Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 19:47

Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η προετοιμασία για την πυροπροστασία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Στην συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αποσκοπούσε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, με πρωτοβουλία του Δήμου για τον καλύτερο και πιο έγκαιρο συντονισμό δράσεων πυροπροστασίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Αρβανίτης, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Φλέσσας και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Νίκος Σμαρνάκης, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γιώργος Καρανικολός.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι παρεμβάσεις καθαρισμών, αποψιλώσεων, αραίωσης δασών και να κινηθούν σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

  • Στα δάση πέριξ του αρχαιολογικού χώρου που η πυκνότητα βλάστησης είναι επικίνδυνη αλλά και στο δυτικό τμήμα του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας και στον οικισμό Δρούβα.
  • Στο ανατολικό τμήμα του Δήμου (Λούβρο, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Βασιλάκι) που έχει μείνει αλώβητο από την πυρκαγιά.
  • Στο βόρειο τμήμα του Δήμου (Νεράιδα, Πέρσαινα και μέρος του Χελιδονίου που παραμένει άκαυτο).

Ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την ανάγκη εκπόνησης άμεσα μιας μελέτης για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δασαρχείου. Ζήτησε ακόμη να υπάρξει μεγαλύτερο εύρος καθαρισμού ένθεν και ένθεν του οδικού δικτύου, με κοπή δέντρων (ιδίως των πλέον επικίνδυνων) για αποφυγή αποκοπής προσβασιμότητας από πτώσεις δέντρων. Μετά από σχετική συζήτηση εξετάζεται η διερεύνηση της δυνατότητας ανάληψης αυτής της διαδικασίας από τους δασικούς συνεταιρισμούς που ήδη εργάζονται στις αποκαταστάσεις.

Ο κ. Γιαννόπουλος, στη συνέχεια, παρατήρησε ότι είναι πολλά τα σημεία επικινδυνότητας στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, εστιάζοντας ωστόσο στην πόλη, τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία που θεωρεί ότι χρήζουν άμεσης προστασίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Σημείωσε πάντως ότι επειδή αυτές οι άμεσες παρεμβάσεις δεν δίνουν μόνιμη λύση, από κοινού με τον κ. Γεωργιόπουλο έχουν υποβάλλει το αίτημα μιας μόνιμης μελέτης πυροπροστασίας από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία Περιφέρειας – Δήμου - Δασαρχείου ώστε να διευκολυνθεί το Υπουργείο στην διαδικασία υλοποίησης της μόνιμης μελέτης.

arx olumpia puroprostasia 2

Ακολούθως ο κ. Λάττας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορες, πρακτικές και εφαρμόσιμες μελέτες που να δίνουν άμεσα λύσεις, κυρίως στην προσβασιμότητα και στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου που έχει αρκετές ζημιές. Αναφέρθηκε στην πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να συμβάλει στην αποκατάσταση με μελέτη – κατασκευή έργου, τόνισε ωστόσο ότι το Δασαρχείο προκρίνει την φυσική αναγέννηση των δασών και σε περιοχές που αυτό δεν επισυμβεί να υπάρξουν αναδασώσεις. Πάνω στο ζήτημα αυτό ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι έχει και ο Δήμος πρόταση, ζητώντας καλύτερη συνεργασία προκειμένου να γίνει κάτι οργανωμένα και σωστά.

Καλύτερη προετοιμασία

Στην ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας αλλά και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων εστίασε ο κ. Κωνσταντακόπουλος επισημαίνοντας ότι και οι καμένες εκτάσεις μπορούν να ξανακαούν, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ακολούθως η κα Λεβεντούρη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρώιμη αυτή σύσκεψη, τονίζοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι συνεργάσιμη για οτιδηποτε χρειαστεί.

Ο κ. Αρβανίτης εξέφρασε την άποψη ότι στη μελέτη πρέπει να μπουν όλοι οι δρόμοι και να είναι πιο πλατιές οι αντιπυρικές ζώνες με κοπή και περισσότερων δέντρων αν χρειαστεί, γιατί είναι προτιμότερο να θυσιαστεί ένα 5% δέντρων για να σωθούν χιλιάδες άλλα. Πρότεινε εκτεταμένους καθαρισμούς στο δάσος Δρούβα που γειτνιάζει με ξενοδοχεία μεγάλης πληρότητας τη θερινή περίοδο και τοποθέτηση αυτόματων συστημάτων πυρόσβεσης. Αναφέρθηκε τέλος στην τοποθέτηση τριών μεγάλων δεξαμενών λήψης νερού από εναέρια μέσα σε Κρυονέρι, Δίβρη και Αγία Τριάδα, ενώ τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των Προέδρων Κοινοτήτων για καθαρισμούς ιδιόκτητων οικοπέδων.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργακόπουλος πρότεινε να αναλάβει ο κάθε φορέας την αντίστοιχη εργασία ώστε να έχει αποτέλεσμα η σύσκεψη και ο Δήμος να ενεργοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες ώστε να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Με τη σειρά του ο κ. Φλέσσας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε περιπτώσεις συμπλέγματος δάσους - οικισμών οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και σ’ αυτή την περίπτωση ο Δήμος παίζει κομβικό ρόλο γιατί γνωρίζει οδούς διαφυγής και άλλες ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών.

Τελικά συμφωνήθηκε να αναλάβει το Δασαρχείο τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης με την υποστήριξη Περιφέρειας και Δήμου. Να σημειωθεί ότι επόμενη σύσκεψη για την αντιπυρική προετοιμασία θα είναι με τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου.

arx olumpia puroprostasia 3

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 19:28

Σχετικά Άρθρα

  • Π.Ε. Ηλείας: Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες Κοροβέση για την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στον Πύργο
    Π.Ε. Ηλείας: Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες Κοροβέση για την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στον Πύργο

    Την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση ο οποίος το είχε θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα τόσο με επιστολή του προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια όσο και στην συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κοροβέσης, στις 21 Μαΐου απέστειλε επιστολή προς τον κ. Κικίλια μεταφέροντας του τα αιτήματα της περιοχής για μια ασφαλή αντιπυρική περίοδο και παράλληλα του παρέδωσε και ένα υπόμνημα, με περαιτέρω διεκδικήσεις για την θωράκιση της περιοχής απέναντι στις φυσικές καταστροφές, στο οποίο περιλαμβανόταν τόσο το αίτημα για δημιουργία στην Ηλεία, βάσης ομάδας ΕΜΟΔΕ όσο και η παράταση της αντιπυρικής περιόδου στην περιοχή.

    Στο υπόμνημα ο Νίκος Κοροβέσης, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους η Ηλεία χρήζει άμεσης προσοχής και πρόνοιας από το Υπουργείο, παραθέτοντας τις κατεπείγουσες ανάγκες που υπάρχουν στις περιοχή και οι οποίες προκύπτουν από την επικοινωνία που υπήρξε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

    Μάλιστα, μια εβδομάδα αργότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας επισκέφθηκε τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο γραφείο του στην Αθήνα, όπου και του επανέλαβε τις παραπάνω ανάγκες, παίρνοντας την διαβεβαίωση ότι θα γίνουν πράξη, κάτι το οποίο έγινε με τον πλέον θεσμικό και επίσημο τρόπο δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο στη Βουλή.

    Η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνει μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζει την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι νέες μονάδες θα είναι εξοπλισμένες με οπτικά και κατασβεστικά μέσα, καθώς και με drones για την επιτήρηση των περιοχών.

    «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) στον Πύργο με γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση καθώς ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που είχα καταθέσει με την επιστολή μου προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στις 21 Μαΐου.

    Μάλιστα, μια εβδομάδα αργότερα στην συνάντηση που είχα με τον κ. Κικίλια στο γραφείο του στην Αθήνα, επανέλαβα την συγκεκριμένη ανάγκη, όπως και την ανάγκη παράτασης της αντιπυρικής περιόδου γι’ αυτό και η ικανοποίηση και των δυο αυτών αιτημάτων με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο.

    Συνεχίζουμε την προσπάθεια, για να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες της Ηλείας, να ικανοποιούμε τα αιτήματά τους και να δίνουμε λύση στα προβλήματά τους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Εθελοντές αιμοδότες έστειλαν το μήνυμα της ελπίδας και της προσφοράς
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Εθελοντές αιμοδότες έστειλαν το μήνυμα της ελπίδας και της προσφοράς

    Με επιτυχία και συμμετοχή πολιτών και εργαζομένων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ολοκληρώθηκε η αιμοδοσία που πραγματοποίησαν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το Κέντρο Κοινότητας και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου».

    Στη δράση ήταν παρούσα η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Δράσεων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αθηνά Ηλιοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τους εθελοντές αιμοδότες για τη συμμετοχή τους. Η εθελοντική αιμοδοσία αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη και την προσφορά στο συνάνθρωπο και στο σύνολο.

    Η αιμοδοσία έγινε στο ισόγειο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, το πρωί της Τρίτης, από τις 9:30 έως τις 13:00.

    olumpia dimarx ethel aimod 2

    olumpia dimarx ethel aimod 3

    Πληροφορίες:

    Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας

    Τηλέφωνο: 26240-22549 (Εσωτ.: 1)

    Κέντρο Κοινότητας

    Τηλέφωνο: 26240-22549 (Εσωτ.: 5)

    Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας είναι Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κοροβέσης: Εορτασμός της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών
    Κοροβέσης: Εορτασμός της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών

    Την 24η Οκτωβρίου 2024, λόγω της επετείου της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα γίνει σημαιοστολισμός όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ σύμφωνα με την αριθμ.68710/07-10-2024 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δωρεάν προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος (τεστ Παπανικολάου) στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας
    Δωρεάν προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος (τεστ Παπανικολάου) στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας

    Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και του Κέντρου Κοινότητας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας και το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, δωρεάν προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο (ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, σε γυναίκες του Δήμου μας που είχαν δηλώσει συμμετοχή, ύστερα από προηγούμενη ανακοίνωση.

    Ευχαριστούμε θερμά τις Μαίες κα. Μυλωνά Νίκη και κα. Φωτεινοπούλου Ελένη για την υλοποίηση της δράσης και την άψογη συνεργασία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και την Διευθύντρια κα. Στασινοπούλου Αιμιλία. Παρούσα στη δράση ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αθήνα Ηλιοπούλου. Επίσης, στη δράση συμμετείχαν από το Κέντρο Κοινότητας η Κοινωνική Λειτουργός-Συντονίστρια κα. Πρίνου Ελένη και η Κοινωνιολόγος του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας κα. Τσάτσου Ελένη.

    Όπως τόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αθηνά Ηλιοπούλου: «Αφουγκραζόμενοι τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια, προσφέρουμε μέσω της συγκεκριμένης δράσης, τη δυνατότητα δωρεάν Τεστ Παπ σ’ όλες τις γυναίκες του Δήμου μας, της ισχυρότερης και εγκυρότερης μεθόδου προληπτικού ελέγχου. Η δράση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των κατοίκων της περιοχής».

    Παράλληλα έγινε ενημέρωση από τις μαίες για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης "Φώφη Γεννηματά" που αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Συμμετέχουμε ενεργά στην εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού.

    test pap 17 10 2024 2

    Καλούμε όλες τις γυναίκες από ηλικίες 21 ετών να δηλώσουν συμμετοχή για τη διενέργεια των επόμενων εξετάσεων (ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) στα παρακάτω τηλέφωνα:

    Πληροφορίες:

    Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας: 2624022549, εσωτ. 1

    Ραντεβού:

    Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας: 2624022549, εσωτ. 5

    Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας είναι Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Ελλάδα 2021-2027”.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δωρεά laptop στο νηπιαγωγείο Πελοπίου
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Δωρεά laptop στο νηπιαγωγείο Πελοπίου

    Στην παράδοση ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Νηπιαγωγείο Πελοπίου προέβη ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ. Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, με σκοπό να συμπληρώσει ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών.

    Ύστερα από αίτημα του Δήμου στην ΛΕΤΡΙΝΑ Α.Ε., η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και την ευχαριστούμε, πλέον ενισχύεται ο εξοπλισμός της σχολικής μονάδας του Νηπιαγωγείου Πελοπίου και επιλύει πρακτικά προβλήματα καθημερινών αναγκών.

    Η παραλαβή του υπολογιστή έγινε από την κα Ιφιγένεια Μιχαήλ, η οποία αναπλήρωσε την διευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Παναγοπούλου.

    Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, θέλοντας να προσφέρει μια σύγχρονη εκπαίδευση στους μαθητές του, συμμετέχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά (eTwinning) Προγράμματα, έχοντας αποκτήσει Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες του 21ου αιώνα και να τα προετοιμάσουμε να γίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

    pelopio laptop ol 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Π.Ε. Ηλείας
    Σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Π.Ε. Ηλείας

    Με επιδιορθώσεις βλαβών και συντηρήσεις στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Π.Δ.Ε Βασίλη Γιαννόπουλο, να επισκέπτεται περιοχές της Π.Ε Ηλείας, στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες.

    Ο κ.Γιαννόπουλος επισκέφθηκε την περιοχή της Βαρβάσαινας, όπου παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες αποκατάστασης των καθιζήσεων που είχαν σημειωθεί σε δυο τμήματα της Εθνικής Οδού Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, στο ύψος της Βαρβάσαινας και στην διασταύρωση Σαλμώνης, λόγω των υπόγειων υδάτων, ενώ ενημερώθηκε συνολικά από τον Προϊστάμενο Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τ.Ε. – Π.Δ.Ε Θεόδωρο Τζόλα για την πορεία του έργου και για τις περιοχές παρέμβασης της τελευταίας εβδομάδας.

    Ειδικότερα, στα εν λόγω τμήματα, έγινε “φρεζάρισμα” και απομάκρυνση της παλαιάς ασφάλτου, ισοπεδωτικές εργασίες και τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα, σε μήκος 100 μέτρων, στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στο ύψος της διασταύρωσης Σαλμώνης και σε μήκος 50 μέτρων, στο ρεύμα καθόδου προς Πύργο, στην περιοχή της Βαρβάσαινας. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, με την διαγράμμιση των δυο σημείων. Επιπρόσθετα, προ διημέρου, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες άρσης της επικινδυνότητας στην Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως (111). Με την επίβλεψη του κ.Τζόλα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης της βατότητας, λόγω των καθιζήσεων που είχαν σημειωθεί επί του οδοστρώματος και σε έρεισμα αυτού, στο ύψος της Κοινότητας Ορεινής του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    gianno Parmv odiki 2

    gianno Parmv odiki 3

    gianno Parmv odiki 4

    gianno Parmv odiki 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρχ. Ολυμπία: Ο τουρισμός «μονόδρομος» για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας - Τι αναφέρει η μελέτη του ΤΠΣ
    Αρχ. Ολυμπία: Ο τουρισμός «μονόδρομος» για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας - Τι αναφέρει η μελέτη του ΤΠΣ

    Στα χνάρια των Δελφών της Λίνδου και της Μονεμβασιάς

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αρχαία Ολυμπία, αναδεικνύονται μέσω της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που εκπονήθηκε για το σύνολο του Δήμου. Αναλύοντας όλες τις παραμέτρους, η μελέτη «δανείζεται» στοιχεία από την υπάρχουσα κατάσταση σε Δελφούς, Λίνδο, Μονεμβασιά και Βεργίνα, περιοχές ανάλογες με την Αρχαία Ολυμπία, καταγράφοντας διαπιστώσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

    Όπως αναφέρεται, τα περιθώρια αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν η τουριστική δραστηριότητα διαχυθεί και εκτός της Δ.Ε. Αρχαίας Ολυμπίας, στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου, όπως στοχεύει και το επιλεγόμενο, από τους μελετητές, σενάριο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης.

    tps olympia

    Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο του ΤΠΣ, της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, προβλέπεται η ενίσχυση της διασύνδεσης του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας με τους, λεγόμενους πόλους του Δήμου, δηλαδή Λάλα – Κούμανη (αγροτικός πόλος) Πανόπουλο ( δυτική πύλη Δήμου) και Λάμπεια (πόλος ήπιων μορφών τουρισμού), μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί μια καταλυτική για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. Μπαίνει δηλαδή στο μικροσκόπιο, η δικτύωση του πολιτισμού, της άυλης κληρονομιάς, της τοπικής ιστορίας με τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες όπως: αγροτουρισμός, περιηγητικός, τουρισμός φύσης, ορεινός τουρισμός κ.α.

    Η αναπτυξιακή αιχμή του προγράμματος

    Η μελέτη χαρακτηρίζει τον τουρισμό, ως τη μόνη οικονομική δραστηριότητα για την οποία μπορεί να υπάρξει πραγματιστική προσδοκία σημαντικής διαφοροποίησης του βαθμού ανάπτυξής της σε σχέση με την σημερινή κατάσταση.

    Η αξιολόγηση για τα περιθώρια ανάπτυξης, γίνεται με την αξιοποίηση συγκριτικών στοιχείων από άλλες περιοχές παρόμοιες με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, όπως οι: Δελφοί, Λίνδος , Μονεμβασιά και Βεργίνα.

    Στις παραπάνω περιοχές δεν έχει διαπιστωθεί δημιουργία προβλημάτων από την έως σήμερα τουριστική ανάπτυξη σε αυτές. Οι δείκτες μάλιστα που διαπιστώνονται, ορίζουν εύλογα περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αρχαία Ολυμπία.

    Οι διαπιστώσεις:

    • Στον δείκτη «Κλίνες ανά 1.000 στρέμματα» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 180% έως 600% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Στον δείκτη «Επισκέπτες αρχαιολογικού χώρου ανά 1.000 στρέμματα» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 30% έως 140% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Στον δείκτη «Κλίνες ανά κάτοικο» οι Δελφοί και η Λίνδος έχουν από 970% έως 440% μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα
    • Η Βεργίνα υστερεί σημαντικά σε τουριστική δραστηριότητα
    • Η Μονεμβασιά (στην οποία δεν υπάρχει καταγραφή ημερήσιων επισκεπτών του χώρου), η τουριστική δραστηριότητα είναι ανάλογη με της Αρχαίας Ολυμπίας.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο