Αυτοδιοίκηση

Δικαίωση Γεωργιόπουλου η ανακοίνωση Μητσοτάκη για το πλαίσιο μέτρων για την Ηλεία

Δικαίωση Γεωργιόπουλου η ανακοίνωση Μητσοτάκη για το πλαίσιο μέτρων για την Ηλεία

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή στη συζήτηση για τις πυρκαγιές, είχαν ένα θετικό για την Ηλεία. Αφορά στην εξαγγελία εφαρμογή αντίστοιχων αναπτυξιακών προγραμμάτων για την Ηλεία, στο ίδιο πλαίσιο και με ανάλογη κλίμακα με την Εύβοια.

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, είχε αντιληφθεί από νωρίς πως η εικόνα που περνούσε προς την κεντρική εξουσία για την καταστροφή στο δήμο Αρχ. Ολυμπίας δεν ήταν αντιπροσοπευτική της πραγματικότητας.

Επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να δημοσιοποιήσει κεντρικά την πραγματικότητα, να μεταφερθεί η εικόνα αυτή στα στελέχη της Κυβέρνησης και να υπάρξουν εν τέλει μέτρα στήριξης στην περιοχή που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά το 2007.

Παράλληλα να καταστήσει σαφές πως η επόμενη ημέρα και σε επίπεδο φυσικών καταστροφών θα είναι αρκετά δύσκολη.

Σε μια περιοχή, σε ένα δήμο όπου ο κορωνοϊός προκάλεσε οικονομική κατάρρευση στον τουρισμό, οι συνέπειες των πυρκαγιών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελούν σήμερα ταφόπλακα για το σύνολο της οικονομίας του δήμου.

Ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη Βουλή, στο σχετικό σκέλος που αφορούσε την αποκατάσταση στις πυρόπληκτες περιοχές ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

"Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Έγιναν 2.413 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν -ως τώρα- 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό Κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων στους πληγέντες. Θέλω να θυμίσω ότι για έναν συμπολίτη μας ο οποίος είδε το σπίτι του να καταστρέφεται η πρώτη ενίσχυση φτάνει τα 20.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι παντού έχουν ήδη ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κάτι στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία.

Ήδη στις περιοχές της Εύβοιας οι οποίες θα είναι και οι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες έχουν πάει μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Συνεργάζονται τα Δασαρχεία, τα οποία έχουν την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα εντός των δασών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση, να απομακρυνθούν τα πολλά καμένα δέντρα, να κατασκευαστούν τα κορμοδέματα, τα κορμοπλέγματα με τη συνδρομή όλων των δασικών συνεταιρισμών. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα εδάφη, να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση και ταυτόχρονα να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Και ως προς τα μέσα παραγωγής και ως προς το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρητινοπαραγωγούς, κ. Κουτσούμπα, -είδα ότι βρεθήκατε στο σχετικό συλλαλητήριο στην Εύβοια- αλλά και για τους μελισσοπαραγωγούς. Ειδικά για τους ρητινοπαραγωγούς, μιλάμε για σχεδόν 1.000 συμπολίτες μας οι οποίοι ζούσαν από το δάσος, θα καταρτίσουμε άμεσα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας, ένα πρόγραμμα πολυετούς κοινωφελούς εργασίας -έως και 7 χρόνια- έτσι ώστε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να μπορέσουν να δουλέψουν μέσα στο δάσος, σε πρώτη φάση στα έργα αποκατάστασης, σε δεύτερη φάση στην προστασία του δάσους καθώς αυτό θα αρχίσει να ξαναγεννάται.

Αντίστοιχες προβλέψεις θα υπάρξουν και για τους μελισσοκόμους. Και βέβαια οφείλω να πω ότι ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αυτές οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά. Εκεί καταρτίζεται, όπως γνωρίζετε, ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης από την οικιστική και παραγωγική της ανασυγκρότηση μέχρι τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης των κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε μικρότερη έκταση, γιατί η ζημιά είναι μικρότερη, θα ακολουθήσει και για την Ηλεία, η οποία επλήγη για δεύτερη φορά από καταστροφικές πυρκαγιές σε διάστημα 15 ετών"...

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup