Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 14:20

ΣΕΑΔΕ- Ζαΐμης: H έλευση του φυσικού αερίου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αναπτυξιακά έργα και επιχειρηματικές ιδέες στο τραπέζι… του ΣΕΑΔΕ

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το Φυσικό Αέριο, τα Επιχειρηματικά Πάρκα καθώς και θέματα υποδομών και ασφάλειας των εγκαταστημένων της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΕΑΔΕ που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 , στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Λουσικών, κατόπιν προσκλήσεως του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας. Ο κ. Φωκίων Ζαΐμης είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει το σχεδιασμό της Περιφέρειας απέναντι σε σημαντικά έργα που εξελίσσονται έπειτα από συστηματική εργασία όλων των αρμόδιων φορέων. «Ανέλυσα στα συλλογικά όργανα των επιχειρηματιών τι σημαίνει η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή και ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται. Οι κινήσεις που έχουν γίνει είναι μελετημένες και αφορούν στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων και της πόλης με περιβαλλοντικά οφέλη. Το έργο προχωρά τάχιστα και είναι προάγγελος του μεγάλου έργου του αγωγού φυσικού αερίου από Τρίπολη προς ΒΙΠΕ που με στοχευμένες ενέργειές μας έχει ήδη ενταχθεί στο πενταετή σχεδιασμό της ΔΕΣΦΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαΐμης αναφέροντας αναλυτικά στη συνέχεια τη σημασία που δίνεται στην ορθή διαχείριση του αναπτυξιακού προγράμματος αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας είπε: «Εμείς ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε πως η ΒΙ.ΠΕ. προσφέρει πάρα πολλά στην περιοχή μας, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά συμβάλλοντας στην μείωση του προβλήματος της ανεργίας στην περιοχή μας. Θεωρούμε πως η ανάπτυξη και η ευημερία της Βιομηχανικής Περιοχής εξαρτάται άμεσα από την έλευση του Φυσικού αερίου, τη σιδηροδρομική διασύνδεση αλλά και την οδική σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου. Σε αυτές τις διεκδικήσεις να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη και τη συστράτευση μαζί σας, ώστε να πραγματοποιηθούν όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό».

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ, κ Δημήτρης Λειβαδάρος αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου 4399/2016, στα καίρια θέματα λειτουργίας και ασφάλειας των υποδομών της ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ αλλά και στο ζήτημα της της ελλιπής καθαριότητας στην έκταση των εγκατεστημένων ζητώντας καλύτερη διαχείριση στη συλλογή των σκουπιδιών , με στόχο την βελτίωση της οπτικής εικόνας των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς τόνισε: “Κατόπιν πρωτοβουλιών του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, προωθήθηκε από την Πολιτεία η τροποποίηση του Ν.3982/2011 και των διατάξεων των ¨Κανονισμών Λειτουργίας¨ των ΒΙΠΕ οι οποίες τελούν σε καθεστώς διαχείρισης με απευθείας ανάθεση της Πολιτείας. Η ιδιωτικοποίηση του κρατικού φορέα οργάνωσης και διαχείρισης των ΒΙΠΕ συσσώρευσε προβλήματα με την απαξίωση των υποδομών και την έλλειψη αναγκαίων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των εγκατεστημένων επιχειρήσεων σε αυτά”.

Τέλος αναφορικά με το φυσικό αέριο ο Γενικός Δ/ντης ΔΕΔΑ Δ. Αυλωνίτης ενημέρωσε τα εξής: “H παροχή του Φυσικού Αερίου θα πραγματοποιείται μέσω απομακρυσμένου αγωγού LNG, εξασφαλίζοντας σε όλη την Περιφέρεια αδιάλειπτη παροχή Φυσικού Αερίου, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις υψηλές απαιτήσεις καταναλώσεων από βιομηχανικούς πελάτες. Έχοντας χαρτογραφήσει τις ανάγκες αυτές, η ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας καθώς και οι εμπορικοί και οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να συνδεθούν με το Φυσικό Αέριο στο 4ο τρίμηνο του έτους 2022”.

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης, ο Συντονιστής του ΣΕΑΔΕ, Δ. Μπαρμπούνης, καθώς και αρκετοί επιχειρηματίες.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 11:44

Σχετικά Άρθρα

  • Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου
    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου

    Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, με στόχο τη συνεργασία για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

    Στο πλαίσιο του Μνημονίου προβλέπεται η εξασφάλιση της τακτικής και λειτουργικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη για το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή ενός προγράμματος δράσεων και συνεργειών σε αντικείμενα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα σε πεδία του επαγγελματικού και βιοτεχνικού οικοσυστήματος, στους τομείς μεταφορών, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού, χορήγησης αδειών, προαγωγή υγείας και ασφάλεια των εργαζομένων.

    Ορισμένα από τα αντικείμενα που εξειδικεύει αφορούν στην εκτίμηση του τοπικού δυναμικού στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην ανάπτυξη σεναρίων για την εξέλιξη κλάδων και επαγγελμάτων με βάση την μελλοντική ανάπτυξη τεχνολογικών, οικονομικών και θεσμικών παραμέτρων, καθώς και εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων στόχων για την συνεισφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030.

    Επίσης η συνεργασία επεκτείνεται σε θέματα σχεδιασμού και ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ 2021-2027, όσον αφορά σε δράσεις επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, συνεργασιών επιχειρήσεων και εξωστρέφειας, αλλά και στη διερεύνηση/ωρίμανση προτάσεων έργων, τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν από ερευνητικά ή άλλα προγράμματα.

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης. Υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κοινός μας στόχος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της επιχειρηματικής δράσης σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024, τη σύναψη του εν λόγω μνημονίου συνεργασίας, και ήταν παρών στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε: «Η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα διασφαλίσει τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος του οικοσυστήματος της περιφερειακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η σημερινή συμφωνία ευελπιστούμε να λειτουργήσει και προς όφελος των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών της Περιφέρειας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους άνεργους συναδέλφους μας, στους αποφοίτους των οικονομικών σχολών, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματικά την οικονομολογική – λογιστική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε κρίση - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές
    Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε κρίση - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές

    Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει επαναφέρει τη σημαντικότερη πετρελαϊκή αρτηρία του κόσμου στο παγκόσμιο προσκήνιο και προκαλεί νευρικότητα στους αναλυτές, που αρχίζουν να βλέπουν τώρα μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες πετρελαίου.

    Το πόσο ψηλά θα ανέβουν οι τιμές εξαρτάται από το αν ο ΟΠΕΚ θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα πετρελαϊκή του ικανότητα για να καλύψει το κενό, αλλά και πόσο ακραίες θα είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

    Άλλωστε σύμφωνα με τον «βασικό κανόνα» στις αγορές εμπορευμάτων είναι ότι αν η προσφορά περιορίζεται σοβαρά, τότε η τιμή συχνά εκτοξεύεται σε πέντε έως δέκα φορές το κανονικό της επίπεδο, σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB.

    Σε «κίνδυνο» το 4% της παγκόσμιας προμήθειας

    Το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς παράγει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εκτιμάται ότι το 4% της παγκόσμιας προμήθειας θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν γίνει στόχος για το Ισραήλ.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές το γεγονός πως μία ενδεχόμενη ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να στοχοθετήσει το νησί Kharg του Ιράν, το οποίο ευθύνεται για το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας, με τον αναλυτή της MST Marquee Saul Kavonic, να βλέπει αυξημένες πιθανότητες για ένα τέτοιο χτύπημα.

    Πόσο σημαντικά είναι τα Στενά του Ορμούζ

    Το 2022, η ροή πετρελαίου στο Στενό του Ορμούζ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).

    Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου.

    Η αδυναμία του πετρελαίου να περάσει από ένα σημαντικό σημείο διόδου, έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, να αυξήσει το κόστος μεταφοράς και να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

    Για πολλούς ενεργειακούς αναλυτές, ένα γεγονός όπου θα υπάρξει αποκλεισμός ή σημαντική διακοπή των ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ, θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο - ένα σενάριο που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου να σκαρφαλώσουν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), του οποίου ηγείται ντε φάκτο η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή εφεδρική πετρελαϊκή ικανότητα για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε απώλεια της ιρανικής προμήθειας, εάν τα ισραηλινά αντίποινα θέσουν εκτός λειτουργίας ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας.

    Αλλά μεγάλο μέρος αυτής της εφεδρικής δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για παράδειγμα, στοχοποιηθούν επίσης, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού με πετρέλαιο.

    Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές
    • Πετρέλαιο

    Σύμφωνα με τους αναλυτές στο σενάριο μιας επίθεσης στην ιρανική παραγωγή, θα μπορούσε να περιοριστεί έως και περίπου 3%. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δει το πετρέλαιο να φτάνει ή να ξεπερνά τα 100 δολάρια/βαρέλι.

    Ωστόσο, εάν επηρεαστεί η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, μιλάμε για αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου που θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από τους κλυδωνισμούς της δεκαετίας του 1970, μετά την ιρανική επανάσταση και το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου, και τώρα μιλάμε για 150 δολάρια και πλέον το βαρέλι πετρελαίου.

    Μάλιστα, στο χειρότερο σενάριο που το Στενό του Ορμούζ κλείσει για ένα μήνα ή περισσότερο, τότε το αργό τύπου Brent θα εκτοξευθεί πιθανότατα στα 350 δολάρια/βαρόμετρο.

    • Φυσικό αέριο

    Τυχόν διαταραχές στη διέλευση κατά μήκος του Στενού του Ορμούζ θα είχαν σοβαρές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

    Το 20% του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου έρχεται από το Κατάρ και στη περίπτωση που το Στενό του Ορμούζ κλείσει θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε διαταραχές στις ροές.

    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε σοκ για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, και ιδίως για την Ευρώπη, η όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα έχει όλο και πιο αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για σκοπούς θέρμανσης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)
    Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Προέδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Οκτωβρίου 2024 στο Γκόζο (Μάλτα).

    Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της CPMR εξελέγη ομόφωνα ως Πρόεδρος της CPMR ο Filip Reinhag, από την Περιφέρεια Gotland (Σουηδία). Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την πολιτική συνοχής μετά το 2027, το κλίμα, τη γαλάζια οικονομία και την αλιεία, την ενέργεια, καθώς και άλλα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

    Παράλληλα συνεδρίασαν όλες οι Επιτροπές της CPMR, όπως και η Επιτροπή Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου, στην οποία Προεδρεύει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας. Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρ. Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή πολιτική Corina CREȚU, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΙΚΕΜΕΠ, Γεώργιος Μητράκος, καθώς και ο νέος Πρόεδρος της CPMR, Filip Reinhag.

    zaimis cpmr malta 2

    Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης: «Η ελληνική αντιπροσωπεία, συνάδελφοι από Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα συναντηθήκαμε με τον νέο πρόεδρο της CPMR Philip Reinhag από την Σουηδία προκειμένου να τον συγχαρούμε αλλά και να του εκφράσουμε τις θέσεις μας σε σχέση με την τρέχουσα ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης στην Μάλτα. Με την εκλογή του νέου Προέδρου ξεκινάμε άμεσα συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες με πιο σημαντικά την μελλοντική πολιτικής συνοχής, το κλίμα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις θαλάσσιες υποθέσεις και τα οποία αναφέρονται στην τελική Δήλωση που εγκρίθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση.»

    Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 150 Περιφέρειες μέλη και από τις 24 ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργάνων. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αιμιλία Μόσχου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Γιώργος Αλεξάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Χαρίκλεια Γιασιράνη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννης Γιαννόπουλος.

    Τέλος, μαζί με τον κ. Ζαΐμη, συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της CPMR και της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και ο Μάριος Πραπόπουλος, ως εκπρόσωπος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φθηνότερη η θέρμανση εφέτος - Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή
    Φθηνότερη η θέρμανση εφέτος - Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή

    Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται το ενεργειακό κόστος στην έναρξη της χειμερινής περιόδου για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο ενώ η ηλεκτρική κιλοβατώρα είναι ελαφρώς ακριβότερη. Ωστόσο πηγή ανησυχίας για την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα αποτελούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις τους στις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την αγορά πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών και ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ διαμορφώνεται κοντά στο 1,11 ευρώ ανά λίτρο έναντι 1,3-1,35 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης πέρυσι τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η τιμή εκκίνησης τον φετινό Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς αγοράς έως τότε.

    Οι καιρικές συνθήκες τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος της χώρας παραμένουν ευνοϊκές για τους καταναλωτές, ωστόσο πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αρκετοί μπορεί να σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου εφόσον οι τιμές παραμείνουν σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές ανατιμήσεις.

    Στον πεδίο του φυσικού αερίου οι τιμές διαμορφώνονται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, στα 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (μαζί με φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) από 7-8 λεπτά πέρυσι. Το ηλεκτρικό κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας τις αντίστοιχες εξελίξεις στη χονδρική. Η μέση τιμή το φετινό Σεπτέμβριο ήταν 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 101,95 ευρώ πέρυσι ενώ η λιανική (μαζί με φόρους και λοιπές χρεώσεις) ήταν τον Οκτώβριο πέρυσι κοντά στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ φέτος διαμορφώνεται κοντά στα 26 λεπτά.

    Η σύγκριση των εναλλακτικών καυσίμων δείχνει ότι το φυσικό αέριο είναι η φθηνότερη πηγή θέρμανσης σε σχέση τόσο με το πετρέλαιο όσο και με την ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κεντρικές θερμάνσεις έχουν πρακτικά καταργηθεί από την περίοδο την κρίσης και πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ως πηγή θέρμανσης τον ηλεκτρισμό (κυρίως κλιματιστικά).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Gazprom: Συνεχίζεται η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
    Gazprom: Συνεχίζεται η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

    Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

    Ο όγκος ροής του φυσικού αερίου στο σταθμό μέτρησης Σούντζα καταγράφηκε σήμερα στα 42,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΠΔΕ: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας από την Fujian στην Πάτρα
    ΠΔΕ: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας από την Fujian στην Πάτρα

    Κινεζική αντιπροσωπεία από την Επαρχία Fujian επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 24 και 25 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο Συμφωνητικού Συνεργασίας που είχε υπογραφεί πριν ένα χρόνο μεταξύ των δυο Περιφερειών. Η ΕπαρχίαFujian (πρωτεύουσα: Fuzhou) έχει πληθυσμό περίπου 41 εκατομμύρια και κατά κεφαλή ΑΕΠ περίπου 16.495,02 (4,5% αύξηση από το 2022) κατατάσσοντας την Επαρχία στην 8ηθέση σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας την μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες στην Κίνα.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμη, για τις προοπτικές που ανοίγονται σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών μεταξύ αιρετών και εκπροσώπων του ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμουτης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Επαρχίας Fujian στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του ΙΝΒΙΣ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, του Επιστημονικού Πάρκου, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, του ΣΕΒΠΔΕ, του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, του Πανεπιστημίου Πατρών κ.ά. καθώς επίσης αρκετών τοπικών επιχειρήσεων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες και οι τομείς προτεραιότητας της κάθε Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, υπήρξε έκδηλο ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, ο πολιτισμός, τα ακαδημαϊκά θέματα και ερευνητές με συγκεκριμένη τεχνογνωσία, οι επενδύσεις, και η αμοιβαία επιθυμία για αεροπορική απευθείας σύνδεση του Αράξου με την πόλη Xiamen ή την πόλη Futzou της Επαρχίας Fujian. Μάλιστα, επισημάνθηκε πως η συνεργασία μεταξύ των δυο μερών θα ενισχυθεί με την αμοιβαία ανταλλαγή Έλληνα και Κινέζου συνεργάτη – η ΠΔΕ είναι σε διαδικασία επιλογής - που έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο με διάρκεια ένα χρόνο. Στο τέλος της εκδήλωσης ανταλλάχθηκαν συμβολικά δώρα στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών σχέσεων.

    Στο πλαίσιο της διμερής συνάντησης στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσορίζοντας στη Δυτική Ελλάδα τους εκπροσώπουςτης Επαρχίας Fujian, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στη Δυτική Ελλάδα, όλα τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες για συνέργειες και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα με την Κίνα, έχουμε οικοδομήσει μία ισχυρή και αμοιβαία επωφελή σχέση, ενώ βούλησή μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα. Με αμοιβαίες επισκέψεις ενισχύουμε το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας και, φυσικά, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ πιο αναλυτικά για τα πεδία ενδιαφέροντος και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας, στον τομέα του εμπορίου, των μεταφορών, της πράσινης ανάπτυξης, της επιστήμης και της καινοτομίας, του τουρισμού και πολλών άλλων τομέων. Πρόθεσή μας λοιπόν είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της Κίνας, με πολλαπλά κοινά οφέλη».

    Από την πλευρά του, οΑντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, επισήμανε: «Διμερείς συναντήσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε με την Επαρχία Fujian με τη θερμή στήριξη των τοπικών φορέων κάνουν έκδηλο τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ΠΔΕ αναδεικνύοντας το επιχειρηματικό, επενδυτικό, ερευνητικό αλλά και πολιτιστικό της δυναμικό. Με πολύ μεθοδικότητα, άοκνα εργαζόμαστε για την στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων σε πολλές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε πέρσι με σοβαρότητα και σεμνότητα με αρωγό το Παν/μιοΠατρών και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών & διεθνών Θεμάτων, Διονύση Μαντζαβίνο, Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια FUJIAN. Η σχέση Ελλάδας και Κίνας δεν είναι σχέση που βασίζεται σε ομοειδή ποσοτικά στοιχεία, αλλά σε αξιακές και πολιτιστικές αρχές από την αρχαιότητα ως σήμερα ως οι αρχαιότεροι πολιτισμοί στον κόσμο. Μάλιστα, η Επαρχία Fujianθα παραχωρήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χώρο στις εγκαταστάσεις της, όπου ένας Έλληνας συνεργάτης της ΠΔΕ θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των δυο μερών».

    Επίσης, η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. - όπου εκφράστηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά για το λιμάνι και τον τομέα των logistics - το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, οινοποιεία, ελαιοπαραγωγικές μονάδες και άλλες τοπικές επιχειρήσεις στο Αίγιο.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι με ξεναγήσεις, συζητήσεις, τοπικά προϊόντα κ.ά. συνέβαλαν στην προβολή και την ανάδειξη της περιοχής.

    Pde Fujian patra 2

    Pde Fujian patra 5

    Pde Fujian patra 3

    Pde Fujian patra 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φυσικό αέριο: Βγήκε στον «αέρα» η πρόσκληση νέου έργου από την Π.Δ.Ε. για Πύργο, Πάτρα, Αγρίνιο
    Φυσικό αέριο: Βγήκε στον «αέρα» η πρόσκληση νέου έργου από την Π.Δ.Ε. για Πύργο, Πάτρα, Αγρίνιο

    Πρόσκληση για την β φάση του έργου «Ανάπτυξη Δικτύου Φυσικού Αερίου» απευθύνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της κατασκευής δεξαμενών αποθήκευσης ΥΦΑ, εγκαταστάσεων αεριοποίησης ΥΦΑ σε φυσικό αέριο και δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου.

    Στην πόλη του Πύργου εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν 16 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου ενώ ο αριθμός των συνδέσεων εκτιμάται στις 400. Στην πόλη της Πάτρας εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν 122 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου ενώ ο αριθμός των συνδέσεων εκτιμάται στις 2.900 και στην πόλη του Αγρινίου εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν 70 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου ενώ ο αριθμός των συνδέσεων εκτιμάται στις 1.200.

    Μέσω της δράσης επιδιώκεται να καλυφθεί η έλλειψη που καταγράφεται στην Δυτική Ελλάδα σε ότι αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου, συμβάλλοντας αφενός στον εθνικό στόχο, αφετέρου προσφέροντας στους κατοίκους των παραπάνω πόλεων (νοικοκυριά) όσο και στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας.

    Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 11.000.000 ευρώ.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/Sergios

  • Ομόφωνη επανεκλογή Φωκίωνα Ζαΐμη στην Αντιπροεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR
    Ομόφωνη επανεκλογή Φωκίωνα Ζαΐμη στην Αντιπροεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR

    Επανεξελέγη ομόφωνα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης στη θέση του Αντιπροέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά 2 & 3 Ιουλίου 2024.

    Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν θεματικές Συνεδρίες για τη διαχείριση υδάτων και την ερημοποίηση, την πρωτοβουλία "Bologna Charter" και το μέλλον συνεργασίας με το Συμβούλιο των Νέων της Μεσογείου. Ο Αντιπεριφερειάρχης, Φ. Ζαΐμης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διάβρωσης ακτών και παρουσίασε σύντομα το έργο της αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης Ρίου-Αγ. Βασιλείου από διάβρωση. Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής, όπου εκλέχθηκε το νέο Προεδρείο, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, καθώς, επίσης συζητήθηκαν η πρωτοβουλία της Μακροπεριφέρειας της Μεσογείου, τα Σχέδια Δράσης των Ομάδων της Επιτροπής, κείμενα πολιτικής, καθώς και διοικητικά και οικονομικά θέματα.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. και εκ νέου Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, δήλωσε: «Αισθάνομαι ικανοποίηση και ευθύνη για την επανεκλογή μου και ευχαριστώ όλα τα μέλη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Το έργο της Διαμεσογειακής Επιτροπής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ευρωμεσογειακού διαλόγου και της εδαφικής συνεργασίας, εστιάζοντας στο θέμα των μεταφορών, στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, στο νερό και την ενέργεια με στόχο μια μακροπεριφερειακή στρατηγική για τη Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά όργανα, να έχουμε ουσιαστική παρουσία με προτάσεις και διεκδικήσεις για το καλό της περιοχής μας σε μια εποχή που η Ε.Ε. ανασυντάσσεται και προσπαθεί να μπει σε νέες κατευθύνσεις».

    Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν στελέχη των ευρωπαϊκών οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της CPMR, καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι των Περιφερειών της Μεσογείου.

    Τέλος, να αναφερθεί ότι μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής αποτελούν Περιφέρειες της Μεσογείου από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Αλβανία και το Μαρόκο.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς