Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 09:02

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού: Τα μηνύματα του δημάρχου και του αντιδημάρχου Πύργου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (6 Μαρτίου) και τις δράσεις του Δήμου Πύργου, ο δήμαρχος της πόλης Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε τα εξής:

“Δυστυχώς και στον Πύργο είχαμε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Αντιδράσαμε άμεσα, τόσο στο πλαίσιο της πρόληψης και της σωστής διαπαιδαγώγησης αλλά και με καταστολή-όπως αυτή επιτρέπεται. Αρχικά καλέσαμε το “Χαμόγελο του παιδιού” με το επιστημονικό του προσωπικό. Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου ένα διαρκές πρόγραμμα παρέμβασης στα σχολεία και παράλληλα προβήκαμε σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης των σχολείων (στους εξωτερικούς χώρους) όπου είχαν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα.

Μετά από αρκετούς μήνες, έχει εξαλειφθεί απόλυτα το φαινόμενο και δεν είχαμε επανάληψη ανάλογων περιστατικών. Υπήρξε συμμόρφωση και αυτών που επιδίδονταν σ’ αυτή τη συμπεριφορά, όπως και μια ανώτερη συμπεριφορά από τους υπόλοιπους μαθητές που δεν επέτρεπε πλέον να δημιουργούνται τέτοιες εστίες.

Σε πρόσφατη συνεργασία που είχαμε με το “Χαμόγελο του παιδιού” προκύπτει μια τεράστια διαδραστικότητα στο σύστημα , με πολλούς μαθητές να απευθύνονται στους ειδικούς επιστήμονες, να δίνουν πληροφορίες για πιθανές εστίες σχολικού εκφοβισμού, να λαμβάνουν καθοδήγηση, να συζητούν.

Αυτό ήταν και η επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Η συζήτηση του προβλήματος. Όχι η λογική της εξόντωσης και της τιμωρίας, αλλά η λογική της πρόληψης, της αφομοίωσης, της εκτόνωσης, της δημιουργικής συνύπαρξης όλων των διαφορετικοτήτων στις σχολικές κοινότητες.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται να υλοποιείται και πιστεύω ότι αυτό είναι μια ασπίδα άμυνας απέναντι στη βία που προβάλλεται σε όλο το “πολιτιστικό μόρφωμα” του σύγχρονου κόσμου”.

Μήνυμα Αντιδημάρχου Παιδείας Γιάννη Πλεμμένου για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

“Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο Δήμος Πύργου και το τμήμα Παιδείας συμμετέχουν ενεργά στην δράση που διοργανώνει και φέτος η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και προχωρούν στην φωταγώγηση του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου, με χρώμα πράσινο που είναι το «χρώμα της ελπίδας» υπενθυμίζοντας έτσι τη σημασία της στήριξης που είναι άκρως αναγκαίο να παρέχεται στα παιδιά- θύματα κάθε είδους εκφοβισμού.

Ο Δήμος Πύργου ωστόσο, έχει αναλάβει ήδη δράση ενάντια σε κάθε μορφή σχολικού εκφοβισμού – bullying και σε συνεργασία με το Σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιούνται ήδη δράσεις σε όλα τα σχολεία τόσο της Α’ βαθμιας όσο και της Β΄βαθμίας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Η 6η Μαρτίου μπορεί να έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις.

Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί στο καθέναν! Είναι υπόθεση που αφορά όλα τα παιδιά! Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο εκφοβισμός συμβαίνει μόνο όταν το παιδί – δράστης επιτεθεί σπρώχνοντας και χτυπώντας το παιδί – θύμα. Αρκετές είναι οι φορές που τα παιδιά που εκφοβίζουν δεν χτυπούν και ούτε καν αγγίζουν τα παιδιά – θύματα. Στην εποχή μας που ολοένα και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με το διαδίκτυο, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, που έχει αρχίσει να λαμβάνει αρκετά υψηλά ποσοστά στις μέρες μας, αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση και την παρενόχληση παιδιών και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου.

Ο σχολικός εκφοβισμός κάθε μορφής (σωματικός, λεκτικός, διαδικτυακός) δε θα σταματήσει, αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό ΟΛΟΙ μας.

Ευαισθητοποιούμαστε – Σπάμε τη σιωπή- Βάζουμε τέλος στη σχολική βία και τον εκφοβισμό!”

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 16:00

Σχετικά Άρθρα

  • Δήλωση δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας για την βία και τον σχολικό εκφοβισμό
    Δήλωση δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας για την βία και τον σχολικό εκφοβισμό

    Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού η σημερινή και στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, η βία μεταξύ των ανηλίκων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Τα περιστατικά bullying, εντός και εκτός σχολείων, αυξάνονται διαρκώς καθιστώντας παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς ευάλωτους, καθώς έχουν γίνει πια καθημερινότητα με ολοένα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά.

    Εκείνο που πάνω από όλα χρειάζεται, είναι να κατανοήσουμε τα αίτια αυτής της ανεξέλεγκτης βίας και να δώσουμε λύσεις βαθιά στις ρίζες του προβλήματος, ξεκινώντας από την έμπρακτη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας των θυμάτων, μέσα από δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές.

    Με αφορμή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, φέτος, και του συμβολισμού αυτών, που είχαν ως αξία τους την ευγενή άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι, την ειρήνη, την συναδέλφωση των λαών, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον σεβασμό, ελπίζουμε όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και να λάβουμε άμεσα μέτρα. Γιατί δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά κυρίως τη ζωή των παιδιών μας!

    Αριστείδης Παναγιωτόπουλος

    Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ημέρα κατά της σχολικής βίας: Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying
    Ημέρα κατά της σχολικής βίας: Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying

    Συχνότερα τα περιστατικά σχολικής βίας - Πώς θα προστατευθούν οι έφηβοι

    Σαν σήμερα και κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου γιορτάζεται η Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (school bullying), ένα φαινόμενο, που δυστυχώς παρουσιάζεται συχνά το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. «Πατήσια: Στο νοσοκομείο 11χρονος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι λιποθυμίας», «Χαλκιδική: Έδεσαν 16χρονο σε δέντρο και τον ξυλοκόπησαν», «Βγήκαν τα μαχαίρια σε προαύλιο σχολείου στη Θεσσαλονίκη», Μενίδι: Ανήλικοι ασέλγησαν σε 12χρονο μέσα στο σχολείο, Περιστέρι: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού 17χρονος από 14 ανήλικους»: Αυτά είναι κάποια από τα πολυπληθή περιστατικά, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε σχολεία της Ελλάδας, ενώ η σχολική βία πρωταγωνιστεί σχεδόν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων.

    Όταν αναφερόμαστε στον όρο εκφοβισμό, εννούμε την εσκεμμένη και συστηματική επαναλαμβανόμενη βία ή επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικής βλάβης από μαθητές προς τους συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

    Πού οφείλεται η αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ των εφήβων

    Πού οφείλεται, όμως αυτή, η έξαρση βίας μεταξύ των εφήβων και τι οδηγεί τα παιδιά σε αυτές τις πράξεις; Η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο star.gr ότι: «Φαίνεται ότι υπάρχει μία σωρεία περιστατικών βίας από εφήβους που έρχονται στη δημοσιότητα. Υπάρχει μία αύξηση της δημοσιοποίησης αυτών των περιστατικών και μία εν γένει αύξηση των περιστατικών. Αυτό μπορεί να αποδίδεται σε διάφορους λόγους, καθώς είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που ακόμα και εμείς οι ειδικοί το μελετάμε με έκπληξη και ίσως με μία στάση αναμονής για το πού θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση».

    Σύμφωνα με την κ. Καππάτου, εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού, μία σειρά παραγόντων έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον ψυχισμό των εφήβων και θα μπορούσαν, επίσης, να αποκωδικοποιήσουν την αύξηση της εφηβικής παραβατικότητας και την έξαρση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων. Συγκεκριμένα:

    • H Υγειονομική κρίση: Είχε ως συνέπεια τον εγκλεισμό, ενώ προκάλεσε ρήγματα στην καθημερινότητα των εφήβων. Υπήρξε απομάκρυνση από το συγχρωτισμό με τους συνομηλίκους τους, υπερβολική χρήση, ακόμη και κατάχρηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκε και μία ευαλωτότητα στις σχέσεις με τους γονείς τους
    • Η έλλειψη αξιών που πλανάται στην ατμόσφαιρα και τα διεθνή γεγονότα: Όπως οι πόλεμοι, έκαναν τους εφήβους να αισθάνονται ότι είναι αίολοι, ότι δεν ανήκουν κάπου, ότι δεν υπάρχει κάποιο μέλλον για αυτούς
    • Το οικογενειακό περιβάλλον: Οι φτωχές, ενδεχομένως, σχέσεις που έχουν με τους γονείς τους, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις τρέχουν να τα βγάλουν πέρα με την καθημερινότητα.
    Ποιες είναι οι μορφές του bullying - Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί σχολική βία

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), ένας στους πέντε εφήβους ανέφερε ότι ήταν θύμα εκφοβισμό, ενώ ένας στους επτά ότι ήταν θύτης.

    Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολλές και μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και συνδυαστικά.

    Λεκτική

    • Σωματική

    • Ηλεκτρονική

    • Κοινωνική

    • Ρατσιστική

    • Σεξουαλική

    Η έρευνα, που συνδέει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με την ευημερία των παιδιών, πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023.

    Συμπερασματικά, τονίζεται ότι:

    • 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό.
    • 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
    • 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.
    • Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά.
    • Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι κατά κύριο λόγο, παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, κορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.
    Συμβουλευτική υποστήριξη και καταγγελίες
    • Το «Χαμόγελο του Παιδιού», μέσα από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, παρέχει κατευθύνσεις και συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες.
    • Επίσης μέσα στον μήνα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, σε συνεργασία με την κεντρική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπου οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά, συμπληρώνοντας την ειδικά διαμορφωμένη φόρμα καταγραφής περιστατικού ΑΝΩΝΥΜΑ ή επώνυμα, ενώ οι γονείς θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά επώνυμα. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε περισσότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού να μιλήσουν και να υποστηριχθούν. Θα απαιτείται η σύνδεση με κωδικούς Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (για μαθητές) ή Taxis (για γονείς). Η πλατφόρμα θα περιέχει επίσης πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών, καλές πρακτικές, καθώς και στοχευμένο ενημερωτικό υλικό προς ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους γονείς και το ευρύτερο κοινό, λειτουργώντας έτσι ως κεντρικός ψηφιακός κόμβος του ΥΠΑΙΘ κατά της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.
    Πηγή: Star.gr
  • Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας - Εγκύκλιος Μακρή για δραστηριότητες από τη Δευτέρα στα σχολεία
    Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας - Εγκύκλιος Μακρή για δραστηριότητες από τη Δευτέρα στα σχολεία

    Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8/3 εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης κατά της σχολικής βίας

    Δράσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις στα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, προτείνει το υπουργείο Παιδείας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά της Σχολικής Βίας.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο, που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή, ενόψει της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο (6 Μαρτίου), όλες οι σχολικές μονάδες καλούνται να αφιερώσουν δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών σε δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.

    Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων μπορεί να είναι βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες ή άλλες. Στόχος αυτών είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

    Η εγκύκλιος

    ΘΕΜΑ: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο

    Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

    Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλούνται οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο, από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών) σε δράσεις-συζητήσεις εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

    Επισημαίνεται ότι είναι σε ισχύ η με αρ .πρωτ. 1008/ΓΔ4/05-01-2024 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με θέμα: «Ενημέρωση για τη λήψη μέτρων προστασίας για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού».

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς