Τη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Δυτική Ελλάδα από τις «πληγές» που άνοιξαν τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας - και κυρίως η θεομηνία της 4ης και 5ης Δεκεμβρίου 2021 - παραθέτει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία.
Στην επιστολή του, ο Περιφερειάρχης σημειώνει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και με ανθρώπινους πόρους, καθώς και την άμεση προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί από την κεντρική κυβέρνηση στην υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Περιφέρειας, αφενός στην κατεύθυνση αποκατάστασης των καταστροφών το συντομότερο δυνατό και αφετέρου, στην μακροπρόθεσμη θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας.
«Η δοκιμασία της Δυτικής Ελλάδας από τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου 15νθημέρου είναι πρωτόγνωρη. Επικίνδυνες πλημμύρες κατέστρεψαν δημόσιες υποδομές και δημιούργησαν μεγάλες σπίτια επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Οδικοί άξονες που δίνουν πρόσβαση και ζωή σε τοπικές κοινότητες έχουν εξαφανιστεί. Η γνωστή γέφυρα του Εύηνου ποταμού, έργο κατασκευασμένο πριν από τουλάχιστον πενήντα χρόνια, δεν άντεξε στα ορμητικά νερά του ποταμού και παρασύρθηκε αποκόβοντας τη σύνδεση της ενδοχώρας της Αιτωλοακαρνανίας από την υπόλοιπη Περιφέρεια. Ίδιο το σκηνικό στις ορεινές περιοχές των Δήμων Ξηρόμερου, Αρχαίας Ολυμπίας, Αμφιλοχίας, Ερυμάνθου κλπ. Ταυτόχρονα, το παραλιακό μέτωπο πόλεων όπως η Πάτρα και το Μεσολόγγι επλήγη βάναυσα για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών. Ποτάμια και χείμαρροι που καθαρίζονται συστηματικά την τελευταία διετία αλλά και εντατικά τους τελευταίους τρεις μήνες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γέμισαν ξανά με φερτά υλικά…» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας επίσης το φαινόμενο των κατολισθήσεων σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη ελέγχου ακόμα και σε υποδομές (δρόμους, γέφυρες, κλπ) που φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί.
«Το στοίχημα όλων μας, κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να επαναφέρουμε την κοινωνία στην κατάσταση πριν την θεομηνία. Να ξαναδώσουμε ελπίδα σε νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που μέσα από την λάσπη προσπαθούν να κερδίσουν και αυτή την μάχη ζωής. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Η αποκατάσταση της ζημιάς πρέπει να γίνει τώρα. Όχι αύριο» σημειώνει ο κ. Φαρμάκης, θέτοντας τα εξής ζητήματα ανά υπουργείο:
- Ως προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνει πως η Περιφέρεια θα ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση, προκειμένου να διενεργήσει προληπτικούς ελέγχους στις υποδομές, εκ νέου καθαρισμούς υδατορεμάτων ενόψει της συνέχειας του χειμώνα, καθώς και ενίσχυση της Περιφέρειας σε στελεχιακό δυναμικό, με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.
- Ως προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Φαρμάκης σημειώνει ότι η πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς ενδέχεται να ξεπερνάει το 1% του περιφερειακού προϊόντος και γι’ αυτό εκτιμάται ως αναγκαία η διεκδίκηση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ). Επίσης, σημειώνεται ότι με βάση τις καταγραφές ζημιών που όλο το έμψυχο δυναμικό της Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρειας και Δήμων) διενεργεί, θα αποσταλούν στοχευμένες προτάσεις αποκατάστασης των καταστροφών για χρηματοδότηση από το ειδικό Ταμείο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε συνδυασμό και με πιθανούς πόρους από το ΤΑΕΕ.
- Ως προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζεται η σημασία κήρυξης όλων των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης.
- Τέλος, ως προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπογραμμίζεται η άμεση οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ώστε να δρομολογηθεί ο μηχανισμός κρατικής αρωγής και οι πληγέντες να μπορούν να έχουν άμεση κρατική στήριξη, ενώ σημειώνεται επίσης, η ανάγκη δημιουργίας στρατηγικών σχεδίων (MasterPlans) αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα αφορούν τόσο στις λεκάνες απορροής, όσο και στον εκσυγχρονισμό των ξεπερασμένων υποδομών. «Μέσα από μια ολιστική αξιολόγηση των υποδομών μας μπορούμε να είμαστε ποιο αισιόδοξοι ότι οι πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που διοχετεύονται στην συντήρηση των υποδομών της χώρας θα έχουν και αξία και αποτέλεσμα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Φαρμάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης και των πληγέντων Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με έκτακτη οριζόντια επιχορήγηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών αρμοδιότητάς τους, καθώς και με έκτακτο προσωπικό αλλά και εξοπλισμό μηχανημάτων έργου, ενόψει άμεσων εργασιών πρόληψης των καιρικών φαινομένων του χειμώνα.
(Δελτίο Τύπου)