Αυτοδιοίκηση

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην 104η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΠΔΕ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην 104η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΠΔΕ

Στις δυσκολίες και στους αστάθμητους παράγοντες που έχουν σοβαρές συνέπειες στην παραγωγικότητα και στην επιχειρηματικότητα εστίασε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΠΔΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, στο ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο.

«Από τη μία πλευρά η κατακόρυφη αύξηση των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους και από την άλλη, η μείωση της κατανάλωσης. Ένα τοξικό μείγμα που μας απειλεί όλους. Απειλεί τις αναπτυξιακές προσπάθειες και όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια, με πολύ κόπο και πολύ αγώνα. Απειλεί ακόμα και την επιβίωση επαγγελματιών και επιχειρηματιών και βέβαια, την ίδια την κοινωνία.

Και μάλιστα οριζόντια, καθώς ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπως η δική μας που αντιμετωπίζει χρόνιες στερήσεις και παθογένειες, η απώλεια εισοδημάτων μετράει διπλά και τρίδιπλα, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας αποτελεί έναν εφιάλτη διαρκείας» παρατήρησε ο Περιφερειάρχης για να τονίσει ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, «τώρα είναι η ώρα, συνολικά η τοπική κοινωνία να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα στην πράξη. Δηλαδή, στο ράφι. Ό,τι αγοράζουμε, ότι καταναλώνουμε, ας προσπαθούμε όλοι να είναι προϊόν του τόπου μας και των δικών μας επιχειρήσεων. Σημαίνει επίσης όμως ότι και η τοπική επιχειρηματικότητα πρέπει να δώσει σαφή δείγματα στήριξης της τοπικής κοινωνίας με κάθε δυνατό τρόπο. Είτε αυτό σημαίνει διατήρηση των θέσεων εργασίας, είτε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, είτε δράσεις στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων».

Τόνισε την ανάγκη για συμπόρευση επιχειρηματικότητάς – κοινωνίας και στη συνέχεια παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των επιχειρήσεών της Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, ανέφερε:

«Πετύχαμε να διαθέσουμε ένα ποσό της τάξης των 75 εκ. ευρώ, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας μας, επιταχύνοντας όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, αλλά στρέψαμε και πόρους ύψους 50 εκ. ευρώ, μέσω των δύο προγραμμάτων μη επιστρεπτέων ενισχύσεων για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας από τις επιπτώσεις του Covid. Είμαστε πραγματικά περήφανοι που μέσα από αυτά τα δυο προγράμματα προσφέραμε μία πρόσθετη ανάσα σε πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στηρίζοντας παράλληλα πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. Και βέβαια, δεν σταματήσαμε εκεί.

Τη χρονιά που μας πέρασε, εκδόθηκαν δύο προσκλήσεις για τις επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 22 εκ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα,1.369 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 57,6 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 520% σε σχέση με το 2020. Και τώρα, τη χρονιά που διανύουμε, βρίσκονται υπό ένταξη ή υπό αξιολόγηση 6.020 προτάσεις από τις οποίες αναμένεται να ενταχθούν εντός του 2022, περίπου 5.990 έργα, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης περίπου 72,5 εκ. ευρώ. Συνολικά, από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2021, διατέθηκαν 190 εκ. ευρώ σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις των τριών περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας. Η επιτάχυνση αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας, είναι σημαντική» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Μιλώντας στη συνέχεια και για άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή και αφορούν την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με στόχο να μπει τέλος σε ελλείμματα πολλών ετών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, φέροντας ως παράδειγμα τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου στις τρεις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Ένα έργο που μέχρι το τέλος του 2023 θα φέρει φυσικό αέριο στην πόρτα κάπου 10.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στο οποίο , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει, σε πρώτη φάση, ένα «πορτοφόλι» με 80 εκ. ευρώ για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να ωθήσει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και σε άλλες προκλήσεις που στον ορίζοντά τους έχουν τη Δυτική Ελλάδα του 2030. «Έναν τόπο ανεπτυγμένο, εξωστρεφή και όμορφο. Έναν τόπο που θα έχει ξεπεράσει προβλήματα και ελλείψεις, έναν τόπο που θα πρωταγωνιστεί. Και πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε» περιέγραψε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα