Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 08:33

Δήμος Ζαχάρως: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο: «Οικοσύστημα Καϊάφα - Κυπαρισσιακός κόλπος - Βιώσιμη ανάπτυξη»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στη Λίμνη Καϊάφα το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Ζαχάρως και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου Ηλείας.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου "Oικοσύστημα Καϊάφα- Κυπαρισσιακός Κόπλος- Βιώσιμη Ανάπτυξη" που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Ολύμπιον» στη λίμνη Καϊάφα ξεκίνησε με ξενάγηση από τον δήμαρχο Ζαχάρως Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο στα ερείπια των ξενοδοχείων που κάποτε φιλοξενούσαν τους λουόμενους στα ιαματικά λουτρά του οικοσυστήματός του.
Η τρίτη και τελευταία συνεδρία έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου Εφετών κ. Γιάννη Μαρούδη και του κ. Ηλία Κωνσταντακόπουλου, αντεισαγγελέα Εφετών, προϊσταμένου της Εισαγγελίας πρωτοδικών Ναυπλίου, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική επικεντρώνεται πλέον στην προστασία του περιβάλλοντος στην πηγή και οι κατευθύνσεις που δίνει το ενωσιακό δίκαιο εναρμονίζεται στο εθνικό. "Η περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο της Κομισιόν. Η κλιματική αλλαγή, είπε, είναι πρωταρχικό μέλημα και όλες οι δράσεις, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια είναι συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή", τόνισε.
Το «παρών» στη συνεδρία έδωσε η βουλευτής Δώρα Αυγερινοπούλου, ενώ εισηγήσεις έκαναν ο κ. Παναγιώτης Γαλάνης, δικηγόρος με θέμα Περιβαλλοντική αδειοδότηση και δίκτυο Natura 2000 κατά το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αρχιτέκτονας- πολεοδόμος με αντικείμενο Παραβάσεις και παραλείψεις κατά την εφαρμογή της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την έκδοση του Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού.
Ακολουθούθησαν ο δικηγόρος, επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρος κ. Βασίλης Ταουξής με θέμα Η προστασία του περιβάλλοντος στα ποινικά και αστικά δικαστήρια, και η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα με αντικείμενο "Ταύτιση των δικαστικών αποφάσεων για το περιβάλλον με τις επιλογές της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας".
zaxaro sunedrio 2
Στην εισήγησή του, ο κ. Γαλάνης ανέπτυξε διεξοδικά τη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ειδικά στις περιοχές Natura, για να καταλήξει ότι η αδειοδότηση δεν είναι ουδέτερη διαδικασία. Αποτελεί παρέμβαση του κράτους σε μια επένδυση, αναγκαία μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραλύσει κάθε δράση. "Πώς το δημόσιο δίκαιο επανεξελίσσεται μέσα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση; Υπάρχει έλεγχος; Αν είχαμε πλήρη σχεδιασμό θα είχαμε αγκυλώσεις;", αναρωτήθηκε για να επισημάνει ότι υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου και το κατά πόσον γίνεται κατανοητό τι πρέπει να εφαρμοστεί.
Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτων- πολεοδόμος Νίκος Αλεξανδρόπουλος, αφού αρχικά εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε και αιτιολόγησε την κρίση ότι στην περίπτωση της Ζαχάρως αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα η κακή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Όπως είπε, προηγήθηκε η απόφαση επί του περιεχομένου του Προεδρικού Διατάγματος του 2018 για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ως προς τις χρήσεις, τους περιορισμούς, τους όρους, ενόψει μιας αξιοποίησης του κτήματος των 5.500 στρεμμάτων του Καϊάφα. "Πρώτα αποφασίστηκε το περιεχόμενο του Διατάγματος και μετά ανατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη, ώστε να καλυφθεί το προαποφασισμένο περιεχόμενο του διατάγματος".
Σε ό,τι αφορά την προστασία της χελώνας καρέτα- καρέτα, επισήμανε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η περιοχή του Βόρειου Κυπαρισσιακού Κόλπου δεν αποτελεί τόπο ωοτοκίας, λόγω της διαμόρφωσης του βυθού, σε αντίθεση με τις νοτιότερες.
Κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα του Συνεδρίου, τοποθετήθηκαν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, με βασικό άξονα των εισηγήσεών τους την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το στίγμα έδωσε η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που χαρακτήρισε τη βιώσιμη ανάπτυξη ως πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενών και επισήμανε ότι ενώ κάποτε η προστασία της φύσης αντιμετωπιζόταν ως εμπόδιο στην ανάπτυξη, η πανδημία απέδειξε το αντίθετο.
Ο δήμαρχος Ζαχάρως, δρ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ανέλυσε πως το προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί διαρκές εμπόδιο σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης και της οικονομίας. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι πληγές στη Ζαχάρω από τη φονική πυρκαγιά του 2007 παραμένουν ανοιχτές, με τον τοπικό πληθυσμό να μειώνεται, καθώς περιορίζονται διαρκώς οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.
(Δελτίο Τύπου)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 13:03

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Ζαχάρως: Τιμή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την μαθητική Κοινότητα
    Δήμος Ζαχάρως: Τιμή στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 από την μαθητική Κοινότητα

    Με την κατάθεση των στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από τους μαθητές των σχολείων της Ζαχάρως, της Φιγαλείας, του Κακοβάτου και του Γιαννιτσοχωρίου, ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο του Ηρωικού «όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Δήμο Ζαχάρως.

    Το πρωί της Παρασκευής 25ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο στολισμένο Μνημείο των Ηρώων.

    Το πρόγραμμα του εορτασμού της «28ης Οκτωβρίου 1940» περιλάμβανε επετειακές εκδηλώσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες εκπαίδευσης, ενώ αργότερα έγινε η κατάθεση των στεφάνων και η προσφερόμενη τιμή στους Ήρωες του Έπους του 40, από τους μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής. Η εκδηλώσεις έκλεισαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Το παρόν έδωσαν, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεώργιος Τριγάζης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Ιωάννης Μπάμης, η Δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Σκαλτσά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζαχάρως Παναγιώτης Γκόγκας, οι Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και φορέων. Οι επετειακές εκδηλώσεις, σε όλο το Δήμο, θα κορυφωθούν την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, με τις μαθητικές Παρελάσεις.

    dimos zax 28i mathites 2

    dimos zax 28i mathites 3

    dimos zax 28i mathites 4

    dimos zax 28i mathites 5

    dimos zax 28i mathites 6

    dimos zax 28i mathites 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού
    Δήμος Ζαχάρως: Εκδήλωση Πρόληψης, Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού

    Ο Δήμος Ζαχάρως, μέσω του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», πραγματοποίησε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο, κοινωνική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Ιατρός –Ακτινοδιαγνώστρια, κα Μαρία Αγαλιανού.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αναφέροντας: «Ο Οκτώβριος είναι διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος αποτελεί σοβαρή απειλή της εποχής μας, όμως οι ιατρικές εξελίξεις και η ενημέρωση προσφέρουν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπισή του. Ο Δήμος Ζαχάρως δίνει προτεραιότητα σε δράσεις που προάγουν την πρόληψη, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και προληπτικούς ελέγχους, μεταξύ των οποίων και τα μηνιαία τεστ ΠΑΠ. Το 2025, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, ευρεία προληπτική δράση με ενημέρωση και δωρεάν μαστογραφία για όλες τις γυναίκες του Δήμου μας. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες υποστηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους. Ο άνθρωπος με ελπίδα είναι ανίκητος».

    Η κα Αγαλιανού επικεντρώθηκε στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης, σημειώνοντας: «Αυτά είναι η αρχή των πάντων. Ενημερώσου. Πρόλαβε. Αντιμετώπισε. Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο».

    Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζαχάρως είναι συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027». Στελεχώνεται από δύο Κοινωνικές Λειτουργούς, τις κυρίες Μαρία Καστρινού και Θεανώ Πανουτσοπούλου, καθώς και την Ψυχολόγο, κα Έλενα Στρουμπάκου. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» και την Κοινωνική Λειτουργό, κα Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου.

    Όσες κυρίες νοσούν, καθώς και οι οικείοι τους, μπορούν να απευθύνονται στις παραπάνω υπηρεσίες για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων για παροχή οικονομικής στήριξης λόγω της πάθησής τους.

    Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Κοινωνική Λειτουργός, κα Μαρία Καστρινού.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος προσέφερε αναμνηστικό δώρο στην κα Αγαλιανού.

    dimos zaxaros kark mastou 24 2

    dimos zaxaros kark mastou 24 3

    dimos zaxaros kark mastou 24 4

    dimos zaxaros kark mastou 24 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας στην Αρχαία Ολυμπία
    39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας στην Αρχαία Ολυμπία

    Από 1 έως 3 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ

    Το 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, με θέμα «Η πορεία των Μαθηματικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Θεμέλια και σύγχρονες κατευθύνσεις», θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στον Νομό Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, από Παρασκευή 1-11-2024 έως και την Κυριακή 3-11-2024.

    Θεματικές Ενότητες:

    1. Σύγχρονες κατευθύνσεις και προκλήσεις για τη μαθηματική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.
    2. Σύγχρονες κατευθύνσεις στη μαθηματική έρευνα.
    3. Ο ρόλος των προβλημάτων στη μαθηματική έρευνα και την εκπαίδευση.
    4. Η αξιοποίηση της ιστορίας των μαθηματικών στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

    Το Συνέδριο απευθύνεται σε:

    1. Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης

    2. Διευθυντές των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπ/σης

    3. Διευθυντές των Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης

    4. Συμβούλους Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης

    5. Συμβούλους Εκπαίδευσης Δ/θμιας Εκπ/σης κλάδου ΠΕ03

    6. Συμβούλους του ΙΕΠ κλάδου ΠΕ03

    7. Εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ70 & ΠΕ03 με την ακόλουθη εκπροσώπηση

    α) Έναν (01) εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ03 και έναν (01) εκπαιδευτικό ΠΕ70 από κάθε σχολείο των Δ.Δ.Ε. και Δ.Π.Ε του Νομού Ηλείας και των όμορων Νομών Αρκαδίας, Αχαΐας και Μεσσηνίας. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι από κάθε σχολείο είναι περισσότεροι του ενός, θα προτιμηθούν μέλη της Μαθηματικής Εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διενεργηθεί κλήρωση στη σχολική μονάδα.

    β) Δύο (02) εκπαιδευτικούς ΠΕ70 και τέσσερεις (04) εκπαιδευτικούς ΠΕ03 από κάθε μία από τις Δ.Π.Ε και Δ.Δ.Ε. που εδρεύουν εκτός των προαναφερθέντων νομών.

    sun mathimatika olumpia 2

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στα τηλέφωνα: 2103616532 & 2103617784 ή/και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της: www.hms.gr.

    Σημειώνεται ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) έχει ιστορία 100 ετών. Ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα και σήμερα έχει παραρτήματα στους περισσότερους Νομούς της χώρας, ενώ αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα. Η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της, της διοίκησής της, των δεκάδων μελών της εταιρείας που στελεχώνουν τις επιτροπές εργασίας στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις αλλά και όλων των υπόλοιπων μελών της που συνεισφέρουν κατά περίπτωση.

    Σκοπός της ΕΜΕ είναι η προαγωγή και η διάδοση των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από σειρά στόχων που έχουν τεθεί και που είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

    • η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών,
    • η ανάπτυξη της ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ των μαθηματικών, των επιστημόνων και της κοινωνίας,
    • η ανάπτυξη και η συντήρηση της επιστημονικής ακεραιότητας και η βελτίωση των δυνατοτήτων των μελών της,
    • η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και η πρόοδος της γενικής εκπαίδευσης,
    • η προσέγγιση του Έλληνα μαθηματικού, η ενημέρωσή του για κάθε πρόσφατη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και η προσφορά πρακτικής βοήθειας σε θέματα που τον αφορούν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και διδακτικής εργασίας του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κασσελάκης: Αν χάσει στο συνέδριο, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ
    Κασσελάκης: Αν χάσει στο συνέδριο, θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές ανάδειξης των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης υποδαυλίζει την ένταση με την Κουμουνδούρου, ενώ προαναγγέλλει την έξοδό του εάν «αποδειχτεί πως δεν υπάρχει δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Χτίζει την ένταση ο Κασσελάκης

    Στην Κουμουνδούρου δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερη κινητικότητα στην εγγραφή νέων μελών είτε ηλεκτρονικά είτε στις Οργανώσεις Μελών. Έτσι, αρκετοί θεωρούν πως η κίνηση Κασσελάκη να δημιουργήσει την δική του προσωπική πλατφόρμα δεν προκάλεσε κάποιο «ρεύμα», παρά μόνον συγκέντρωσε στοιχεία υποστηρικτών του που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ήδη μέλη του κόμματος, ώστε να προετοιμάσει καλύτερα τις επόμενες κινήσεις του.

    Ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον στηρίζουν να έχουν στραμμένο στο βλέμμα τους στις εκλογές των αντιπροσώπων, που θα διεξαχθούν το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου στις Οργανώσεις Μελών ανά την επικράτεια. Το στρατόπεδο Κασσελάκη δεν αποπνέει πλέον βεβαιότητα πως κατέχει τους συσχετισμούς του συνεδρίου, για αυτό και ο ίδιος σε κάθε συνέντευξή του αφήνει να εννοηθεί πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να αποκλείσει υποψηφίους ή να μην εγκρίνει εκλεγμένους αντιπροσώπους. Παράλληλα, εκτοξεύει κατηγορίες προς την Κουμουνδούρου περί αντιδημοκρατικών πρακτικών, επαναλαμβάνοντας διαρκώς το μότο «να επαναφέρουμε τη νομιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Υπό ποιες συνθήκες θα φύγει ο Κασσελάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Στο προσεχές έκτακτο συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ζητήσει την ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την αποπομπή του, να εγκριθεί από το συνεδριακό σώμα η υποψηφιότητά του και να ψηφιστεί νέα Κεντρική Επιτροπή την ίδια ημέρα που θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό τον σκοπό κραδαίνει την απόφαση που έλαβαν πιστά σε αυτόν μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, σύμφωνα με τα οποία το συνέδριο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Στέφανου Κασσελάκη, τότε ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη προλειάνει το έδαφος ώστε να αναπτυχθεί φημολογία πως το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Με άλλα λόγια, διαφαίνεται πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και θα αποχωρήσει από το κόμμα.

    Ο ίδιος άλλωστε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ διευκρίνισε υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποχωρήσει: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

    «Δεν αρέσει στον Κασσελάκη η δημοκρατία» λέει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ

    Στην άλλη πλευρά, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε χτες στην αντεπίθεση απαντώντας στον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος για τα όσα δηλώνει σε συνεντεύξεις και ομιλίες του. «Η Κ.Ε. για τον κύριο Κασσελάκη ήταν απολύτως νομιμοποιημένη αρχές Σεπτεμβρίου και την καλούσε να κάνει πρόταση μομφής και μόλις υπήρξε άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, άρχισε να την προσβάλλει, όπως και όλα τα όργανα του κόμματος» ανέφεραν κύκλοι της καταλογίζοντας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «τέτοια είναι η δυσανεξία του για τις συλλογικές διαδικασίες, που αμφισβητεί τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ».

    «Στη Δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, πλειοψηφίες, μειοψηφίες και αποτελέσματα συλλογικών διαδικασιών τα οποία δεν θέλει να αποδεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό έκανε με την Κ.Ε., αυτό προαναγγέλλει ότι θα κάνει και με το Συνέδριο αν δεν του αρέσουν τα αποτελέσματα αφήνοντας πρωτοφανή και απαράδεκτα υπονοούμενα ότι θα γίνει νοθεία στις εκλογές των συνέδρων, από την Επιτροπή Νομιμοποίησης» συνέχισαν οι ίδια πηγές. Τον κατηγόρησαν δε πως «έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα» και πως «κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενος σε έναν πόλεμο φθοράς, λάσπης και συκοφαντιών».

    Όσον αφορά πάντως την Επιτροπή Δεοντολογίας, τα πέντε μέλη που απέστειλαν επιστολή στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ξεκαθαρίζουν πως η Επιτροπή ούτε απαρτία είχε ούτε είναι αρμόδια να αποφανθεί για την ερμηνεία του καταστατικού. Γεγονός που δείχνει πως ο διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει το μη παρέκει, επηρεάζοντας κάθε δομή και λειτουργία της Κουμουνδούρου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»
    Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»

    Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: «Ο Δήμος Ζαχάρως, από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» με το ποσό των 500.000€ - Ξεκινάμε άμεσα τα έργα για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας περιμετρικά των οικισμών μας.»

    Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ζωνών πέριξ των οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

    Έργα για τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών στους οικισμούς, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 (Α.Π. 6) «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α ́ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ», δρομολογήθηκαν με την υπογραφή τής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ζαχάρως, κου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, και του εκπροσώπου τής αναδόχου εταιρείας, κου Ζαφείρη Ζαφειρόπουλου.

    dimos zax progr dasi 2

    Η ένταξη τού Δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υπ’ αρ. 3164/14-6-2024 απόφαση του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κατοχυρώνοντας το ποσό των 500.000€.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε: «Με την υπογραφή της σύμβασης, ξεκινάμε άμεσα την εκτέλεση των εργασιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στις δημοτικές μας κοινότητες. Οι εργασίες αφορούν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, περιμετρικά των οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωση πυρκαγιών. Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Ζαχάρως αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στοχεύοντας την ασφάλεια των δημοτών μας και των περιουσιών τους. Μάλιστα, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου, και που άμεσα κατέθεσαν τις σχετικές μελέτες, με αποτέλεσμα την ένταξή μας και την εξασφάλιση τού ποσού των 500.000€. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε όλα τα μέτωπα για την ανόρθωση της περιοχής μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Δήμος Πύργου κατέθεσε αίτημα στην ΠΟΣΕΑ για την διοργάνωση του συνεδρίου της Αμφικτιονίας το 2026
    Ο Δήμος Πύργου κατέθεσε αίτημα στην ΠΟΣΕΑ για την διοργάνωση του συνεδρίου της Αμφικτιονίας το 2026

    Τελετή λήξης της 22η Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών στην Σπάρτη

    Αίτημα κατάθεσε ο Δήμος Πύργου, κατά την διάρκεια του 34ου συνεδρίου Αμφικτιονίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στη Σπάρτη το τριήμερο Παρασκευής-Σάββατου-Κυριακής (18-19-20/10/24), το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη ανάληψη της διοργάνωσης του 36ου το 2026.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Νεολαίας και Αθλητισμού κ Βασίλης Λιακόπουλος που εκπροσώπησε τον Δήμο στο συνέδριο, με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή, κατέθεσε το αίτημα μαζί με τους ιατρούς του Σταθμού Αιμοδοσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΑ, το οποίο θα εξεταστεί το 2025 στην Ξάνθη .

    Στο συνέδριο τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με πρακτικές προσέλκυσης νέων αιμοδοτών και τις εξελίξεις στην αιμοδοσία από διακεκριμένους επιστήμονες και έμπειρα στελέχη των Εθελοντικών Συλλόγων Αιμοδοσίας.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία για την αιμοδοσία και την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού διαχείρισης του αίματος στο Ν. Αττικής, καθώς και του Επισκέπτη Υγείας του Ε.ΚΕ.Α. κ. Ευάγγελου Αγγελακόπουλου, που ανέπτυξε παλιές και νέες τεχνικές προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών.

    Στην τελετή λήξης της Λαμπαδηδρομίας που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, έλαβαν μέρος Αιμοδοτικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν διοργανώσει λαμπαδηδρομίες στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Ανάμεσά τους και ο δικός μας Σύλλογος Αμπελώνα -Κουζουλίου με την πρόεδρό της κ. Φανή Ζαχιώτη.

    Στη Λαμπαδηδρομία αλλά και στο συνέδριο από τον Δήμο συμμετείχε επίσης και ο κ. Σταύρος Τσιπολίτης του Γραφείου Εθελοντισμού, ο Σταθμός αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ηλείας με τις ιατρούς κ. Κωνσταντίνα Πανέτα και κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη, το νοσηλευτικό προσωπικό του Σταθμού και η επισκέπτρια Υγείας του Κ.Υ. Γαστούνης κ. Φανή Μάντη.

    dimos sun sparti 34 2

    dimos sun sparti 34 3

    dimos sun sparti 34 4

    dimos sun sparti 34 5

    dimos sun sparti 34 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Δημάρχου Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και της καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασαν την απόδοση του καρπού, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην περιοχή της Ζαχάρως όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου το πόρισμα είναι δύσκολο.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η διαβλεπόμενη μειωμένη παραγωγή, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των απότομων καιρικών μεταβολών και ζήτησε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και την αποζημίωση των πληγέντων σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου
    Νέα Αριστερά: 150 εκδηλώσεις στο δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου

    Σε σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων και συνεδριάσεων οργανώσεων με επίκεντρο το Κείμενο των Θέσεών της προχωρά η Νέα Αριστερά, η οποία θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό της συνέδριο το διάστημα 7 με 10 Νοεμβρίου.

    Προσυνεδριακές εκδηλώσεις με συμμετέχοντες από την ευρύτερη Αριστερά

    Με το συνέδριο η Νέα Αριστερά θα συγκροτηθεί πλέον ως κόμμα, με ανανεωμένα όργανα και δομές, ευελπιστώντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πιο συγκροτημένα και πέρα από τον ήδη υπάρχοντα κοινοβουλευτικό σχηματισμό. Ήδη προγραμματίζονται πάνω από 150 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος, ενώ σε αυτές τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις συμμετέχουν και πρόσωπα εκτός του κόμματος, γεγονός που «αποδεικνύει τον ανοιχτό χαρακτήρα της διαδικασίας». Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα καθώς και μια «συνάντηση» του Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του Κώστα Παπαδάκη με τον Κωστή Καρπόζηλο στην Κυψέλη.

    Κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοκριτική για την Αριστερά στο Κείμενο Θέσεων

    Μέσα από το Κείμενο των Θέσεων η Νέα Αριστερά στοχεύει να προχωρήσει σε μια κριτική και αυτοκριτική αποτίμηση της πορείας της Αριστεράς τόσο για την περίοδο 2014-2024, όσο και πιο συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κρίση που πέρασε το 2023. Τότε, όπως λένε κομματικές πηγές, «αποχώρησαν βουλευτές, στελέχη και μέλη που αντιτάχθηκαν στα συμπτώματα εκφυλισμού και πολιτικής παρακμής του κόμματος», ενώ «ο απεγκλωβισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε αναγκαίος, ηθικά επιβεβλημένος και στρατηγικά ορθός για την προοπτική της Αριστεράς».

    Στο Κείμενο επισημαίνεται μάλιστα πως «η συμμαχία που συγκροτήθηκε γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη επικράτησε υπέρ μιας διεύρυνσης προς ένα ασαφές “κέντρο” και αποκόπηκε από τα ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα η τοξικότητα και οι συκοφαντίες προς όσους επέκριναν την ηγεσία εντάθηκαν».

    Τέλος, το κείμενο επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έθεσε τους απαραίτητους ελέγχους και αντίβαρα πριν από την αποδοχή της υποψηφιότητας Κασσελάκη. «Η εκλογή του θεωρείται το ακραίο σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λάθος της προτεραιότητας στην εκλογή προέδρου πριν από το συνέδριο υπογραμμίζεται ως κρίσιμο σημείο αποτυχίας του κόμματος» αναφέρουν πηγές της Νέας Αριστεράς.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο