Αδιάκοπες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν «αντοχή» ποταμών και χειμάρρων και η προσπελασιμότητα των δρόμων, αλλά και να μην προκύψουν κίνδυνοι ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, καταβάλλουν οι υπηρεσίες της ΠΔΕ σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα των Δήμων, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας
Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, όντας επιβαρυμένες από τα προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας, δέχονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 2021 μεγάλους όγκους όμβριων υδάτων, που έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα στις ήδη πληγείσες περιοχές, τα οποία λειτουργούν σωρευτικά και ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμα μεγαλύτερων ζημιών και προβλημάτων.
Για τον λόγο αυτό, η ΠΔΕ κινητοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών και του στόλου μηχανημάτων της, τα οποία επιχειρούν σε όλα τα σημεία όπου παρίσταται ανάγκη, ενισχύοντας τις αντίστοιχες προσπάθειες των Δήμων και άλλων φορέων.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές έκτακτες συσκέψεις, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Σαλμά, του Αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών Θανάση Μαυρομάτη, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Νικ. Μασίκα και του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας, Νικ. Νικολόπουλου, τόσο στην Ι.Π. Μεσολογγίου όσο και στη Ναύπακτο, παρουσία εκπροσώπων των δύο Δήμων, προκειμένου να γίνει συντονισμός ενεργειών παρέμβασης σε επικίνδυνα σημεία.
Στην περιοχή υπάρχουν υδατορέματα που λειτουργούν οριακά ενώ σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν μηχανήματα που αποκαθιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πτώσεις αναχωμάτων, προκειμένου να διαφυλάξουν τις «αντοχές» και να διευκολύνουν την απορροή των υδάτων. Σημειώνεται, επίσης, ότι εντολές προληπτικής εκκένωσης εκδόθηκαν από τους Δήμους Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπάκτου, λόγω του κινδύνου πλημμυρών.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, νέα προβλήματα παρατηρούνται στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου σε σημεία και οικισμούς που είχαν ήδη πλημμυρίσει από τα προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας, παρατηρούνται νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας, που βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή, βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, όπου μαζί με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ, Νικόλαο Γυφτάκη, τη Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, Ευσταθία Γιαννιά, τον Διευθυντή του Γραφείου του Περιφερειάρχη, Γιάννη Μάκκα και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, συντόνισαν τις δράσεις παρέμβασης που συνεχίζονται σε υδατορέματα της δυτικής Αχαΐας και την προσπάθεια που καταβάλλεται για να μην κλείσει η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, νέα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές της βόρειας Ηλείας, (Κουρτέσι, Βάρδα, Μανωλάδα), όπου επίσης τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνδράμουν στις προσπάθειες διευκόλυνσης της απορροής των υδάτων. Επίσης, μικρά προβλήματα καταπτώσεων που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της ορεινής Ηλείας, αποκαταστάθηκαν άμεσα, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες για να παρέμβουν όπου υπάρξει ανάγκη.
«Τόσο η Αιτωλοακαρνανία, όσο και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, έχουν δεχθεί τεράστιες ποσότητες όμβριων υδάτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από τις προηγούμενες κακοκαιρίες, αλλά και με τις παρωχημένες υποδομές σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με όλες τις δυνάμεις της βρίσκεται σε κάθε σημείο που υπάρχει κίνδυνος και συνεργάζεται άψογα με τους Δήμους και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Τα μηχανήματα είναι και θα παραμείνουν διαθέσιμα έως ότου παρέλθει ο κίνδυνος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνονται για την πορεία του κύματος κακοκαιρίας και να υπακούν στις οδηγίες των στελεχών Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων Αρχών. «Πρώτο μέλημα όλων μας αυτές τις ώρες είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και στη συνέχεια, η προστασία οικισμών και περιουσιών» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.