλα. Τα 30 εκατομμύρια αυτά είπαμε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Το πρώτο πρόβλημα της Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας είναι η ανεργία. Άρα λοιπόν είπαμε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η εργασία. Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια - είμαστε στο χείλος του γκρεμού - να ανεχθούμε άνοδο της ανεργίας. Δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε ή όχι. Λόγω του τεράστιου μεγέθους της κρίσης. Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα απευθυνόταν σε επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό και που θα τους αναγκάσουν μέσω αυτού του προγράμματος αφού επιδοτηθούν να κρατήσουν το προσωπικό τους. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε αυτό το πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια και η όλη του διαδικασία γίνεται από τον ΕΦΕΠΑΕ. Δηλαδή την Διαχειριστική των Επιμελητηρίων. Αυτό το πρόγραμμα έβγαλε κάποια αποτελέσματα. Τι είναι αυτά τα αποτελέσματα; Έδειξαν ότι 8000 συμπολίτες μας, είχαν ανάγκη στήριξης. Εντέλει κατάφεραν να ενταχθούν 1000. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από τα διαθέσιμα χρήματα. 30 εκατομμύρια μοιράστηκαν, 1000 αιτήσεις. Πόσος ήταν ο προϋπολογισμός των συνολικών αιτήσεων; Πάνω από 210 εκατομμύρια. Που σημαίνει ότι η ανάγκη της τοπικής οικονομίας είναι τεράστια. Και έρχεσαι εδώ να αντιμετωπίσεις μία σκληρή πραγματικότητα” δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

“Δεν αποκλείστηκε κανένας”

Ο κ. Φαρμάκης θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να εξηγήσει πως δεν αδικήθηκε κανένας, ενώ το νέο πρόγραμμα που σύντομα θα τρέξει, δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις μικρότερες επιχειρήσεις της περιοχής. "Δεν αποκλείστηκε κανένας. Από εκεί και πέρα είχαμε μία εικόνα γύρω στο Νοέμβριο που έλεγε ότι αυτοί που έχουν αδικηθεί από το πρόγραμμα, από το σύστημα του προγράμματος και της αξιολόγησης του, είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας που είναι η πόλη μικρές και οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν πολύ προσωπικό και γι’ αυτό είναι με χαμηλότερη βαθμολογία. Άρα λοιπόν είμαστε μπροστά στην ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης αλλά λεφτά δεν υπήρχαν. Ζητήσαμε από τον υπουργό και την Ευρωπαΐκή Ένωση να μας επιτραπεί επιτραπεί να πάρουμε προκαταβολή από την επόμενη προγραμματική. Δηλαδή να μας δοθεί η άδεια από την Ευρώπη να πάρουμε προκαταβολή από το επόμενο πρόγραμμα που δεν έχει αρχίσει για να μπορέσουμε να το δαπανήσουμε. Και μας δόθηκε το δικαίωμα του 4%. 7% που είχαμε στην αρχή του προγράμματος μας συν 4% ίσον, 11% του ΠΕΠ μας. Είναι ασύλληπτο το ποσοστό για ένα πρόγραμμα που έγινε σε τρεις μήνες. Σε τρεις μήνες ένα πρόγραμμα θα αντλήσει το ποσοστό του ΠΕΠ το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αντληθεί σε εφτά χρόνια. Αυτό λοιπόν έγινε μέσα σε λίγους μήνες. Τώρα είμαστε στην διαδικασία των τελικών αξιολογήσεων. Ζητήσαμε λοιπόν την περαιτέρω χαλάρωση και της προκαταβολής, μας δόθηκε η απάντηση τον Νοέμβριο από τον υπουργό ότι έχετε ακόμα δυνατότητα δημοσιονομική 20 εκατομμυρίων κι εμείς άμεσα με απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου είπαμε, δίνοντας τις γραμμές τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται η τεχνοκρατική προσέγγιση για να βγουν οι όροι της διακήρυξης του προγράμματος τις αμέσως επόμενες ημέρες”.

“Δεν έγινε κάτι επίτηδες, με στόχευση - Δεν δέχομαι την πολιτική σπέκουλα”

Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε πως η λογική του νέου προγράμματος θα είναι προς τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Μικρές επιχειρήσεις σημαίνει και μικρότερες ανάγκες σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Άρα μικρότερο όριο χρηματοδότησης, περισσότεροι ωφελούμενοι και με αυτό τον τρόπο εμείς προσδοκούμε. Δεν ξέρω αν θα το πετύχουμε. Από το πρώτο πρόγραμμα να έχουν ωφεληθεί οι 1000, που φαίνεται ωφελήθηκαν και περίπου 4000 που προσδοκούμε να ωφεληθούν από το δεύτερο πρόγραμμα να έχουμε καταφέρει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε 5000 από τις 8000 που ζήτησαν την βοήθειά μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Οτιδήποτε άλλο και το λέω με μεγάλο άγχος, είναι κάτι που έχει απασχολήσει την περιφερειακή αρχή και εμένα προσωπικά. Προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα. Νιώθω την αγωνία του επιχειρηματία μέσα στο πετσί μου. Δεν κατεβήκαμε από τον Άρη, αντιλαμβανόμαστε και τα προβλήματα του συστήματος, αυτό που δεν μπορώ όμως να δεχτώ να ακούγεται σε δημόσια ή ιδιωτική συζήτηση είναι ότι γίνεται κάτι επίτηδες ή με στόχευση. Το ΕΣΠΑ είναι πολύ σκληρό πρόγραμμα. Σε όλες τις περιφέρειες που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενεργοποιήσουν, να αντλήσουν και να υλοποιήσουν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό, βαριά προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία δεν δέχονται παρεκκλίσεις. Έρχονται συμπολίτες μου και μου λένε ότι μπορεί να ξέχασαν κάποιο χαρτί και δεν μπαίνουν. Είναι σαν τις πανελλήνιες. Όσο μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει ανεβαίνει η βάση. Αυτό δεν το κάνω εγώ. Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό. Τα λεφτά της η Ευρώπη τα παρέχει έτσι. Αντιλαμβάνομαι και μπορώ να δικαιολογήσω και την οργή και την αγανάκτηση και την αγωνία αλλά δεν μπορώ να δεχτώ πολιτική σπέκουλα. Γιατί πάνω απ’ όλα σε οποιαδήποτε κίνησή μας, αυτό που διέπει τις δράσεις μας είναι η διαφάνεια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Τέλος ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να αποδείξουν πως τα στοιχεία που υπέβαλαν για τη χρηματοδότηση είναι αληθή. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας επικοινώνησε με την ΑΑΔΕ και έχουν αποσταλεί όλα τα δεδομένα προς έλεγχο.

“Όλα θα γίνουν όπως πρέπει και να είναι κρύσταλλο. Όχι γιατί το λέω εγώ αλλά γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Είναι ΕΣΠΑ. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την αξιοπιστία ενός προγράμματος στο οποίο βασίζεται όλη η Ευρώπη” σχολίασε ο κ. Φαρμάκης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup