Του Γιώργου Κατσάμπουλα
Η χώρα μας υπάγεται στο ευρύτερο κλίμα των Μεσογειακών Χωρών, στο οποίο, επιστημονικές μελέτες, έχουν δείξει ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές είναι υψηλός. Ειδικότερα, οι ψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ανομβρία και οι δυνατοί άνεμοι, που επικρατούν κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, συνθέτουν ένα ψηφιδωτό, το οποίο λειτουργεί καταλυτικά και ευνοϊκά για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, συμπεραίνουμε ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος και ίσως αναπόσπαστο κομμάτι της οικολογίας του τόπου μας και η πλήρης εξάλειψή τους είναι ουτοπική και αδύνατη, έστω και αν υπάρχει ο καταλληλότερος αντιπυρικός σχεδιασμός.
Πρόσφατα, στο Δήμο Ζαχάρως, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2021, η οποία ξεκινάει από 1 Μαΐου και τελειώνει 31 Οκτωβρίου. Τα κύρια θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν την οργάνωση και τον συντονισμό των ενεργειών των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων, με σκοπό την λήψη μέτρων για την Πυρασφάλεια και την Πυροπροστασία του Δήμου. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο κος Δήμαρχος (προεδρεύον), ο Δκτής Π.Υ Πύργου, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεστένων, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ο Λιμενάρχης Κατακόλου, και εκπρόσωποι από τοπικό Αστυνομικό τμήμα, από Δασαρχείο Ολυμπίας , ΔΕΥΑΖ και τοπικών εθελοντικών ομάδων. Για την τήρηση των μέτρων και των περιορισμών για μείωση της διασποράς του κορονοϊού, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων δεν παρευρέθηκαν στην συνάντηση.
Μέσα σε κλίμα συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων, ανάλογα πάντα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε φορέα και υπηρεσίας, καθώς και τις ξεχωριστές ανάγκες που έχει η κάθε κοινότητα ξεχωριστά, εξετάστηκαν, λήφθηκαν αποφάσεις και συζητήθηκαν πολλά και ποικίλα θέματα.
Αρχικά, οι εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, εισηγήθηκαν, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους, για το θέμα των αερόστατων, ένα έθιμο το οποίο παρατηρείτε ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως. Συγκεκριμένα, η φωτιά που έπληξε την περιοχή της Σμέρνας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. η οποία προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα, από αερόστατο, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε αναγεννημένο δάσος. Το περιστατικό απασχόλησε την πυροσβεστική, η οποία τόνισε την σπουδαιότητα του ζητήματο με σκοπό να μην επαναληφθεί, στο μέλλον, ένα παρόμοιο περιστατικό.
Συνέχεια είχε ο προβληματισμός και η αναγκαιότητα του καθαρισμού πυκνής βλάστησης εντός των κοινοτήτων και οικισμών (δημόσιοι και ιδιόκτητοι χώροι) με σκοπό την μείωση του κινδύνου. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Φώτης Καλογερόπουλος, σε συνεργασία με τον Ειδικό Σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνο Οικονόμου, επεσήμαναν ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων για καθαρισμό ευαίσθητων περιοχών έχει αποσταλεί από το Δήμο ειδικό έγγραφο στον ΟΣΕ, με το οποίο ενημερώνουν για την υποχρέωση αποψίλωσης της πυκνής βλάστησης εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, οι οποίες είναι καλυμμένες από εύφλεκτη φυτική ύλη. Για την μείωση των κινδύνων απαιτούνται εργασίες για τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης, καθώς ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι μεγάλος για τις παρακείμενες ιδιοκτησίες και για την ευρύτερη περιοχή. Ενημέρωση έχει γίνει και για τον καθαρισμό οικοπέδων από ιδιώτες, στα όρια πάντα των οικοπέδων τους.
Σε τελικό στάδιο βρίσκονται, επίσης, τα μνημόνια συνεργασίας με τοπικούς εργολάβους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Ο ρόλος των μνημονίων συνεργασίας είναι υποστηρικτικός στο ήδη δύσκολο έργο του Πυροσβεστικούς Σώματος και αφορούν την άμεση καταστολή δασικών πυρκαγιών, την παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών από κάποια φυσική καταστροφή.
Ακόμα, πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Ζαχάρως έχει δοθεί στην τοπική κοινότητα την Νέας Φιγαλείας για υποστηρικτικό ρόλο στο δύσκολο έργο της εθελοντικής ομάδας ΔΕΟΦ.
Αξιοσημείωτη είναι και η επικείμενη εγκατάσταση δεξαμενών, δωρεά της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρητικότητας 20 κυβικών τόνων νερού, σε δυσπρόσιτες περιοχές που η παροχή σε νερό είναι δύσκολη. Η εγκατάστασή τους θα γίνει στην περιοχή του Κρυονερίου και της Κοστομέρας, καθιστώντας, έτσι, την παροχή νερού πιο εύκολη.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Φώτης Καλογερόπουλος, σε συνεργασία με τον Ειδικό Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Οικονόμου, προέβησαν και στην σκιαγράφηση των υδροστομίων όλων των τοπικών κοινοτήτων. Αναλυτικότερα, για την διευκόλυνση του έργου της Πυροσβεστικής, καταγράφηκαν τα λειτουργικά υδροστόμια, με συντεταγμένες, σε όλες τις τοπικές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Στην σκιαγράφηση, καταγράφηκε επίσης μέχρι και η πίεση, το πόσο δυνατή είναι, της εκάστοτε υδροληψίας.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχει γίνει και η παραλαβή του νέου καταστροφέα με βραχίονα, ο οποίος θα αξιοποιηθεί στον καθαρισμό δασικών και κοινοτικών δρόμων για την διευκόλυνση της διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων.
Την φετινή αντιπυρική περίοδο, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, θα χρηματοδοτηθούν με την πάγια προκαταβολή, ένα ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά θέματα Πυρασφάλειας και Πυροπροστασίας.
Ο Δήμος Ζαχάρως, θα χρηματοδοτήσει τις τοπικές εθελοντικές ομάδες με σκοπό την εξασφάλιση κατάλληλου εξοπλισμού.
Τέλος, προβλέπεται να γίνει και περιορισμένης έκτασης άσκηση, παρουσίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ, με σκοπό τον έλεγχο των αντίστοιχων ενεργειών που πρέπει ληφθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κάποιας έκτακτης ανάγκης.
Ακόμα ένα φλέγον ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, αφορά την επάνδρωση πολυσύχναστων παραλιών με ναυαγοσώστες. Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η πλήρης οικονομική αδυναμία του Δήμου Ζαχάρως για μια κάποια τέτοια παρόμοια ενέργεια, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που έχουν προκύψει ύστερα από το ΠΔ, το οποίο περιορίζει τα έσοδα από την αξιοποίηση των παραλιών.
Ο Δήμαρχος Ζαχάρως δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ΠΔ δεν διευκρινίζει τους δρόμους που μπορούν να χρησιμοποιούν οι λουόμενοι και οι παραθεριστές για να βγουν στην παραλία, διότι για λόγους προστασίας της φύσης, οι μη νόμιμοι δρόμοι πρέπει να καταργηθούν. Από την άλλη πλευρά, δεν έχουν προσδιοριστεί, από το ΠΔ, οι περιοχές που πρέπει να προστατεύονται φυτά και ζώα, ούτε και οι χώροι που μπορεί να αξιοποιηθούν από τους παραθεριστές. Είναι μια κατάσταση που το πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει ο φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου και Κυπαρισσιακού Κόλπου και αυτός θα πρέπει να προσδιορίσει τους όρους για τις οργανωμένες παραλίες. Ο Δήμος Ζαχάρως, απαιτεί να δοθεί το ταχύτερο, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, το ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες για την επάνδρωση των πολυσύχναστων παραλιών με ναυαγοσώστες”.