Αυτοδιοίκηση

Δήμος Ήλιδας: Η τοποθέτηση του Λυμπέρη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Δήμος Ήλιδας: Η τοποθέτηση του Λυμπέρη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ συμμετείχε την Τετάρτη ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, στο οποίο μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, συζητήθηκαν τα συμπεράσματα και οι εντυπώσεις από την 1η κοινή προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών. Η συζήτηση εστίασε κυρίως στα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους: την ενεργειακή κρίση , την ενίσχυση των ΚΑΠ , το τέλος ταφής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των Δήμων.

Στην παρέμβασή του ο κ Λυμπέρης, αφού επιβεβαίωσε ότι υπήρξε «άλλο κλίμα» και «άλλη διάθεση» στη συνάντηση της Δευτέρας είπε τα εξής: «Τα τεράστια προβλήματα που πλήττουν την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄Βαθμού έχουν συσσωρευθεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση. Αντιμετωπίσαμε την πρώτη μεγάλη κρίση το 2010-2011, κι εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, μπορώ να βεβαιώσω πως μας δημιούργησε δραματικά προβλήματα. Μόλις φτάσαμε στο σημείο να ξεπεράσουμε την κρίση, αντιμετωπίσαμε την πανδημία, η οποία μας καθήλωσε για ακόμα μια φορά, για να ακολουθήσει, πριν ακόμα συνέλθουμε η σημερινή σοβαρή ενεργειακή κρίση…

Υπήρξε πράγματι μια διάθεση από τον κ. Πέτσα στη συνάντηση της Δευτέρας, για να λύσουμε πρακτικά κάποια θέματα τα οποία μας καθυστερούν, μας στραγγαλίζουν, πέρα από την οικονομική δυσπραγία, πέρα από τη δυσχέρεια στη λειτουργία μας. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο αυτή τη στιγμή, πολλές δημοτικές αρχές να μη μπορούν να καταρτίσουν προϋπολογισμό.

Έρχονται και τα νομοθετήματα. Ενώ εμείς θέτουμε τις παρατηρήσεις μας, αυτές ή δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη ή λαμβάνονται επιμέρους λεπτομέρειες, οπότε στο τέλος περνάνε ολόκληρα νομοθετήματα.

Στις δύσκολες περιόδους όπως η πανδημία, όχι μόνο δεν υπήρξε αρωγή από το κράτος , αλλά επιπλέον μας ζήτησαν να συνδράμουμε οικονομικά, όπως για τις μάσκες και στην περιφέρεια. Τι είναι οι Δήμοι λοιπόν, μη κυβερνητική εθελοντική οργάνωση;

Όλα αυτά τα οικονομικά ζητήματα πρέπει να τα δούμε αποφασιστικά, εν όψει και της συνδιάσκεψης το Μάρτιο. Είναι δυνατόν σε ευρωπαϊκό Δήμο να τίθεται θέμα παρακρατηθέντων; Είναι δυνατόν να μην εισπράττουμε από το κράτος όλα όσα ορίζει ο νόμος, για οποιοδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε αφορμή προκύπτει;

Σε αυτή τη δίνη από κρίσεις που μας έχουν πλήξει μέσα σε περίπου μια 15ετία, οι κεντρικές εξουσίες γίνονται ολοένα και πιο συγκεντρωτικές. Το αποτέλεσμα είναι οι Δήμοι και η Περιφέρεια να βρίσκονται σε ολοένα και πιο δεινή θέση.

Συνοψίζοντας, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας , να υπάρξει ενδιαφέρον από τη νεότερη γενιά στις κοινωνίες μας , να ασχοληθούν με τα της αυτοδιοίκησης, να οραματιστούν, να διατεθούν και να προσφέρουν στις κοινωνίες τους οι νέοι μας, πρέπει να χτυπήσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Να απαιτήσουμε τη σύγκλιση με το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για σύγκλιση μιλάμε εδώ και 20 χρόνια και χρόνο με το χρόνο βλέπουμε μόνο απόκλιση.

Θα θίξω ένα τελευταίο, που καταδεικνύει τον παραλογισμό των συνεργατών μας της κεντρικής εξουσίας για το τέλος ταφής. Δεν εξετάζουμε αν φταίμε εμείς, ο Δήμος , οι δημότες για να τους επιβάλλουμε ανταποδοτικά τέλη. Εμείς στο νομό Ηλείας, που από τον Οκτώβριο του 2019 μπήκαμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και από 37 € / τόνο πληρώνουμε 63€/τόνο, θα πληρώσουμε και τέλος ταφής; Τι να πούμε λοιπόν στον Υπουργό στον κ. Σκρέκα; Ότι θα πληρώσει ο πολίτης και τέλος ταφής όταν διπλασιάστηκε το τέλος λόγω της ολοκληρωμένης διαχείρισης;

Ο παραλογισμός πλέον δεν έχει όρια»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup