Τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που τον επισκέφθηκαν για να πουν τα κάλαντα και να ανταλλάξουν ευχές ενόψει του νέου έτους, υποδέχτηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Την αρχή έκανε αντιπροσωπεία μελών του Φάρου Ποντίων Πάτρας, που έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Πόντου, ενώ ακολούθησε αντιπροσωπεία του πολιτιστικού συλλόγου Μύλου (Μπεγουλακίου) Πατρών, οι «Αετοί του Μοριά».
Στη συνέχεια, χορευτές του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πατρών, κρατώντας παραδοσιακά μουσικά όργανα ερμήνευσαν τα κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ ακολούθησε η μπάντα του Δήμου Πατρέων με χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες.
Τέλος, τα κάλαντα έψαλαν στον Περιφερειάρχη και μέλη του Ιστορικού Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών, οι οποίοι χόρεψαν και σε παραδοσιακούς ρυθμούς.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 18:07
Πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Ε. Σπύρο Καπράλο
Με το κοινό αίτημα να γίνει η Σύνοδος για τις εκλογές του νέου Προέδρου της Δ.Ο.Ε. στην Αρχαία Ολυμπία επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο Καπράλο, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος.
Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα, την Πέμπτη το απόγευμα, με τον κ. Καπράλο να ξεκαθαρίζει ότι η Ε.Ο.Ε. είναι σύμφωνη ως προς το αίτημα που ετέθη, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από τη Δ.Ο.Ε., ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ειδική επιτροπή της Δ.Ο.Ε. θα μεταβεί στην Ηλεία, προκειμένου να αξιολογήσει τις τεχνικές προδιαγραφές και να εξετάσει τυχόν τεχνικά ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέδωσε, επίσης, στον κ. Καπράλο, το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο περί διεξαγωγής της Συνόδου και της εκλογής νέου προέδρου της ΔΟΕ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, επισημαίνοντας: «Αυτό για μας είναι αδιαπραγμάτευτο, θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να λάβουν χώρα στην Αρχαία Ολυμπία, στο μέρος όπου αναδείχθηκαν οι ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδανικά, όπως αυτά της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε».
Επισημαίνεται, τέλος, η μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή η διεξαγωγή της Συνόδου της Δ.Ο.Ε. για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ στην προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο.
Την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας και την περιφερειακή ανάπτυξη ως «εθνική επένδυση» έθεσε ως μείζον ζήτημα και απαίτηση των καιρών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο «Olympia Forum» που πραγματοποιείται στην Ηλεία, σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024.
«Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης και αυτό που λέω είναι να αντιστρέψουμε το ”think global, act local” σε “think local, act global”. Δηλαδή, μέσα από τη γνώση που μόνο η Αυτοδιοίκηση έχει για τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε τόπου, να της δοθεί η δύναμη να δημιουργήσει ισχυρές συνθήκες τοπικής ανάπτυξης που θα υπακούν στις εθνικές στρατηγικές, τελικά στο ίδιο το εθνικό αφήγημα που θέλουμε να δημιουργήσουμε για την Ελλάδα του 21ου αιώνα» ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας την ανάγκη εγκατάλειψης του συγκεντρωτικού μοντέλου και την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο περιέγραψε ως «πολυκεντρικό».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του δυτικού άξονα της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της περιοχής, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα και στο μνημόνιο συνεργασίας με την πόλη Χάνγκτσού, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εκεί βρέθηκα πριν λίγες μέρες και είχα την ευκαιρία να καταλάβω γιατί μία κινέζικη περιοχή με τόσο μεγάλο πληθυσμό που είναι η έδρα της γνωστής Ali Baba και με ένα τοπικό παραγόμενο προϊόν που ξεπερνάει την οικονομία της Σουηδίας (590 δισ. δολάρια), επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με την Δυτική Ελλάδα, μία ελληνική περιφέρεια των 700.000 ψυχών. Γιατί εκεί βλέπουν τις δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή, που μάλιστα έχει ένα brand name που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις σε όλο τον πλανήτη. Είναι η Ολυμπιακή Γη. Γιατί, το είδα και το έζησα αυτό, όταν λες πως έρχεσαι από την Ελλάδα, από την περιοχή που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν χρειάζεται να πεις τίποτα άλλο! Όλοι καταλαβαίνουν ποιος είσαι και πολλοί είναι αυτοί που σε προσωπικό επίπεδο αναφέρουν ότι θα ήταν ευτύχημα να προέρχονται και οι ίδιοι από τόπους με το ιδιαίτερο βάρος και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Ολυμπιακής Γης. Πόσο κρίμα είναι λοιπόν, αυτή την παγκόσμια κληρονομιά να την έχει στα χέρια της αυτή η χώρα και όμως, να μην την αξιοποιεί με τον τρόπο που θα έπρεπε;»
Ο κ. Φαρμάκης περιέγραψε σε γενικές γραμμές τη βελτίωση της θέσης της ΠΔΕ σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εξωστρέφειας, προσθέτοντας ωστόσο: «Για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία πρέπει να υπάρξει ροή στην χρηματοδότηση, συνέχεια στα έργα και στον στρατηγικό σχεδιασμό. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω: Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι το βήμα διαλόγου που θα τοποθετεί τους άξονες για τις εθνικές πολιτικές».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές διεκδικήσεις της περιοχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη συνέχιση της Πατρών – Πύργου μέχρι την Μεσσηνία, τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο, το Καρπενήσι και την Λαμία, τη νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την Πάτρα και την σύνδεσή της με τον Πύργο, την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης φυσικού αερίου, ενώ τέλος υπογράμμισε την σημασία υιοθέτησης του «Olympian Land» ως ταυτότητα και της οικονομικής εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας. «Το “made in Olympian Land” είναι το όραμά μας για τη Δυτική Ελλάδα του αύριο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης επανέλαβε το «think local, act blogal», σημειώνοντας πως πρέπει να αποτελέσει εθνική προσπάθεια. «Συνιστά ακλόνητη πεποίθησή μου πως κάτω από το σακάκι του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας πρέπει να φοράω την φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Και νομίζω πως το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι. Υπηρετούμε αυτόν τον τόπο γιατί εδώ γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και στεριώσαμε τις ζωές μας. Γιατί τον αγαπάμε. Αλλά αυτός ο τόπος είναι κομμάτι μίας πατρίδας που επίσης αγαπάμε και χωρίς την οποία δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Να γιατί η αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει πυλώνας της εθνικής προσπάθειας και γιατί, μέσα από την τοπική στρατηγική πρέπει να ξεπηδάει η εθνική δράση» ανέφερε, προσθέτοντας τα εξής: «Κάθε μας προσπάθεια να έχει ένα καλύτερο μέλλον ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας είναι τελικά μία προσπάθεια για να έχει καλύτερο μέλλον ο Έλληνας πολίτης, σε όποια περιοχή και να ζει. Και κυρίως, στις περιοχές που μέχρι σήμερα μειονεκτούν. Εμείς στη Δυτική Ελλάδα ξέρουμε καλά τι πάει να πει μειονεξία. Το ζήσαμε πολλά χρόνια, ακόμα και πριν την μεγάλη οικονομική κρίση. Ίσως έχουμε ένα δικαίωμα παραπάνω λοιπόν, τώρα που «οι μηχανές πήραν μπροστά», να ζητάμε να… φουλάρουν».
Το Δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» (ΣΕΑΔΕ) πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση με θέμα: «Logistics και Τοπική Ανάπτυξη», στις 16 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Τάκη Παπαδόπουλου.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην ομιλία του, ευχήθηκε καλή και γόνιμη θητεία στα μέλη του Δικτύου, και επεσήμανε: «Η λειτουργεία του ΣΕΑΔΕ έχει αποδειχτεί σημαντική για την Περιφέρεια, καθώς λειτουργεί εποικοδομητικά για το επιχειρείν μέσω της δικτύωσης και της ώσμωσης. Χρειάζεται συνεργασία και αμφίδρομη σχέση με την επιχειρηματική, την επιστημονική, και φυσικά την ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, κοινές δράσεις, και κυρίως διάχυση των πληροφοριών παντού».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, όπου καλωσόρισε τα μέλη του Δικτύου, και έκανε αναφορά στην στόχευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην έρευνα, καινοτομία και κυρίως στη σύνδεσή της με τη επιχειρηματικότητα, που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υπερασπίζεται πολλαπλά μέσα από στρατηγικό προγραμματισμό, από χρηματοδοτήσεις έργων και δομών και κυρίως από δέσμευση πόρων για την χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων.
«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις πραγματικές προοπτικές των logistics, βάζοντας την περιοχή μας στον χάρτη υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και παραγωγής, φέρνοντας παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Ως Περιφέρεια προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε έργα και προγράμματα για την ανάπτυξη, με βιώσιμους όρους για την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας. Μέσα από τις συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, επιχειρηματίες και εξειδικευμένους ομιλητές, το ΣΕΑΔΕ επιδιώκει την εξωστρέφεια προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την ευημερία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Ομιλητής στη συνεδρίαση ήταν ο Επικ. Καθηγητής, Κωνσταντίνος Βασιλείου που αναφέρθηκε στην σύνδεση των logistics με την τοπική ανάπτυξη.
Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, με στόχο τη συνεργασία για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου προβλέπεται η εξασφάλιση της τακτικής και λειτουργικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη για το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή ενός προγράμματος δράσεων και συνεργειών σε αντικείμενα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα σε πεδία του επαγγελματικού και βιοτεχνικού οικοσυστήματος, στους τομείς μεταφορών, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού, χορήγησης αδειών, προαγωγή υγείας και ασφάλεια των εργαζομένων.
Ορισμένα από τα αντικείμενα που εξειδικεύει αφορούν στην εκτίμηση του τοπικού δυναμικού στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην ανάπτυξη σεναρίων για την εξέλιξη κλάδων και επαγγελμάτων με βάση την μελλοντική ανάπτυξη τεχνολογικών, οικονομικών και θεσμικών παραμέτρων, καθώς και εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων στόχων για την συνεισφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030.
Επίσης η συνεργασία επεκτείνεται σε θέματα σχεδιασμού και ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ 2021-2027, όσον αφορά σε δράσεις επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, συνεργασιών επιχειρήσεων και εξωστρέφειας, αλλά και στη διερεύνηση/ωρίμανση προτάσεων έργων, τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν από ερευνητικά ή άλλα προγράμματα.
«Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης. Υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κοινός μας στόχος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της επιχειρηματικής δράσης σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024, τη σύναψη του εν λόγω μνημονίου συνεργασίας, και ήταν παρών στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε: «Η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα διασφαλίσει τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»
«Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος του οικοσυστήματος της περιφερειακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η σημερινή συμφωνία ευελπιστούμε να λειτουργήσει και προς όφελος των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών της Περιφέρειας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους άνεργους συναδέλφους μας, στους αποφοίτους των οικονομικών σχολών, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματικά την οικονομολογική – λογιστική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς.
Η αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών ενόψει της χειμερινής περιόδου 2024-2025, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που συνεδρίασε υπό τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτεταμένη αναφορά στους σοβαρούς κινδύνους που ανέκυψαν από πυρκαγιές κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στη Δυτική Ελλάδα, λόγω των αντίξοων κλιματολογικών συνθηκών, ενώ υπογραμμίστηκε ότι μπορεί η αντιπυρική περίοδος να ολοκληρώνεται τυπικά σε λίγες ημέρες, ωστόσο η επιφυλακή παραμένει, δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως σοβαρές πυρκαγιές εκδηλώνονται ακόμα στη χώρα και μάλιστα, μία από αυτές εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα και στην Π.Ε. Ηλείας, ξεκινώντας από τη θέση «Γεράκι» Αμαλιάδας.
Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς ο σχεδιασμός δράσεων με σκοπό την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέναντι σε φαινόμενα παγετού και ισχυρών χιονοπτώσεων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε ότι η Δυτική Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, αποτελεί ένα hot spot της κλιματικής αλλαγής. Το λένε όλοι οι ειδικοί, το βιώνουμε όμως και εμείς που όλο και συχνότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα. Θυμίζω ως παράδειγμα ότι η περιοχή μας ταλαιπωρείται επί σχεδόν δύο χρόνια από μία σημαντική ξηρασία. Και παρά το γεγονός ότι είναι μία περιοχή με σημαντικά υδάτινα αποθέματα, φτάσαμε φέτος στο σημείο να διαμορφώσουμε αρδευτικά προγράμματα για τη ζώνη του Πηνειού, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αγροτική παραγωγή».
Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρατήρησε πως είναι σημαντικό για τη θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μεγάλος εύρος εργασιών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρχουν παντού ενεργές εργολαβίες στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθεί να υπάρχει άμεση παρέμβαση.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την προστασία των πολιτών, του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος είναι διαρκής, καθώς όπως είπε «ο αγώνας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα είναι διαρκής, πολλές φορές και άνισος. Ξέρουμε ότι πάντα και παντού θα υπάρχουν προβλήματα. Ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, διαθέτουμε ξεπερασμένες και ευάλωτες υποδομές. Ότι συνεχίζει να υφίσταται ένα σοβαρό ζήτημα χρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού για το σύνολο των ΟΤΑ, αλλά και των υπηρεσιών ασφαλείας. Είμαστε εδώ όμως για να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και ο καθένας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να κάνει το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία που εκπροσωπούμε και υπερασπιζόμαστε».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή κάθε ανάγκης, με το σύνολο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δήμων, καθώς επίσης και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές, για τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν το καλοκαίρι για την προστασία του τόπου από τις μεγάλες και επικίνδυνες φωτιές, αλλά και για την διάθεση συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι έκτακτες ανάγκες. «Το χρέος μας δεν σταματάει. Συνεχίζεται, χειμώνα – καλοκαίρι…» κατέληξε.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομμάτης, Π.Ε Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ΠΕ Ηλείας, Νικόλαος Κοροβέσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, ο Διοικητής ΠΕ.Π.Υ.Δ. Δυτικής Ελλάδας Βασίλειος Σολδάτος, ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης ΓΕ.Π.Α.Δ. Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Τσαπικούνης, ο Βοηθός Δ/ντη ΓΕ.Π.Α.Δ Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Κακούσης, ο Διοικητής 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ Ιωάννης Πουλημένος, ο Διοικητής ΚΕΤΧ Πάτρας Γεώργιος Αλεξίου, ο Διοικητής 6ης ΥΠΕ Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος της 6ης ΥΠΕ Κωνσταντίνος Καρζής, η εκπρόσωπος ΕΚΑΒ Πάτρας Κλεονίκη Τσίμα, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης δασών Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Αλέξανδρος Τοκατλίδης, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νικόλαος Γυφτάκης, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών έργων ΠΔΕ Χρήστος Καραγιάννης, ο Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών έργων Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Φλωράτος, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Αιτωλ/νιας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Αχαΐας Βασίλειος Κούτρας, ο Προϊστάμενος τμήματος Π.Π.Π.Ε Ηλείας Γεώργιος Θεοδωρόπουλος.
Αφορά ένταξη νέων έργων σε Πύργο, Ήλιδα Αρχ. Ολυμπία, και Ζαχάρω
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Με έργα συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ «προικίζεται» η Ηλεία με την έγκριση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή προτάσεων ένταξης νέων έργων αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών. Οι προτάσεις που αφορούν στους δήμους Πύργου, Ήλιδας, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως, θα υποβληθούν στην ΣΑΕΠ 401 του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2024.
Πρόκειται για ολοκληρωμένες προτάσεις, με πλήρεις φακέλους μελετών και τα έργα στοχεύουν στην αποκατάσταση περιοχών μετά τις φωτιές του 2007 και του 2021.
Στον Δήμο Ήλιδας
Τη μερίδα του «λέοντος» παίρνει ο Δήμος Ήλιδας με κατάθεση πρότασης που ανέρχεται στο ποσό του 1,2 εκ ευρώ με έργα που στοχεύουν στη βελτίωση και την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομές σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007. Συγκεκριμένα η μελέτη αφορά τμήματα κοινοτήτων της Δ.Ε. Πηνείας και της Δ.Ε. Αμαλιάδας, όπου η έλλειψη ομαλότητας της μορφολογίας του εδάφους σε συνδυασμό με την αδυναμία συγκράτησης των ομβρίων υδάτων λόγω απουσίας βλάστησης, έχουν προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στην αγροτική οδοποιϊα της περιοχής. Επιπλέον δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα των αγροτών/κτηνοτρόφων στις εγκαταστάσεις και τις εκμεταλλεύσεις τους.
Στον Δήμο Πύργου
Το ποσό της πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος Πύργου ανέρχεται στις 554.120 ευρώ με το ποσό των 500.000 ευρώ να κατατίθεται για τη ΣΑΕΠ ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί από το ταμείο του Δήμου.
