Αυτοδιοίκηση

Απαντήσεις Λυμπέρη για σκουπίδια και το κόστος της διαχείρισης: “Η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, πληρώνεται”

Απαντήσεις Λυμπέρη για σκουπίδια και το κόστος της διαχείρισης: “Η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, πληρώνεται”

“Νοικοκύρης” απέναντι στο ΦΟΔΣΑ μόνο ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας

Οι τοποθετήσεις των δημάρχων Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου και Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, “πυροδότησαν” τον δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γιάννη Λυμπέρη, που θέλησε με συνέντευξη Τύπου χθες, να αναλύσει το θέμα του κόστους της διαχείρισης των σκουπιδιών και να δώσει απαντήσεις.

Ο κ. Λυμπέρης τόνισε πως το τέλος ταφής είναι άδικο, κάτι που αποτελεί ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, της ΚΕΔΕ αλλά και των δημοτικών συμβουλίων. Τέθηκε στην Κυβέρνηση όμως αυτή ήταν αμετακίνητη στο να επιβληθεί από τις αρχές του 2022. Η ΚΕΔΕ ζητά ή την κατάργησή του ή να είναι όσο το δυνατόν ελάχιστο. Μετά από συνάντηση που είχε στην ΚΕΔΕ η πρόταση διαμορφώνεται στο να μειωθεί στο ελάχιστο για τους δήμους, τους νομούς και τις Περιφέρειες που έχουν ολοκληρωμένη διαχείριση όπως η Ηλεία, με κόστος δύο ευρώ τον τόνο για το ποσοστό των απορριμάτων που γίνεται ταφή τους. Η καταβολή του τέλους ταφής έχει αναβληθεί για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και έως τότε η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση.

Πέρα από το τέλος ταφής, στην περίπτωση της Ηλείας, ο κ. Λυμπέρης θύμισε πως υπάρχει και το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο διαχείρισης με κόστος 63 ευρώ τον τόνο και τα κόστη είναι συγκεκριμένα για τους δήμους στο τρίμηνο που πέρασε (Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος). Για τον Δήμο Ήλιδας 278.000 ευρώ , για τον Δήμο Πύργου 383.000 ευρώ, για το Δήμο Πηνειού 131.000 ευρώ, για τον Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων 65.000 ευρώ, για τον Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης 242.000 ευρώ και για το Δήμο Ζαχάρως 72.000 ευρώ, ενώ ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας έχει εξοφλήσει την οφειλή του.

pinakas 1

“Αυτά είναι τα χρήματα που οφείλουμε για το τρίμηνο Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος. Εκεί ζήτησε ο δήμαρχος του Πύργου να καλέσουμε την κοινοπραξία προκειμένου να κάνουμε μία διαπραγμάτευση αν μπορεί να κατέβει αυτό το ποσό διότι είναι ακριβό, διότι είναι η πιο ακριβή διαχείριση στην Ελλάδα και τα λοιπά. Εγώ λοιπόν έκανα τηλεφωνική επαφή και θα στείλω και πρόσκληση, θα κατέβει ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας την Πέμπτη έτσι ώστε να έχουμε μαζί με όλους τους δημάρχους ή και όλο το συμβούλιο μία τετ-α-τετ συνάντηση και διαπραγμάτευση να δούμε που μπορεί να πάει αυτό το πράγμα και αν μπορεί να πάει. Όμως, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι το 63 ευρώ ο τόνος, για το 37 ευρώ ο τόνος με την πρόχειρη διαχείριση που κάναμε, ξέρετε πόσα οφείλουν οι δήμοι; Για την προ του Οκτωβρίου 2021 διαχείριση - πριν αρχίσει το εργοστάσιο - έχουμε οφειλές, 130.000 ευρώ ο Δήμος Ήλιδας, 740.000 ευρώ ο Δήμος Πύργου, 250.000 ευρώ ο Δήμος Πηνειού, 80.000 ευρώ ο δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων, 372.000 ευρώ ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ενώ ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας δεν έχει οφειλή. Δηλαδή ένα σύνολο 1.600.000 ευρώ και με 37 δηλαδή ευρώ τον τόνο, εμείς δεν είμαστε εντάξει ακόμα. Και το λέω αυτό δημοσίως διότι από τη νομοθεσία θα αρχίσουν οι κατασχέσεις. Οι οικονομική φορείς, οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών θα στείλουν κατασχέσεις και αυτά τα χρήματα, το ενάμισι εκατομμύριο που χρωστάμε οι έξι δήμοι από τους εφτά θα μας το πάρουν από τους ΚΑΠ αν δεν το καταβάλουμε. Θα αρχίσουν να μας παίρνουν από τους ΚΑΠ και τα ποσά της διαχείρισης του εργοστασίου. Για αυτό το τρίμηνο που χρωστάμε και για κάθε τρίμηνο. Τρίμηνο που δεν πληρώνεις θα έρχεται η κατάσχεση. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα δούμε σοβαρά, δεν είμαστε οι βλάκες και αυτοί που δεν έχουμε ευαισθησία, οι αναίσθητοι, οι οποίοι λένε πως πρέπει να αυξηθούν τα τέλη” είπε ο δήμαρχος Ήλιδας χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε, πως ο ίδιος έχει κάνει αγώνα για το θέμα και έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα για την Κυβέρνηση που θα μετακυλήσει τα ανταποδοτικά τέλη στους πολίτες. Ο κ. Λυμπέρης είπε πως οι δήμοι πρέπει να βρουν τα χρήματα για τη διαχείριση αλλιώς θα πρέπι να ξαναγυρίσει στο παρελθόν τότε που τα σκουπίδια ήταν για καιρό στοιβαγμένα στις πόλεις όπως συνέβη στον Πύργο. “Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται, ζητείται λύση! Την λύση θα την βρουν εκείνοι που έχουν την ευθύνη, οι δημοτικές αρχές. Επομένως ωραία λόγια, βαριά λόγια, με λόγια που αρέσουν στα αυτιά, αλλά δεν έχουν καμία βάση και καμία αξία, δεν μπορούμε να πούμε ότι διαχειριζόμαστε τα πράγματα. Εγώ ψάχνω να βρω χρήματα για να δω πως θα ανακουφιστούν οι δημότες μου. Μέχρι να βρω όμως τα χρήματα πρέπει να φτιάξω προϋπολογισμούς. Και στους προϋπολογισμούς αυτούς να φαίνεται ότι λογιστικά βγαίνουν και πληρώνονται οι διαχειρίσεις. Διαφορετικά θα έρθουν οι κατασχέσεις και δε νομίζω ότι η περιποιεί τιμή σε κανένα δήμαρχο και σε καμιά δημοτική αρχή να έρθουν κατασχέσεις των ΚΑΠ να μην έχεις μισθούς να δώσεις το προσωπικό. Για φανταστείτε, νομίζετε τότε ότι οι αντιπολιτεύσεις θα πουν ότι δε φταίει ο δήμαρχος που του κάνουν κατάσχεση και δεν πληρώνονται οι υπάλληλοι; Θα ξεσηκωθούν οι αντιπολιτεύσεις και οι υπάλληλοι και θα πουν κοίταξε τον, τον ανίκανο τι κάνει…”.

Ο κ. Λυμπέρης σε αυτό το σημείο άσκηση κριτική στον προκάτοχό του Χρήστο Χριστοδουλόπουλο λέγοντας πως πέρασαν πέντε χρόνια χωρίς απολογισμό - ισολογισμό. “Τι έκανε το 15, τι έκανε το 16 τι έκανε το 17, τι έκανε το 18, τι έκανε το 19; Εγώ τελείωσα τους απολογισμούς αυτούς. Τώρα περάσαμε στον απολογισμό του 20 γιατί πρέπει να πάνε στο παρακαταθηκών. Επομένως τι λέμε τώρα; Και αυτός ο άρχων ο χθεσινός έρχεται να κρίνει εμάς. Το “μηδέν” έρχεται να κρίνει κάποιες πράξεις… Δεν γίνεται αυτό... Όσο και ο κόσμος να είναι σε δυσκολία και να επηρεάζεται από τα ωραία λόγια που ακούει, στο διά ταύτα όταν θα εξηγήσουμε, θα καταλάβει. Ποιος είναι ο σοβαρός και ποιος πετάει την μπάλα στην εξέδρα…” είπε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Η επαναδιαπραγμάτευση

Επανερχόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης που έθεσε ξανά ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος σημείωσε πως την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοπραξίας για να τεθεί. Ο κ. Λυμπέρης ανέφερε πως μια σημαντική και ρεαλιστική κίνηση είναι να δημιουργηθεί Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και συνάμα το κόστος αυτών που πάνε προς επεξεργασία στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς.

Σε επαφές που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες και την κοινοπραξία συζητείται ώστε να δημιουργηθεί μονάδα ΚΔΑΥ εντός του εργοστασίου και να μειωθεί έτσι το κόστος. Ανάλογα όμως θα πρέπει να κινηθούν και οι δήμοι για την διαχείριση των ανακυκλώσιμων, γιατί όσο καλύτερα θα εφαρμόζεται σε κάθε περιοχή, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος. Το δεύτερο ζήτημα είναι η διαχείριση των αγροτικών αποβλήτων, όπου βάσει του σχεδιασμού μπορούν να αποδώσουν κομπόστ στην κοινοπραξία με το οποίο θα παράγεται βιοαέριο και κατ’ επέκταση ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος.

Το Ποτόκι και τα Κονιδέικα

Ο Γιάννης Λυμπέρης τοποθετήθηκε για το θέμα των σκουπιδόμπαλων από το Ποτόκι του δήμου Πύργου, αλλά και τα Κονιδέικα του δήμου Ήλιδας. Σημείωσε πως τα σκουπίδια αυτά είναι παλιά και πως αν μπορεί η κοινοπραξία να εγγυηθεί πως θα περάσουν τη διαδικασία διαλογής τότε θα προχωρήσει η διαδικασία. Τα υλικά προς ανακύκλωση από αυτά τα σκουπίδια, εκτιμάται πως είναι αλλοιωμένα και κατεστραμμένα, χωρίς εμπορική αξία και αυτό είναι ένα ζήτημα. Σε αντίθετη περίπτωση αν αυτά τα σκουπίδια του Ποτοκίου δεν επεξεργαστούν και θαφτούν στο κύτταρο θα υπάρξει πρόβλημα αν δεν υπάρξει και η δυνατότητα επέκτασης του.

“Στο Ποτόκι είναι πολύ πάνω από 100.000 τόνους και στα Κολιρέικα πρέπει να πλησιάζουν τους 25.000 τόνους. Άρα λοιπόν πως θα πάνε αυτά; Να πάνε λέει ο Τάκης λίγα λίγα. Να πάνε και παραπάνω για να υπερβούμε και εκεί τους 60.000 τόνους και να πάρουμε την μείωση, αλλά αν μπορεί να υποστεί διαλογή μηχανική για τα ανακυκλώσιμα. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω σε αυτό. Αυτό που έχω να πω στους κατοίκους, κυρίως στους δημότες μας και το είπα και στους δημάρχους, είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, πληρώνεται. Δεν ισχύει το παραμύθι που λέγαμε από τα σκουπίδια θα βγάλεις λεφτά. Για να κάνεις σωστή διαχείριση, για να μη βρωμίσεις τον τόπο, για να μη γεμίσεις στα ρέματα και τις θάλασσες θα πληρώσεις το αντίστοιχο αντίτιμο” είπε ο κ. Λυμπέρης παραθέτοντας τα παραδείγματα της διαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με 78 ευρώ τον τόνο και 110 ευρώ τον τόνο στην Κοζάνη, λέγοντας πως οι χαμηλότερες τιμές ισχύουν στην Ηλεία και την Ήπειρο.
“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι την Πέμπτη να επαναδιαπραγματευτούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Όμως ότι και να γίνει εκεί εμείς χρωστάμε και από τα προηγούμενα και πρέπει να τα δώσουμε” ανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Τα σκουπίδια Αιγίου, Σπάρτης, Γόρτυνος

Ο Γιάννης Λυμπέρης απάντησε και για τις ποσότητες των σκουπιδιών που έρχονται από άλλες περιοχές. Δέκα χιλιάδες τόνοι είναι από το Αίγιο, 2500 από τη Σπάρτη, 1500 τόνοι από τη Γορτυνία. “Υπάρχει νόμος που λέει ότι ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο υπουργός, μπορεί να υπογράψει και η απόφαση του έχει ισχύ νόμου για εφαρμογή στους οργανισμούς διαχείρισης απορριμμάτων από όποιο μέρος υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια. Αυτές τις υπογραφές έχει βάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και σε αυτές ήμασταν υποχρεωμένοι εμείς να συμμορφωθούμε. Ανεξαρτήτως τι λέει ο καθένας. Εμένα μου είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος κάνε ανταρσία, αυτά είναι αστεία πράγματα… Επί της ουσίας όμως. Τι σημαίνει παίρνουμε 10.000 τόνους του Αιγίου; Σημαίνει ότι από τις 52 – 55.000 που έχουμε εμείς ως νομός, θα πάμε στις 65.000 τόνους. Συν 2500 τόνους της Σπάρτης, αν έρθουν θα πάμε στους 67.500 τόνους συν του δήμου Γόρτυνος θα πάμε στους 70.000 τόνους. Οι 10.000 τόνοι που προστίθενται από αυτούς, θα αφαιρέσουν σε εμάς από το 63 ευρώ στο 38 ευρώ. Αυτό θα είναι το όφελος. Όχι μεγάλο ούτε και ευκαταφρόνητο. Όμως ξαναλέω έτσι κι αλλιώς από το νόμο είμαστε υποχρεωμένοι” είπε ο κ. Λυμπέρης σημειώνοντας πως η επιβάρυνση στον κύτταρο του ΧΥΤΥ η επιβάρυνση από αυτές τις ποσότητες είναι 6.000 τόνοι.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα