Του Παναγιώτη Μπράμου - Περιφερειακού Συμβούλου Ηλείας - Πρώην αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
Η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο αξιόπιστα και αδιάκοπα, υπό το πρίσμα των σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, συνιστά πρόκληση όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η επαναφορά στο προσκήνιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med, μετά την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σε συνδυασμό με τα εγχώρια κοιτάσματα και άλλους αγωγούς φυσικού αερίου, είναι δυνατό να καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας την γεωπολιτικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο East Med είναι έργο μεγάλης κλίμακας, μήκους 1.900 χλμ, που σχεδιάστηκε ώστε να τροφοδοτεί την Ελλάδα αλλά και τις αγορές της ΕΕ με φυσικό αέριο, που θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ιδιαίτερη δε σημασία αποκτά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς στην όδευσή του ο αγωγός, διέρχεται κι από τις τρεις περιφερειακές ενότητες, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν σημαντικές υποδομές. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ως διακρατικό έργο μεγάλης κλίμακας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά και περιβαλλοντικά. Χρέος της ΠΔΕ είναι να διασφαλίσει την αποφυγή πρόκλησης υποβάθμισης του περιβάλλοντος και τη μέγιστη προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων.
Για το λόγο αυτό επιβάλλεται εκτενής ενημέρωση και διαβούλευση από τον Φορέα Υλοποίησης με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλιστεί η έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση των πολιτών για τις επιπτώσεις και τα οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου, ώστε να μην αναπτυχθεί αίσθημα καχυποψίας και αδικίας στην κοινωνία.
Σε μία περίοδο που η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας έχει επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, καθιστώντας ευάλωτα τα νοικοκυριά, με μοναδική «ασπίδα» τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας, η ενεργειακή αυτάρκεια οφείλει να είναι ζητούμενο και πολιτική προτεραιότητα.
Η διέλευση του East Med, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολο, θα συμβάλει στην ενεργειακή ανακούφιση των νοικοκυριών και ταυτόχρονα θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις επενδυτικού άλματος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να ηγηθεί του εγχειρήματος ενεργειακής αναβάθμισης της Ηλείας και να διασφαλίσει αφενός την άρτια διέλευση του αγωγου East Med με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και αφετέρου την ομαλή άντληση των κοιτασμάτων στο Κατάκολο.