Η Δημοτική Αρχή του Α. Μαρίνου συνεχίζοντας συστηματικά την απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου, φέρνει σε ένα ακόμα «δια περιφοράς» συμβούλιο που δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση, διάλογο και ενημέρωση, ένα σημαντικότατο θέμα, αυτό της ίδρυσης Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης.
Με την πράξη αυτή, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τις καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης πως κεντρική πολιτική της κατεύθυνση και κύριο μέλημα της σε όλα τα ζητήματα είναι η ευθυγράμμιση της με τις επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλογές που θέλουν σημαντικές υπηρεσίες προς τους δημότες, όπως αυτό της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθώς και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των τομέων τους.
Με βάση αυτό, εισηγείται την ίδρυση μίας εταιρίας ουσιαστικά που θα εμπορευματοποιεί την διαχείριση και τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού: του νερού. Η πείρα από παρόμοιες εταιρίες σε όλη τη χώρα έχει δείξει πως αυτό όχι μόνο δεν έγινε προς το συμφέρον των δημοτών αλλά αντίθετα οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, λειτουργώντας σαν ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός που επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά. Παράλληλα, εξ αιτίας της απουσίας ελέγχου από τα δημοτικά συμβούλια τέτοιες επιχειρήσεις εξελίχτηκαν σε άντρα της διαφθοράς.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση αναρωτιόμαστε: Ποια λαϊκή ανάγκη έρχεται να καλύψει μια τέτοια επιχείρηση; Ποιος ανοίγει επιχείρηση σε καιρό επερχόμενης πιο σκληρής οικονομικής κρίσης και με πετσοκομμένα τα έσοδα των Δήμων από την κρατική επιχορήγηση; Δεν βλέπει η δημοτική πλειοψηφία την ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι δημότες; Πόσο να αντέξουν την ανταποδοτική αφαίμαξη που χρόνια έχουν επιβάλει το κεντρικό κράτος και οι δημοτικές αρχές; Γιατί ένα είναι σίγουρο πως οι δημότες θα πληρώνουν τα σπασμένα και αυτής της επιχείρησης.
Θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη επιχείρηση:
- Θα μεταφερθούν πάρα πολλές σημαντικές αρμοδιότητες του Δήμου, που αποτελούν δημόσια αγαθά, όπως το νερό, σε μια επιχείρηση Ιδιωτικού Δικαίου και αυτό για μας σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για σταδιακή πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.
- Ο Δήμος, επειδή από το νόμο η επιχείρηση έχει κοινωφελή σκοπό, θα συνεισφέρει ετησίως ένα μεγάλο ποσό στον προϋπολογισμό της επιχείρησης (άρα εξαρχής γνωρίζει ότι δεν «βγαίνει»). Και σε περίπτωση δημιουργίας χρεών από την επιχείρηση, οι δημότες θα κληθούν να ισοσκελίζουν πληρώνοντας για τα πάντα.
- Με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού λόγω των απαγορεύσεων δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχώσει την επιχείρηση. Είτε θα δώσουμε κι άλλες αρμοδιότητες στους ήδη επιβαρυμένους υπαλλήλους είτε θα γίνουν ολιγόμηνες συμβάσεις (2μηνα, 4μηνα κλπ) για να εκπληρώνονται και προεκλογικές υποσχέσεις είτε η δουλειά θα γίνει με αναδόχους έργων και εταιρείες συμβούλων.
- Ως Κοινωφελής Επιχείρηση βέβαια θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια - απ’ ότι ο Δήμος - να περνά το σκόπελο του ελεγκτικού συνεδρίου και να διαχειρίζεται «μικροποσά» για να εξυπηρετούνται και οι μικροπολιτικές της δημοτικής αρχής.
- Τέλος, αξίζει να δούμε ποιοι αιρετοί θα αναλάβουν τις έμμισθες θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου και με τι μισθό… Εξάλλου, η λειτουργία μιας νέας δημοτικής επιχείρησης σημαίνει για τον Δήμο μας επιπλέον επιβάρυνση με μισθούς προέδρου, αντιπροέδρου, νομικών συμβούλων, λογιστών και λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης κατ’ ελάχιστο.
Έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, σε τοπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο, αλλά τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί λειτουργούν με όρους αγοράς και με κριτήριο είτε το κέρδος είτε την λογική κόστους - οφέλους. Χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός συναλλαγής και διαφθοράς, ως μηχανισμοί διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα, τόσο από τις τοπικές διοικήσεις όσο και από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ήταν ο χώρος όπου εφαρμόστηκαν αρχικά οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και λειτούργησαν ως κλασικό φυτώριο εκλογικής πελατείας σε δημοτικές και εθνικές εκλογές.
Οι δημοτικές επιχειρήσεις σήμερα (π.χ. ΔΕΥΑ) βρίσκονται στα πρόθυρα ιδιωτικοποίησης και σχεδόν όλες είναι χρεωμένες με εκατομμύρια ευρώ.
Είμαστε αντίθετοι με τη λειτουργία, πόσο μάλλον με την ίδρυση νέων, γιατί οι Δήμοι δεν θα έπρεπε να είναι επιχειρήσεις που "πουλάνε υπηρεσίες" και να αντιμετωπίζουν τους δημότες με όρους αγοράς και κερδών, είτε μόνοι τους είτε σε συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν διασφαλισμένα τα κέρδη τους .
Οι Δήμοι έχουν ευθύνη να διασφαλίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες, την ύδρευση, την αποχέτευση, τους όρους για τη δημόσια υγιεινή κλπ, μέσα από τις υπηρεσίες τους με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η μετατροπή των Δήμων σε μακρύ χέρι του αστικού κράτους με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ανταποδοτικότητα, τοπική φορολογία και ΣΔΙΤ είναι ευρωπαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι αιρετές τους δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού, πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Ένας Ενιαίος Κρατικός φορέας σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς θα διασφαλίσει την κατασκευή σύγχρονων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού, την αξιοποίηση του δυναμικού των πηγών, ποταμών και φραγμάτων της περιοχής. Θα αξιοποιεί το πλούσιο υδατικό δυναμικό της χώρας για τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε νερό, θα μεριμνά για τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων.
Θα ελέγχει την προστασία των ποταμών από τη βιομηχανική ρύπανση, θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση, προστασία, οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάδειξη του υδρονομικού τους ρόλου με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Προϋπόθεση για να ανοίξει ό δρόμος προς μια πιο φιλολαϊκή διοίκηση , είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού. Σε αυτήν την κατεύθυνση με αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό.
Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
Τσαουσάκης Αλέξιος
(Δελτίο Τύπου)