Αυτοδιοίκηση

Φαρμάκης: Κινήσεις και σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές

Φαρμάκης: Κινήσεις και σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές

Για την συνδρομή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Π.Ε. Ηλείας στο έργο των πυροσβεστών στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία, αλλά κυρίως για το σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού μετά τη μεγάλη καταστροφή, μίλησε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στην εκπομπή "Πρωινή ενημέρωση" του ΣΚΑΙ, το πρωί της Τετάρτης.

Οι κινήσεις της επόμενης ημέρας και η ουσιαστική και άμεση στήριξη της τοπικής οικονομίας είναι η απόλυτη προτεραιότητα αυτή την ώρα σε συνεργασία με το δήμο Αρχ. Ολυμπίας που έχει πληγεί στο συντριπτικό ποσοστό από τις πυρκαγιές.

Η αποζημίωση των πληγέντων και η στήριξη του εισοδήματος στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα είναι από τα πιο βασικά ζητούμενα αυτή την ώρα.

Η συνδρομή της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Π.Ε. Ηλείας στο έργο κατάσβεσης

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε σε όσα έκανε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στο σκέλος της πολιτικής προστασίας με την παροχή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου, για την στήριξη της Πυροσβεστικής τόσο στην κατάσβεση όσο και στην διάνοιξη ζωνών στις περιοχές που καίγονταν.

“Όπως και στο προηγούμενο στάδιο, αυτό δηλαδή της άμεσης επέμβασης και της δασοπυρόσβεσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ήταν εκεί να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης, στο δύσκολο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, συνδράμε τότε με 26 υδροφόρες και 33 χωματουργικά μηχανήματα, σε όλη αυτή την προσπάθεια η οποία πραγματικά άφησε πολύ σοβαρά και βαθιά σημάδια στην καθημερινότητα, την ζωή, την οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Σε μία Ηλεία και σε μία Αρχαία Ολυμπία η οποία έχει ανάγκη από την στήριξη της πολιτείας, μία στήριξη η οποία αρχίζει μέσα από τις διαδικασίες, τις οποίες περιγράψατε και στις οποίες πάλι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι παρούσα με τη συνδρομή όλων των επιτροπών που έχουν ήδη συσταθεί και αφορούν την εξέταση των επαγγελματικών κτιρίων για να ελεγχθεί στατικότητά τους, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα υποβληθούν τα στοιχεία στην αρμόδια διεύθυνση αποκατάστασης στο υπουργείο Υποδομών, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενεργοποιηθεί οι επιτροπές κρατικής αρωγής”.

Κινήσεις για την στήριξη της πυρόπληκτης περιοχής

Ο κ. Φαρμάκης στάθηκε στο θέμα της στήριξης και τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή. “Οι αρμόδιοι υπουργοί με τους οποίους έχουμε έρθει ήδη σε επαφή και έχουμε συντονιστεί ως προς τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν έχουν τονίσει και έχουμε τονίσει και από την πλευρά μας, ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για την αμεσότητα των όποιων μέτρων ληφθούν από την κυβέρνηση. Αυτό έχει ως προαπαιτούμενο την απλούστευση των διαδικασιών γιατί αλλιώς πάλι θα μπλέξουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και φυσικά ο χρόνος που είναι αναγκαίος να είναι σύντομος αλλά και το αποτέλεσμα στους πληγέντες συμπολίτες μας δεν θα είναι το προσδοκώμενο. Άρα προέχει να υπάρχει ταχύτητα στις διαδικασίες”.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας συνέχισε λέγοντας πως “… η Αρχαία Ολυμπία και η ολόκληρη η Ηλεία βιώνει τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια. Και αυτό αποτελεί έναν φόβο στις καρδιές και στο μυαλό όλων των συμπολιτών μας, όλων των Ηλείων, οι οποίοι και δικαιολογημένη οργή έχουν και δικαιολογημένο φόβο για την αμεσότητα των μέτρων.

Ωστόσο μένει να φανεί από το αποτέλεσμα και σε κάθε περίπτωση η τοπική αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και οι δήμοι είναι εδώ για να συνδράμουν το έργο της πολιτείας, ακριβώς με αυτές τις επιτροπές, των οποίων το έργο έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι όμως γιατί υπάρχει και το δεύτερο κομμάτι, γιατί το ένα κομμάτι αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν υποστεί, είτε σε οικοσκευή, είτε στις κατοικίες τους, είτε στο αγροτικό εισόδημα, το 52% του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Το δεύτερο κομμάτι είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας της περιοχής και εδώ θα πρέπει να πω ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ήδη από τον Μάρτιο επεξεργαστεί ένα σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης για την περιοχή πάνω σε συγκεκριμένους άξονες που θεωρώ ότι μπορεί μέσω αυτού η Αρχαία Ολυμπία να μπει κάτω από το πρίσμα μίας εθνικής προσπάθειες ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης της υπαίθρου.

Γι’ αυτό μίλησα για την ανάγκη υιοθέτησης του σχεδίου, το οποίο έχει καταρτιστεί ήδη για τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας υπό την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης για ενιαία οικονομική μονάδα, είναι οι άμεσα και οι έμμεσοι πληγέντες από την πρόσφατη πυρκαγιά, πριν κάνουμε όμως αυτόν τον σχεδιασμό, θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας όλοι οι θεσμοί γιατί ακούστηκαν πολλά και για το πώς πήγε το «Ταμείο Μολυβιάτη» πώς διαχειρίστηκε. Ξέρετε είναι συνολική ευθύνη όλου του πολιτικού προσωπικού αλλά και των θεσμών οι οποίοι υπηρέτησαν τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια και αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία ακόμα και τα επαγγελματικά επιμελητήρια τα οποία θα πρέπει να μας δείξει και να μας μάθει αυτή ιστορία ότι σε αυτή την προσπάθεια της εθνικής ή τοπικής ανασυγκρότησης θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να μαθαίνουμε από τα λάθη. Να θυμίσω εδώ ότι από τα 300 περίπου εκατομμύρια του τότε «Ταμείου Μολυβιάτη» μόλις τα 20 από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί πήγαν στην Ηλεία. Και από αυτά μάλιστα που είχαν εκχωρηθεί στην τότε Περιφέρεια του 2013 από αυτά τα 20 τα 9 κατευθύνθηκαν στην τοπική οικονομία μόλις το 2019” εξήγησε ο κ. Φαρμάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αίτια των πυρκαγιών στην Ηλεία αλλά και τι μπορεί να γίνει για την προστασία της, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής: “Διάβαζα πρόσφατα και με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές τον φάκελο του 2017. Δεν καίγεται μόνο η Ηλεία, ακριβώς ίδιες περιοχές καίγονταν και το 2017. Ήταν πάλι το τρίπτυχο Ηλεία - Εύβοια - Αττική. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για τις τρεις πιο επικίνδυνες και ευάλωτες περιοχές σε αυτήν την πύρινη απειλή. Έχει να κάνει με την γεωμορφολογία του εδάφους, έχει να κάνει με το είδος της βλάστησης, έχει να κάνει με το γεγονός των ειδικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές αυτές ιδίως στους θερινούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση ως προς αυτό στο οποίο αναφέρεστε και έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, εξελίσσεται αλλά και εφαρμόζεται η πολιτική πυροπροστασίας και η αντιπυρική πολιτική αυτό είναι μία συζήτηση που πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία σε ευρύτερο επίπεδο.Ήδη έχουμε αποστείλει τις απόψεις μας ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή στα αρμόδια υπουργεία, γιατί μιλάμε τώρα για αντιπυρική προστασία, ενώ σε λίγους μήνες θα μιλάμε για πλημμυρικά φαινόμενα, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εδώ για να συνδράμει σε αυτό το κομμάτι, όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν πιαστεί το νερό ψηλά, εκεί όπου κάηκε δηλαδή ο τόπος, στα βουνά, τότε κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορέσει να κρατήσει την ορμή του νερού. Άρα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λύσης του ζητήματος…” κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Δείτε το σχετικό video:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup