Αυτοδιοίκηση

Ανασύσταση της ελαιοκομικής παραγωγής της Αρχ. Ολυμπίας με 100.000 ρίζες ελιές

Ανασύσταση της ελαιοκομικής παραγωγής της Αρχ. Ολυμπίας με 100.000 ρίζες ελιές

Η πολυπόθητη βοήθεια των πυροπλήκτων της Ολυμπίας, φαίνεται ότι έρχεται από μακριά, καθώς η εικόνα της φλεγόμενης Ελιάς άγγιξε ευαίσθητες χορδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στο ζεύγος Στιβ και Νταϊάν Ντε Λετ, του Iδρύματος «Arete Fund».

Έχοντας ως στάση ζωής το σύνθημα «Μια γη, μια οικογένεια» οι ίδιοι ως πραγματικοί πολίτες του κόσμου, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, για την στήριξη της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Ηλείας. Την Παρασκευή, συνοδευόμενοι από τον επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής συντονισμού του έργου αυτού, επισκέφθηκαν την Ολυμπία και συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο.

olumpia elies 2

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ντε Λετ βοηθούν την Ελλάδα καθώς και στο παρελθόν, έχουν σταθεί αρωγοί σε πλήθος δράσεων στην περιοχή της Νεμέας, του Άργους και των Μυκηνών, αφού όπως δήλωσαν και από την Ολυμπία την περασμένη Παρασκευή, αισθάνονται ότι αποτελεί χρέος τους να βοηθήσουν τον τόπο αυτό που δοκιμάστηκε από την πυρκαγιά έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τον εγκαταλείψουν οι κάτοικοί του.

Τόσο η τοπική όσο και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα σταθούν δίπλα στην προσπάθεια αυτή με όσα μέσα απαιτούνται έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αγοράς και δωρεάς των 85.000-100.000 δενδρυλλίων ελιάς, για την φύτευσή τους σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που έχουν καεί.

olumpia elies 4

Η αγορά των δενδρυλλίων θα γίνει με χρήματα που θα συγκεντρωθούν στην διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων από Αμερικανούς δωρητές στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Arete (σ.σ Αρετή) Fund». Μάλιστα, όπως εξήγησε στην ενημέρωση των πρωτοβουλιών και δράσεων ο κ. Γραμματίδης, ήδη η ιστοσελίδα του Ιδρύματος εμπλουτίζεται καθημερινά με φωτογραφικό υλικό, στοιχεία και συνεντεύξεις που συγκεντρώνουν οι συνεργάτες του Ιδρύματος, με επιτόπιες επισκέψεις στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αντιληφθούν στην πλήρη διάσταση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και να κατανοήσουν πως και που θα καταλήξουν τα χρήματά τους. Με τα χρήματα αυτά, προβλέπεται και η αγορά λιπασμάτων και άλλων υλικών που θα βοηθήσουν το έδαφος να υποδεχθεί τα νέα δενδρύλλια.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κ. Γραμματίδης έκανε γνωστή και την προσπάθεια πραγματοποιήσης ενός Κέντρου Ελαιολάδου με έδρα την Ολυμπία, σκέψη όμως η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού. «Πιστεύουμε ότι κάθε ανάλογη προσπάθεια τείνει προς την κατεύθυνση να πάρει μία πνοή ζωής η περιοχή, είναι λογικό να κινητοποιηθούν αρκετές δυνάμεις στις ΗΠΑ όπως ξέρετε έχουν πάρα πολύ μεγάλη επίδραση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κι αλλού. Άρα λοιπόν σίγουρα και υπάρχει και ένας συμβολισμός για την περιοχή γι’ αυτό και μίλησε η κυρία Ντελέτ για την δάδα, γιατί πράγματι θεωρούμε ότι είναι ήρωες αυτοί που υπέστησαν την ζημιές αλλά ήρωες και αυτοί που θα τους βοηθήσουν.

olumpia elies 5

Δεν είναι όμως αυτά μόνο τα σχέδια. Εκείνο το οποίο σχεδιάζουμε και θα παρακαλούσα πάρα πολύ όμως να μην το θεωρήσετε ότι είναι δεδομένο, διότι είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού, θα θέλαμε να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο για την περιοχή. Δηλαδή αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ένα κέντρο ελαιολάδου, το οποίο κέντρο να έχει και το όνομα της Ολυμπίας. Να είναι δηλαδή «Olympia Olive Oil Centre». Έχει γίνει κάτι ανάλογο στην Μεσσηνία με το ίδρυμα του Κωνσταντακόπουλου. Θα θέλαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και εδώ, με την βοήθεια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, για να μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους αγρότες εδώ πέρα και να τους εκπαιδεύσουμε και στην καλλιέργεια των ελαιώνων αλλά σίγουρα και στην παραγωγή του ελαιολάδου και μάλιστα του οργανικού ελαιολάδου το οποίο να μπορεί να τυποποιείται και να πάρει ενδεχομένως και μία ονομασία ΠΟΠ. Βρισκόμαστε σε συζήτηση ακόμα και σε κάποιες λεπτομέρειες γι αυτό το σχέδιο, ακόμα και με τον περιφερειάρχη και με τον δήμαρχο, ο οποίος θα ήταν διατεθειμένος να διαθέσει ακόμα και ένα οίκημα για την στέγαση ενός τέτοιου οργανισμού, γιατί στην πραγματικότητα θα πρόκειται για ξένα κεφάλαια και επομένως το λιγότερο που μπορεί να κάνει η τοπική δημοτική αρχή, είναι να διαθέσει έναν χώρο προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα. Μικρός ή μεγάλος χώρος, αυτό θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Εξαρτάται από το πως θα δομηθεί αυτό το κέντρο ελαιολάδου, στην πραγματικότητα θα είναι ένα εκπαιδευτικό γεωργικό κέντρο».

olumpia elies 6

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα όπως έγινε γνωστό έχει κινητοποιηθεί και η αρχιεπισκοπή Βορείου Αμερικής, ο κ. Ελπιδοφόρος. «… μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι είναι στην διάθεσή μας για περαιτέρω ενίσχυση αυτού του έργου και μένει να δούμε τεχνικές λεπτομέρειες επίσης σε ό,τι αφορά την διαδικασία της παραγωγής και της φύτευσης των ελαιοδέντρων. Αυτό είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση, διότι εμπλέκεται και το κράτος. Και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χάσει τις επιδοτήσεις που δικαιούται από το κράτος εκείνος ο οποίος επλήγη στην καλλιέργεια του στις ελιές, έτσι ώστε εμείς να δώσουμε ένα μέρος από αυτό υπό τη μορφή πάντοτε δενδρυλλίων και επίσης σε ό,τι άλλο έξοδο έχει να κάνει με τους καθαρισμούς των πληγέντων περιοχών. Αυτά είναι τα σχέδιά μας προς το παρόν» τόνισε ο Γιάννος Γραμματίδης επίτιμος πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφερόμενος στην συνάντηση αυτή σημείωσε ότι: « Είμαστε σήμερα εδώ για μία εξαιρετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια, με τη συνεργασία τόσο του κ. Γραμματίδη, παλιού προέδρου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου όσο και του ζεύγος Ντε Λετ και βεβαίως η βοήθεια και συνδρομή του Δήμου είναι αυτονόητη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός που το έχουμε ξαναζήσει, το 2007 με την μεγάλη προσπάθεια που έγινε και την ευαισθησία που έδειξε πολύς κόσμος από όλον σχεδόν τον πλανήτη και με τα χρήματα που τότε αποτέλεσαν το ταμείο Μολυβιάτη. Δεν θέλουμε να μείνουμε σε εκείνη την εποχή θέλουμε τώρα αυτές τις προσπάθειες να της κάνουμε καλύτερες.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η προσπάθεια έρχεται να προσθέσει χρώματα αλληλεγγύης και ευαισθησίας μέσα στο μαύρο και στο γκρίζο το οποίο κυριαρχεί στην περιοχή μας. Η πρωτοβουλία για να αγοραστούν 80 – 100.000 περίπου δενδρύλλια Ελιάς και να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει ενδιαφέρον στην περιοχή. Έχουν χαθεί πάνω από 420.000 ρίζες ελιές, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του τόπου έχει καταστραφεί, χιλιάδες κόσμος πραγματικά κάτοικοι της περιοχής μας δεν θα έχουν ή θα έχουν ελάχιστο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ενδιαφέρον όπως είπα, έχει όμως και διάφορες πλευρές οι οποίες πρέπει να ξεχαστούν, πρέπει να γίνει ό,τι έχει να γίνει με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο, με βάση τους κανόνες που έχει θεσπίσει το κράτος για την κρατική αρωγή, ταυτόχρονα με όρους ισότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας, νομίζω ότι μπορεί να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια και να προσφέρει μία ανακούφιση στους συνδημότες μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, θέλει οργάνωση, η υπηρεσία της Περιφέρειας είναι εδώ και νομίζω ότι μπορεί να εξασφαλίσουν και επιστημονικά την παρέμβαση αυτή. Θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα συστηματικά με την Περιφέρεια, με τους δωρητές, με τους εκπροσώπους των δωρητών για να πάρουμε όπως είπα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

olumpia elies 7

Στο ισχυρό συμβολισμό της πράξης αυτής αλλά και στις αρχές και αξίες που ίσως εμείς θεωρούμε δεδομένες αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημειώνοντας πως: «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από εμάς, άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται και κινητοποιούνται από ισχυρούς συμβολισμούς και από αρχές και αξίες που καμιά φορά εμείς θεωρούμε δεδομένες, ίσως και υποβαθμίζουμε, ήρθαν σήμερα εδώ να μας θυμίσουν, ότι όλος ο πλανήτης είναι μία οικογένεια. Ήρθαν να μας διδάξουν, ότι αυτό που μόλις πριν από λίγο η κυρία Ντελέτ είπε, «…τι έκανα εγώ για τον κόσμο τον οποίο ζω, σίγουρα δεν μπορώ να λύσω το πρόβλημα του κόσμου αλλά τι μπορώ να κάνω για να δώσω πίσω σε αυτόν τον κόσμο;».

Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν, έτσι το αισθάνονται, είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εδώ σήμερα. Ανταποκρινόμενοι σε ένα κάλεσμα που έγινε από τον Γιάννο Γραμματίδη, ο οποίος με τιμά με την παρουσία του αρκετά χρόνια και ακριβώς εκείνες τις ημέρες της μεγάλης τραγωδίας, απευθύνθηκα σε πάρα πολλούς φίλους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο για να προσφέρουν την ανακούφιση σε αυτό τον κόσμο όποιος για δεύτερη φορά μέσα σε 15 χρόνια περνάει αυτή την μεγάλη τραγωδία και η οποία σε κάθε περίπτωση δεν είναι υποχρέωση αυτών των ανθρώπων να δώσουν την λύση. Δείχνουν όμως σε όλους μας, ότι αν κινητοποιηθούμε και όταν κινητοποιηθούμε, μπορεί να έχουμε πολύ σοβαρά αποτελέσματα.

Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ για να μας πουν ότι δεν είναι απλώς παρόντες αλλά έχουν ξεκινήσει μία διαδικασία προσέλκυσης κεφαλαίων στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ, με συγκεκριμένη λογική. Με ισχυρό συμβολισμό της φυτικής αναγέννησης της περιοχής, στο δέντρο σύμβολο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Αρχαίας Ολυμπίας, που δεν είναι άλλο από την ελιά. Που εκτός από σύμβολο για εμάς εδώ τους ντόπιους, δεν είναι μόνο ένα συμβόλαιο αλληλεγγύης, ειρήνης, συναδέλφωσης, είναι και πηγή βιοπορισμού. Ενός βιοπορισμού που τίθεται σε κίνδυνο μετά από αυτή την τραγική πυρκαγιά. Νομίζω ότι πλέον αυτή την ευκαιρία την βάλαμε στο δικό μας γήπεδο, εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε παρά να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο από δω και πέρα, οι άνθρωποι είναι εδώ, ήρθαν, μας είπαν είμαστε εδώ, μαζεύουμε είδη χρήματα, βοηθήστε μας, δώστε μας τα στοιχεία που χρειάζονται για να φανούμε χρήσιμοι. Από εκεί και πέρα είμαστε όλοι εδώ, οι παραγωγοί, οι υπηρεσίες μας, όσοι ενδιαφερόμαστε για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το δέντρο να ανθίσει που μόλις φυτεύτηκε. Γιατί ως έτσι το βλέπω ως ένα δέντρο δηλαδή αλληλεγγύης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος επεσήμανε: « Μία ξεχωριστή συνάντηση σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία με μεγάλους συμβολισμούς θα έλεγα, μία συνάντηση η οποία ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και προσωπικά του κ. Γραμματίδη τον οποίον πραγματικά συγχαίρω για τις μέχρι τώρα ενέργειες του, καθώς θεωρώ ότι πρέπει να κάνω και ειδική αναφορά στο ζεύγος Ντελέτ, για την αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνουν για την περιοχή μας, τον τόπο μας και ειδικότερα για την Αρχαία Ολυμπία.

Σαφέστατα πρόκειται για μία πρωτοβουλία πολύ σημαντική για μας, μία πρωτοβουλία η οποία θα ενισχύσει και θα σταθεί αρωγός σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αυτό που είπα όμως και στην συνάντηση με με καμία διάθεση να από δυναμώσω το μέγεθος αυτής της πρωτοβουλίας και αυτής της ενέργειας που σίγουρα θα απαλύνει τον πόνο τους και θα τους διευκολύνει αφάνταστα στη συνέχεια, ωστόσο δεν θα λύσει το πρόβλημα για την περιοχή μας, που έχει υποστεί μία πολύ μεγάλη καταστροφή. Ναι μεν μία ελιά μπορεί να αντικατασταθεί τώρα αλλά αυτή θα φτάσει να έχει την καρποφορία που είχε πριν τις πυρκαγιές μετά από τουλάχιστον 7 – 8 και 10 χρόνια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό, είναι κάτι το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένως στην κυβέρνηση και αναμένουμε μέχρι σήμερα τις τελικές προτάσεις της και το συνολικό πακέτο στήριξης της περιοχής μας».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργάτες των δωρητών καθώς επίσης αντιπροσωπεία αγροτών της περιοχής, οι οποίοι ενημερώθηκαν άμεσα για την εν λόγω πρωτοβουλία και ευχαρίστησαν τόσο τους δωρητές όσο και την Περιφερειακή και τη Δημοτική Αρχή για τις προσπάθειες που καταβάλουν για τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και την ανασύσταση των ελαιώνων στις πληγείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης αμέσως μετά την σύσκεψη, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την προσπάθεια που καταβάλεται, αναφέρθηκε όμως και στους προβληματισμούς που διακατέχουν όλους τους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς καθώς μέχρι να μεγαλώσουν αυτά τα δενδρύλλια, θα μεσολαβήσει μια περίοδος κατα την οποία οι αγρότες δεν θα έχουν κάποιο εισόδημα.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ στην Αρχαία Ολυμπία, μια επιτροπή από τους πυρόπληκτους, μας άφησαν και κάναμε μία παρέμβαση σύντομη. Θέσαμε το ζήτημα όπως το βλέπουμε ότι για να γίνουν οι ελιές αυτές που θα γίνει η δωρεά από τους Ελληνοαμερικάνους χρειάζονται κάποια χρόνια. Εξηγήσαμε ότι για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πληγεί από τις φωτιές τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχουν μία ενίσχυση στο εισοδήματος. Αυτά ζητήσαμε, ευχαριστήσαμε βέβαια τους ανθρώπους που θα προσφέρουν τις ελιές, συζητήσαμε κι άλλα θέματα τα οποία έχουν σχέση με την επιδότηση, αν θα τους καλύψουν δηλαδή με το τιμολόγιο για την αγορά της Ελιάς για να μπορούν να πάρουν την επιδότηση μετά την αποζημίωση. Μήπως δηλαδή επειδή η ελιά είναι δωρεά, δεν καλυφθούν. Μας είπαν ότι θα κοιτάξουν να τους καλύψουν. Θέσαμε επίσης το ζήτημα ότι πρέπει να γίνει αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αυτά θα τα συζητήσουμε και πάλι στο επόμενο διάστημα αν θα ισχύσουν ή αν θα αλλάξει κάτι. Εμείς είμαστε εδώ και θα αγωνιστούμε μέχρι να αποζημιωθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος» τόνισε ο κ. Βομπίρης.

olumpia elies 3

olumpia elies 8

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup