Η πρόταση των Χριστοδουλόπουλου - Κράλλη για την απόρριψη της επένδυσης και τη μη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις εσωλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Πηνειού, ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, όπου το θέμα αυτό μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Έξω από το χώρο του συνεδριακού της Αμαλιάδας συγκεντρώθηκε πλήθος πολιτών που διαμαρτύρεται για την επένδυση αυτή.
Η συνεδρίαση είχε ως στόχο να υπάρξει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά για την επένδυση αυτή, ενώ ακούστηκε πλήθος απόψεων με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη να παρίσταται για να δώσει το στίγμα της Περιφέρειας στο θέμα αυτό.
Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ξεκίνησε αναφερόμενος στην ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για το θέμα που κορυφώθηκε στη Βουλή με επερωτήσεις από τρία πολιτικά κόμματα. Αναφέρθηκε στο ιστορικό των τελευταίων μηνών για το θέμα σε ότι αφορά τις κινήσεις σε επίπεδο δήμου και δημοτικού συμβουλίου. Επίσης στάθηκε στα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή και την εξέλιξή τους, αλλά και την απαξίωση που επήλθε. Στο ιστορικό της υπόθεσης στάθηκε και στην επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού.
“Ξαφνιαστήκαμε και αντιδράσαμε και επέδρασε πάνω μας και η αντίδραση των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών” σχολίασε ο κ. Λυμπέρης, όπου στη συνέχεια μίλησε για τις επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στην Βουλή και τα θέματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν ή αναμένεται να απαντηθούν από τους αρμόδιους υπουργού και υπηρεσίες.
Ακόμα μίλησε για τις μελέτες που έχουν ως στόχο να αναδειχθεί η λίμνη Πηνειού, αλλά και κάποια λειτουργικά έργα στον τομέα των εγγείων βελτιώσεων.
Ο κ. Λυμπέρης επισήμανε πως ο ίδιος αλλά και ο δήμος είναι από το 2000 υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναφέρθηκε σε έργα που υλοποιήθηκαν για να καταδείξει πως ο δήμος Ήλιδας δεν είναι κατά τέτοιων έργων και των ΑΠΕ. Όμως σημείωσε πως δεν γίνεται να θυσιαστεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Οι 180 ενεργειακές κοινότητες σε 3000 στρέμματα, προκαλεί πολλά ερωτήματα, μερικά εκ των οποίων έθεσε ο κ. Λυμπέρης. Μάλιστα τόνισε πως νομικός σύμβουλος εξειδικευμένος σε ανάλογα θέματα θα εξετάσει το θέμα μαζί με τη δικηγόρο του δήμου. “Σε οποιαδήποτε μη νόμιμη ενέργεια ή παρατυπία, θα πρέπει να θεωρείτε ακυρωμένη οποιαδήποτε σκέψη για επένδυση. Μετά θα τεθεί βέτο από τη δημοτική αρχή και θα μας οδηγήσει αυτό μέχρι και την παραίτηση από τη θέση μας αν θιγούν οι ιδιοκτησίες και εκμεταλλεύσεις από την επένδυση αυτή” είπε ο δήμαρχος Ήλιδας. Αν προχωρήσει η επένδυση οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν προτεραιότητα στα όποια αντισταθμιστικά οφέλη υπάρξουν σημείωσε ο κ. Λυμπέρης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επισήμανε πως αυτή η συζήτηση άργησε να γίνει. Σημείωσε πως η νομιμότητα θα τηρηθεί μέχρι κεραίας και αναφέρθηκε στην αγωνία των κατοίκων και των φορέων που γίνεται αντικείμενο μιας καλώς εννοούμενης εκμετάλλευσης πολλούς, κάτι που δημιουργεί σύγχυση και δεν βοηθά. “Για αυτό θεωρώ πως αργήσατε πολύ να κάνετε κοινωνό του εγχειρήματος την τοπική κοινωνία” είπε απευθυνόμενο στον πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου.
Ανέλυσε στην συνέχεια τη λογική της επένδυσης σε σχέση με το σκέλος που αφορά του εποπτευόμενους από την Περιφέρεια, φορείς όπως ο ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού, λέγοντας πως ο ρόλος της Περιφέρεια είναι πολύ συγκεκριμένος μέσα από το νομικό πλαίσιο. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μισθωτήριο, αλλά προσύμφωνο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε μισθωτήριο εφόσον ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.
“Αν είναι καταστροφικό για τον τόπο μας δεν θα πάρει άδεια, αν είναι παράνομο δεν θα γίνει ποτέ” σχολίασε ο κ. Φαρμάκης.
Δεν έλειψαν οι στιγμές εντάσεις από πολίτες και φορείς που θέλησαν να ασκήσουν κριτική για άλλα θέματα όπως το νοσοκομείο και την Πατρών - Πύργου, που διέκοψαν προς στιγμή τη διαδικασία.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε υπέρμαχος της νομιμότητας και του ελέγχου της και ανέφερε πως δεν δέχεται το δόλο μιας αρχής που θα δείξει ή θα απαγορεύσει το δρόμο σε νόμιμες επενδύσεις.
Διατύπωσε τις απόψεις του για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και σημείωσε πως όλες οι ανθρωποειδείς δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν.
Ανέλυσε ζητήματα που αφορούν το σχεδιασμό που υπάρχει για τη λίμνη Πηνειού, τον επηρεασμό των κτηνοτρόφων της περιοχής και άλλα ζητήματα σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση.
“Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας είναι ξεκάθαρα μαζί με οποιαδήποτε εξέλιξη που έχει να κάνει με την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ, με όρους νομιμότητας και αναπτυξιακό πρόσημο. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική συναίνεση, η οποία έρχεται μέσα από την πλήρη κατανόηση κάθε εγχειρήματος με τη διάχυση της πληροφορίας πρωτογενώς και όχι από κουβέντες καφενείου που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα” είπε στον επίλογο ο κ. Φαρμάκης.
Πρότεινε δε να δημιουργηθεί αποφορτισμένα μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα θέσει σε γνώση των πολιτών και μέσω της διαβούλευσης με κοινό παρανομαστή την αγάπη για τον τόπο.
Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού Αντώνης Γιαχαλής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσει μια τέτοια επένδυση, λέγοντας πως ο οργανισμός είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του δυσθεώρητου ενεργειακού κόστους. Και η παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ θα συμβάλει στη μείωση του κόστους και να υπάρξουν έσοδα για τον ΓΟΕΒ που θα είναι προς όφελος των αγροτών, σημείωσε. Δήλωσε σίγουρος για τα οφέλη που θα προσδώσει στην περιοχή. “Συμπλεύσαμε από την αρχή στην αποκατάσταση των κτηνοτρόφων στην περιοχή και το μίσθωμα των εκτάσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την επένδυση αυτή” είπε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε ακόμα σε διαδικαστικά θέματα νομιμότητας και αδειοδοτήσεων. Τόνισε πως επίσης δόθηκε η δυνατότητα στους ΤΟΕΒ της Ηλείας να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα είτε να το επιχειρήσουν μόνοι τους.
Ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε πως το θέμα συζητείται για πέμπτη φορά στο ΔΣ από τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθύμισε το ιστορικό των δράσεων του για το θέμα και έφερε το θέμα στο ΔΣ όπου η δημοτική αρχή ζητούσε παρατάσεις για να ενημερωθεί. Επανέλαβε πως η παράταξή του είναι κατά της επένδυσης αυτής, λέγοντας πως το όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής είναι διαφορετικό, άποψη που υποστηρίζουν και άλλες φωνές στο ΔΣ. “Η επένδυση αυτή μας ξένισε από την αρχή, από τις πληροφορίες που είχαμε” είπε και εξέφρασε την απορία του για την καθυστερημένη παρουσία των επενδυτών για την παρουσίαση της στην περιοχή.
“Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μια περιοχή απείρου κάλλους να έχουμε 180 θέσεις με φωτοβολταϊκά, δίπλα από την αρχαία Ήλιδα και άλλους ιστορικούς τόπους στην περιοχή” σημείωσε μεταξύ άλλων. Αναφέρθηκε ακόμα στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στην περιοχή για την επένδυση αυτή.
Τι ανέφερε η πλευρά της Ένωσης Αγροτών
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς δικαιολογήθηκε πως δεν είχε γίνει ενημέρωση έως τώρα αν δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο για την υλοποίηση του έργου. Αναφέρθηκε πως στις Ενεργειακές Κοινότητες θα εγγραφούν 3000 μέλη - μικροεπενδυτές και εύχεται να είναι όλοι από την Ηλεία. Το κόστος της επένδυσης - στην οποία δεν θα συμμετέχει η Ένωση Αγρινίου - για κάθε μέλος από τα 3000 συνολικά θα είναι 14.000 ευρώ με απόδοση της τάξης 20-25%. Οι παραπάνω από 40 ενεργειακές κοινότητες θα έχουν δικά τους διοικητικά συμβούλια. Αν δεν υπάρχουν 3000 ενδιαφερόμενοι, ο αριθμός θα συμπληρωθεί από ενδιαφερόμενους κατοίκους από τη Δυτ. Ελλάδα. Η Ένωση Αγρινίου έχει υλοποιήσει έξι τέτοια έργα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ο κ. Κουτσουπιάς σημείωσε πως οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την επένδυση, αντίθετα θα είναι ωφελημένοι. Δεν θα έχουν πρόβλημα στις ενισχύσεις. Σημείωσε πως από το νόμο στην συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπονται εκτάσεις βόσκησης και φωτοβολταϊκά. “Εμείς με την επενδύσεις που κάνουμε θέλουμε να στεριώσει ο κόσμος στον τόπο του” σχολίασε.
Απαντώντας στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης όπου υποστήριξε πως οι τουρίστες που επισκέπτονται εξετάζουν αν εκεί υπάρχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τόνισε πως το έργο έχει ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
“Ερχόμαστε να κάνουμε την κοινωνία κοινωνό αυτής της επένδυσης” είπε ο κ. Κουτσουπιάς και σημείωσε πως αν υπάρξει ένας που θα θέλει και δεν μπεί στο έργο η Ένωση θα χαρίσει το έργο.
Σημείωσε πως η Ένωση προχώρησε στο έργο αφού ήταν όλα τα ζητήματα νόμιμα.
Ο στόχος της Ένωσης είναι να έχει κάποια περιορισμένα κέρδη από την κατασκευή και τη μελέτη του έργου και περισσότερα από τη συντήρηση του.
Ο κ. Κουτσουπιάς τόνισε πως αυτοί που έκαναν τις μετρήσεις για το έργο ήταν από την περιοχή, και το ίδιο θα ισχύσει για αυτούς που θα το κατασκευάσουν και αυτούς που θα αναλάβουν τη συντήρησή του.
Χαρακτήρισε εύλογες πολλές από τις επιφυλάξεις που ακούστηκαν και είπε πως εμείς ως Ένωση Αγροτών είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε ότι θέλετε.
Ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Αγρινίου κ. Κακρής έκανε την παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων της επένδυσης στους παριστάμενους.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ακόμα βουλευτής Ηλείας κα Αυγερινοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κοροβέσης, Αγρ. Ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Μπιλίρης, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Πηνείας και άλλοι φορείς.