Η μελέτη αφορά στη βελτίωση του οδικού δικτύου που βρίσκεται στις δημοτικές κοινότητες Πύργου, Κολιρίου, Γούμερου, και στο οδικό δίκτυο από το Λαντζόι προς τον συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Λαντζοΐου. Όπως και στη βελτίωση του δικτύου αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων υφισταμένων οδών σε Πύργο και Κολίρι.
Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Η πρόταση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αφορά την αποκατάσταση υποδομών τοπικών κοινοτήτων και το ποσό αγγίζει τις 269.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, το προτεινόμενο έργο αφορά στην ανασυγκρότηση της περιοχής λόγω των ζημιών από τις πυρκαγιές του 2007 , με παρεμβάσεις στις κοινότητες: Πευκών, Κλαδέου, Κοσκινά, Σμίλας, Φλόκα, Στρεφίου, Μουριάς, Λούβρου, Πέρσαινας, Φολόης, Καμένας και Αρχαίας Ολυμπίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις του προτεινόμενου έργου αποσκοπούν στην άρση της απομόνωσης των πυρόπληκτων περιοχών και στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών του αγροτικού και δημοτικού οδικού δικτύου, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσβασιμότητα στις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τις μεταφορές προϊόντων καθώς και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων μεταξύ των κοινοτήτων.
Στον Δήμο Ζαχάρως
Πρόταση για ασφαλτοστρώσεις αγροτικών και δημοτικών οδών ύψους 984.000 ευρώ κατέθεσε ο Δήμος Ζαχάρως καθώς και τη βελτίωση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις στις κοινότητες Ζαχάρως, Νέας Φιγαλείας, Ανηλίου, Ξηροχωρίου, Σχίνων, Γιαννιτσοχωρίου και Μηλέας.
Επισημαίνεται, ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του έργου αποσκοπούν στη βελτίωση και λειτουργικότητα του οδικού δικτύου του Δήμου Ζαχάρως, ώστε να είναι πιο ασφαλείς και άνετες να διευκολύνεται η πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οικιστικές περιοχές του Δήμου, ενισχύοντας τη βιωσιμότητά τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αρχές της κυκλικής πράσινης ανάπτυξης. Η βελτίωση της προσβασιμότητας αναμένεται να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε τόσο η καλλιέργεια όσο και η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων να ενισχύσουν τον αγροτικό πληθυσμό.
Γ. Στασινός: Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών
- Ν. Φαρμάκης: «Η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει»
- Κ. Πελετίδης: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς»
- Β. Καραχάλιος: «Το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα»
Στο εμβληματικό έργο του προσεισμικού ελέγχου δημόσιων κτιρίων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και συνολικά στα έργα ανθεκτικότητας που έχουν δρομολογηθεί, εστίασε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικών εκπροσώπων και μηχανικών.Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια «με νέα καθήκοντα και νέες δουλειές για τους μηχανικούς, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το ΤΕΕ για τους μηχανικούς που εν τέλει εξυπηρετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας και της Πολιτείας».
Στο επίκεντρο του μετασχηματισμού βρίσκεται, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, η ανθεκτικότητα της πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας, ενώ το πλέον εμβληματικό έργο σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και συγκεκριμένα των σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων. Χαρακτηρίζοντάς το «έργο - ορόσημο», υπογράμμισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών για την υλοποίησή του καθώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και αν κάποτε ξεκινούσε υπό κανονικές συνθήκες δημόσιας διοίκησης θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει». Έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες κτίρια από το καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.
«Ο προσεισμικός έλεγχος είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά»
«Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών γιατί μέσα από μια κατεξοχήν επιστημονική εργασία βοηθάμε την κοινωνία και την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας» τόνισε ο Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε ότι «είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά».
Εξηγώντας τον ρόλο του ΤΕΕ στην υλοποίηση του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια, σημείωσε ότι «δεν ήταν εύκολο να πειστεί μια κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητα και να βρεθούν χρήματα, ήταν όμως απαραίτητο, πιέσαμε και έγινε πραγματικότητα με προσωπική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού». «Ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους» υπενθύμισε.
«Με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, το ΤΕΕ και οι μηχανικοί αντιλαμβάνονται τη διάσταση της ανθεκτικότητας ως κυρίαρχη στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ψηφιακά έργα που υλοποιεί το ΤΕΕ όπως το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που έχει ως κύριο στόχο την ανθεκτικότητα μέσα από τη συντήρηση των υποδομών.Μάλιστα, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους μηχανικούς που υπηρετούν στο δημόσιο, ειδικά στις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και στους εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση, λέγοντας: «αγκαλιάστε το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, με τη δική σας συμμετοχή, καταχωρώντας τα έργα που έχετε στην περιοχή σας, θα κάνουμε όλοι μαζί τη χώρα μας καλύτερη και πιο ανθεκτική».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι: «και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει στόχο και την Ανθεκτικότητα, δίνοντας όπλα στην Πολιτεία σε περίπτωση καταστροφών, το ίδιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών».
Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα που βελτιώνουν άμεσα την ανθεκτικότητα των Υποδομών και γίνονται με ευθύνη του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε:
τις Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών.
τις Έξυπνες Διαβάσεις, με το οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στο παρόν την οδική και αστική ασφάλεια.
τον Οδοφωτισμό μεγάλων οδικών αξόνων.
«Βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί έμπρακτα την Ανθεκτικότητα, δηλαδή την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τη βιωσιμότητα και την αειφορία των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων» επισήμανε.
«Τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων και στην Αχαΐα»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Στασινός στην κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας προκειμένου να αλλάξει επίπεδο η χώρα και η ζωή των πολιτών, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς, για το πέρασμα σε μια νέα εποχή». Έκανε λόγο για μια αληθινή ανάπτυξη που θα προέλθει και από ιδιωτικά και από δημόσια έργα, με σαφές πράσινο πρόσημο και περιβαλλοντικούς στόχους. Εστιάζοντας στην Αχαΐα σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων, όπως:
Η ολοκλήρωση του Νέου Οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος
Ο σιδηρόδρομος και η σχέση του με την πόλη
Τα μεγάλα και μικρά έργα αστικών αναπλάσεων, με έμφαση στην Ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών
Η δημιουργία, επιτέλους, ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αναβάθμιση όλων των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και μαρίνες.
Έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης που άμεσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με έργα ουσίας και μακροπρόθεσμης απόδοσης για τη διάβρωση των ακτών.
Οι εμβληματικές επενδύσεις αξιοποίησης σχολάζουσας δημόσιας περιουσίας με νέες χρήσεις.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με στόχους τόσο διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών και ειδών όσο και βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων.
«Δεν είναι η ώρα να μεμψιμοιρούμε, το κρίσιμο είναι η αποτελεσματικότητα, όχι τα λόγια, τα έργα και τα αποτελέσματα, όχι οι φωνές» επισήμανε ο Γιώργος Στασινός.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης του υψηλού επιπέδου των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και των Ελλήνων Μηχανικών μέσα και από τη διασφάλιση υψηλότερων αμοιβών για το κατεξοχήν επιστημονικό έργο τους.
Τέλος, έκανε μία προσωπική αναφορά λέγοντας: «έχω την τιμή να είμαι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και γνωρίζω καλά ότι εδώ προετοιμάζονται, επί πολλά χρόνια, επιστήμονες υψηλής στάθμης. Έζησα για χρόνια στην Πάτρα, έχω φίλους και συνεργάτες εδώ, γνωρίζω καλά την επαγγελματική και επιστημονική δυναμική που δίνει το Πανεπιστήμιο στον τόπο».
Ν. Φαρμάκης: Η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει
Στη σημασία που αποδίδει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη σχέση με το ΤΕΕ αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.
«Ζούμε σε μία Περιφέρεια που έχει την τύχη να διαθέτει ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό μηχανικών και ισχυρά παραρτήματα του ΤΕΕ με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη. Η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται τη σχέση της με το ΤΕΕ ως γέφυρα διαλόγου για το σήμερα και αύριο. Ξέρουμε ότι έχουμε έναν πολύτιμο σύμβουλο και συνεργάτη για να παρέχει τεκμηριωμένες απαντήσεις» τόνισε.
Έκανε μία αναδρομή στην εποικοδομητική συμπόρευση, όπως τη χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι «η πορεία του ΤΕΕ και της Περιφέρειας είναι κοινή και έτσι πρέπει να συνεχίσει». Μεταξύ των παραδειγμάτων αυτής της συνεργασίας ανέφερε, την ανάπτυξη δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και της ανάπτυξης αυτόνομων, έξυπνων, τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας όπου διαπιστώνεται ελλιπής φωτισμός.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΕΕ για την υλοποίηση ενός έργου που βελτιώνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας σε μήκος 900 και πλέον χιλιομέτρων» όπως επισήμανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε και στη νέα σιδηροδρομική γραμμή προς το λιμάνι της Πάτρας εκφράζοντας την ελπίδα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να σταθεί αρωγός στη διεκδίκηση.
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός των προσπαθειών για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.«Εύχομαι η νέα 100ετία να αποδειχθεί το ίδιο δημιουργική και καρποφόρα για το ΤΕΕ. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα είναι, όλοι μαζί λοιπόν» είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.
Κ. Πελετίδης: «Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ΠατρέωνΚώστας Πελετίδης αναγνώρισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη υπόθεση τα 100 χρόνια».
Ο Κώστας Πελετίδης έκανε λόγο για «υποστελέχωση σε μηχανικούς στους Δήμους» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «φεύγουν μηχανικοί με συνταξιοδότηση και μεγάλη εμπειρία κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο θέμα». «Πρέπει να υπάρχει στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα και οι δήμοι να είναι πλήρως στελεχωμένοι για να μην χαθεί η γνώση» υπογράμμισε.
Στη συνέχεια μίλησε για την ανάπτυξη καλώντας να εξετάσουμε τι γίνεται σήμερα με τη νέα γενιά και διερωτώμενος αν ζει καλύτερα. «εμείς ζήσαμε καλύτερα από τους γονείς μας, η νέα γενιά ζει καλύτερα από εμάς; Έχει καλύτερες προοπτικές;» είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, χρήσιμοι είμαστε όλοι και θα πρέπει να παλέψουμε για σημαντικά ζητήματα». Στο σημείο αυτό, έφερε ως παράδειγμα τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ.Ο Κώστας Πελετίδης τοποθετήθηκε και για το τρένο στην Πάτρα αναφέροντας ότι «είναι αδιανόητο το 2024 η τεχνική να βρίσκεται στο απόγειο και να κάθεσαι να συζητάς ότι θα περάσει επιφανειακά μία βαριά κατασκευή από μία πόλη. Είναι πρόκληση».«Για κανένα λόγο δεν μπορείς να θάψεις το μέλλον μίας πόλης» σημείωσε και πρόσθεσε «σας θέλουμε συμπαραστάτες».
«Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις τα παιδιά μας να ζουν καλύτερα από εμάς», τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων.
Β. Καραχάλιος:Το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα
Στην καθοριστική συμβολή και το εύρος των παρεμβάσεων του ΤΕΕ στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του καθώς και στον ρόλο του Περιφερειακού Τμήματος της Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ Βαγγέλης Καραχάλιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΤΕΕ στη Δυτική Ελλάδα, ως σύμβουλος της Πολιτείας, έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια τεκμηριωμένες θέσεις και έχει βάλει την επιστημονική του σφραγίδα σε μεγάλα έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός, το φράγμα Πείρου, Παραπείρου και άλλα. Τόνισε ότι το Περιφερειακό Τμήμα στήριξε σε «χαλεπούς καιρούς» τεκμηρίωσε τη βιωσιμότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ της Πάτρας, στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου μέσω μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και αποκεντρωμένων δικτύων, υπενθύμισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι ΑΠΕ και τα έργα διάβρωσης ακτών. Ο Βαγγέλης Καραχάλιος στάθηκε ιδιαίτερα στη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Πελοποννήσου, συναρτώντας τη με το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη χρηματοδότησης της υπογειοποίησης της νέας διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής.
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Τμήμα, ο Βαγγέλης Καραχάλιος ανέφερε το «Δυτική Ελλάδα 2040» που θα αποτελέσει, όπως είπε, «σταθερό όργανο διαλόγου και παρακολούθησης θεμάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης που θα χρησιμοποιεί τις γνώσεις των μηχανικών», όπως εξήγησε.
Υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρο ότι το ΤΕΕ ανέβηκε στα μάτια της κεντρικής διοίκησης που το εμπιστεύθηκε σε μεγάλο βαθμό» και επισήμανε τη σημασία που έχει «να παράγει επιστημονικό έργο και να απαντά με τη γλώσσα της επιστήμης στα προβλήματα της κοινωνίας».
Για τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους μίλησε εκτενώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024.
Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση φορέων και ενημέρωση που είχαν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Απόλλων», καθώς επίσης και για το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει εκπονήσει η ΠΔΕ με τη συμμετοχή 66 τοπικών φορέων.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το σχέδιο της ΠΔΕ προϋπήρξε του προγράμματος «Απόλλων» και υπήρξε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που μάλιστα εντάχθηκε το 2023 στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι έγκαιρα, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου, (βάσει του νόμου 4513/2018) και από τον Απρίλιο του 2022 υπέβαλε αίτημα λήψης όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τον Ιούλιο του 2022 και μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, το αίτημα μεταβιβάστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον ΑΔΜΗΕ.
«Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών και ποτέ δεν λάβαμε τους όρους σύνδεσης που περιμέναμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ήρθε η δημιουργία του εθνικού προγράμματος «Απόλλων», για το οποίο υπήρξε από την πρώτη στιγμή διερεύνηση, αξιολόγηση, αλλά και σύγκριση των δύο σχεδίων (της ΠΔΕ και του «Απόλλωνα»).
«Μέσα από τη μελέτη που εμείς κάναμε, διαμορφώσαμε την άποψη ότι η ωφέλεια του δικού μας σχεδίου είναι μεγαλύτερη και έτσι, με πολλούς τρόπους και πολλές διαπραγματεύσεις, ζητήσαμε ακόμα και την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση όρων σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας και την παράλληλη λειτουργία τους με τον «Απόλλωνα», ο οποίος με το νόμο 5106/2024 επιβάλει πλέον σε κάθε Περιφερειάρχη την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας για το πρόγραμμα «Απόλλων» και την κλήση των υπολοίπων φορέων της περιφέρεις να ενταχθούν σε αυτή» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης τονίζοντας ότι οι σχετικές εκτιμήσεις, απόψεις και ενστάσεις κατατέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Σδούκου.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε και τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οποία, το ενεργειακό όφελος για τους 66 φορείς των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έφτανε στο 72,47% ενώ το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα ήταν μόνο 24,09%
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επεσήμανε ότι η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό όφελος για τους φορείς από το πρόγραμμα «Απόλλων» θα είναι της τάξης του 50% περίπου, ενώ επιπροσθέτως και μετά από τον αναλυτικό διάλογο που έγινε, η Υφυπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο θα παραχωρήσει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση αλλαγής της μεθοδολογίας συμψηφισμού (net-billing αντί για net-metering), ενώ επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και προσθετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων». Επίσης, η Περιφέρεια ζήτησε χρονική παράταση για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας του «Απόλλωνα» και αναμένει τη σχετική αποδοχή με την έκδοση υπουργικής απόφασης. Κατόπιν τούτων, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η λειτουργία ενός τεχνικού συμβουλίου μεταξύ της ΠΔΕ και του Υπουργείου που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις.
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Το σχέδιο “Απόλλων” δεν είναι ένα σχέδιο που κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από τη δική μας. Απεναντίας, είναι ένα εθνικό και ολιστικό σχέδιο που εμπίπτει ακριβώς στη λογική που διέπει και εμάς και το οποίο έρχεται να προσφέρει φθηνότερες τιμές ρεύματος στους ΟΤΑ, τους αρδευτικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, μία ανάγκη που εμείς είχαμε διαγνώσει πολύ προτού εμφανιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, επειδή εμείς ακόμα πιστεύουμε στο δικό μας σχέδιο και επειδή η κυρία Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται το “ή Απόλλων ή τίποτα”, αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε και τις δύο μεθόδους, αυτή τη στιγμή διερευνούμε την καλύτερη δυνατή λύση και δεσμευόμαστε απέναντι στους φορείς που εντάχθηκαν στις ενεργειακές μας κοινότητες να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή ωφέλεια. Στόχος μας από την αρχή ήταν να χαλαρώσουμε την ενεργειακή “θηλιά” των τοπικών φορέων και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, που βέβαια θα παρουσιάσουμε ενώπιόν τους και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με το υπουργείο. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή θα διεκδικήσει μέχρι τέλους και με κάθε νόμιμο τρόπο, το καλύτερο για τον τόπο. Αυτή είναι πάντα η δική μας κόκκινη γραμμή!».