Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 21:15

Επιστολή Φίλια σε Χατζηδάκη για να δοθεί νέα παράταση στους ωφελούμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την περαιτέρω παράταση των συμβάσεων εργασίας των συμβασιούχων του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ζητάει με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτη, ο κ. Φίλιας, σημειώνει ότι αυτή την περίοδο, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απασχολούνται 248 ωφελούμενοι που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες που υπάρχουν, δεδομένης της πολυετούς έλλειψης προσωπικού, συμβάλλοντας στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των τμημάτων στα οποία απασχολούνται.

«Με δεδομένο ότι όλοι οι παραπάνω λόγοι για την παράταση της σύμβασης εργασίας των συμβασιούχων μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα και η απώλεια αυτών των εργαζομένων από το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των τμημάτων στα οποία απασχολούνται, παρακαλούμε μέχρι την προκήρυξη νέου προγράμματος και μέχρι αυτό να προσφέρει νέους ωφελούμενους να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να παραταθεί περαιτέρω η παραμονή των ωφελουμένων που ήδη υπηρετούν στη συγκεκριμένη δράση για το μέγιστο δυνατό διάστημα» καταλήγει στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 20:54

Σχετικά Άρθρα

  • Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας
    Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια για τις πληρωμές μελισσοκόμων του Μέτρου 11, Βιολογικής Γεωργίας

    Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο, σχετικά με την «Πληρωμή μελισσοκόμων Δράσεων 11.1.2 και 11.2.2 του Μέτρου 11 Βιολογικής Γεωργίας», απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας.

    Ο κ. Φίλιας στη σχετική επιστολή του καταθέτει την ανησυχία που καταγράφεται σχετικά με την καθυστέρηση στην πληρωμή ορισμένων δικαιούχων μελισσοκόμων της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν Δήλωση Κατεχόμενων Κυψελών για το έτος 2023 δεν έχουν συμπεριληφθεί στις πληρωμές, παρά το γεγονός ότι είναι ενεργοί κάτοχοι μελισσοσμηνών.

    «Από την έναρξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου το 2021, η υποχρέωση δήλωσης των κυψελών έχει γίνει ετήσια, ενώ στο παρελθόν ίσχυε για διετία. Είναι γνωστό πως ορισμένοι από τους μελισσοκόμους, ιδιαίτερα όσοι διαμένουν σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, δεν έλαβαν την απαραίτητη ενημέρωση για την αλλαγή στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην υποβάλουν τη δήλωσή τους για το έτος 2023. Παρά τη μη υποβολή, αυτό δεν υποδηλώνει διακοπή της μελισσοκομικής τους δραστηριότητας, αλλά πιθανή αδυναμία πρόσβασης στην κατάλληλη πληροφόρηση» εξηγεί ο Αντιπεριφερειάρχης και αφού επισημαίνει τη σημασία της μελισσοκομίας για την αγροτική οικονομία της περιοχής, ζητά από τον κ Στρατάκο να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης ή ευνοϊκής ρύθμισης για τους δικαιούχους, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πληρωμές του προγράμματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στη Ζώνη Πηνειού Ηλείας

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας έχει ως εξής:

    1. Εφαρμογή παροχής στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού, από το φράγμα Πηνειού Ηλείας, 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec), για τη λειτουργία του συνόλου των δικτύων (ανοικτών και κλειστών), από την Τρίτη 01/10/2024 και ώρα 07:00 π.μ., έως την Πέμπτη 03/10/2024 και ώρα 07:00 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί διακοπή παροχέτευσης έως την έκδοση νέας απόφασης.

    2. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.

    3. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    4. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    5. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση για την εκρίζωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στη Δυτ. Ελλάδα
    Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση για την εκρίζωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στη Δυτ. Ελλάδα

    Επιστολή του Περιφερειάρχη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εκτροφές των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Περιφέρειας, με έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, διενεργούνται κτηνιατρικοί έλεγχοι από 40 κλιμάκια, γεγονός που συνιστά την μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

    Σήμερα, Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομμάτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια, τον εντεταλμένο σύμβουλο - βοηθό Περιφερειάρχη, Γιώργο Κοντογιάννη και τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κωνσταντίνο Μήλιο, βρέθηκαν στο Αγρίνιο και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία, συνομιλώντας παράλληλα με μέλη των κτηνιατρικών κλιμακίων.

    Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης, με επιστολή του προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αφού εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την μεγάλη κινητοποίηση και τη συνεργασία με το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Γεωτεχνικοί, ΕΦΕΤ, κλπ), σημειώνει πως η κτηνοτροφία της ΠΔΕ αλλά και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε ένα οικονομικό και ψυχολογικό σοκ. «Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους είναι σημαντικές και αυτή τη στιγμή εκτός της αντιμετώπισης της κρίσης οφείλουμε να δράσουμε εμπροσθοβαρώς προς τη στήριξη του κλάδου και των ανθρώπων του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, που προτείνει κάποιες ενέργειες προς επεξεργασία και αξιολόγηση από το Υπουργείο, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας και των εισοδημάτων των επαγγελματιών της.

    panoli pde enim 2

    Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν, την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών (καθώς και άλλων αναγκαίων αναλώσιμων), την παροχή οικονομικών πόρων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις πρακτικές βιοασφάλειας και την πρόληψη ασθενειών.

    «Ο κτηνοτροφικός κλάδος, ένας πολύτιμος οικονομικός κλάδος για τον τόπο μας αλλά και ευρύτερα για την χώρα, διέρχεται δύσκολες μέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει, με τη συνεργασία όλων και με την πολύτιμη συνδρομή των ειδικών θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα. Και αυτή, πέρα από την οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους που θα έχουν πληγεί, οφείλει να μας βρει όλους σοφότερους και πιο έτοιμους να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το σύνολο των δυνάμεών της, ήταν και θα παραμείνει παρούσα στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών» δήλωσε από το Αγρίνιο ο κ. Φαρμάκης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα της Ζώνης Πηνειού, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, Α. Φίλια
    Νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα της Ζώνης Πηνειού, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, Α. Φίλια

    Την εφαρμογή προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας ανακοίνωσε με νέα απόφασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις επικρατούσες συνθήκες ωφέλιμου όγκου νερού στη λίμνη του φράγματος Πηνειού και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, την επιτακτική ανάγκη κάλυψης των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων καλλιεργειών στο σύνολο της αρδευτικής περιόδου, καθώς επίσης τις σχετικές υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών και επιστημονικών φορέων.

    Η εφαρμογή προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το επόμενο χρονικό διάστημα διαμορφώνεται με βάση τηην παράταση εφαρμογής της με αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΑΑΑ/233683/792/19-07-2024 απόφαση με θέμα «Πρόγραμμα άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας», και ισχύει έως τις 9 Αυγούστου 2024, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 08.οο π.μ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

    Ημερομηνία

    Εκτός λειτουργίας

    από Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    αντλιοστάσια A1, A2, A3, A4 και Α5 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Αμαλιάδας – Ροβιάτας και ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Γαστούνης

    από Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    αντλιοστάσια Α6, Α7, Α8, Α9 και Α10 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων

    από Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Σάββατο, 3 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    αντλιοστάσια Α11, Α12 Α13, Α14, Α15 και Α16 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων

    από Σάββατο, 3 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Κυριακή, 4 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ

    αντλιοστάσια A1, A2, A3, A4 και Α5 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Αμαλιάδας – Ροβιάτας και ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Γαστούνης

    από Κυριακή, 4 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ

    αντλιοστάσια Α6, Α7, Α8, Α9 και Α10 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων

    από Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ

    αντλιοστάσια Α11, Α12 Α13, Α14, Α15 και Α16 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων

    από Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    αντλιοστάσια A1, A2, A3, A4 και Α5 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Αμαλιάδας – Ροβιάτας και ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Γαστούνης

    από Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ

    αντλιοστάσια Α6, Α7, Α8, Α9 και Α10 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων

    από Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ.

    έως Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2024 και ώρα 08.οο π.μ

    αντλιοστάσια Α11, Α12 Α13, Α14, Α15 και Α16 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων

    1. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας
    2. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.
    3. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.
    1. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η απόφαση επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προληπτικά μέτρα για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    Προληπτικά μέτρα για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται εντός της Περιφέρειας για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε περιοχές των Τρικάλων και Λάρισας. Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι στην Περιφέρειά μας δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα από το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.

    Συγκεκριμένα, έχουν συσταθεί τα τοπικά κέντρα ελέγχου της ασθένειας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ελέγχονται όλες οι μετακινήσεις ζώων βάση επιδημιολογικής διερεύνησης και πραγματοποιείται επιτόπια κλινική διερεύνηση σε αιγοπρόβατα από κτηνιάτρους. Έτι περαιτέρω, στην σύσκεψη αποφασίστηκε:

    1. Η λήψη επιπρόσθετων υγειονομικών μέτρων κατά την μετακίνηση ζώων που προέρχονται από εκτροφές εκτός Περιφέρειας.

    2. Η εντατική κλινική διερεύνηση σε εκτροφές της περιοχής.

    3. Η άμεση συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των λοιπών Περιφερειών.

    Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει διαθέσει δύο επισήμους κτηνιάτρους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στα Τρίκαλα και συνδράμουν το έργο των εκεί αρχών.

    Τονίζεται ότι η πανώλης των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα ζώα παρουσιάζουν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (θυμίζει εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα (πλάκες γκριζωπού χρώματος) με δυσοσμία στην στοματική κοιλότητα, αναπνευστικά συμπτώματα και διάρροια, τα οποία είναι και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Η θνησιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης, είτε νοσούν.

    Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε οποιαδήποτε παράνομη αγοραπωλησία ζώων, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πιλοτικές δράσεις γεωργίας ακριβείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του ευρωπαϊκού έργου AMBITIOUS
    Πιλοτικές δράσεις γεωργίας ακριβείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του ευρωπαϊκού έργου AMBITIOUS

    Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος AMBITIOUS «Προηγμένες λύσεις συνεχούς υπολογιστικής λειτουργίας για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης στις ευρωπαϊκές περιφέρειες», πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (20/6/24) στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της ΔΑΟΚ συμμετέχει ως εταίρος, υλοποιώντας πιλοτικές δράσεις γεωργίας ακριβείας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Ζαρολιάγκης ως εταίρος του προγράμματος και συντονιστής των Ελλήνων εταίρων, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ Σπύρος Παπασπύρου και υπηρεσιακοί παράγοντες – μέλη της ομάδας έργου.

    Η σύμπραξη στο σύνολό της αποτελείται από δεκαοκτώ εταίρους, ερευνητικά ιδρύματα, σημαντικά κέντρα καινοτομίας, μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορείς αυτοδιοίκησης από Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελλάδα.

    Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, μέσω του AMBITΙOUS, θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις γεωργίας ακριβείας που αφορούν στην ανίχνευση εχθρών και ασθενειών φυτών και στη βελτιστοποίηση της άρδευσης καλλιεργειών μέσω τεχνολογιών αιχμής, σε επιλεγμένα αγροκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι πιλοτικές αυτές δράσεις θα δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες διαθέσιμες σε παραγωγούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προφανή οφέλη για τον ευρύτερο πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας.

    Στη συνάντηση σχεδιάστηκαν οι επόμενες δράσεις του προγράμματος και τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

    Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί στις 30 και 31/10/2023 στην Αθήνα, όπου την Περιφέρεια εκπροσώπησαν υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της προκήρυξης του ερευνητικού προγράμματος ERDF Interregional Innovation Investments Instrument (I3).

    Pde draseis AMBITIOUS 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση Βασιλόπουλου με Κατσαρό για βελτίωση λειτουργίας των υπηρεσιών θεσμικά και ψηφιακά
    Συνάντηση Βασιλόπουλου με Κατσαρό για βελτίωση λειτουργίας των υπηρεσιών θεσμικά και ψηφιακά

    Επίσκεψη στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, Δρ. Δημήτρη Κατσαρό πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του πολίτη & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι δυνατότητες στενότερης συνεργασίας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού χρόνου εξέτασης και διεκπεραίωσης των υποθέσεων ή αιτημάτων που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες, καθώς επίσης θέματα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

    Επίσης, στην συζήτηση κυριάρχησε το πρόβλημα με την έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού και της απώλειας έμπειρου και ικανού στελεχιακού δυναμικού εξαιτίας της κινητικότητας και των κατά παρέκκλιση αποσπάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ Βασιλόπουλος δήλωσε: « Έγινε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα , ουσιαστική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Κοινός στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των υπηρεσιών θεσμικά και ψηφιακά προκειμένου να μειωθεί πολύτιμος διοικητικός χρόνος για την εξέταση και διεκπεραίωση των υποθέσεων και των αιτημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων που απευθύνονται στις υπηρεσίες μας»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα της Ζώνης Πηνειού, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Φίλια
    Πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα της Ζώνης Πηνειού, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Φίλια

    Την εφαρμογή προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας ανακοίνωσε με απόφασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις επικρατούσες συνθήκες ωφέλιμου όγκου νερού στη λίμνη του φράγματος Πηνειού, την επιτακτική ανάγκη κάλυψης των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων καλλιεργειών στο σύνολο της αρδευτικής περιόδου, καθώς και τις σχετικές υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιακών και επιστημονικών φορέων.

    «Πρόκειται για μία προσπάθεια που κάνουμε για τον κοινό σκοπό, δηλαδή να διαχειριστούμε τις υπάρχουσες ποσότητες νερού με τον πιο δίκαιο και ορθολογικό τρόπο για όλους τους παραγωγούς» δήλωσε ο κ. Φίλιας, προσθέτοντας ότι «σε συνεργασία με τους αρδευτικούς οργανισμούς και τις υπηρεσίες μας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η αρδευτική περίοδος να υλοποιηθεί ομαλά».

    Σύμφωνα με την απόφαση:

    1. Συνεχίζεται η απόφαση αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΑΑ/194237/651/14-06-2024 για παροχή 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec) για εικοσιτετράωρη λειτουργία των δικτύων στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας.

    2. Τίθεται σε εφαρμογή, πρόγραμμα άρδευσης αντλιοστασίων και ανοικτών αγωγών άρδευσης (καναλέτα) ως εξής:

    • Από Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α5 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών και Α11 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων και ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Αμαλιάδας – Ροβιάτας.
    • Από Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α4 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, Α9 και Α12 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.
    • Από Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α3 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, Α6 και Α10 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.
    • Από Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως και Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α2 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, Α7 και Α14 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.
    • Από Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α1 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών και Α15 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων και ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Γαστούνης.
    • Από Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α8, Α13 και Α16 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.
    • Από Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α5 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών και Α11 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων και ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Αμαλιάδας – Ροβιάτας.
    • Από Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α4 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, Α9 και Α12 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.
    • Από Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α3 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, Α6 και Α10 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.
    • Από Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α2 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών, Α7 και Α14 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.
    • Από Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α1 Τ.Ο.Ε.Β. Σαβαλιών και Α15 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων και ανοικτοί αγωγοί (καναλέτα) Τ.Ο.Ε.Β. Γαστούνης.
    • Από Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. έως Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 08.οο π.μ. τίθενται εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια Α8, Α13 και Α16 Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων.

    3. Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας

    4. Ο Γ.Ο.Ε.Β. θα πρέπει να συστήσει στα υδρονομικά του όργανα την στενότερη παρακολούθηση της αρδευτικής διώρυγας, τη ρύθμιση των οργάνων και την καλύτερη διανομή ύδατος, έτσι ώστε κανένας υπερχειλιστής να μην λειτουργήσει άνευ λόγου και να μην υπάρχουν απώλειες αρδευτικού νερού.

    5. Οι Τ.Ο.Ε.Β Πηνειού Ηλείας υποχρεούνται στην απόλυτη εφαρμογή των κανονισμών άρδευσης. Οι υδρονομείς και οι φύλακες έργων, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη σωστή και ορθολογική άρδευση, εκ μέρους των παραγωγών και να παρεμβαίνουν άμεσα.

    6. Οι αρδευτές των δικτύων Πηνειού Ηλείας οφείλουν να συμμορφωθούν με τους αρδευτικούς κανονισμούς των Οργανισμών και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για ορθολογική χρήση νερού σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τη πρόληψη ζημιών από υπερχείλιση ή διήθηση σε παρακείμενα κτήματα και δρόμους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των υδρονομικών οργάνων του Οργανισμού.

    Η εν λόγω απόφαση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τα αποθέματα νερού, καθώς και την τήρηση των ανωτέρω από τους εμπλεκόμενους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch