Αυτοδιοίκηση

Το Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που προτείνει ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας

Το Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που προτείνει ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας

Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Γ. Γεωργιόπουλου

«Ο Δήμος μας μετράει τις πληγές του, η καταστροφή είναι μεγάλη, η άλλη μέρα όμως πρέπει να γίνει ευκαιρία που δεν θα χαθεί». Μ’ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει εκπονήσει σχεδιάσει και διεκδικεί ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Κάνοντας καταρχήν έναν απολογισμό για τον ρόλο του Δήμου στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αναφέρθηκε στην παρουσία της Πολιτικής Προστασίας, της Εθελοντικής Ομάδας, των μηχανημάτων έργου, των υδροφόρων, κλπ στις προσπάθειες, πέρα από τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές του, καθότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι υποστηρικτικός και συμπληρωματικός του κεντρικού Κράτους.

«Σ’ αυτό τον τομέα, στα σχέδια πολιτικής προστασίας, πολλά πρέπει να αλλάξουν, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε στην Εύβοια και στην Αττική όπως και στην υπόλοιπη χώρα και ελπίζουμε η νέα πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των mega πυρκαγιών». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Αρχαιολογικός χώρος βγήκε αλώβητος, τονίζοντας όμως ότι «δυστυχώς οι ζωές των ανθρώπων δεν σώθηκαν, χάθηκαν 130.000 στρέμματα γης, 450.000 ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, επλήγησαν επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, σχεδόν το 35% της παραγωγικής βάσης του Δήμου».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη διαβούλευση που έγινε με τους κατοίκους όλων των πληγέντων περιοχών: «Πήγαμε στα 23 χωριά που επλήγησαν και βεβαίως θα ξαναπάμε. Βρεθήκαμε σε πλατείες και σε καφενεία, πρόσωπο με πρόσωπο με τους πληγέντες, ακούσαμε τις προτάσεις και τις ιδέες τους σε μια ανοιχτή διαβούλευση, με καταγραφή των προβλημάτων τους προκειμένου να διαμορφώσουμε το σχέδιο για το μέλλον του τόπου μας».

Άμεσες ενέργειες

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στις συνέπειες της πυρκαγιάς που αποσάθρωσε τον παραγωγικό αλλά και κοινωνικό ιστό του Δήμου, δημιουργώντας τεράστιες ανάγκες για άμεση και επαρκή επούλωση των πληγών. Στη συνέχεια διατύπωσε την ανάγκη αντιμετώπισης των ζημιών σε δύο κατευθύνσεις:

Α. Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, αποκαταστάσεις σπιτιών που κάηκαν, αποζημιώσεις οικοσκευών κλπ. «Το σύστημα έχει βελτιωθεί αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Οι ανασφάλιστοι αγρότες πρέπει να αποζημιωθούν, όπως επίσης να αποζημιωθούν μηχανήματα, εργαλεία και εφόδιά τους που αφανίστηκαν. Οι ζωοτροφές δεν μπορεί να συνεχίζεται να είναι υπόθεση των δωρεών. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, όπως εμείς προτείνουμε, να κατατεθούν χρήματα στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων για να διαχειριστούν αυτοί το ζήτημα όπως γνωρίζουν.

Οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους είτε επλήγησαν από την πυρκαγιά είτε όχι, σε οποιοδήποτε τομέα και αν ανήκουν (και στον τουρισμό που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό), πρέπει να απαλλαγούν από φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές υποχρεώσεις, η προκαταβολή να μην είναι επιστρεπτέα και να υπάρξουν γενικά οικονομικές ενισχύσεις, καθώς μιλάμε για οικονομική ζωή σε κατάρρευση. Οι εξαγγελίες για τη Βόρεια Εύβοια στον τομέα των επιχειρήσεων πρέπει να ισχύσουν συνολικά και για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας».

Β. Αποκατάσταση υποδομών: «Πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, η κοπή δέντρων, η άρση προβλημάτων στο οδικό δίκτυο (καταπτώσεις – κατολισθήσεις.) Χρηματοδότηση για ανοιχτές εργολαβίες για άμεσες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Georgiopoulos interview

Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος παρουσίασε τον κεντρικό πυρήνα του Ειδικού Πρόγραμματος Ανασυγκρότησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που διεκδικεί ο Δήμος και απαντά στην επόμενη μέρα και θα καθορίσει το μέλλον του τόπου. Το προτεινόμενο από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τέσσερις στρατηγικές μελέτες:

1. Μελέτη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το σύνολο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για το οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά.

2. Μελέτη Διαχειριστικού Σχεδίου Αντιπλημμυρικής Θωράκισης,

3. Μελέτη Αντιπυρικής Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου και Οικισμών Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας – Μελέτη για το νέο Δάσος και

4. Rebranding Olympia (διαμόρφωση στρατηγικής για ανάπτυξη ισχυρής ταυτότητας παγκόσμιου προορισμού).

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ολιστικές παρεμβάσεις, πλήρως κοστολογημένες, όπως:

  1. Έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.
  2. Έργα εξηλεκτρισμού και προσβασιμότητας κτηνοτροφικών μονάδων.
  3. Έργα αναδάσωσης.
  4. Έργα Δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.
  5. Έργα ύδρευσης – Διαχείριση αστικών λυμάτων.
  6. Κλειστά αρδευτικά δίκτυα – Μεταφορά νερού.
  7. Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  8. Αναβάθμιση χώρων αθλητικών υποδομών, ενίσχυση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  9. Smart city (έξυπνες πόλεις).
  10. Έργα αστικής αναζωογόνησης και οικιστικής αναβάθμισης.
  11. Εργασία – κοινωνική αλληλεγγύη με έκτακτο εγγυημένο εισόδημα, κατάρτιση και απασχόληση.

«Μετά την πυρκαγιά –τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος- για είκοσι μέρες η Ολυμπία δεν υπήρχε στη δημοσιότητα, ούτε στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, με τρόπο συστηματικό, στοχευμένο και επίμονο, με εμφανίσεις στα ΜΜΕ, με συνομιλίες με κάθε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ακόμα και με το Πρωθυπουργικό Γραφείο, με τους επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με την πρόσκληση και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, κατάφερε να θέσει την Ολυμπία στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Δηλώνουμε ικανοποιημένοι για τις αναφορές του Πρωθυπουργού τόσο, στις 25 Αυγούστου στην Βουλή όσο και στις 12 Σεπτεμβρίου στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, για ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Δήμου Ολυμπίας ανάλογο της Εύβοιας. Παρακολουθούμε τη συζήτηση και τον σχεδιασμό στην Εύβοια γύρω από μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Εμείς έχουμε Ο.Χ.Ε. στο τρίπτυχο Πολιτισμός – Αθλητισμός – Τουρισμός και βεβαίως τώρα θα την συμπληρώσουμε και θα την επικαιροποιήσουμε με τον παραγωγικό και αγροκτηνοτροφικό τομέα. Βεβαίως οι Ο.Χ.Ε. αντλούν πόρους κυρίως από το ΕΣΠΑ, το οποίο είναι ένα αργό και χρονοβόρο πρόγραμμα. Οι ανάγκες μας όμως πλέον είναι επιτακτικές και άμεσες που πρέπει να τρέξουν γρήγορα. Απαιτείται ευελιξία, με ταχύτατες διαδικασίες. και όχι οι αργόσυρτες διαδικασίες της Ο.Χ.Ε. αλλά διαδικασίες ανάλογες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Αυτό είναι το πρόγραμμα που θέλουμε για άμεση απάντηση στο παρόν.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή περιμένει τους αρμόδιους Υπουργούς να επισκεφθούν την περιοχή, όπως έχουν υποσχεθεί, προκειμένου να καταλήξουν στους όρους και τις κατευθύνσεις του Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης.

Δύο εμβληματικά έργα

«Η ανασυγκρότηση και ανάδειξη της Ολυμπίας δεν είναι υπόθεση μόνο του Δήμου μας, ούτε της Ηλείας, είναι εθνική αλλά και παγκόσμια υπόθεση», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας: «Έχουμε εκπονήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο, προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες και μαζί με τον κ. Φαρμάκη τον οποίο ευχαριστώ για τη συνεργασία, έχουμε ενημερώσει για αυτό την Κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ευρεία παρέμβαση ανάπλασης του μείζονος Ολυμπιακού χώρου μέσα στο οποίο εντάσσονται δύο εμβληματικές παρεμβάσεις το Διεθνές Αθλητικό Κέντρο και το «Ξένιος Ζευς» ως κέντρο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, τον οποίο η Κυβέρνηση γνωρίζει και συμφωνεί, η μεγάλη αυτή παρέμβαση που υποστηρίζει την αναβάθμιση του διεθνούς χαρακτήρα και της παγκόσμιας εμβέλειας της Ολυμπίας μπορεί να ενταχθεί στον άξονα των Στρατηγικών Αναπλάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε πλέον την πεποίθηση ότι ο οραματικός αυτός στόχος μιας ολόκληρης 20ετίας κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να λάβει σάρκα και οστά».

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup