Αυτοδιοίκηση

Μητσοτάκης από την Πάτρα: Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη - Παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Μητσοτάκης από την Πάτρα: Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη - Παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

«Είμαστε εδώ για να ακούμε την τοπική κοινωνία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα περισσότερα από 80 έργα και παρεμβάσεις που υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030 παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη. Την εκδήλωση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Πάτρας, της Αχαΐας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται σε αυτό το σχέδιο είναι «η σημερινή παρουσία υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών οργανισμών. Κάτι που πιστοποιεί πως αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του επιτελικού κράτους ως προς την άσκηση πολιτικών και ειδικώς αυτών που έχουν περιφερειακό χαρακτήρα».

Αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας με τις Περιφέρειες και τους τοπικού παράγοντες «για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε αποδέκτες των δικών σας αγωνιών, των δικών σας προτεραιοτήτων, καθώς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις τοπικές ιδιαιτερότητες, και πρόσθεσε ότι είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε προτάσεις παρατηρήσεις και επισημάνσεις ώστε το αυτό το σχέδιο να γίνει πιο ουσιαστικό και πιο περιεκτικό ως προς τα αποτελέσματα τα οποία παράγει».
Ανέφερε ότι επιζητεί την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι «την έχουμε σε εξαιρετικό επίπεδο αυτή τη συνεργασία με την Περιφέρεια και θα ήθελα να την έχουμε και με τον Δήμο Πατρέων. Θέλω να τονίσω ότι ουδέποτε η Κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά είδαμε την αυτοδιοίκηση μέσα από κομματικές παρωπίδες και εύχομαι να ισχύει και το αντίστροφο».

«Η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Πάτρα μια πόλη με παραγωγική ιστορία, με δυναμική αστική τάξη, η οποία είχε παραπέσει τις τελευταίες δεκαετίες σε ουραγό σε ότι αφορά την ανάπτυξη.

«Αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα» επεσήμανε και σημείωσε:

«Αποδίδουμε πολλή μεγάλη σημασία στο να κλείσουμε εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν σε σχέση με τις υποδομές, όπως ο δρόμος Πατρών Πύργου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έργο που να αναδεικνύει στο μεγαλύτερο βαθμό τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τη σύγκριση της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή δημόσιας πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το έργο αυτό ήταν καταδικασμένο να μην γίνει. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σήμερα είμαστε απολύτως βέβαιο καθώς το έργο τρέχει με γρήγορους ρυθμούς ότι στο τέλος του 2025 το έργο θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής».

Το πλέγμα ενεργειών, που αφορούν την ανάπτυξη υποδομών, την παιδεία, την υγεία, την ποιότητα ζωής και άλλες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, παρουσίασαν και ανέλυσαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Τουρισμού Βασιλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Παιδείας 'Αγγελος Συρίγος, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής και βουλευτές από τη Δυτική Ελλάδα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στην Πάτρα, για να παρουσιάσουμε πιστεύω ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, μελετημένο, κοστολογημένο σχέδιο για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Πάτρας, της Αχαΐας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδος.

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι η σημερινή παρουσίαση και η παρουσία εδώ στην Πάτρα και δέκα Υπουργών, εφτά Υφυπουργών, τεσσάρων Γενικών Γραμματέων, δύο Διοικητών οργανισμών, πιστοποιεί το πώς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του επιτελικού κράτους ως προς την άσκηση πολιτικών, ειδικά πολιτικών που έχουν περιφερειακό χαρακτήρα.

Θέλω να συγχαρώ κατ' αρχάς τον 'Ακη Σκέρτσο για τον πολύ σημαντικό συντονιστικό ρόλο τον οποίον ανέλαβε, έτσι ώστε να μπορούν όλα τα Υπουργεία, τα Υφυπουργεία, οι κρατικές δομές, να συνεργαστούν αρμονικά σε οριζόντιο επίπεδο. Και βέβαια σε κάθετο επίπεδο να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά με την Περιφέρεια.

Γιατί έχει αυτό σημασία; Διότι ερχόμενοι εμείς σε εσάς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε αποδέκτες των δικών σας αγωνιών, των δικών σας προτεραιοτήτων. Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις τοπικές ιδιαιτερότητες και θα ήταν μεγάλο σφάλμα αν ένα τέτοιο σχέδιο σχεδιαζόταν κεντρικά από μας χωρίς εκτενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Γι' αυτό και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε βελτιώσεις, παρατηρήσεις, επισημάνσεις, που θα κάνουν αυτό το σχέδιο ακόμα πιο συνεκτικό και κυρίως ακόμα πιο ουσιαστικό ως προς τα αποτελέσματα τα οποία παράγει.

Θέλω να έχουμε αυτήν την ενεργή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δια του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Την έχουμε αυτήν την συνεργασία, σε εξαιρετικό επίπεδο, με την Περιφέρεια, θα ήθελα να την έχουμε και με το Δήμο Πατρέων. Θέλω να τονίσω ότι ουδέποτε η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είδαμε την Αυτοδιοίκηση μέσα από κομματικές παρωπίδες και εύχομαι να ισχύει και το αντίστροφο.

Σταματώ την εισαγωγή μου σε αυτό το σημείο και παίρνω αφορμή από κάτι το οποίο είπε ο Περιφερειάρχης στη δική του τοποθέτηση, για το πώς μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση αν είναι δίκαιη.

Είχε δίκιο ο 'Ακης όταν είπε ότι ουσιαστικά η ανάπτυξη της χώρας και η προσοχή μας στρεφόταν πρωτίστως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας -μία πρωτεύουσα η οποία όπως μας είπαν, μας θύμισαν, έρχεται από πολύ μακριά, μία πόλη με παραγωγική ιστορία, μια δυναμική αστική τάξη- ουσιαστικά είχε παραπέσει σε ουραγό αναπτυξιακό τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.

Δεν θέλω να επαναλάβω εκτενώς όλα όσα είπαν οι Υπουργοί, να σταθώ μόνο στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία προφανώς αποδίδουμε στο να κλείσουμε εκκρεμότητες που μας έρχονται από το παρελθόν σε σχέση με τις βασικές υποδομές.

Δρόμοι: Πάτρα - Πύργος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έργο το οποίο να αναδεικνύει σε μεγαλύτερο βαθμό τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τη σύγκριση μεταξύ της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την παραγωγή δημόσιας πολιτικής.

Θέλω να επαναλάβω ότι το έργο αυτό ήταν καταδικασμένο να μην γίνει όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια του Υπουργείου Υποδομών έτσι ώστε να μπορέσουμε να το απεμπλέξουμε, να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και σήμερα είμαστε πια απολύτως βέβαιοι, καθώς το έργο τρέχει και τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, ότι στις αρχές του '25, το αργότερο εκτιμώ, ότι θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

Και νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση, όχι απλά αναπτυξιακού χαρακτήρα, αν αναλογιστούμε και τον «φόρο αίματος» που έχει καταβληθεί, κυρίως από νέα παιδιά, σε αυτό τον δρόμο.

Και βέβαια εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν -που άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις έχουν επιλύσει εδώ και δεκαετίες, ενδεχομένως εδώ και αιώνες- αφορούν τις σιδηροδρομικές μας υποδομές.

Είναι αδιανόητο να συζητάμε για την Πάτρα ως δυτική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας χωρίς ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο θα αρχίζει ή θα τελειώνει -αναλόγως πώς το βλέπετε- στο λιμάνι της Πάτρας.

Για αυτό και πια οι παρεμβάσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες ώστε να φτάσει το τρένο στην αρχή μέχρι το Ρίο και στη συνέχεια μέχρι το λιμάνι, με σημαντική υπογειοποίηση 5,2 χιλιόμετρα εντός του αστικού ιστού της Πάτρας, έχει τόσο ξεχωριστή σημασία.

Όπως σημασία βέβαια έχουν και τα σχέδια τα οποία ανέπτυξε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σύγχρονη αξιοποίηση των λιμανιών μας, το νέο λιμάνι, το παλιό λιμάνι.

Και βέβαια να σκεφτούμε λίγο και την όλη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, ενδεχομένως 'Ακη μέσα από μια πιο ενοποιημένη λογική που θα μας δώσει άλλη δυνατότητα να δούμε ολιστικά το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα. Κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για την Πάτρα. Αποτελούσε πρόκληση για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη, πόλεις πολύ ταυτισμένες με το θαλάσσιο μέτωπό τους. Είναι αυτές οι παρεμβάσεις που νομίζω ότι έχουν τη δική τους ξεχωριστή και πολύ μεγάλη σημασία.

Έργα διαχείρισης νερού. Επισκεφτήκαμε χθες το φράγμα γνωστό ως Πείρου - Παραπείρου. Η επίλυση της άρδευσης της Αχαΐας αποτελούσε και αυτή μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Έχει δίκιο ο Υφυπουργός όταν λέει ότι και σε αυτό το έργο κινδυνεύσαμε να μας ζητήσουν πίσω παραπάνω από 100 εκατομμύρια. Όχι μόνο γλιτώσαμε αυτή την ανάκτηση αλλά ταυτόχρονα έχουμε πια ένα έργο το οποίο έχει δυνατότητα να υδρεύσει ακόμα περισσότερες κοινότητες με διυλισμένο νερό, όχι μόνο το νερό το οποίο στέλνει αυτή τη στιγμή στην Πάτρα στα διυλιστήρια της πόλης -μία σημαντική παρέμβαση, και βέβαια πολύ σημαντική και η παρέμβαση που αφορά τα δίκτυα άρδευσης.

Μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησής μας, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και πάλι αυτή την ευθύνη, είναι η οριζόντια διαχείριση του νερού. Δυστυχώς οι αρμοδιότητες που αφορούν το νερό είναι κατακερματισμένες σήμερα, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ως προς την κλιματική αλλαγή, ειδικά τα θέματα που αφορούν με την άρδευση, το 85% του νερού μας στην άρδευση κατευθύνεται.

Αλλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, με δίκτυα, με σωστή μέτρηση, με την ορθολογική αξιοποίηση νερού, θα ανέβουν οπωσδήποτε στην προτεραιότητά μας. Δεν νοείται παραγωγικός πρωτογενής τομέας χωρίς νερό και χωρίς ορθολογική διαχείριση του νερού. Και τα δύο πρέπει να πηγαίνουν μαζί.

Για τα ζητήματα τα αναπτυξιακά η πόλη, χαίρομαι κύριε Περιφερειάρχη, δείχνει την αλλαγή, δείχνει αντοχές. Έχει αναπτυξιακό στόχο. Το πιστοποιούν οι αριθμοί των επιχειρήσεων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, οι νέες επενδύσεις που γίνονται, πολλές από αυτές είναι παραγωγικές επενδύσεις, διότι υπάρχει βιομηχανικό αποτύπωμα και παράδοση στην Πάτρα.

Αλλά πολλές βέβαια και οι επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας. Και εκεί νομίζω ότι πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλές μεγάλες ευκαιρίες, στο χώρο της νέας οικονομίας. Η διασύνδεση με το πανεπιστήμιο και με τα ερευνητικά κέντρα, τα οποία πρέπει να αναδιοργανωθούν γύρω από το πανεπιστήμιο, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες.

Και το πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν μπορεί απλά να είναι ένας «αιμοδότης» της τοπικής κοινωνίας. Αυτό θα εξακολουθεί να είναι, η Πάτρα είναι πανεπιστημιούπολη, αλλά είναι ένας πόλος καινοτομίας, εξωστρέφειας. Ένα πανεπιστήμιο το οποίο είχε το θάρρος το ίδιο να προχωρήσει σε έναν εσωτερικό εξορθολογισμό. Αλλά βέβαια ένα πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να ανοιχτεί και στον υπόλοιπο κόσμο και να προσφέρει πολύ σημαντικές ευκαιρίες όχι μόνο στους φοιτητές που θα το επιλέξουν αλλά και σε ξένους φοιτητές, επισκέπτες, ερευνητές που μπορούν να έρθουν στην Πάτρα για να έχουν πρόσβαση στην κοινωνία της γνώσης.

Για τα ζητήματα τα υπόλοιπα των υπηρεσιών, έχει μείνει πίσω η Πάτρα ως τουριστικός προορισμός. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την πόλη της Πάτρας, γιατί προφανώς η ευρύτερη Περιφέρεια έχει πάρα πολλές δυνατότητες.

Έχουμε κάνει μία μεγάλη δουλειά, να επιχειρήσουμε να κάνουμε τον τουρισμό μας 12μηνο και έχετε και ορεινούς όγκος ακόμα οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν, κάποιοι οι οποίοι είναι τελείως παρθένοι. Σημαντική η παρέμβαση που γίνεται στα Καλάβρυτα, με την αναβάθμιση του χιονοδρομικού, θα αυξήσει πολύ τη δυναμικότητά του και θα δώσει πολύ μεγαλύτερη ζωή σε όλο τον ορεινό όγκο του Χελμού.

Πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα του πολιτισμού. Μια πόλη με μεγάλη πολιτιστική ταυτότητα, η οποία πρέπει να αναδειχθεί σε όλα τα επίπεδα.

Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα, όπως σας είπα, είναι ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο μεταβολίζει -θα έλεγα- τον θυμό και την αγωνία σε δημιουργική προοπτική. Και πάντα έλεγα ότι η δική μας η δουλειά είναι να μπορούμε να ξεκλειδώνουμε τις μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και προφανώς υπάρχουν πάρα πολλές εδώ στη Δυτική Ελλάδα, στην Αχαΐα και την Πάτρα. Και θεωρώ ότι σε, συνέχεια αυτής της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε, τώρα το σχέδιο είναι να υλοποιήσουμε όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.

Θέλω να γνωρίζετε ότι σε επίπεδο της κυβέρνησης -το γνωρίζουν, ξέρω καλά, και οι Υπουργοί- υπάρχει ένας πολύ σφιχτός μηχανισμός παρακολούθησης της προόδου όλων των έργων και των πρωτοβουλιών τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Δεν είναι ένα πυροτέχνημα της μιας στιγμής. Νομίζω ότι αυτό το έχετε αντιληφθεί καλά. Είμαστε μία κυβέρνηση που επενδύει στα έργα και όχι στα λόγια.

Μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τυπικά να είναι βουλευτής Αχαΐας και εγώ να μην είμαι αλλά νομίζω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την Αχαΐα, το οποίο, όπως σας είπα, θα έχει βάθος και διαχρονικότητα.

Οπότε να ευχαριστήσω και πάλι όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται εδώ, προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Και νομίζω ότι σήμερα έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες τις μεγάλες, δεν τις κρύψαμε ποτέ και κάνουμε ότι μπορούμε για να τις αντιμετωπίσουμε σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο σήμερα να βλέπουμε το μέλλον της Δυτικής Ελλάδος και ειδικά της πρωτεύουσάς της, της Πάτρας, με πολύ περισσότερη αισιοδοξία».

Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκη

Κύριε Πρωθυπουργέ

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Διοικητές Οργανισμών και Φορέων,

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, εδώ που χτυπάει η καρδιά της τοπικής δημοκρατίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, ότι ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, επισκέπτονται την Πάτρα, τη διοικητική πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, επιλέγοντας μάλιστα να έχουν συναντήσεις ουσίας με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς.

Νομίζω ότι στην περιοχή μας τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν, κυβέρνηση και τοπικοί φορείς να κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι σήμερα ανοίγει μία νέα εποχή, κατά την οποία δεν πάνε μόνο οι τοπικοί φορείς στις κυβερνήσεις, αλλά έρχονται οι κυβερνήσεις στους τοπικούς φορείς.

Και αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θεωρώ ότι αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη ότι αυτός ο τόπος μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν υπάρχει πραγματική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης.

Θα μου επιτρέψετε τώρα, κύριε Πρωθυπουργέ, να σας γυρίσω νοερά τέσσερα χρόνια πίσω.

Ήταν Νοέμβριος του 2018, παραμονή της γιορτής του Άγιου Ανδρέα, που είχαμε βρεθεί εδώ στην Πάτρα πάλι και είχαμε μιλήσει σε μία εκδήλωση, στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου μιλήσατε και χθες.

Τότε, εσείς δεν ήσασταν ακόμα Πρωθυπουργός και εγώ δεν ήμουν ακόμα Περιφερειάρχης.

Σε εκείνη την ομιλία μου, είχα τονίσει ότι αφετηρία της πρόθεσής μου να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη ήταν ένα συναίσθημα: Ο θυμός.

Θυμός, για μία χώρα που έμοιαζε να βουλιάζει, διώχνοντας τους πιο νέους και πιο ικανούς ανθρώπους της, αλλά και για μία Περιφέρεια που για πολλά χρόνια βάλτωνε, υποχωρώντας όλο και περισσότερο στον ρόλο του θλιβερού κομπάρσου της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αισθανόμουν ότι έπρεπε να μετατρέψω αυτόν τον θυμό σε δημιουργικό αγώνα για τον τόπο μου, για τη γενιά μου, για τη γενιά του πατέρα μου, αλλά και του γιου μου.

Σήμερα, 4 χρόνια από τότε αλλά και συμπληρωμένα 3 χρόνια ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, θέλω να σας πω ότι διακατέχομαι από δύο άλλα συναισθήματα.

Το πρώτο είναι ικανοποίηση για όσα πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά κυρίως γιατί καταφέραμε να δείξουμε ότι η περιοχή μας έχει πραγματικά πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Και το δεύτερο είναι αγωνία για το αύριο. Αγωνία, ώστε οι υπαρκτές δυνατότητες να μετατραπούν σε ουσιαστικό μέρισμα ανάπτυξης για το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Νομίζω πως όσα έγιναν αυτά τα τρία χρόνια σε αυτόν εδώ τον τόπο είναι σημαντικά.

Το μαρτυρούν οι αριθμοί επιτάχυνσης του Περιφερειακού μας Προγράμματος. Οι πληρωμές του ΠΕΠ τριπλασιάστηκαν. Και αυτό σημαίνει ότι έγινε έργο. Πραγματικό έργο προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης.

Το μαρτυρούν τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν σημαντική υποχώρηση των δεικτών ανεργίας. Η Δυτική Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι πρωταθλήτρια ανεργίας, σημειώνοντας μάλιστα την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο των απασχολούμενων από το 2011

Το μαρτυρούν οι αριθμοί των έργων που εντάξαμε, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε. Σε τρία μόλις χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δρομολογήσαμε έργα που αντιστοιχούν σε ένα ακόμα ΠΕΠ. Δηλαδή, ένα πλήθος έργων που κάποτε απαιτούσε 7-8 ή και 10 χρόνια για να υλοποιηθεί, έγινε σε τρία μόνο χρόνια.

Όλοι οι δείκτες, όλοι οι αριθμοί, επιβεβαιώνουν ότι η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που μάλιστα δεν επιτεύχθηκε σε ουδέτερο πολιτικά και κοινωνικά χρόνο, αλλά υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Κι όμως…

Εδώ στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο αντέξαμε, αλλά ανεβάσαμε κατακόρυφα τις επιδόσεις και το επίπεδό μας.

Σαφώς όμως και συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικά προβλήματα.

Το ασχημόπαπο του χθες δεν έγινε ακόμα ο όμορφος κύκνος που εμείς ονειρευόμαστε.

Βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού που απειλεί να ακυρώσει την μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τις υποδομές που θα μας ανοίξουν δρόμους προς το μέλλον.

Είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με σοβαρά ελλείμματα εκσυγχρονισμού, αλλά και την ανάγκη μίας μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και βέβαια, ως περιοχή του δυτικού άξονα της χώρας, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αδικημένη πλευρά μίας χώρας, που όμως πρέπει να ισορροπήσει για να μπορεί να πατάει γερά και με τα δύο της «πόδια».

Βρισκόμαστε σήμερα στην Πάτρα, τον διοικητικό πνεύμονα της Δυτικής Ελλάδας.

Αν σκεφθούμε τις εποχές που άκμασε αυτή η πόλη, εύκολα μάλλον θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα: Η Πάτρα πρέπει να ξαναγίνει η μεγάλη πύλη της χώρας στη Δύση.

Άρα, ναι.

Μετά την Πατρών – Πύργου που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, η Πάτρα έχει ανάγκη, το ταχύτερο δυνατό, και από ένα σύγχρονο τρένο και από ένα ισχυρό λιμάνι με εμπορευματικές δυνατότητες και από ένα αναβαθμισμένο αερολιμένα. Δηλαδή, από όλες εκείνες τις υποδομές που θα τη καταστήσουν συγκοινωνιακό, διαμετακομιστικό και εμπορευματικό κόμβο.

Επίσης, αυτή εδώ η περιοχή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας της χώρας. Είμαστε δεύτεροι στη χώρα σε απασχόληση ερευνητών στην αγορά εργασίας, δεύτεροι και ως προς την καινοτομία προϊόντος στις επιχειρήσεις μας. Κατά συνέπεια, μπορούμε κάλλιστα να αποτελέσουμε έναν πολύ ισχυρό πόλο έρευνας και τεχνολογίας με σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.

Επίσης, κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει το brand «Ολυμπία» και «Ολυμπιακή Γη». Εμείς προχωρήσαμε και μετατρέψαμε την Ολυμπιακή Γη σε ταυτότητα της εξωστρέφειάς μας και της τουριστικής μας προβολής. Με επίκεντρο την Ολυμπία και τον Ολυμπισμό όμως, μπορούμε, όχι μόνο να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας, αλλά σε ένα μεγάλο σχέδιο εξωστρέφειας και προσέλκυσης πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας.

Ακόμα: Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αρκετά πριν την ενεργειακή κρίση, τολμήσαμε να προχωρήσουμε ένα εμβληματικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, ενεργοποιώντας και συντονίζοντας πάνω από 60 τοπικούς φορείς, με στόχο να ελαφρύνουμε από το ενεργειακό κόστος πάνω από 300.000 συμπολίτες μας, οι 140.000 εκ των οποίων είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αναφέρομαι στο μεγάλο φωτοβολταϊκο πάρκο που σχεδιάζουμε στο Μεσολόγγι και το οποίο πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να υλοποιηθεί γιατί θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο - συνεργατικά πάρκα της Ευρώπης και ταυτόχρονα, ένα εμβληματικό έργο πράσινης ενέργειας για όλη τη χώρα. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία ότι το πάρκο αυτό θα κατασκευαστεί σε έναν νομό όπως η Αιτωλοακαρνανία, που διαθέτει επίσης έναν ακόμα πολύτιμο ενεργειακό πράσινο πόρο όπως είναι το νερό. Οι λίμνες και τα ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν έναν, εν πολλοίς αναξιοποίητο θησαυρό για την τοπική κοινωνία, που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Αν σε αυτά προσθέσω και την τεράστια σημασία που έχει για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο επίσης έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα και πρέπει να συμβάλλετε ώστε να αποκτήσει επιτέλους τις σύγχρονες υποδομές που του αξίζουν ώστε να μετατραπεί σε ισχυρή «βιομηχανία» της χώρας με διεθνώς αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα, τότε έχουμε το προφίλ μίας Δυτικής Ελλάδας που με βεβαιότητα θα μπορεί πρωταγωνιστεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Δεν μιλάμε οραματικά, ούτε θεωρητικά για κάποιο μακρινό ή απροσδιόριστο μέλλον.

Μιλάμε για τη Δυτική Ελλάδα του 2030, δηλαδή τη Δυτική Ελλάδα των επόμενων 7-8 χρόνων.

Τώρα πια, που είδαμε πόσα καταφέραμε σε τρία μόνο χρόνια, ακόμα και υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, γνωρίζουμε καλύτερα πόσα μπορούμε να πετύχουμε στα αμέσως επόμενα χρόνια, εάν η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίσει να είναι όπως μέχρι τώρα ή και ακόμα καλύτερη.

Από εσάς, αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, όπως και από τους συνεργάτες σας, ζητάμε να συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας ακόμα πιο στενά, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη σε μας και τα δυνατότητές μας.

Να είστε ο πολιτικός ηγέτης που θα ισορροπήσει την χώρα και θα διορθώσει τις ανισορροπίες δεκαετιών, βάζοντας την υπογραφή του στη Δυτική Ελλάδα της νέας εποχής.

Και εμείς, με τη δύναμη που μας δίνει η κοινωνία αλλά και με τη συνένωση δυνάμεων που επιτρέπει στην αυτοδιοίκηση να παράγει έργο περνώντας πάνω από τους κομματικούς φράχτες, να είστε βέβαιος ότι θα κάνουμε τον τόπο μας ισχυρό πρωταγωνιστή.

Ξέρετε, εδώ στον Πατραϊκό κόλπο, όταν έχει καλό καιρό βλέπουμε υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Με λίγη ακόμα βοήθεια όμως, θα καταφέρουμε ακόμα και να… σηκώσουμε τον ήλιο από τα Δυτικά!

Εμείς το πιστεύουμε. Και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Ελπίζω να μας πιστεύετε και εσείς…

Σας ευχαριστώ πολύ και σας καλωσορίζουμε και πάλι στην έδρα της Περιφέρειάς μας"...

mitsotakis farmakis pde 2

mitsotakis farmakis pde 3

mitsotakis farmakis pde 4

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΠΔΕ / Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαμήτσος/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup