Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 09:25

ΕΕΤΑΑ: Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ)Δυτικής Ελλάδας, υλοποίησαν Υβριδική Ενημερωτική Ημερίδα για τα “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού” το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, στην Αρχαία Ολυμπία.

Μετά το καλωσόρισμα του φιλοξενούντος Δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου, την Ημερίδα χαιρέτησαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπυρίδων Σπυρίδων, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Ο κ. Γεωργιόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την Αρχαία Ολυμπία ως μια παγκόσμια πολιτιστική δύναμη, μια παγκόσμια πόλη, ένα εθνικό κεφάλαιο. «Γεγονός που ακόμη στη χώρα μας δεν έχει γίνει αντιληπτό. Και αυτό αποδεικνύεται από τα ελάχιστα έργα που έχουν γίνει από το 1870 που έγιναν οι ανασκαφές έως σήμερα», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στις ανάγκες της περιοχής αλλά και στις παθογένειες που την ταλανίζουν χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, στο χαιρετισμό του, αφού παρουσίασε συνοπτικά τα εμβληματικά έργα που η ΕΕΤΑΑ υλοποιεί, τόνισε το εύρος των χρηματοδοτικών πηγών της νέας προγραμματικής περιόδου, με έμφαση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που βοηθά στη δημιουργία ενός «εμπροσθοβαρούς ΕΣΠΑ», υπό την έννοια της επικουρικότητας ώστε έργα, μετά από ωρίμανση να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Αναφέρθηκε επίσης στις κρίσιμες υστερήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της στελέχωσης και της ενημέρωσης και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΤΑΑ για να στηρίξει σε αυτούς τους τομείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση: (α) με τη λειτουργία Τεχνικής Υπηρεσίας για την ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας των Δήμων, με προτεραιότητα σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ή σε Δήμους με ανεπαρκή Τεχνική Υπηρεσία, (β) με τα Ηλεκτρονικά Μητρώα Μηχανικών Μελετητών και Βοηθών Επιβλεπόντων – Επιμετρητών, που τηρεί και (γ) με τον συνεχώς επικαιροποιημένο «Ηλεκτρονικό οδηγό χρηματοδοτήσεων», που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ.

Κλείνοντας την ομιλία του, είπε χαρακτηριστικά ότι «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική αναπτυξιακή πρόταση που θα περιλαμβάνει έργα και δράσεις, με προστιθέμενη αξία και βιωσιμότητα, με στόχους την ενδυνάμωση της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, αφού διευκρίνισε ότι όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις ώστε να συμβάλλουν στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου, πόρων και υποδομών.

Ζήτησε τέλος από την διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας, στελεχωμένης από το εξειδικευμένο προσωπικό που προσλαμβάνεται τώρα, που θα έχει ως αντικείμενό της την υλοποίηση των προτάσεων των μικρών Περιφερειακών Δήμων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, ζήτησε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που παρουσιάζονται σήμερα. «Η επιτυχία μας εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ό ένας είναι η πολιτεία με τους εκφραστές της, (το ΥΠΕΣ και τις Περιφέρειες) και ο άλλος η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού. Με άλλα λόγια, για να προχωρήσουμε μπροστά, επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών πληγών που ταλανίζουν χρόνια τώρα, όχι μόνον την Τ.Α. αλλά και τη χώρα, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων», υπογράμμισε.

eetaa olympia1

Στόχος της Ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περίπου 100 αιρετοί και εργαζόμενοι από τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ήταν η έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των ΟΤΑ, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Ειδικότερα:

  • Το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Ιωάννης Φίρμπας, ο Ειδικός Γραμματέας ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β΄ της ΕΥΣΕΚΤ Χρήστος Κύρκογλου η Προϊσταμένη της ΕΥΔ Δυτικής Ελλάδας Άλκηστη Σταθοπούλου και ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ – ΜΟΔ.
  • Στις Δράσεις του Πράσινου Ταμείου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, ενώ για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ενδιαφέρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση εισηγήθηκε ο Γιάννης Γούπιος, Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 10:06

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Πηνειού: Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση
    Δήμος Πηνειού: Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση

    Το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Πηνειού ενημερώνει ότι σύμφωνα με της ανακοίνωση της Ε.Ε.Τ.Α.Α Α.Ε άρχισε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνεται στις 11 Ιουλίου 2023, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο Πρόγραμμα της Δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» περιόδου 2023-2024.

    Οι Αιτήσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής θα μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, www.eetaa.gr - paidikoi.eetaa.gr, από 20/6/2023 - 11/7/2023, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του/της εκάστοτε Αιτούντα / Αιτούσας, ως ακολούθως:

    • 20/6/2023 – 22/6/2023 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0, 1, 2.
    • 23/6/2023 – 25/6/2023 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4, 5.
    • 26/6/2023 – 29/6/2023 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 6, 7, 8, 9.
    • 30/6/2023 – 11/7/2023 για όλα τα ΑΦΜ.

    Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή είναι απαραίτητη η κατοχή των κωδικών Taxisnet αποκλειστικά της/του αιτούσας/ντα.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι γονείς ή τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ανάδοχοι γονείς, επίτροποι ή συμπαραστάτες, νόμιμοι εκπρόσωποι βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους, σε δομές αντίστοιχες με την ηλικία τους.

    Όλοι οι αιτούντες/σες, δύνανται να υποβάλλουν ένσταση, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει οριστικοποιηθεί η αίτησή τους.

    Για περισσότερες πληροφορίες :

    Τηλεφωνικά Κέντρα : Αθήνα: 213-1320600 & 210-5214600,

    Λάρισα: 2410-579620,

    Θεσσαλονίκη: 2310-544714,

    και Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης (helpdesk) : e-mail : [email protected]

    Τηλέφωνα επικοινωνίας Παιδικών Σταθμών Δ. Πηνειού

    Παιδικός Σταθμός Γαστούνης:2623032129

    Παιδικός Σταθμός Βαρθολομιού: 2623041345

    Παιδικός Σταθμός Τραγανού: 2623061269

    (Δελτίο Τύπου)

  • EETAA: Από σήμερα οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ για τη σεζόν 2023-2024
    EETAA: Από σήμερα οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ για τη σεζόν 2023-2024

    Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», που αφορά τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ για τη σεζόν 2023-2024.

    Για την εξασφάλιση της συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει ηλεκτρονικά την «Αίτηση Συμμετοχής», στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr), ακολουθώντας τις οδηγίες του σχετικού εγχειριδίου, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα. Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων, ορίζεται η 11η/7/2023 και ώρα 23:59.

    Δικαίωμα υποβολής αίτησης στην παρούσα Πρόσκληση, έχει ο νόμιμος εκπρόσωπος του παιδιού ή του ατόμου με αναπηρία που είναι:

    • Γονέας παιδιού βρεφικής, προσχολικής, σχολικής ηλικίας, εφήβου και ατόμου με αναπηρία,
    • Άτομο, το οποίο έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια του παιδιού
    • Άτομο, το οποίο έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή ασκεί την επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση, ή είναι ανάδοχος γονέας με ενεργή αναδοχή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών.

    Επισημαίνεται από την ΕΕΤΑΑ ότι, σε περίπτωση επιμέλειας ή συνεπιμέλειας, την αίτηση υποβάλει ΜΟΝΟ το άτομο, στο οποίο έχει παραχωρηθεί η επιμέλεια με δικαστική απόφαση ή ΕΝΑ (1) εκ των ατόμων που έχουν τη συνεπιμέλεια. Σε περίπτωση που θα υποβληθούν για το ίδιο παιδί, παραπάνω της μιας αίτησης, από διαφορετικό νόμιμο εκπρόσωπο, θα απορρίπτονται και οι δύο (2) αιτήσεις.

    Αιτήσεις ΕΕΤΑΑ: Οι ημερομηνίες

    • Υποβολή Αιτήσεων: 20/6 – 11/7/2023
    • ΑΦΜ που λήγουν σε 0, 1, 2: 20 - 22/6/2023
    • ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4, 5: 23 - 25/6/2023
    • ΑΦΜ που λήγουν σε 6, 7, 8, 9: 26 - 29/6/2023
    • Όλοι οι ΑΦΜ: 30/6 - 11/7/2023
    • Προσωρινοί Πίνακες Αποτελεσμάτων: 18/7/2023
    • Υποβολή Ενστάσεων: 19/7 - 21/7/2023
    • Οριστικοί Πίνακες Αποτελεσμάτων: 25/7/2023
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ανακοίνωση για τους δικαιούχους στο πρόγραμμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α.
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ανακοίνωση για τους δικαιούχους στο πρόγραμμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

    Σας ενημερώνουμε ότι μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, για τους δικαιούχους στο πρόγραμμα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» 2022-2023, για να μπορέσουν οι ωφελούμενοι γονείς να εγγράψουν τα τέκνα τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού μας, θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική δ/νση [email protected] τα κάτωθι:

    1. To voucher («αξία τοποθέτησης») του παιδιού.

    2. Ημερομηνία γέννησης του παιδιού (ημέρα/μήνας/έτος).

    3. Στοιχεία επικοινωνίας (Ονοματεπώνυμο – Τηλέφωνα και των δύο γονέων).

    4. Να αναφέρεται η προτίμηση του Βρεφονηπιακού Σταθμού.

    Κατόπιν της ανωτέρω διαδικασίας και σε χρονικό διάστημα δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αποστολής του email, θα ειδοποιηθείτε τηλεφωνικά, για την αξιολόγηση του αιτήματός σας.

    Οι ωφελούμενοι γονείς για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2623360848.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2022: Ξεκινούν οι αιτήσεις-Πώς θα λάβετε το voucher
    Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2022: Ξεκινούν οι αιτήσεις-Πώς θα λάβετε το voucher
    Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση στο νέο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ σχετικά με την επιδότηση των παιδικών σταθμών

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) αναφορικά με την επιδότηση (voucher) των παιδικών σταθμών που θα αφορά μητέρες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και απευθύνεται σε πάνω από 150.000 παιδιά.

    Τα προγράμματα οικονομικής στήριξης οικογενειών μπορεί να λαμβάνουν τη μορφή κάλυψης της αξίας συμμετοχής μέσω κουπονιών υπέρ των ωφελουμένων προσώπων. Φορέας υλοποίησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των προγραμμάτων ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ).

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των voucher

    • Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία
    • Άτομα (γυναίκες και άντρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών ή και άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία,
    • Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση.
    • που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

    Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

    α) οι εργαζόμενες στην Ελλάδα, που είναι μισθωτές πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή αυτοαπασχολούμενες ή εργόσημο ή άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης και

    β) οι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.

    Παράλληλα για το πρόγραμμα του δημοσίου δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι εργαζόμενες που είναι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού). Η δράση στοχεύει:

    • στην αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας,
    • στην ουσιαστική στήριξη των ωφελούμενων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία,
    • στην διασφάλιση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης ευάλωτων παιδιών και παιδιών σε ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σε ποιοτικές υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (Child Guarantee).

    Τα προγράμματα αφορούν:

    α) την πρόσβαση σε βρέφη και νήπια σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα, όπως ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο,

    β) την πρόσβαση σε βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, για παροχή φροντίδας από Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας,

    γ) την πρόσβαση σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών και σε παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες για απασχόλησή τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και δ) την πρόσβαση σε παιδιά, εφήβους και άτομα με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία για εγγραφή τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ.).

    Τα προγράμματα οικονομικής στήριξης οικογενειών μπορεί να λαμβάνουν τη μορφή κάλυψης της αξίας συμμετοχής μέσω κουπονιών υπέρ των ωφελουμένων προσώπων.

    Ωφελούμενα πρόσωπα των προγραμμάτων είναι βρέφη, νήπια, παιδιά, έφηβοι και άτομα με αναπηρία που ανήκουν στις ως άνω κατηγορίες.

    Η πρόσβαση στις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παρέχεται από δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στα προγράμματα και λειτουργούν νομίμως και είναι πλήρως εναρμονισμένοι προς το εκάστοτε ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων του ν. 4837/2021 (Α 178), καθώς και εκείνου που σχετίζεται με την εφαρμογή του παιδαγωγικού πλαισίου «Κυψέλη» του ν. 4837/2021, εφόσον έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στο σύνολο των δημοτικών, ιδιωτικών και δημόσιων, βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών κατόπιν ολοκλήρωσης της πιλοτικής εφαρμογής αυτού.

    Φορέας υλοποίησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των προγραμμάτων ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Ανώνυμη Εταιρεία (Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ).
    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι κατηγορίες των ωφελούμενων βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια επιλογής και η σειρά κατάταξης των ωφελούμενων, όπως ιδίως οι ειδικότερες συνθήκες ευαλωτότητάς τους και το οικογενειακό τους εισόδημα. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται το ύψος της αξίας συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής, η διαδικασία υλοποίησης και χρηματοδότησης.

    Η δράση του προγράμματος πραγματοποιείται μέσα από ετήσιο κύκλο πρόσκλησης ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα σχολικό έτος με διάρκεια 11 μηνών, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως και την 31η Ιουλίου 2023

    Πηγή: alfavita.gr

  • Αρχ. Ολυμπία: Σημαντικές συνεδριάσεις ΚΕΔΕ, ΠΕΔ και ΕΕΤΑΑ για το νέο ΕΣΠΑ

    Σημαντικές συναντήσεις πανελλήνιου ενδιαφέροντος που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 θα γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία το διήμερο Παρασκευής 19 και Σαββάτου 20 Νοεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ. θα συνεδριάσει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας η Επιτροπή Ε.Σ.Π.Α. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου. Στη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση για την πορεία του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:30, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Europa θα συνεδριάσει το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρία του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλου. Στη συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια της λειτουργίας τους στην τρέχουσα χρονική περίοδο. Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Τ.Α. Α’ Βαθμού στον σχεδιασμό και εξειδίκευση των προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση.

    Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ε.Σ.Π.Α. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα που απευθύνεται στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με θέμα:

    “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ Α΄βαθμού”.

    Στόχος της Ημερίδας είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και προετοιμασία των Ο.Τ.Α., για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μπορούν να την παρακολουθήσουν αιρετά στελέχη της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι ΔΕΥΑ, κ.λπ.).

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΕΤΑΑ: Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
    ΕΕΤΑΑ: Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και κάθε μία από τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) της χώρας, προγραμματίζει, για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, τη διοργάνωση Ημερίδων, με θέμα τα “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού”.

    Στόχος των Ημερίδων είναι η έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των Ο.Τ.Α., για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

    Οι κύριες παρεμβάσεις στις ημερίδες θα αφορούν:

    • Το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρει στην Τ.Α.
    • Τα Έργα και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ενδιαφέρουν την Τ.Α.
    • Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τις λοιπές δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

    Η Ενημερωτική Ημερίδα για τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, στην Αρχαία Ολυμπία, (Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Αακαδημίας).

    Το πρόγραμμα

    Το χρηματοδοτικο πλαισιο της Νέας Προγραμματικης Πέριοδου και οι ευκαιρίες για την Τοπικη Αυτοδιοικηση Αρχαία Ολυμπία, Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021
    (Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας)


    Σχέδιο Προγράμματος Ημερίδας

    Ενότητα Α: Εναρκτήρια παρουσίαση χαιρετισμοί ( 9 : 1 5 1 0 : 3 0 )

    Δημήτρης Μαραβέλιας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΕΤΑΑ & Σπυρίδων Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ: Οι στόχοι της ημερίδας, οι δράσεις και ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ

    Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας & Δήμαρχος Καλαβρύτων

    Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

    Εκπρόσωπος ΔΣ ΚΕΔΕ

    Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ

    Ενότητα Β: ΕΣΠΑ 2021- 2 0 2 7 ( 1 0 : 3 0 1 2 : 3 0 )


    ΕΣΠΑ 2021-2027

    Ομιλητής: Ιωάννης Φίρμπας, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ

    Προτεραιότητες ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής - Πρόγραμμα Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή

    Ομιλητές: Γιώργος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής

    Νίκος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ

    Δράσεις ΕΚΤ και Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Ομιλητής: Χρήστος Κύρκογλου, Προϊστάμενος Μονάδας Β ́ ΕΥΣΕΚΤ

    Προτεραιότητες και Πόροι του νέου Περιφερειακού Προγράμματος

    Ομιλήτρια: Άλκηστη Σταθοπούλου, Προϊσταμένη ΕΥΔ Δυτικής Ελλάδας

    Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) ως αναπτυξιακό εργαλείο

    Ομιλητής: Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ - ΜΟΔ

    Ερωτήσεις συζήτηση

    Συντονισμός: Γιάννης Γούπιος , Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης & Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ

    Διάλειμμα

    Ενότητα Γ: Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( 1 2 : 4 5 1 4 . 3 0 )

    Δράσεις Πράσινου Ταμείου

    Ομιλητής: Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου

    Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

    Ομιλητής: Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου

    Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

    Ταμείο Ανάκαμψης και Τ.Α.

    Ομιλητής: Γιάννης Γούπιος , Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης & Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ

    Δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης στο Περιβάλλον

    Ομιλήτρια: Αυγή Βάσση, Επικεφαλής Γραφείου Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και

    Αστικού Περιβάλλοντος

    Ερωτήσεις - συζήτηση

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αντωνακόπουλος: Δράσεις και προγράμματα για την κοινωνία
    Αντωνακόπουλος: Δράσεις και προγράμματα για την κοινωνία

    Συνάντηση δημάρχου Πύργου με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

    Τα προγράμματα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) αλλά και νέες χρηματοδοτικές δράσεις που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με την ένταξη του Δήμου Πύργου σ’ αυτά, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ και πρώην δήμαρχο Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Σπύρο Σπυρίδων, (Διδάκτωρ της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και τ. Δήμαρχος Πόρου). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

    Προγράμματα με έντονο κοινωνικό πρόσημο που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συζήτησης, καθώς όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο δήμαρχος Πύργου, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργεί ως μοχλός κοινωνικής προστασίας και στήριξης όλων των στρωμάτων. Αναφέρθηκε διεξοδικά η πορεία των προγραμμάτων που υλοποιεί μέσω της Εταιρείας ο Δήμος Πύργου καθώς και νέα προγράμματα που θα ανακοινωθούν σύντομα. Τόσο τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς όσο και η λειτουργεία των ΚΔΑΠ μεΑ αναπτύχθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, με τον κ. Αντωνακόπουλο να κάνει εκτενή αναφορά στη δημιουργία και λειτουργία του ΚΔΑΠ μεΑ «Ηλίανθος» στο Κούβελο.

    Επιπλέον συζητήθηκε το πεδίο δράσεων των ΚΟΙΝΣΕΠ και τη συνεργασία αυτών με την τοπική αυτοδιοίκηση, με ανταλλαγή απόψεων και παραδειγμάτων απ’ όλη τη χώρα, καθώς είναι μια μορφή συλλογικής συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ολοένα κερδίζει «έδαφος» σε όλη την επικράτεια.

    Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε προγράμματα που αναπτύσσει η ΕΕΤΑΑ σε σχέση με τη στήριξη μοναχικών ατόμων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

    Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Σπύρο Σπυρίδων. Μαζί τους και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΕΤΑΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς - Από την Τρίτη 24/8 οι εγγραφές
    ΕΕΤΑΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τους βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς - Από την Τρίτη 24/8 οι εγγραφές

    Από την προσεχή Τρίτη 24 Αυγούστου θα αρχίσουν οι εγγραφές στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ των ωφελούμενων-κατόχων voucher των δύο σχετικών προγραμμάτων που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

    Συνολικά, υπέβαλαν αίτηση 181.419 μητέρες για 250.863 παιδιά. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, έλαβαν voucher 131.79, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, για περίπου 167.100 βρέφη, προ-νήπια, καθώς και παιδιά και άτομα με αναπηρία για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες σε αντίστοιχες δομές.

    Οι αιτήσεις συμμετοχής που αφορούσαν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ανήλθαν στις 113.877 και έλαβαν voucher 63.051 παιδιά με βάσει τη σειρά μοριοδότησής τους και μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού.

    Τα αποτελέσματα αφορούν, τόσο το συγχρηματοδοτούμενο κοινοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για 14η συνεχή χρονιά όσο και το πρόγραμμα «Οικονομική στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας», που λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την πρώτη δράση.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα οριστικά αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr), όπου υπάρχει και ενδεικτικός κατάλογος φορέων και δομών, που εκδήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

    Ο προϋπολογισμός και των δύο προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2022, θα ξεπεράσει τα 310 εκατομμύρια ευρώ.

    Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch