Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Νέα τηλεδιάσκεψη για το «μεταχρωματικό έλκος πλατάνου»

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Νέα τηλεδιάσκεψη για το «μεταχρωματικό έλκος πλατάνου»

Το σημαντικό ζήτημα του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου συζητήθηκε τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, επιστημόνων και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη και της περιφερειακής συντονίστριας πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθίας Γιαννιά.

Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystisfimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος .

«Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια μας και πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του. Η ενημέρωση όλων είναι το βασικό μας «όπλο» απέναντι σ’ αυτή την ασθένεια. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων. Γι’ αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα (καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων και μηχανημάτων) πριν και μετά τις εργασίες σε περιοχές με Πλατάνια. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με αυτήν την καταστροφική ασθένεια και θα στηρίξει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

Την άμεση ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς τόνισε η περιφερειακής συντονίστριας πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά: «Είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερωθούν οι πολίτες για την ασθένεια και τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Δέντρα αιωνόβια και μεγαλόπρεπα, οι πλάτανοι φυτεύονταν σε πλατείες και κρήνες, οπότε πολλοί απ’ αυτούς συνδέθηκαν με τις ιστορίες των τόπων και των ανθρώπων. Είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε το φυτό αυτό προωθώντας και στηρίζοντας τις απαιτούμενες ενέργειες».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, το Δασικό Τμήμα και από τη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας.

(ΔελτίοΤύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup