Παν. Αντωνακόπουλος: «Πρέπει να υπάρξουν τρόποι παραγωγικού εισοδήματος”
Την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, την αναγκαιότητα Πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έθεσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το υπουργείο με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε Περιφερειακό επίπεδο» και στην προκειμένη περίπτωση για τη Δυτική Ελλάδα.
Στην τηλεδιάσκεψη ήταν προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι οικονομικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας, οι κυβερνητικοί Βουλευτές της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Δ.Ε. καθώς και οι Δήμαρχοι των τριών πρωτευουσών της Δυτικής Ελλάδας.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλάνο αποκατάστασης όλων των οικονομικά πληγέντων στρωμάτων από την πανδημία μετά το πέρας αυτής, καθώς η απόδοση αποζημιώσεων και επιδοτήσεων δεν οδηγούν σε ουσιαστική ανάπτυξη.
“Πρέπει να δούμε αποφασιστικά την επόμενη μέρα, λαμβάνοντας υπόψιν την βιωσιμότητα των ανθρώπων με βάση τις υποχρεώσεις τους. Ζούμε σε ένα μοντέλο οικονομίας, αυτό της αγοράς, η οποία δεν είναι ακριβώς σχεδιασμένη με όρους κράτους και δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις δεν οδηγούν από μόνες τους πουθενά. Πρέπει να δώσετε περισσότερη βαρύτητα στην Αυτοδιοίκηση και στα έργα που διαχειρίζεται γιατί η υλοποίηση των έργων δημιουργεί οικονομικούς κύκλους που πολλαπλασιάζουν το εισόδημα”.
-Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε και στα προγράμματα που “τρέχουν” από τον ΟΑΕΔ τονίζοντας ότι ο Δήμος Πύργου έχει αξιοποιήσει τόσο το Κοινωφελές, επιβραβεύοντας την κίνηση παράτασής του για άλλους δύο μήνες, όσο και το πρόγραμμα για ηλικίες 55-67, ενώ διαρκών επιδιώκει να αξιοποιεί κάθε σχετική ευκαιρία που παρέχεται από την πολιτεία.
“Όσο μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας έχει εισόδημα, τόσο η αγορά πάει καλύτερα. Πρέπει να βρούμε τρόπους παραγωγικού εισοδήματος” τόνισε.
-Επίσης αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις και μειώσεις των χρεών που έχουν οι δημότες προς τον Δήμο, και όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει σύμφωνα με την ΚΥΑ, προτείνοντας στο μέτρο του νόμιμου πλαισίου να εξεταστούν και επιπλέον ελαφρύνσεις.
-Ο κ. Αντωνακόπουλος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή.
“Ο τουρισμός και η κρουαζιέρα είναι μια παράμετρος που πλήττεται τα μέγιστα! Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστεί. Αυτό δεν λύνεται στα όρια μιας εθνικής πολιτικής, αλλά ευρωπαϊκής” εξήγησε και δήλωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στον τομέα αυτό έχουν φτάσει στα όριά τους.
-Ανάμεσα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο αγροτικός τομέας, καθώς όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Πύργου η περιοχή διαθέτει τον μεγαλύτερο αρδευόμενο κάμπο στη χώρα με άριστης ποιότητας προϊόντα που όμως χάνεται ένα μεγάλο μερίδιο υπεραξίας τους στην αγορά, καθώς δεν υπάρχει η οργάνωση, όπως ένα δημοπρατήριο, ώστε να διατεθούν και αλλού τα προϊόντα.
-Κλείνοντας, ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα και κυρίως στην Δυτική Ελλάδα η δημιουργία ενός Campus, όπου όλες οι σχολές είναι συγκεντρωμένες σε μια πόλη, δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι πολύ μικρές.
“ Η επιλογή σ’ αυτή την μικρή χώρα δεν είναι να υπάρχουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε ένα μέρος τύπου Campus. Το Πανεπιστήμιο από μόνο του ακτινοβολεί, υπάρχει μια ώσμωση πνευματικής βελτίωσης και διάχυσης της γνώσης και ανανέωσης του πληθυσμού. Όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια ψυχρή τεχνοκρατική διάθεση συγκεντρωτισμού των Πανεπιστημίων! Η Ελλάδα έχει το δικό της μοντέλο ανάπτυξης. Όχι “οι λίγοι να πάρουν τα πολλά” αλλά “οι πολλοί να πάρουν από λίγο”. Αυτή είναι η φιλοσοφία του λαού μας για να έχουμε την αλληλεγγύη και τη συγκρότηση μιας υγιούς κοινωνίας και κοινής πορείας. Αυτό υποστηρίζουμε και για το Πανεπιστήμιο. Η Δυτική Ελλάδα και η Ηλεία συγκεκριμένα είναι ένας τόπος με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όταν λοιπόν δεν αναπτύσσονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών η χώρα μας βγαίνει συνολικά χαμένη”.
(Δελτίο Τύπου)